Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Den var superrask og ment for de få utvalgte. Men interessen bilen vakte, gjorde at den ble gjort tilgjengelig for bilentusiaster med litt større lommebok enn gjennomsnittet, og som dessuten gjerne ville at bilen skulle speile egen personlighet.

Helt fram til 60-tallet ble XK 120, XK 140 og XK 150 ,med små modifikasjoner bygd på nesten identiske chassis og med varianter av den berømte XK - rekkemotoren. I Lier fins en XK 150 S, 1958. Ikke en roadster, ikke en drop head, men en med fixed head. En modell som vel manglet noe av racerpreget, og dermed ble  mer attraktiv på det amerikanske markedet der bilene gjerne skulle ha et strøk av sedan i designen.

Gjennom frontruta følger blikket det oppadskrånende, lange panseret som skjuler en sekssylindret, 3,4 liters motor med 250 hester. Den tilårskomne katta er fortsatt lekker og vekker det heftigste begjær hos alle som har et fnugg av lidenskap for bil. Ut fra alle beundrende blikk vi får fra sjåfører og passasjerer i møtende biler på Svangstrandchausseen opp til Skaret, må det være mange.

Kjartan de lange Ruud fikk kjøpt bilen i England i 1992. Dit var den hentet tilbake fra USA og er dermed utstyrt med venstrereratt. Han medgir at et vakkert ytre ikke helt er i samsvar med tilsvarende indre kvaliteter. Det har vært litt av hvert oppgjennom årene. Men bilen er omgitt av et nettverk av gode hjelpere som gjør alt for at et prakteksemplar av katteslekten ikke skal havne hos høgger`n.

Den murrer, maler, hveser og surkler, og der jeg sitter og holder meg fast i et flatt, ukomfortabelt sete, kommer jeg i tanker om at bilens formødre har store seire på Europas mest sagnomsuste racerbaner. Girspaken er knapt noe mer enn en forvokst fyrstikk, men knurrer godmodig ved hvert girskift, fra første til fjerde og tilbake igjen. En uanselig bryter på dashbordet forteller at veteranen er utstyrt med overdrive. Ikke en slik vi finner på traktoren, men en finurlig innretning som gjør at den spreke katten får et ekstra puff på flata og kommer lett opp i 80 ++.

Her fins ingen elektronikk som på nyere modeller fester en sordin på alle motorlydene vi husker så vel fra barndommens kjøreopplevelser. For bilen vi nå sitter i er samtidig med dem vi vokste opp med. Og de var gjerne engelske. Merkelige kjøretøyer som får oss til å sperre øynene opp hvis vi skulle oppdage en  i dagens trafikkbilde .Hillman, Austin, Wolsley, Vanguard, Standard og Morris m. fl. Burde vi ha gjort noe for å ha beholdt artsmangfoldet?

Smørbrød og kaffe på Sundvollen. Her har mange staslige ekvipasjer stått parkert under bladrike trekroner. Og blant Mazdaer, Audier og Toyotaer vekker Jaguaren oppsikt, men får ikke applaus. I dag får du det bare hvis du stiller i en bensingjerrig aluminiumsmodell, enn kjønnsløs hybrid uten sjel.

Jaguar er i dag overtatt av den indiske bilfabrikken, Tata. Det britiske ikonet er med andre ord indiskeid. Den smidige katten har havnet i det som ble kalt ”Juvelen i kronen”. – Imperiet slår tilbake, var det en som skrev. Kanskje går det så langt at Jaguar for folk flest blir et utrydningstruet kattedyr, langt inne i Sør – Amerikas jungel.

1/23 (DSC_0005.jpg)
2/23 (DSC_0016.jpg)
3/23 (DSC_0019.jpg)
4/23 (DSC_0023.jpg)
5/23 (DSC_0025.jpg)
6/23 (DSC_0026.jpg)
7/23 (DSC_0028.jpg)
8/23 (DSC_0031.jpg)
9/23 (DSC_0035.jpg)
10/23 (DSC_0036.jpg)
11/23 (DSC_0037.jpg)
12/23 (DSC_0038.jpg)
13/23 (DSC_0039.jpg)
14/23 (DSC_0042.jpg)
15/23 (DSC_0046.jpg)
16/23 (DSC_0059.jpg)
17/23 (DSC_0069.jpg)
18/23 (DSC_0087.jpg)
19/23 (DSC_0090.jpg)
20/23 (DSC_0095.jpg)
21/23 (DSC_0101.jpg)
22/23 (DSC_0107.jpg)
23/23 (DSC_0108.jpg)

Flere saker fra arkivet

Den som sover ...

En bileier fra Røyen kunne ikke forklare hvorfor bilen hans havnet i en hage i Lier, og en sovende sjåfør på Lierskogen tilsto at bilen var stjålet.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Sommer 6

Seks av i alt sju

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Beachy Head - en billedreportasje

Over to tusen liunger har gjennom deltakelse på Ruuds språkreiser vandret opp på den vakre og berømte kalkklippen på sørkysten av England.

Fartslek endte i alvorlig trafikkulykke

Tre unge menn kom kjørende i to biler på Rv 284 gjennom Sylling søndag ettermiddag, i retning Vikersund, da de mistet kontrollen på vei ut fra Poverudbyen, og traff en møtende bil. Flere ambulanser og to legehelikoptre var raskt på stedet.

Alvorlig talt

Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg for noen uker siden skrev om hvor redd jeg ble en dag for en del år siden, da jeg klatret opp på Hørtekollens forside og rutsjet mot stupet, forteller ukens petitskribent ---

Urimelig ved Rimi

Ikke sett bilen på parkeringsplassen utenfor Rimi på Heggtoppen en søndag! Noen minutter kan koste 750 kroner.

Eiksetraveien en utfordring

Kommer du opp med bil til Eiksetra, smaker det godt med kaffe og vafler

Bilen og mennesket

Bilen er en forlengelse av mennsket sies det - godt det ikke er omvendt, hadde jeg nær sagt. En billedreportasje.

Kolliderte og stakk av

Audi A6 kjørte inn i annen bil og forsvant nordover på Rv 285. OPPDATERT: Bilen funnet og føreren pågrepet av politiet.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

Ruuds språkskole, nesten to tusen liunger har vært med

Stoppenlæreren, Kjartan Ruud, har reist 34 ganger med ungdomsskoleelever på språkskole til den engelske kanalkysten. De aller fleste gangene til Eastbourne. Årets tur skulle være den siste. Den ble imidlertid så vellykket at han regner med at det blir på’n igjen til sommeren og dermed feiring av 35 års jubileum.

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

Kjørte ned hekk og gjerde

Utpå kvelden raserte en bil en nyplantet hekk, og litt etter havnet en roterende bil i gjerdet midt på E18.

The English Pier

På Pieren i Eastbourne har ”spillegale" liunger gjennom en årrekke brukt tusener

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Edru liung tatt for dieseltyveri

Førtiåringen hadde overlatt rattet til en påvirket og førerkortløs 36 årig drammenser. Begge havnet i Tønsberg-arresten i natt.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Trafikkork i Lier

På grunn av sprengningsarbeid i Kleivenetunnelen ble det trafikkork på E-18 og de nedre veiene i ytre Lier i ettermiddag.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Trygghet for alle

Det var to oppslag i en herværende papiravis som satte dagsorden da arbeiderpartipolitikere nord for Lierbyen skulle overbevise syllingfolk hvorfor det nå er på tide med et skifte Før du går videre: Har Lier konkurranseutsatt for mange virksomheter?

Ny trafikkulykke ved Tranby

Bilfører fikk trolig illebefinnende og var nær ved å frontkollidere før bilen havnet i grøfta.

Finn denne bilen!

Ring politiet hvis du ser en sølvgrå Fiat Strada pick-up (som på bildet) med reg. nr. DL 44625. OPPDATERT: Bilen er funnet. Mannen etterlyses fortsatt.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Nok p-plasser for pendlerne

At Drammen ikke protesterer mot at Lier får færre togstopp, er lett å forstå.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Ikke så idyllisk som du tror

I et vakkert høstlandskap sørvest i Lier skjuler det seg irritasjon, problemer og kostnader for de berørte.

Norges første el-bil med blålys?

Drammensregionens brannvesens nyeste bil er en el-bil! Bak rattet: Overbrannmester Robert Kjærstad-Petterson.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Sommer 2

To av sju

Tør du ta sjansen?

Du får takk hvis du forteller en medtrafikant at han risikerer parkeringsbot, men si ikke noe hvis han nesten kolliderte, hevdes det i ukens petit.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Rundjult på Liertoppen

Ble dratt ut av bilen av en fremmed mann og regelrett banket opp

Bilen full av drikkevarer

Lier-mannen ble stoppet ved Svinesund onsdag kveld med langt mer alkohol enn hva som er lov

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Biljakt i Lier i dag

To brødre fra vestlandet ble stoppet på Ringeriksveien etter kjøring i påvirket tilstand.

Trafikkulykke ved Kjellstad

Politiet fikk kl. 16.38 melding om at flere biler skal være innblandet i en trafikkulykke på E-18 ved Kjellstad. OPPDATERING: Liermann i 20-årene skal ha forårsaket ulykken.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Stool Ball

A Sussex Game eller alle ballspills mor. Det er ikke godet å si hva som er rett. Det spilles i hvert fall i Suseex og er svært gammelt. I Eastbourne har elever fra Lier i snart 40 år fått prøve seg

- Robotene kommer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

En sydentur er fristende?

Passasjerene var ikke seine om å komme seg på bussen i kulda --

Glatte veier er farlige greier

Det første snøværet kommer alltid uventet på enkelte. I dag gikk det litt for glatt for noen av dem.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Pågrepet for juks

Filmet teoriprøven med skjult kamera, fikk svarene fra hjelper på utsiden

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Æresmedlemmer i Sylling I.F.

Æresmedlemskapet til Frances Lütken og Arild Pedersen er nærmest som en Ekebergs ærespris i organisasjonsarbeid på lokalplanet å regne. Fra de kom til Sylling på midten av 70 tallet har de vært aktive innenfor nesten alle deler av Idrettslaget. Men kajakken har kanskje stått deres hjerter nærmest.

En formiddag på borgen

Da den kom på slutten av 1300-tallet var den alt ganske umoderne. Middelalderborgen var i ferd med å utspille sin rolle som forsvarsverk.

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Juledrikken skal også pantes

Du kan bidra til et bedre miljø ved å pante drikkevarene etter juleselskapet. Det er nemlig pant på både gløggflasker og en rekke andre drikkevarer vi kjøper inn til julehøytiden.

Leder

Noe om tillit og ansvar

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Vill ferd på E18

17-åringen lot seg ikke stoppe av spikermattene, men til slutt ble det ene forhjulet slitt rett av bilen

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Tid for å klatre i trærne!

Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.