Tid for å klatre i trærne!
Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.
Mange er redde for å gjøre feil, og lar derfor være å beskjære. På trær bør du prøve å skjære tilbake til forgreninger lenger inne ved stammen, mens du på busker fjerner et par av de eldste hovedgrenene nede ved bakken. Verre er det ikke! Og ta gjerne litt mer enn det du tror er riktig.
- April er ideell tid for beskjæring av frukttrær. I gamle trær tynner du ut i de eldste grenene så trekronen blir mer åpen og luftig, og slik at unge grener kan erstatte de gamle. Lange grener kan du skjære tilbake til en yngre forgrening. Skjær slik at sollyset kommer best mulig til, også innover på grenene, sier fagsjef i Hageselskapet, Gustav Redalen.
Han forteller videre at unge frukttrær skal beskjæres lite, slik at de stimuleres til å blomstre. Men fjern hvert år konkurransekvisten (den øverste kvisten som er omtrent like lang som toppen) og andre kraftige og opprettvoksende kvister hvert år fram til treet har nådd full høyde!
- Tidligere ble det anbefalt å beskjære plommer og kirsebær om høsten. Dette gjør vi ikke lenger, sier Redalen, fordi enkelte sopp- og bakteriesykdommer smitter gjennom ferske sår på høsten. Beskjær også disse på våren, etter eple- og pæretrærne, når faren for frost stort sett er over.
Bærbusker og prydbusker beskjærer du når snøen er borte, slik at du ikke overser grener nede i snøen. De første årene etter planting tar du bare bort skadde og nedliggende grener. Etter fire-fem år tar du hvert år bort to-tre av de eldste grenene i hver busk, helt nede ved bakken. Beskjæringen vil stimulere danningen av nye grener og bidra til at busken holder seg ung. Tidligblomstrende prydbusker som gullbusk, brudespirea og syrin venter du med å beskjære til eller blomstringen. Ved beskjæring av disse nå, vil du fjerne mye av årets blomsterflor.
Beskjæring av roser venter du med til knoppene begynner å bryte. Da ser du hva som er blitt skadd i løpet av vinteren. Gjenblomstrende buskroser klipper du forsiktig tilbake samtidig som du tynner litt ut i grenene, mens de engangsblomstrende kan skjæres hardere ned, gjerne til 20 cm. Stilk- og klaseroser skjæres enda sterkere tilbake, og disse venter du med til frostfaren er over. Fjern døde grener og klipp de friske tilbake til ca. 10 cm, like over en frisk knopp. Klatreroser forynges ved fjerning av skadde og gamle grener. Er det for få grener fra bakken, kan du skjære ned noen få nye skudd til 10 cm.