Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Vintersol og snømåkerøyne

- Jeg hater vinteren, hutrer ei venninne i magekort jakke og høye og høye støvletter. Ukens petit er ved Elin Fauske.

- Jeg er et sommermenneske, fortsetter hun og skjelver ukontrollert i blå vintergrader. Kledd som et sommermenneske, kjennes veien lang fra huset mitt og bort til bilen som hun har parkert nedenfor trappa mi. Utrolig dumt å være sommermenneske når vi bor her oppe i kalde nord! Nesten som å være sommerfugl i fryseren!

Sommervarme står nok høyt i kurs hos meg også, men jeg liker variasjonene i årstidene. Entusiastisk leser jeg hver morgen om dagen som blir lengre og lengre. I dag var den 1 time og 13 minutter lengre enn ved vintersolverv. Nå rekker jeg så vidt en kopp øverst på trappa idet sola går ned, men dagene blir lenger med 4-5 minutter nå, og det vil ikke være mange dagene før jeg får en hel kopp solte på trappetoppen.

Torsdag brakte skyfri himmel og knall rosa soloppgang. I lunsjpausen trasket jeg bort Verkstedveien med ski under armen; gjennom undergangen til Ringeriksveien og ut på jordet. Der har kommunen kjørt opp skiløyper, og barn fra Hegg skole leker seg i bakken bak Heggtoppen. Barn i skibukser, barn med hodeskjerf og barn i boblebukser. Barn med skientusiasme og vinterglede. Men fra 16 års alderen skjer det gradvis en nedkjøling av vintergleden: Vi slutter å bruke vinteren, vi bare ser på den med irriterte snømåkeøyne eller jeg-er-sommermenneske-øyne.

Jeg langer ut bortover jordet forbi Nedre Frogner hvor tre hester står iført dekke og blåser frostrøyk ut i innhegningen. Musklene verker i armene som ikke er så veltrente som jeg skulle ønske, men himmelen er blåblå og vinterlandskapet nydelig. Ved Gluggen svinger løypa østover og tar meg forbi et skogholt hvor det renner en liten bekk. En hakkespett hakker ivrig, men stopper idet jeg nærmer meg. Den gjør et par hakkerunder til før den viser meg en rød hanekam og forsvinner blant trærne. Runden er ikke mer enn 3 km. Akkurat passe til å få litt vintertrim inn i arbeidshverdagen.

Jeg er tilbake i klasserommet med røde kinn, skisko på beina og en glede over tid i vintersola. Riktignok er det kaldt, og på vei hjem fra jobben er jeg innom matbutikken hvor betjeningen sier jeg kan ta med meg alle skalkene fra brødskjæremaskinen. I hagen henger en fuglebrødkurv og fuglene kvitrer allerede før jeg har fått lagt oppi noen skiver. Gulspurv, gråspurv og dompap sitter klar i frosne syrinbusker idet jeg vasser tilbake til huset.

Vinterhimmelen er rosa og frosten legger seg over elva i dalen. Ovnsrøyk siver opp fra pipene bortover boligfeltet og lukten av bjerkeved blander seg med vinterkulda. En slik flott ettermiddag sitter jeg med en varm kopp te foran peisovnen og ser fullmånen kommer opp over åsen. Vinterens beste minne blir nok da en venn gravde fram utegrillen og lagde snølykter i igloen uten tak. I lyset fra utepeisen drakk vi Cognac som varmet langt inn i sjelen.

Det er slike dager livet består av: de hverdagslige, de vinterkalde, dagene med boblebukse, dagene med frostrøyk og sol skisporet. Riktignok lengter vi etter våren, men vinteren er utrolig flott den også!

Flere saker fra arkivet

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Turen for de aller tøffeste

Mørketid er ikke bare tristhet, tungsinn og mislykka julebakst. Den kan også brukes til en oppløftende tur i rimkledt skog.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Spisse albuer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Høye hæler og kvinneroller

- Likestilling og kvinners rettigheter er viktig, sier jeg til min søster samtidig som jeg tar oppvasken etter middagen. Ukens petit er ved Tonje Evju.

Aktive barn i Reistadhallen

104 barn deltok på Gjensidige Håndballskole som Reistad arrangerte denne uken.

Tydelig høsttegn

- Høsten har kommet, sier en kollega med et trist drag over ansiktet. Ukens petit er ved Elin Fauske (på bildet).

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Takstmannen

- Hvordan utarbeides en takst og hvor stor vekt ilegges lukt, smak og estetisk sans? Det spør Elin Fauske om i Ukens petit.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Bidragsevne versus Bidragsvilje

- Hvem legger ut for "Poden" når far ikke betaler for sine barn? spør Elin Fauske i ukens petit.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

G-sportlekene 2004

Friidrettsgruppa til Sylling IF reiste som vanlig til Gsportlekene i Lillehammer. Vi hadde leid buss og var klar for 4 friidrettsdager i Lillehammer. Vi reiste totalt 18 stk opp til Lillehammer, reiste med buss og overnattet i store leiligheterr ved Sjusjøen.

Skolepatrulje med stort ansvar

Bil kjørte forbi køen på rødt lys og to barn tok snarveien i trafikkaoset ved Hegg skole i dag tidlig. Det skaper engstelse blant foreldre.

Ulla talte før barnetoget

- Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra - men hvor du går

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Fortsatt boligmangel

Vidar Krogh i Sylling har snekret fuglekasser i flere år --

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

Skikarusell med 130 barn

Sjåstad Vestre Lier arrangerte den siste av fem skikaruseller på Eiksetra torsdag.

Fakkeltog for ny skole

- Dersom finansiering utsettes ytterligere vil FAU ved Hegg skole sørge for at skolen stenges ved et hvert avvik som skyldes den dårlige standarden, sier leder Robert Ege før torsdagens formannskapsmøte.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

- En kjempefin vinter

Mange barnehagebarn og ansatte fryder seg over den snørike vinteren.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Gjør klar skia

Det er oppfordringen fra løypebas Anders Haverstad (bildet) som varsler om oppkjørte løyper i Eiksetraområdet

Vinterlig glimt fra Fagerliåsen:

Vinteren er her. Barna i Fagerliåsen frydet seg. Akebrett, kjelker, jetski og ski ble tatt fram.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Hverdagsfilosofene fortsetter sine samtaler

Filosofisk kafé starter torsdag 17.januar kl 11.00 i Frivillighetssentralens lokaler i Fosskvartalet. Møt opp hvis du har tanker du ønsker å dele med andre.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Arrangerer matskole i vinterferien

For første gang arrangerer 4H Buskerud matskole i Sylling.

Jernaldergroper registreres i Sylling

På vei til jobben i dag, møtte jeg en arkeolog. -Har du en kost?, spurte han, - vi skal grave litt på jordet nedenfor. Jordet det dreide seg om var det nedenfor Valstadhaug, og målet med gravingen var registrering av jernaldergroper.

Thank you for the music!

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling, ordfører i Lier.

Høsthilsen fra Bergsjøstølen

Sommermånedene er definitivt over for denne gang og høsten har allerede gjort et godt inntog her på 1084 moh. Jakt og fiske er på hell, og multer og bær har fått sin dødsdom av nattefrosten. Nå hviler roen over fjellheimen og skarvet har fått sitt første melisdryss. Vi på Bergsjøstølen vil gjerne ønske dere velkommen til en god opplevelse i en flott fjellheim som enda bærer høstens vakre farger.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Mulighetens høst

I juni skrev jeg om bidragsevne versus bidragsvilje, hvorpå NRK kontaktet meg for å delta i et større innslag om fedre som skylder barnebidrag ---

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Men været skifter fort

- Mandag blåste det liten storm på Valdresflya, og veien over fjellet var stengt, men i går var det nesten ingen vind skyfri himmel og 2-3 miusgrader forteller vår mann på Beito, Gunnar Langsrud.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Tid for å klatre i trærne!

Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen. Fjerning av gamle, stagnerte grener uten årsskudd bidrar til foryngelse av trær og busker, slik at vi kan beholde dem lenger.

Usikret skolevei

- Her ved Holmenbekken i Øverskogen er veiskulderen ikke på mer enn på cirka 20 cm og usikret, påpeker Narve Holmen som kommer med innspill til Tjenesteutvalgets møte i kveld.

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Grågåsa vender sørover

I følge eldre tiders folketro advarte folk mot å nevne gåsa på navn når en så den; da ville den fly vill trodde man.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Hvorfor forstår liungene mindre enn drammenserne?

UKENS PETIT: Mellom Heggtoppen og Gluggen avslører mange liunger at de ikke har fått med seg hensikten med fartshumpene.

Uhelbredelig romantisk.

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Fartsdumper er nødvendig

30 km-skilt blir ikke alltid respektert, så her har et foreldrepar tatt i bruk andre virkemidler -

Urimelig ved Rimi

Ikke sett bilen på parkeringsplassen utenfor Rimi på Heggtoppen en søndag! Noen minutter kan koste 750 kroner.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Gjermund Frostad med flott utgangspunkt i Dakar-rally

Gjermund Frostad kjørte sin Yamaha inn til en flott 19. plass på lørdagens fartsprøve i Rally Dakar

Fuglen har fløyet

Mannen min veit ikke hvilken type ryper som er dyrest å fange, skriver Tonje Evju i ukens petit.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Orientering på Martinsløkka

Barneidrettsgruppa til Sjåstad Vestre Lier inviterte til orientering torsdag kveld

- Amatørarrangement!

Sindre Jansson Haverstad fra Tranby var ikke alene om å uttøve kritikk av italienernes opplegg for dagens Ski-o-tour.

Godt besøkt turmål

Den grønne kassa til "Trim til topps" på Glasåsen får nå "selskap" av den hvite postkassa til Ukas Kulturminnepost.

Video: Vinterens første snøfall

Tirsdag kveld klokken 19.10 kom de første snøfnuggene. Få minutter senere var det hvitt.

Skiglede i solskinn

Her er tre svært fornøyde deltakere etter vinterens vellykkede karusellrenn på Øverskogen.

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Bedre for noen, men ikke for Lier

At det blir flere tog og bedre plass er en mager trøst for Liers mange pendlere, som får færre tog på den tiden av døgnet de trenger toget.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Et slag for husmorologien

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Gråtasstunet

Goggen er kompisen min sier Eirik på 4 år

Tør du ta sjansen?

Du får takk hvis du forteller en medtrafikant at han risikerer parkeringsbot, men si ikke noe hvis han nesten kolliderte, hevdes det i ukens petit.

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Gå til skolen-dagen 16. oktober

Gå til skolen-dagen 16. oktober 2008 Norges naturvernforbund ved barne- og ungdomsorganisasjonen "Miljøagentene" markerer den årlige "Gå til skolen-dagen" 16. (...)

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---