Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

- Langt i sørvest på den skinnende sjø,
Ligger i havdis og hilder min ø.

Ordene ble skrevet av Alf Larsen, en forfatter som nærmest ble glemt før han ble oppdaget. Øya han skriver om, ligger nær den øya jeg tilbrakte et tyvetall sommerferier på i min ungdomstid.

Alf Larsen vokste opp på en øy i havgapet mellom Tjøme og Sandefjord. Folk på den kanten var fiskere og sjøfolk, og vinterværet var sjelden godt. Faren hans omkom på sjøen.

For min del var oppholdene på en naboøy der ute i Tønsbergfjorden begrenset til noen sommeruker med sol, varme, badeliv og duften av totaktseksos over det glitrende vannet.

- Marøiestranden på Flåteskjær demrer for mitt blikk
her var det jeg i unge år i utferdstanker gikk
og aldri siden tror jeg min tanke for så langt
som disse første barneblikk utover blått og blankt.

Barns verden strekker seg sjelden forbi den synlige horisonten. På ferieøya var verden stor nok og skoleferiene ga ubegrenset tid.

Mine ferier der ute i fjorden tok også slutt. Så gikk det flere tiår inntil jeg en dag fikk lyst til å se øya igjen. Årstiden innbød ikke akkurat til badeliv. Det var januar, og det var sprengkaldt og skyfritt, men stummende mørkt.

Jeg hadde regnet ut at jeg kunne ta morgenbåten fra Nøtterøy, gå 20 minutter til hytta, ha tid til å se morgenlyset før soloppgangen, skynde meg tilbake til båten, og forhåpentlig nå frem i tide. For rakk jeg ikke båten, ville det bli fire timers venting i fuktig kulde i et uoppvarmet venterom.

Utstyrt med varme klær og videokamera gikk jeg om bord på den lille fergen, som møysommelig brøytet seg frem mellom isflakene. Videobatteriene er ikke mye å skryte av i streng kulde, så jeg hadde plassert dem i en lomme med tilnærmet kroppstemperatur.

Det er ikke stor vintertrafikk på sommerøyer, og jeg måtte tråkke i dyp snø for å komme frem. Da jeg nådde stranden, var det fremdeles mørkt. Det begynte å haste. Jeg ventet på morgenlyset og hadde en halv time til jeg måtte gå tilbake til fergen.

Ville lyset i det hele tatt bli tilstrekkelig for videoopptaket? Hvorfor ville jeg filme? Ville ingen tro meg om jeg bare fortalte om hva jeg hadde sett? Hadde ikke opplevelsen verdi hvis ikke andre fikk del i den? Men hvis jeg lot andre forstå at jeg hadde sett noe de ikke hadde sett maken til, lagde jeg jo bare større avstand til dem.

Da skjer underet. En lysning mot horisonten. En stripe av lys. Dempede pastellfarger. Så er det lys nok, men er batteriet blitt for kaldt? Jeg henter det frem og setter det inn. Det virker. Jeg gjør opptaket.

- Ennu, ennu en time
på denne skjønne plett
hvorfra bak havets strime
jeg himmelens kyst har sett.

Jeg småløper tilbake til fergen.

Idet fergen legger fra land, lyser de første solstrålene opp rimfrosten på de nakne grenene langs land.

Jeg forsøker å få de morgentrette pendlerne om bord til å se skjønnheten. De ser den ikke, eller har kanskje allerede sett den mange nok ganger. Igjen spør jeg meg selv: Hvorfor er jeg avhengig av at andre ser det jeg ser?

Jeg ser øya forsvinne mens solskinnet lyser opp trærne. Det er fremdeles nok strøm på batteriet. Det legger seg tåke over vannet. Jeg filmer helt til jeg ikke lenger kan se øya. Den var aldri vakrere.


Utsikten fra Veierland en vinterdag, men ikke den dagen som ukens petit handler om. 

Knut A. Andersen Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Sett i Lierbyen

Sett i Lierbyen: Liernetts syklende reporter

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Nå er det advent

Julegrana lyser oppe i Kraftkollen

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

På utrygg is

I løpet av påsken vil isen som ligger lavest trolig bokstavelig talt gå opp i limingen, særlig i sør, melder NVE.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Lidir vikinglaug til Gudvangen

Lidir vikinglaug fra Lier tok en tur over fjellet til Gudvangen

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

Liungen til Asker med lua i hånda.

Liungen stilte i dag med nesten like sterkt lag som de gjorde da de spilte jevnt med Asker i fjor. Asker har byttet ut stjernene med ungjenter fra rekruttlaget. Liungen kom fra overbevisende seier i serien, Asker kom fra et sørgelig tap. Du verden for juling vi fikk.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Tanker fra et skispor

Brynhild Heitmann, mest kjent som gruppeleder for Kristelig Folkeparti i kommunestyret, ny som petiskribent på Liernett, har latt seg inspirere til å skrive denne petiten etter mange fine skiturer i vinter -

Folkeaksjonen mot sykkelstier.

Ukens petit av Rune Elven – igjen.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Knallhelg på Stord

Den unge ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier tok full pott i første runde i NM på lørdag og var suveren i Norgescupen på søndag.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Lierhallen - offentlig eller privat drift?

Kristelig Folkepartis gruppeleder, Brynhild Heimannn, gjør her rede for partiets syn på driften av Lierhallen.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

- Ubegripelig av Høyre og AP!

I dette innlegget tar Lier FrP, ved ordførerkandidat Knut Eilert Sørnes (bildet) og Morgan Langfeldt, for seg ekspropriasjon av eiendom ved Nordal skole. - Et overtramp på eiendomsretten man sjelden ser maken til.

Forundret

- Økonomien gikk så det suste på vårt oljesmurte skjær, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud fra Beito ---

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Hvorfor forstår liungene mindre enn drammenserne?

UKENS PETIT: Mellom Heggtoppen og Gluggen avslører mange liunger at de ikke har fått med seg hensikten med fartshumpene.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Pressemelding fra Lier Volleyballklubb herrer elite

Denne helga har vi spilt 3 treningskamper mot 2 andre elitelag og ett førstedivisjonslag. Kampene har gitt oss mye nyttig erfaring og god trening frem mot seriestart neste helg!

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

La påsken blomstre

Påsken har tradisjoner også når det gjelder blomster. Vi velger ofte gule blomster til påske, enten gule tulipaner, påskeliljer eller kanskje gule ranunkler. Hvorfor gjør vi egentlig det?

Stopp Einar Olsen & Co

Drammensregionen er i dag en av landets mest trafikkbelastede områder. Når det gjelder støy ligger regionen helt i toppen. Selv langt inne i Finnemarka hører man byens sus.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

Tok bølgen

Liers G-13 lag laget målkalass i den første kampen, mens de andre lagene måtte avgi poeng i søndagens kamper i Norway Cup