Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 5942f444028ca0e27c54c833bdb51dfb

Lidir vikinglaug til Gudvangen

Lidir vikinglaug fra Lier tok en tur over fjellet til Gudvangen

Hei kjære vikingvenner. Vi var 7 stykker fra Lidir vikinglaug i Lier som tok en tur over fjellet til Gudvangen. Her ventet Njardar med sin leir som vi ønsket å ta del i. Rauni(Ragnhild) og Thur(Tore) reiste over fra Lier med telt og utstyr. De ankom plassen og satt opp sitt telt. De fant seg fort til rette blant andre vikinger. Mange kjente fjes her. Lidir Vikinglag er et ungt lag og har sitt utspring fra spillet om Hallvards valg. En del av oss var med i Hallvards valg, et historisk spel som ble satt opp i to-tusenårsskiftet til minne om St. Hallvard.

Hallvard var født i Lier og var sønn til Vebjørn på Huseby. Han var kjent for sin rettferd og dyd. En maidag i 1043 gikk Hallvard ned til robåten Han var på vei til England. Med et kom en gravid kvinne løpende og falt på kne og bønnfalte om å få bli med. De to ble innhentet av de andre som sa at kvinnen var tyv. Hallvard ville la kvinnen bevise sin uskyld, men en av de illsinte mennene spente sin bue og skjøt både ham og kvinnen. Hallvard ble senket i Lierfjorden med møllesten rundt halsen. Dette til tross fløt han legeme opp. De som fant han førte han til St. Olavs kapell og begravde han der. Kort tid etter begynte underlige ting å skje. Det er blitt sagt at blinde og vanføre som søkte graven og kilden på Huseby, ble helbredet.

Han er avbildet i Oslo’s byvåpen. Ut fra dette er spillet skrevet av Rolf Losnegård og vi i Lier Husflidslag ble forespurt om vi ville være med i ”Spillet før spillet” – dvs. sette publikum tilbake 1000år med våre klær og håndverk. Noen av oss fikk etter hvert stor interesse for vikingtiden og har siden utvidet et godt vennskap oss imellom.
Denne sommeren har vi bl.a. reist land og strand rundt og besøkt andre vikinglag/arrangement. Vi vil gjerne sende en liten billedserie til dere med de av oss som besøkte Njardar i Gudvangen sommeren 2007….

Her sees litt av leiren og dens boder. Det ble vist en del demonstrasjoner om div. håndverk.

Fredag ankom Ask(Bent), Gevjon(Juni) og Tyra(Torill) som var på ferie på Vestlandet.
Da var vi fem. Siden på kvelden kom Gna(Ingrid) fra Åmot i Buskerud.


Godværet vi hadde skulle vare hele helgen. Det var meget varmt og godt hele dagen. I finværet gikk også turen opp Stalheimskleivene til Stalheim hotell. Her nød vi den fine utsikten som bare Vestlandet kan tilby i Norge.

Utsikten var som sagt vakker. Langt der nede er retningen til Gudvangen.
Gevjon og Ask kunne tenkt seg et opptak her til Titanic.

Vel nede igjen ble mat og drikke satt frem på Gudvangen Camping. Nå har Geira (Gjertrud) kommet fra ferie i Sogndal. Ulike spill ble tatt frem og entusiasmen var stor. Kvelden kom og himmelen ble rød. Hvor var nå fyrstikkene? Har vi glemt dem?


Vi fant råd for lemte fyrstikker. Vi er jo vikinger som har flint og jern til å tenne ild med. Det ble stor aktivitet over dette prosjektet. Vil det ta fyr i papiret? Yes, vi klarte det! Det ble ild under gnistregnet også. Lykta ble tent og alle var fornøyde. Vi kunne igjen se spillet foran oss. Det er jo gøy å kunne lage ild på gamle måten også.

De som var mest samstemt med de andre tok sjansen på en rotur.. Her var det ikke plass til slinger i takten. Båten beveget seg så det gikk meget bra.


Det var undervisning i runer og runemytologi. Det ble holdt i Langhuset. Her var det sitteplasser og ild på gulvet.Her drar man kjensel på to av våre deltagere, Tyra og Ask.Tilslutt vises 3 av våre deltagere etter en vellykket vikingleir i Njardar’s regi.
Vi sees kanskje igjen til neste år med flere av våre medlemmer..

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode