Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 708c8777462dedd39a202ecce641f655

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Forventningene var store da bussene rullet ut fra Tranby Torg. Første mål var København og fergen over til Polen. Det ble mange mil i buss… Men med musikk, video og godt planlagte matpauser og stopp gikk bussturen over all forventning!

Etter drøye 34 timer på veien ankom vi Hotel Centrum Dialogue i Oświęcim. Dette er det polske navnet på byen Auschwitz. Vi var fremme! Det var godt å være fremme, samtidig som det var litt skummelt og skremmende med tanke på all historie som var knyttet til nærmiljøet her.

Deltagerne på Tranby skoles 2010-tur til Polen og Tyskland

Søndag formiddag var vi klare for besøk i leirene Auschwitz I og II. Etter en presentasjon av leirene på norsk, fikk vi en omvisning i brakker og områder fylt med mye trist historie. Det var en grå og kald formiddag, så vi fikk virkelig kjenne på kroppen hvor surt og kaldt det kunne være i disse leirene - og vi var godt kledd... Dette ble en tankevekkende opplevelse for oss alle. Det ble holdt en minnestund ved enden av jernbanelinja som førte inn i leiren. Vi la ned blomster fra Tranby skole. Minuttet med stillhet som fulgte, var fylt med respekt for de som ikke kom hjem igjen fra leirene.

Vi hadde med oss tidsvitnet Arne Eilertsen fra Kristiansand på hele turen. Han hadde ikke selv vært i konsentrasjonsleir, men hans far hadde hatt mange sterke opplevelser under krigen. Arne selv var blitt arrestert og torturert som trettenåring. Arnes mange fortellinger gjorde sterkt inntykk på våre femtenåringer!

"Schuhläuferkommando" i Sachsenhausen

Mandag var vi på besøk i Saltgruvene i Krakow, før det var klart for ’shopping-slepp’ i Krakow by! Kjøpesentrene, butikker og kafeer ble flittig besøkt og zloty’en brant i lomma. Med 25 grader i solveggen var det godt å kunne slappe av og nyte en siste smak av sommer. Kvelden ble avsluttet med folklore. Da ungdommene våre ble bydd opp til dans av polske folkedansere, var det først til nølende fnising – men dette var gøy. Etter hvert var lokalet fullt av dansende ungdommer og store fornøyde smil!

Tirsdagen sa vi et foreløpig farvel til Polen og satt kursen for Tyskland og Berlin. Mer historie ventet oss onsdag da vi ble vist rundt på Stasimuseet. Her fikk vi lære om Stasis virksomhet og annen undertrykkelse i det tidligere DDR. Et svært gripende sted, spesielt når man tenker på at denne delen av historien ligger så kort tilbake i tid. Vi fikk et møte med Berlinmuren, med Trabanter og med ampelmannen som var spesiell for det tidligere Øst-Tyskland. En populær hamburger-lunsj ble inntatt på Hard Rock Cafe og resten av ettermiddagen ble brukt til å oppleve Brandenburger Tor, Unter den Linden og Checkpoint Charlie.

Fra minnestund i Auschwitz I; Maja, Daniel Andre og Kjersti

Torsdag var vi på plass i Sachsenhausen for et besøk i den leiren der flest nordmenn var fanget. Nye sterke inntrykk fulgte og kanskje spesielt tortur- og henrettelsesmetoder satt nok sterke spor i mange av oss. Turen gikk videre til kvinneleiren i Ravensbrück. Her satt tårene løst hos alle. Dette var sterkt! Det var imidlertid kun halve gruppa vår som fikk delta i denne leiren. Den ene bussen hadde et uhell og kjørte inn i en personbil bakfra. Det ble kun materielle skader, men slike ting tar tid. Etter 4 ½ time kunne bussen kjøre videre, da med kurs for fergeleiet i Swinoujscie. Innehaveren på Shell-stasjonen  der Buss B var ’strandet’ var nok den som var mest fornøyd med hendelsen. Hans dagsomsetning i kiosken var nok betydelig høyere enn vanlig!

Fredag var alle Tranbyelever igjen tilbake på norsk jord. Etter 310 mil i buss var det godt å komme hjem, men dette var en tur der vår historie kom mye nærmere oss. Det skremmende er at mye av det vi har opplevd fremdeles foregår i enkelte land i verden. Turen var en stor opplevelse for både elever og voksne – og anbefalingen er: Får du mulighet til å delta på en tur med Aktive Fredsreiser eller Hvite Busser – så gjør det!

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode