Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

En sommerhistorie

Med bussen til ”gamle dager” Reiseruta ble lagt etter et besøk på Bygdetunet sist søndag

Stedet der jeg vokste opp, hadde Nordeuropas fineste rutebilstasjon. Dette sto ikke i noen skolebok, heller ikke var informasjonen å finne i noe oppslagsverk. Det var bare noe vi hørte og som jeg, i likhet med alle hønefossinger, la meg på minnet. Det var bare slik.

Og det var ingenting ved Hønefoss rutebilstasjon som tydet på at det ikke var sant. Plassen var et kjempestort betongtak over bussgarasjer, kontorer og en del annen virksomhet som vi ikke helt hadde oversikten over. Den ble anlagt i tredveåra, og det ble vel også huset som ga plassen karakter og eleganse, bygd i tidens hotteste stil, Art Deco, med tynt, ovalformet, flatt tak. En underliggende, murkonstruksjon hadde samme form, men atskillig mindre flate. Der holdt bensinvakta til, som fra sin posisjon bak en glassdisk solgte viftereimer sikringer, lyspærer og motorolje når han ikke var ute og fylte bensin og tørket frontruter.

Som en flottilje sto busser i alle fasonger og farger side ved side, linet opp fra bensinstasjonen til Narvesenkiosken og venterommet som lå i et annet elegant nybygg i den andre enden av plassen. Dette huset, eller gården som vi gjerne omtalte hus innenfor bygrensen, var preget av både funkis og Art Deco. I andre etasje lå Kroa der de reisende kunne ta et glass pils og et karbonadesmørbrød før de entret bussen hjem.

Liksom Oslobussen alltid sto nærmest bensinstasjonen, hadde Sandakerbussen fast plass ved inngangen til Kroa. Det var den jeg brukte når jeg skulle besøke slekta på landet, en rød og grå Mercedes snutebuss som krongla seg fram på smale grusveier og stoppet ved hver melkerampe. Det var gjerne eieren som kjørte, en status som ble tilkjennegitt gjennom at han hadde lue med stiv skygge, ellers var han som de andre  mannlige passasjerene iført slitt dressjakke over ei rutete flanellskjorte.

Nå kunne jeg komme fortere fram ved å velge ei annen rute med Glasserudbussen, oppkalt etter eieren som bar navnet Glasserud`n, men da måtte jeg bruke beina de to siste kilometerne fra Meieriet og opp før jeg var framme. Meieriet huset også stedets landhandleri der det ble solgt drops fra spann og kandissukker fra glasskrukker. Derfor ble det siste alternativet valgt hvis jeg i utgangspunktet hadde mer penger enn hva billetten kostet.

Det var først da jeg etter sterke protester, og med trusselen om å bli tannlaus i ung alder, gikk med på å få montert inn tannregulering. Dette ble begynnelsen på mange tannlegeturer til Oslo. På Oslobussen som forresten gikk ti over hver time, var det stil. Sjåføren hadde uniform, og billettene ble solgt av egen billettør.

Billettsalg fra midtgangen i en buss i fart i var ingen spøk. Billettøren måtte være forberedt på å utføre akrobatiske stunt både med armer og bein samtidig som han ikke kunne miste kontrollen over billettruller og pengeveska. Resultatet kunne bli at en liten og ubetydelig passasjer med vidusplass ble oversett og bokstavelig talt forbigått. Da ble det handel i modellforretningen på Steen og Strøm der jeg likevel var innom for å farte opp og ned i rulletrappene.

Den mest mystiske bussen gikk til Elsrud. Det ble sagt at den gule og blå Volvoen brukte en dag på turen og returnerte på natta. Men det var selvfølgelig ikke sant.

Ettersom byen lå i ei gryte, var det nødvendig å ta seg opp en bakke for å komme ut til de omliggende kommunene. På vinterføre var det ofte tungt for bussen. Med kjettinger og på lavgir brummet den tungt i motbakkene til det flatet ut der gatelysene sluttet og bygda begynte.

På kalde vinterkvelder kunne vi småspringe etter det brølende monsteret, ta det igjen, angripe fra flankene som ulveflokkene i romanene til Jack London og gripe tak i støtfangeren bak. Vi huket oss ned og hang som små parasitter etter bussen i flere kilometer. Sålene på beksømstøvlene hadde vi satt vi inn med stearin for å minske friksjonen på issvullene. Jeg slapp forholdsvis tidlig. Jeg har aldri vært av de modigste, men det fantes gutter i gata som ikke kom hjem før langt på natt etter turer ut i provinsene, med blåfrosne fingre fordi vottene hang igjen da de løsnet grepet.

For få år siden ble den særegne Art Deco bygningen lagt i grus til fordel for stilløse blokker, kjønnsløse og uten sjel.

  
 P.S. 2

Den som leter finner som regel ikke noe, en omskriving av gammelt ordtak bygd på egen erfaring. Bildet over er unntaket som bekrefter regelen. Jeg fant postkortet. Sandakerruta til høyre i bildet, Oslobussen ytterst til venstre. (Når går forresten ei rute til å bli en buss?) Foran en del av drosjeparken før den ble skiftet ut med Mercedeser 180 D.

P.S. 1

Ingressbildet , et gammelt postkort fra 1952 yter på ingen måte rutebilstasjonen full rettferdighet. Jeg skal bruke tid på leite gjennom skuffer og skap etter et bedre. Men slikt tar tid, og jeg velger å publisere historien. Hvis jeg venter, er risikoen stor for at jeg vil sitte igjen med et godt bilde -  men ingen historie. 

Historie

1 kommentar

Fredag 24. juli 2009 00:28: Martin Lerberg Fossum
Flotte bilder Thorvald! Godt å lese at Playstation i det minste ser ut til å ha erstattet hangen til dødslek bak offentlig transport.

Jeg registrerer samtidig at liernett ser ut til å ha langt mer å melde enn Akershus amtstidene. Deres nettutgave publiserte dette lille skupet torsdag morgen:

http://www.amta.no/lokale_nyheter/article4476371.ece

Også ikke et ord om at solformørkelse og kraftig snøfall plutselig og uventet ser ut til å ha rammet Drøbak!!

Flere saker fra arkivet

Vakker veteran

- lengter hjem

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Venter på bussen

Mens Jernbaneverket forlenger plattformen på Lier st. venter pendlerne tålmodig på bussen som skal erstatte toget.

Lier før og nå

Da huset i Lierbyen var 30 år gammelt, ble det solgt for 37.600 kroner. Her om dagen ble det solgt igjen.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Ble stoppet etter 2 mil

Opptil 20 sekundmeter vind stoppet hele 2500 løpere på fjellet mellom Rena og Lillehammer, og vår lokale veteran Øivind Narjord har aldri opplevd makan til vær --

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

- Får mer enn du gir

Det er drivkraften for Randi Kristine Stustad Grøneng som har ledet tirsdagskafèen for eldre hele 924 ganger over 21 år i Sylling

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Sommer 6

Seks av i alt sju

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

En hjelpende hånd fra Bertel O. Steen

Høvik og Lier Skolekorps fikk hjelp av Bertel O. Steen da de skulle på tur

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Arven fra Sylling

Det er nok nå

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

På tur med kamera

I følge fotorådet ble det i fjor solgt 270. 000 digitale kamera i Norge. Plusser man på de vel 100000 solgte filbaserte kamera, må dette være en av de mest populære fritidssysler i Norge. Hva med å sende oss noen bilder fra Lier?

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

St. Hallvard – et etterspill

Det er ikke bare de store finansakrobatene på børsen som i nedgangstider finner det opportunt å søke statens hjelp når det butter.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Med Hennummusikken på høsttur til Spania

Kvelden i forvegen hadde Juel Fuglerud begynt å pakke tunge instrumenter inn i bussens bagasjeplass og allerede rett etter kl. 7.00 satte han kursen for Fagerliåsen der han tok med seg de første passasjerene; Anne Britt Grimsrud med familie.Bussen holdt ruta overmåte godt

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Innbrudd på Lierskogen

Dørene lot seg ikke brekke opp, så tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Kollisjon i Asdølsvingen

På det såpeglatte føret i ettermiddag kolliderte en personbil med Lierbussen.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

La bilen stå ---

Flere og flere velger å ta bussen, spesielt vinterstid

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Ungdomsklubbene skal være et ankerfeste for ungdom i Lier.

Ungdomsklubbene skal være et ankerfeste for ungdom i Lier. Derfor er det viktig at politikerne ikke nå gjør så store kutt i budsjettene at klubbene forsvinner. På Sjåstad er det blitt gjort mye for barn og ungdom gjennom tidene, og ungdomsklubben har vært sentral i det arbeidet. .

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Tidenes største

Høstens bokmarked på Frogner menighetshus er tidenes største der i gården.

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Endte opp ved Billingstad skole

Undervisningsbussen som ble stjålet fra Lier mandag kveld ble funnet igjen ved Billingstad skole

Vi besøker Liers spisesteder: Sylling Kroa

Det er magre kår for serveringssteder nord i bygda, der de aller fleste spiser hjemme og tar med seg niste når de skal ut.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

En dannelsesreise

For første gang har tiendeklassinger fra Sylling skole vært på tur med Aktive Fredsreiser.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Sommer 2

To av sju

Velgerne venter på svar

Ordfører og rådmann har seg selv å takke for rykter og uklarheter etter salget av sykehustomta.

Ovner i Historielaget

- Ovner er kultur. Gamle jernovner bør komme til heder og verdighet igjen. Det sa, Petter Øijord, rådgiver for ovnsamlingen ved Norsk jernverkssmuseum på Historielagets medlemsmøte sist torsdag

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Strålende debut

Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier vant suverent det andre heatet under sitt første norgesmesterskap.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

And og øl,sykkel og sol

Sykkelsesongen har startet, kjedet er vasket i diesel, og spensten i sykkelklypa er sjekket .

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Sønnesønn ble født

Oddbjørn Haugen vil neppe glemme det som kanskje blir den siste turen som bussjåfør for Liers birkebeinere.

Buss mot bil

En buss har kollidert med en bil på Vestsideveien.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Hva gjør vi når mennesker blir produksjonsmidler?

For noen år siden så jeg et intervju med en amerikansk fabrikkeier. Fabrikken hadde først vært ute i hardt vær og de ansatte hadde stilt opp og jobbet billigere for at fabrikken skulle gå rundt.

Kulturminnedag sist søndag

Årets kulturminnedag hadde fokus på fritid og på hvor og hvordan vi bruker fritida vår, kort sagt: Mangfoldig fritid. Mange brukte søndagen til å besøke Bygdetunet der årets markering gikk av stabelen. Og det var vel anvendt fritid.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Vellykket fotballcup på Tranby.

Lørdag var over 60 lag samlet til den årlige Lier-cup i fotball. 29 av disse kom fra andre kommuner, men som vanlig var det flest lag fra Lier.

Hva lyser i åsen?

Åsen(e) mot nord har fått et nytt kjennemerke

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

- Kaldt med tog?

Næringstopper syntes det var kaldt å vente noen minutter på Lier stasjon torsdag formiddag.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Ville lure politiet

Lierjente anmeldt for falske personlia i natt.