Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Etter sykkelrevolusjonen en gang på midten av 80-tallet har bruken av tohjulingen eksplodert. Nye sykler tilpasset et hvert behov og med en futuristisk design som får eierne til å føle seg på parti med framtida, har gjort sykkelen til et trendy framkomstmiddel. Det er bra. Sykling styrker folkehelsa og tar vare på miljøet. Før var sykkelen ofte forbeholdt dem som verken hadde råd til bil eller motorsykkel.

Da bilen ble allemannseie, forsvant sykkelen for en tid. Men den har kommet tilbake i utallige varianter. Sykkelen du før fikk til konfirmasjon, brukte du gjerne så lenge beina holdt, eller du plasserte den i kjelleren der den ble stående til den gikk med i den siste oppryddinga etter deg.
På fabrikken i nærheten der jeg vokste opp, brukte arbeiderne på gulvet sykkelen fram og tilbake fra jobb. Der var det døgnkontinuerlig drift delt inn i tre skift. Jeg husker hvinet fra dynamoene når ti skiftet i stor fart passerte leiegården etter at jeg hadde krøpet til køys.

De fleste har den gang de lærte å sykle lyst i minnet, og jeg har aldri opplevd at noen mener å ha glemt kunsten. Frihetsfølelsen du fikk når du for først gang rullet nedoverbakke og lot det stå til, kan ennå merkes som en søt kribling i magen hos meg. Sykkelturer i mørke høstkvelder langt fra revieret der jeg hørte til,  tok meg til ukjente veier og gater der nye lukter kilte i neseborene og fremmede bilder festet seg på netthinna.

Det er derfor med stor glede jeg registrerer at antall sykler på kommunes største arbeidsplass, der jeg nå arbeider, har økt kolossalt de siste årene. I dag står et hundretalls sykler, få helt like, plassert ved inngangen.

På fabrikken  var sykkelstallen et eget avlukke, et kjempestort nettingbur der en kunstferdig jugendinspirert innretning var stedet der syklene skulle settes eller henges opp når hjulene stod. Det var som den trauste tohjulingen skulle vises respekt også når den hvilte.
På min arbeidsplass ble det for noen år siden satt opp et sykkelstativ med plass til et titalls sykler. Solid og grønnlakkert. Men behovet var større en enn antall plasser, og derfor ble det kjøpt inn et til. Det var av atskillig dårligere kvalitet og i følge brukerne nærmest uegnet.

Derfor er nå de fleste syklene lenket fast i hverandre og til stolper der slike finnes. Det ser ikke pent ut. Ettersom syklene utvilsomt er en forlengelse av oss mennesker, burde vi rent moralsk være forpliktet til å sette større pris på den. Men også rent estetisk er det betenkelig at de teknisk nærmest fullkomne syklene, buntes sammen og tjores til nærmeste stolpe eller tre.

1/7 (DSCN4882.jpg)
2/7 (DSCN4886.jpg)
3/7 (DSCN4887.jpg)
4/7 (DSCN4888.jpg)
5/7 (DSCN4889.jpg)
6/7 (DSCN4891.jpg)
7/7 (DSCN4895.jpg)

Flere saker fra arkivet

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Sykkel savnet

Denne type sykkel, vist på bildet, ble stjålet fra hundekjører Per Morten Espeland fra Tranby fredag kveld. - Hvem kan hjelpe oss? spør den kjente hundekjørerkollega Venke de Lange gjennom Liernett

Etablerer sin egen bedrift

Bjørn-Tore Kristoffersen Wik (tv) og Anders Eikaa Bergill er to tredeler av trioen som ønsker yte sykkelentusiastene god service ---

Sommer 3

Tre av i alt sju

Topplasseringer i Sverige

Under et sekstimers lagkonkurranse tok Tor-Erik Wam, Jørn Huseby og Bendik O. Johnsgård på Meren ATC s førstelag en tredjeplass, mens andrelaget ble nr 5.

Sommer 2

To av sju

Viser klimaengasjement

Liers rallykjører Gjermund Frostad (th) har kjøpt CO2 kvoter for nesten sju tonn ---

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

1 plass på ATV i Quad i Sverige til Tor-Erik Wam

I helgen var det enduroløp i Grums i Sverige. Løpet het ”høst rusket”.

Lierdagene: To uker igjen!

Den populære nedtellingskalenderen på LIERDAGENE.NO viser at det nå bare er to uker igjen til Lierdagene 2011. De siste brikkene faller på plass.

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Mulig å snu utviklingen?

"Sykle til jobben-prosjektet" i Lier fikk god oppslutning, men får det varig virkning som en del av Buskerudbyens mål om å redusere bilbruken?

Ragbrai - 2003

For mange av oss har RAGBRAI, verdens største turritt på sykkel vært ukjent. Mange lurer nok på hvorfor 10 000 sykler sju dager i solsteiken tvers gjennom delstaten Iowa hvert år. Årets ritt på cirka 76 norske mil gikk langs den 41. breddegrad. Det tilsvarer beliggenheten til Madrid. Over 30 grader i skyggen, men sola mot asfalt og betong gir en større varmeeffekt så vannflaska er din beste venn. Denne formen for ferie må oppleves for å forstås.

Uvettige syklister er en fare

Sykkelsesongen er i gang og dermed kan gående, bilførere og først og fremst syklistene selv se frem til spennende tider.

Dakar-Gjermund kjørte på tilskuer i Portugal

Dakar-debutanten Gjermund Frostad opplevde alle rallyføreres store skrekk i morges.

På seierspallen i ATV

Tor-Erik Wam fra Meren ATV har vunnet et enduroløp I Sverige.

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Potetferie

Liernett ønsker alle lesere god potetferie eller.........................................

Syklister er hellige kuer

Hvorfor mister enkelte vettet straks de setter seg på et sykkelsete?

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.

Leder

Noe om tillit og ansvar

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Bilen og mennesket

Bilen er en forlengelse av mennsket sies det - godt det ikke er omvendt, hadde jeg nær sagt. En billedreportasje.

Velg klosteret i helga

Gå i kloster – i hvert fall for et par timer. I forbindelse med kunstmønstringen Kunst rett vest holder 9 lierkunstnere atelierene sin åpne for publikum i helga

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

- Min beste prestasjon hittil

Det kan Andreas Haverstad trygt si etter spurten i landeveisrittet under UM i Bergen i dag.

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

Sommerleir for motorsykkelinteresserte

• Har du egen moped/lett motorsykkel ? • Er du over 16 år, og har lyst til å prøve deg på lukket bane med instruktør ? Instruksjoner i kjøreferdigheter, trafikkforståelse og mestring av sykkelen vil bli gitt. • Har du lyst til å bli kjent med andre som er opptatt av sykler og kjøring, og som har et godt sosialt miljø hvor det er plass til flere ? • Da kan du bli med Lier motorsykkelklubb, LMK, til Våler i Hedmark, fra torsdag 1.juli til lørdag 3. juli. Vi har leid banen fredag og har lyst til at du skal være med på denne turen.

- Motorcross-sykler i opptoget i år også

Vi lager ikke et miljøarrangement ved å stenge noen grupper ute fra arrangementet, forteller Ellen Ovenstad fra kulturkontoret om Lierdagenes miljøprofil

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Den store styrkeprøven

Helge Nybakken fra Nordal har syklet Trondheim Oslo 27 ganger

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Ved ukeslutt

Det beste i livet er nesten gratis

Strålende debut

Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier vant suverent det andre heatet under sitt første norgesmesterskap.

Fornøyd med annenplassen

Men ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier var ikke fornøyd med fjerdeplassen sammenlagt etter at det åpne danske mesterskapet ble avsluttet med siste runde i helga.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Mentorer for Motocrosskjørere

Jan Olaf Lunewski fra Tranby og de andre uttøverne i MXfuture har fått knyttet til seg Pål Andre Ullevålseter og roeren Olaf Tufte.

En sommerhistorie

Med bussen til ”gamle dager” Reiseruta ble lagt etter et besøk på Bygdetunet sist søndag

Lader opp til Norgescupen

Vår ferske norgesmester i ATV, Tor-Erik Wam, fra Baneveien i Lier valgte å stå over femte runde i det danske mesterskapet.

Vanvittig oppvisning på Lyngås

Lørdag 4. september var det duket for det som nå blir den fjerde NM finalen i Free Style Motocross. I år som i fjor skjedde det på FMX banen på Lyngås. Også for fjerde gang var det regjerende norgesmester Ailo Gaup som tok NM seieren, men i år måtte han dele førsteplassen med Øystein Kjørstad som er velså dyktig som Mr. Gaup i FMX.

Fritidsmesse for funksjonshemmede på Lierbyen skole

Det er noe med oss alle, men hos noen er det mer synlig. Som hos mennesker med en funksjonshemming av et eller annet slag. Målet må være å gi alle et mest mulig likeverdig liv. Og det skal ofte ikke så mye til.

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Sats milliarder på sykkelveier

- Vi bør sykle dobbelt så mye, sier Geir Stave, leder i Buskerud Venstre, til Liernett

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Søndag er det slåttedag på Bygdetunet

Den skulle vært siste søndag, men ustoppelig regn gjorde det umulig å slå noe som helst. Nå bli det en ny sjanse på søndag.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

- Nordmenn kjøper kvalitetssykler

Hobbyen er blitt jobb for dansken Lars Kjærulff som gjorde nordmann av seg for 20 år siden, og som gleder seg over at nordmenn velger kvalitet.

Estetikk i hverdagen

På besøk hos Lillann Svendsrud i Sørsdalgata

Idylliske Kårevann

Bruk sykkelen og finn Ukens kulturminnepost

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Sykler for SOS barnebyer

Liungens Lizzy Muzungo og Jenter12 sykler for barn i Zambia

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Torbjørn Jagland på Bygdetunet

Så kom Jagland. Middels talt langt på dag. Men for han hadde arbeidsdagen vart lenge, og antakelig hadde han alt satt seg utover de bestemmelsene i arbeidsmiljøvernloven som regulerer vanlig folks arbeidstid.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Hva gjør vi når mennesker blir produksjonsmidler?

For noen år siden så jeg et intervju med en amerikansk fabrikkeier. Fabrikken hadde først vært ute i hardt vær og de ansatte hadde stilt opp og jobbet billigere for at fabrikken skulle gå rundt.

Mine byer: Shanghai

Denne gangen guider vår petitskribent, Knut A. Andersen oss inn i Shanghai --

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

3 runde av Norgescup på ATV

I helgen var det 3 runde av Norgescupen på ATV på Jevnaker

Tør du ta sjansen?

Du får takk hvis du forteller en medtrafikant at han risikerer parkeringsbot, men si ikke noe hvis han nesten kolliderte, hevdes det i ukens petit.

Fakta om A/S Børresen

Viktige årstall, areal per kommune og oversikt over styreformenn og disponenter

Burde vært bøtelagt

Lierdagene: Når det er nok av ledige og lovlige plasser, er det vanskelig å unnskylde parkering som er stikk i strid med alle regler og bestemmelser.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Teltferie på Hvaler neste år?

Arnfinn Mellbye, ikke fra Lier, men fra Stange på Hedemarken foretrekker teltferie år etter år med kone og fire barn på Storesand på Kirkøya.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

I godt lag med Lier Janitsjar

Lier Janitsjar 75 år Fest og litt høytid på Haugestad

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Postene er lagt ut

Mamma Mette Justad, pappa Håkon Kylland og barna Tuva og Erle var på åpningsdagen for Liertrimmen.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter