Velg klosteret i helga

Gå i kloster – i hvert fall for et par timer. I forbindelse med kunstmønstringen Kunst rett vest holder 9 lierkunstnere atelierene sin åpne for publikum i helga
I Villa St Hallvard i Sylling stiller Ragnar Hauge ut litografier,keramikk, art objects og digital kunst. Dessuten er de særpregede lokalitetene verdt et besøk, og de naturskjønne omgivelsene innbyr til en tur utenfor klosteret og klosterhagen
Ragnar Hauge en av landets fremste innenfor litografi og har verksted i det gamle klosteret i Sylling. Dit kom han på midten av 80 tallet og gjorde om bygningen til egen bolig og innredet atelier kermikkverkssted, trykkeri for dyptrykk, visningsrom og gjesterom for besøkende kunstnere. Selve klosterkirken gjorde han ikke annet med enn at han etter beste evne prøvde å få den tilbake til sin opprinnelig stand. I den har Hauge arrangert teateroppføringer og konserter. Dessverre har han ikke funnet tid til å opprettholde denne virksomheten.
Han har i det siste vært engasjert i store utsmykningsoppgaver og har også galleri på gamle Fornebu. For tida arbeider Hauge med digitale bilder. Han gjorde nemlig først karriere som fotograf, men fant ut at hvis han skulle kunne utvikle seg som kunstner, måtte han legge kameraet på hylla for en stund. Han er stadig på jakt etter å finne nye teknikker og uttrykksmåter .
Akkurat nå trykker han motivene på pleksiglass. Dette gir en virkning ganske forskjellig fra den å sette et bilde i glass og ramme. Men det må altså sees. Og Hauge fortsetter på samme linja: - Kunst kan ikke forklares med ord, ordene begrenser kunsten. Kunsten ligger bakenfor ordene. Kunsten er ikke intellektuell. Jeg kan oppleve det uforklarlige som vel kanskje best kan beskrives som glede når jeg arbeider. Er jeg heldig kan jeg kanskje overføre denne tilstanden til dem som ser bildene mine.
Men jeg vil ikke prakke noe på andre. Det er hyggelig når noen etter å ha kjøpt et bilde av meg kommer tilbake for å få et til.
Synd vi ikke kan fortsette, men folk kommer og går, og alle er synlig begeistret over stedet og kunsten. Jeg tar sykkelen og tråkker litt lenger opp i Kleiva for å få med meg solnedgangen. Fornemmer jeg en svak glede der jeg sitter? Kan det være bildene til Hauge som har satt meg slik i humør, eller er det de blå Ådalsfjella mot ei turkis himmelrand som får gleden til å strømme gjennom meg fra topp til tå?
Litt historikk.
Eiendommen på ca 10 mål ble i 1904 kjøpt av den katolske primas i Norge. Han bygde et sommersted der. I 1912 fikk biskopen et kapell i gave av norske katolikker og lot det oppføre på eiendommen. I 1923 flyttet biskopen nonneskolen for St. Franciskus -søstrene fra Bergen dit og lot det innvie til et novisiat viet St. Hallvard. I 1925 ble det bygget flere soverom, arbeidsværelser og egen skolefløy. Elevene kom fra katolske land i Europa. I 1956 ble novisiatet nedlagt.
I 1986 overtok Ragnar O. Hauge eiendommen og ga den navnet Villa St. Hallvard.
Anne Gravdal (kunstformidler), Ragnar Olaf Hauge (Roh) Kristin Gravdal (kunstformidler)