Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Han hadde for lengst gjort det klart at han ikke ønsket noen ordener av noe slag. Derfor hadde han heller ikke mottatt noe i den retningen. Men da Norges Korforbund ønsket å hedre ham med en utmerkelse etter 30 år i Sylling sangkor, gjorde han et unntak. Sangen hadde for han vært en slik trøst for sjelen og glede for sinnet. En synlig utmerkelse for lang og tro tjeneste syntes han mer var til sangen som sådan, enn til utøveren.

Han fikk medaljen i Bragernes Menighetshus. Ikke noe ståhei rundt tildelingen. Det var nesten som sirkelen var sluttet. På veien fra Sylling til Drammen på denne solfylte septemberlørdagen hadde han reflektert en del over sangens betydning i hans nå mer enn 60 år lange liv.

Det begynte tidlig. De først tonene, nynningen ved senga, de vemodige melodiene hadde fått en permanent skrivebeskyttelse og lot seg ikke slette. De hadde i det siste begynt å arbeide seg inn på lista over populære sanger som han til enhver tid hadde på det mentale nettet. Den gamle sangskatten skulle være klar til gjenbruk den dagen det meste av alt annet var forsvunnet.

I Bragernes Menighetshus, der det klirret i kaffekopper og høyrøstede sangere skravlet i vei, tenkte han på mor og far. Begge på en tverrstilt pianokrakk ved pianoet En rotete haug med gamle noteblad bestemte repertoaret som for det meste besto av gamle norske melodier, med ”Norge mitt Norge”, og ”Det lysnet i skogen” som gjengangere. ”Aftenklokker” til avslutningen, men hverken den ene eller andre på pianokrakken husket teksten, og kveldene ble avsluttet med tostemt nynning før unga måtte i seng.

På skolen var det sang hver morgen, og det var alt, i hvert fall de tre første årene. I første klasse kunne han dokumentere et fravær på 72 dager. Samtidig var det ingenting som tydet på at helsa skrantet. I fjerde klasse ble det skifte av lærer, karakterer i alle fag og sang i hver time. Den pensjonerte læreren som nå overtok i en tid med lærermangel, hadde fått sin opplæring i en annen tid. Sangboka var viktigst, men etter hvert ble den overflødig for de fleste elevene. De kunne sangene utenat og visste til og med på hvilke sider de var å finne i ei bok de altså ikke lenger trengte. Skolen var helt topp.

Bestefaren var annenbass i byens håndverkerkor, som mot slutten av 50-åra, talte over 70 medlemmer, alle menn. Øvelsesdagen var tirsdag, og han var ofte med. Sangen ljomet i den røykfylte håndverkersalen. I pausen var det utlodning der ei eller flere halvflasker brennevin var å finne blant gevinstene. Sangerstevnene var ofte enorme mønstringer som viste en entusiasme for korsang som i dag dessverre har bleknet.

Da den anglo-amerikanske kulturimperialismen slo inn for fullt også på sang- og musikkfronten, ble våre egne sanger tatt av de fleste repertoarer, og gutten lærte raskt, men glemte heller ikke musikken som lå inne fra før. På skolen hadde den tradisjonelle sangen stilnet. Alt det nye hadde ikke den disiplinerende virkning som den trauste, nesten hundre år gamle, sangskatten. En ustabil spolebåndopptaker kunne aldri samle elevene slik som det slitte trampeorgelet.

I 1979 flyttet han til Sylling. Den første på døra i den nye boligen var formannen i koret, et blandakor med overvekt av damer. Jo, stemmen var i orden, og dermed rett i bassgruppa ved siden av formannen.

Det har blitt 30 år akkurat der, hundrevis av sanger- stevner og konserter.
Men barnelærdommen, den gamle sangskatten har stort sett ligget urørt. Et sangkor må følge tiden, synge noe publikum kjenner, og korversjoner av dagens slagere er populære blant folk flest. Synd det egentlig, i hvert fall for 30-årsjubilanten, som ville ha sluppet å øve noe særlig til korets jubileumskonsert på Valstadhaug i november - hvis det hadde blitt lagt mer vekt på korsang av gammelt godt merke. Det var bare det jeg ville si.

Velkommen til korsang i Sylling
 i november.

Flere saker fra arkivet

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Tre kor synger ut

Alle fra Lier - og alle i Frogner kirke

Sylling sangkor 35 år

Lørdag er det jubileumskonsert i aulaen på Syllling Skole

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Kirken, en scene for lokale musikere

Kirken har fra gammelt av vært en scene for lokale musikere som vil bruke sitt talent til å bistå musikalsk ved gudstjenester og andre arrangementer i kirkens regi.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

To kor fra Lier åpnet Soloppgangskonserten

Denne helgen holder Norges Korforbunds avdeling i Buskerud en to dagers 'korvake' for å feire sine første 20 år. Lier er godt representert.

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Sylling sangkor drar til Drammen

Sylling sangkor gjorde felles sak med korene Kor-Ona fra Sande og Fønix fra Drammen og holdt konsert på Harmonien i Drammen. Og på programmet stod pop fra forrige århundret.

Stemning i vintermørket

Sylling Sangkor starter jubileumssesongen med å ta med seg korvenner i bygda og inviterer til konsert i Frogner kirke.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Elvis på Sjåstad

”If I can Dream” med The Brothers in Law" og Sylling sangkor slo an i Sjåstad kirke søndag kveld.

Sjåstad sanitetsforening med støtte til kreftsaken

Og slik gjorde de det. Mannekengoppvisning, med spenstige damer fra egen forening på catwalken akkompagnert av liflig pianomusikk. Sylling sangkor i hver ende av arrangementet. På bordene en samling kaker, bløte og myke, som bare kan oppleves hver gang Sjåstadsaniteten står for arrangementet. Under hver kaffekopp lå egne sanger skrevet for anledningen. Bordene var pyntet med arrangørens logo og friske blomster. Scenegulvet var tettpakket med flotte gevinster, og i salen var ingen stol ledig. Alt var godt annonsert, og arrangementet var bare ett av mange på en tettskreven årsplan. Slik skal det gjøres.

Sang og medaljer

Et lite, men trofast og godt publikum var til stede i Sylling kulturhus da Sylling sangkor holdt sin høstkonsert der søndag kveld.

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Sylling sangkor med lokalsang

Det er viktig at et kor markerer seg i lokalmiljøet

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Korkonsert med stort spenn

Sylling sangkor med gjester hadde våkonsert i Sylling skoles aula

Vårkonsert

Sylling sangkor med gjester holder søndag vårkonsert i Sylling skoles aula.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Vice Versa feiret 10 - årsjubileum

Mangfoldig konsert i et fullsatt Haugestad på lørdag

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Kirkekonsert - Sylling sangkor 30 år

Onsdag var det konsert i Sjåstad kirke med Røyken Pikekor og Hokksund Mannskor som gjester.

Julekonsert i Sylling kirke

Orgelkomiteen arrangerte konsert til inntekt for nytt orgel. Med på konserten var sangerne Bjørnar og Maria Spydevold med pianisten, Terje Norum og Sylling Sangkor med dirigent Anne Lise Solheim

Vice Versa

Et kor for oss, et kor for deg. Vice Versa synger seg opp mot jubileumskonsert. Den blir lørdag 8. november på Haugestad.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

På Hamar med slakt

Nei, på ingen måte og langt derifra. Snarere tvert i mot

Stor konsert i Tranby kirke

Søndag holdt Hennummusikken sin tradisjonelle julekonsert i Tranby kirke. Det var forresten to stykker, og fulle hus begge gangene.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Lier Kammerkor med mangfoldig og vakker julekonsert

Jeg har ofte lurt på hvorfor vi liker Kammerkoret så godt.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Kakelotteri og sang

Kakelotteriet er den økonomiske bunnlinja i mange frivillige organisasjoner , idrettslag , sangkor, sanitet og korps

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Sangerstevne Drammen

Norges Korfobund Buskerud ønsket velkommen til Sangerstevne i Drammen i helga.

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Smilte likevel

Sylling skole, her representert med Julia Isabel Mora Folkvord, Emilie Andrea Dahl og Maren Elisen Braaten måtte gi tapt etter hele ni deltakelser i Nrk Buskeruds gjettekonkuranse.

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Dansegalla i St Hallvardshallen

Flere enn 800 deltok i det populære arrangementet

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Frogner Kirkekor synger jula helt inn

Antakelig den beste ”Glade jul” jeg har hørt hittil i år

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Lier Kammerkor med vakker og krevende kirkeonsert

Med seg hadde de dyktige liersangerne Lier Saxofonkvartett og organist Anders Dahl.

Suksess med gratis skidag i Sylling

Sylling skole dro på skidag i Øverskogen.

Jubileumskonsert med Sylling og Oddevall skolekorps

Store pengegaver til Sylling og Oddevall skolekorps på 70- årsdagen som ble feiret sist søndag i aulaen på Sylling skole

Promenadekonsert

Lier Janitsjar, Vice Versa og Sylling sangkor med musikkfest i Aulaen på St. Hallvard. Med seg har de solistene Cecilie Schilling og Birger Egge Hoveid.

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Romjulsmusikk

Hennummusikken hadde ei gruppe i full aksjon 4. juledag

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Big Chief Jazzband og Kor-90 i Frogner kirke

I begynnelsen var ordet, heter det. Men i kirkelig sammenheng har det musikalske tonefølget vært til uvurderlig hjelp for å få budskapet ut til folket. Og selv om nye musikkformer historisk sett ofte ble bannlyst av samtida, trosset de gjerne verbale forbud fra øverste geistlig hold, snek seg opp gjennom plankene i kirkegulvet og tok menighetene med storm. Skal vi si at konserten søndag kveld i Frogner kirke viser at kirken er en grasrotbevegelse?

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Abba i Drammen teater

Lier Ten Sing og Tranby skolekorps tok med seg Abba i teateret og tok publikum med storm.

Som sild i tønne på Lierbyen skole.

Nesten 250 hadde funnet veien til årets Sild og Jazz på Lierbyen skole.

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

Sommer 2

To av sju

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Adventskonsert i Sylling kirke

Nå heter det ikke lenger «vi synger og spiller jula inn», men et navnebytte betyr lite hvis innholdet er det samme.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Opprør mot snobberiet

I Ukens petit forteller Tonje Evju om da hun ble invitert til losjen.

Sangaften i Sylling kirke

Med Lina Sandel på programmet. Han redder et synkende skip. - Ja, jeg vil gjøre mitt til at salmeskatten blir berget for ettertida. Den representerer ufattelige verdier som går helt tilbake til urkristendommen, og den har fulgt oss opp til i dag. Salmene er kulturbærere som gjenspeiler menneskesinnets mangfoldighet, sier Paul Lillegrfein.