Den livgivende sangen
Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling
Hver eneste vårkveld er det konsert. Slå av TVen, ta en tur ut, kutt bort alle forstyrrende lyder og lytt! En fantastisk fuglekonsert venter deg! Du vil få høre vakre stemmer og skjærende stemmer, svake stemmer og sterke stemmer. Det synges og kvitres i et øredøvende kor som aldri har øvet sammen, men som likevel lyder fullkomment.
Hvorfor blir vi så glade av fuglesangen om våren? Er det fordi vi selv er glade i å synge?
Sang er noe spesielt for oss mennesker. Ingen andre skapninger synger bare for å synge. Man kan gjerne si at fuglene synger, men det meste av fuglesangen, -og særlig den vi hører nå om våren,- er myntet på å skaffe seg en partner som kan bidra til artens fortsatte eksistens.
De aller færreste av oss mennesker bruker sangen som middel for å lokke til oss en partner. For flere av oss ville vel det å stemme i en sang heller skremme bort mulige interessenter enn å trekke dem til oss! Men likevel synger vi ufortrødent i dusjen og i gode venners lag. Noen synger til og med i kor.
I Lier er vi så heldige å ha mange dyktige sangkor.
Da det organiserte musikklivet tok form midt på 1800-tallet, var det korbevegelsen som kom først til Lier. Den første som drev sangkor her i bygda var Peder Eek, lærer ved Vivelstad skole fra 1856. Siden da har mange generasjoner liunger funnet glede og vennskap i et mangfold av kor.
Det er noe helt spesielt med å synge i kor, uansett hvilket ambisjonsnivå man befinner seg på. Korsang er en musikalsk massebevegelse i vårt land. Korsangen er et skapende kulturuttrykk som formidler følelse og innlevelse, den skaper livslang sanginteresse og sangerglede, den gir trivsel og kulturell kapital. Korsangen bidrar til å bevare og føre videre vår store sangarv samtidig som den støtter opp om og utvikler et positivt lokalmiljø.
Kanskje er en av grunnene at man gjennom sangen bruker seg selv og uttrykker seg på en helt annen måte enn via et instrument?
Stemmen har man alltid med seg. Med kroppens eget instrument er sangeren fri til å uttrykke seg når som helst og hvor som helst.
Sang er kommunikasjon ved hjelp av toner, klanger og melodier. Lyden av koret er mer enn summen av hver enkelt stemme. Det er bevisst samklang, det er dirigentens spill på sitt instrument.
Den japanske dikteren Onitsura skrev rundt år 1700 følgende lille kjente dikt: ”Nattergal, når sangen din er slutt, er du bare en grønn fugl” .
Jeg vil omskrive det til :Kvinne og mann, når sangen din er slutt, da er du et beriket menneske!
Hurra for Liers sangkor!