Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Knut A. Andersen er ny petitskribent på Liernett.

Han ledet Lier Historielag fra 2002 til 2007. Andersens foto- og filmproduksjon omfatter mange innslag fra Lier, helt fra han i 1973 dokumenterte de siste ukene med togtrafikk på Drammensbanens opprinnelige store sving gjennom Lierdalen. I sommer og høst var hans film ”Du fikk ikke pizza på Saga kafé” en populær del av mangfoldsutstillingen på Lier Bygdetun.

Andersen vil skrive månedlige petiter på Liernett i tiden fremover. I ukas petit reflekterer han over å skulle fortelle om Lier til folk som bor langt herfra. I 2009 snur han søkelyset og forteller Liernetts lesere om sitt forhold til tolv fjerne og nære byer og steder.

Her er ukens petit:

Flere titalls husmenn og andre liunger dro på 1870-tallet med koner og barn fra Lier til byen Alpena, som ligger i nord-øst på den sørlige Michigan-halvøya. Der livnærte de seg som tømmerhoggere og bygningsarbeidere inntil en storbrann raserte byen.

De trauste og troende liungene gjorde det klart at hvis byen ble gjenreist med barer og bordeller, ville de dra sin vei. Få eller ingen hørte på dem, og i den gjenoppbygde byen ble livet vel så lystig som før. Da dro liungene.

De fant et ubebodd sted førti kilometer mot vest, delte jorden mellom seg og kalte stedet for Leer. Snart fikk de skole, postkontor og kirke, og midt i august i fjor skulle kirkens 125 års jubileum feires tre hele dager til ende.

Av den store forsamlingen som samlet seg til salmesang og grillmat en varm augustkveld, var det bare en håndfull som visste noe om det Lier deres forfedre kom fra.

Kirkekoret varmet opp mens jeg sto klar med hilsen fra Ulla Nævestad og kommunens epleblomst i bordflaggversjon i hånden. På plenen under de store trærne ved kirken satt det fullt av folk som ville spise hamburgere og høre om Lier.

 - Lier har flere enn 22.000 innbyggere, tenkte jeg, men sa det ikke, for norske folketall blir småtterier på de kanter.

 - Lier er en vakker bygd som …  Ikke det heller. Alle hjemsteder er vakre. Så jeg forsøkte igjen.

 - I Lier dyrkes det frukt, korn, poteter, grønnsaker … Stopp litt! Det slo meg at tilhørerne dyrket det samme og enda litt til.

 - Liungene er noen artige skruer, for hør bare. Mellom Lierbyen til Frogner kirke la de fartshumper for å få ned farten og unngå trafikkulykker, men liungene kjører midt i veien for å slippe å sette ned farten … Dropp den også. Man røper ikke sambygdingers svakheter.

 - Hvilket språk snakker dere, ville noen vite. Engelsk eller tysk?

- Nei, norsk.

- Is that right? Har fire millioner mennesker sitt eget språk. Ha-ha-ha! Da har dere ikke mange å snakke med.

- Kjære amerikanske venner! Når sant skal sies er det mest spesielle ved Lier den muligheten vi har til å bevege oss fritt omkring i nærliggende naturskjønne områder som er langt større enn de bebygde delene av bygda vår. Vi har fri ferdsel i all skog og utmark, og fra utsiktspunkter på de høye åsene kan vi nyte synet av den vakre Lierdalen som strekker seg fra skinnende sjø til glitrende fjord og som er fylt med vakre hus og gårder og med mennesker som har alle forutsetninger for å være lykkelige, men som likevel noen ganger glemmer hvor heldige de har vært med stedet skaperen plasserte dem.

Knut A. Andersen Reisebrev

Flere saker fra arkivet

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Hvorfor forstår liungene mindre enn drammenserne?

UKENS PETIT: Mellom Heggtoppen og Gluggen avslører mange liunger at de ikke har fått med seg hensikten med fartshumpene.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Store sportsmenn

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

Verdig markering

Dårlig værmelding og mørke skyer la ingen demper på fremmøtet til pilgrimsvandringen på Hallvardsdagen på lørdag.

Lierskogen og OL-drømmen

BAKSPEILET: Eventuell likhet med andre hendelser den siste uken er mer eller mindre tilfeldig.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Drammen og Lier - balanse?

Nå skal jeg fortelle dere historien om da Gud skapte Lier og Drammen. Jeg forstår nå at vi alle har vår plass i det store systemet, og at vi alle oppveier hverandre.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Drammen + Lier = Sant?

Forholdet mellom Lier og den jubilerende nabobyen Drammen er i fokus på årets sommerutstilling på Lier Bygdetun. Formann Hallingstad og ordfører Nævestad er, som så mange ganger tidligere, nøkkelpersonene når utstillingen åpnes på søndag.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Sommerutstillingen er åpen

Ordfører Ulla Nævestad holdt en vel forberedt og meget interessant tale ved åpningen av årets utstilling på Lier Bygdetun. Stort mer skjedde det imidlertid ikke før publikum fikk slippe inn for å oppdage mer av det mangesidige forholdet mellom Lier og Drammen.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Elias Akselsen i Sjåstad kirke

Med Herren som arbeidsgiver. Han er omreisende tater med kofferten full av Det glade budskap. Og han pakker det ut og fyller på med sang og musikk til alle som vil høre.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Bygdedyret

Ukens petit av Rune Elven

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Ukas petit

-er skrevet av Thorvald Lerberg

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Åpningen av Lierdagene 2007

Det er alltid vel verdt å lytte oppmerksomt når ordfører Ulla Nævestad taler.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Lier Kammerkor med mangfoldig konsert i Sjåstad kirke.

I snart 30 år har Lier Kammerkor gitt oss julekonserter av ypperste klasse. Årets julekonsert i Sjåstad kirke var ikke noe unntak i så måte. En drøy time med Kammerkoret var i snaueste laget. For repertoaret var så variert og uensartet at vi gikk ut i den mørke førjulskvelden med et ønske om å høre flere variasjoneer over julebudskapet .

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

St. Hallvard spillet - mer enn bare spill

Nytt manus er skrevet, og prøvene er i gang til årets forestilling. Denne gang er stykket ført i pennen av Håvard Rype, Lier kulturkontor, og har fått navnet ”Ikke en spurv til jorden”.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Årets siste tur?

Brua ser innbydende ut, og ingen advarer mot farene som lurer.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Med bibler til Liertoppen

Kirken i Lier stilte lørdag på Liertoppen for å presentere den flunkende nye oversettelsen av verdens mest solgte bok. Fra venstre sogneprest Solveig Aass Kristiansen og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Lier anno 2009

Vi intervjuet flere liunger under Lierdagene, med håp om at intervjuene en gang vil være av interesse for fremtidige generasjoner.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Kulturminnedagen 2007 i Lier

Masse kulturtilbud for hele familien på Lier Bygdetun – søndag 9.september

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Matnyttig meningsmåling

Få 500 kroner til bruk på et av Liers mange serveringssteder! Bare si hvilket av dem du liker best.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)