Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Selv om Hørtekollen ikke på langt nær er det høyeste punktet i Lier, har denne grove klippeveggen blitt en del av identiteten til de øvre delene av Lier. På bildet overfor ses Hørtekollen fra Engerkleivene, inngangen til Vestmarka fra Sylling. Nedenfor Hørtekollen ser vi Hørte gård.

Videoklippet nedenfor er fra søndag 24. juli 2011. Det hadde vært store nedbørsmengder stort sett hele helga, og da regnværet roet seg søndag kveld steg tåkeskyene opp fra den frodige og grønne Lierdalen. Og om du skulle lure, videoen spilles av i rundt dobbel hastighet.

Myter og historier

Hørtekollen har alltid vært omspunnet av myter, sagn og historier. Som sagnet om Siri Sara, kongsdatteren som ble styrtet i døden fra Hørtekollen av sin far, da hun ble forelsket i en gutt av ringere byrd fra nede i bygda.
Les mer om Siri Sara på Sylling.no

Det finnes også en historie om en mann som skal ha blitt bergtatt av Hørtekollen. Det var visst så fint der inne at han ble lei seg da han kom ut igjen.

Nedenfor Hørtekollen, nærmest parallellt mellom fjellveggen og Holsfjordens vestre bredd, ligger Altanåsen. I Sylling sies det at hele denne åsen, som består av fjell, hviler på en sandbunn. Og ser man nøye etter skal man kunne se at Altanåsen snudd på hodet vil gli rett på plass inntil Hørtekollen, som et puslespill med bare to biter. Kan Altanåsen en gang ha vært en del av Hørtekollen som falt ned, rullet rundt og landet på hodet nede i bygda?

Utsiktspunkt, tusenårsvarde og Svenskehaugen

Det tradisjonelle utsiktspunktet på Hørtekollen, merket med blåmerket sti fra boligfeltet Fagerliåsen, ligger 452 meter over havet. Det er her Hørtekollen er på sitt bratteste, og når man tar i betraktning at man ser rett ned i Holsfjorden med en dybde på 295 meter forstår man at det er et voldsomt landskap man har med å gjøre. I alle fall til Østlandet å være. Hadde man tappet Tyrifjorden helt ned ville man altså fått en høydeforskjell på rundt 750 meter.

Noe lenger vest for det tradisjonelle utsiktspunktet ligger enda et utsiktspunkt, 478 meter over havet. Her ser man ikke stort til fjorden, men utsikten nedover mot Lierdalen er upåklagelig. Utsiktspunktet på 478 meter over havet var også stedet hvor det ble tent en varde ved inngangen til det nye årtusenet, en varde som ikke bare var synlig over store deler av Lier, men også synlig fra Ringerike i nord.

Mellom disse to utsiktspunktene finner man en kløft i fjellveggen, og det er her det var gruvedrift under første verdenskrig.
Les mer om Bjønneleina gruver her

Men det høyeste punktet på Hørtekollen er verken 452 eller 478 meter over havet. For om lag 500 meter unna, et stykke fra selve kanten av Hørtekollen, finner man Svenskehaugen. Svenskehaugen ligger 495 meter over havet.

Se bilder av Hørtekollen fra alle årstider her


Utsiktspunktet 478 m.o.h. hvor det ble tent en varde ved inngangen til år 2000.

Til slutt: Det høyeste punktet i Lier er Flagret, 620 meter over havet. Flagret ligger i Finnemarka, i det nordvestlige hjørnet av Lier kommune.

Finnemarka Sylling

Flere saker fra arkivet

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Nærmere 100 på Hørtekollen i år

Du kan velge mellom Fosskollen, Eggekollene, Glasåsen, Storsteinsfjell, Gjevlekollen, Asdøljuvet og Hørtekollen. Marianne Fossen Nilsen (på bildet t.h.) er en av mange som allerede har trimmet seg opp til Hørtekollen.

Og bakom hviler Hørtekollen

Vandringer ved Holsfjorden 2002

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Trim til topps en suksess

Glassåsen og Hørtekollen var de to best besøkte toppene, med førstnevnte topp med hele 4246 underskrifter i "basarbøkene".

Juleffta'n på Hørtekollen

Vi kom til utkikkspunktet på Hørtekollen en stund før jula ringte inn fra Sylling kirke

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Bjønneleina gruver

Jeg får stadig spørsmål om gruvene på Hørtekollen

Grensen er nådd

Er det grunn til bekymring?

Julestemning på Hørtekollen

- Ved hjelp av klatreutstyr har vi fått lagt strømkabelen ned bergveggen. sier initiativtaker Inge Skjeggerud.

November 2005 over i historien

Søkkvåt på beina, i joggesko, kom jeg ned fra Hørtekollen på lørdag. Ubehagelig, nei da, det er jo advent og da skal jo vinteren være her.

Hvitt i åsene

Mange liunger fikk se at det sluddet i dag tidlig ---

Tam tiur?

Slo leir sammen med skoleklasse

Fortsatt god grønn jul --

Vandringene de to første juledagene inneholdt møte med Nissen, to unge ryttere, en ung skiløper --- selvfølgelig på rulleski, og rammen var grønne jorder, noe rim og tåkedotter pent pyntet langs Lierdalen.

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

Bli med på skirenn!

Ungdomsgruppa i Øverskogen inviterer folk i alle aldre til skimoro på lørdag.

Å være redd

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito, pensjonist, med lang botid i Sylling og med røtter i Hurum.

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

17. mai i Sylling

Sylling

Veien raste ut

Vannmassene tok halve veidekket, knappe kilometeren fra rundkjøringa i Sylling, i retning Vikersund på riksvei 284 seint i ettermiddag

Været bestemmer

- Været bestemmer om riksvei 284 ved Hørtekollen åpnes i dag, sa Tore Braaten til Liernett i morges

Høyeste punkt i Vestmarka

Ukens kulturminnepost er satt opp på Kraftkollen.

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

Gunnar Langsrud nyter skiføret

Bilder fra Beitostølen

Skiglede ved skolene

Løypekjørerne var raskt ute med å sørge for skispor etter at Kong Vinter vendte tilbake til bygda og lavlandet

Romjulstur til fots

Sol og vakkert vinterlandskap gir ro og stillhet langs en sledevei i Øvre Lier.

Et klassisk turmål

Utsikten fra Storsteinsfjell på cirka 540 meter over havet bør oppleves --

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

- Det gjør så godt

Det sa Bjørn Gulliksen i Sylling, lett joggende og smørblid på julaften, og her gir vi deg noen tips for å holde juleflesket unna

Glade for lite snø

Etter å ha overskredet budsjettet for brøyting i fjor, sparer Lier kommune store beløp på en snøfattig vinter i år

En klassisk tur

Ukas kulturminnerpost finner du 553 meter over havet.

Alvorlig talt

Trofaste lesere vil kanskje huske at jeg for noen uker siden skrev om hvor redd jeg ble en dag for en del år siden, da jeg klatret opp på Hørtekollens forside og rutsjet mot stupet, forteller ukens petitskribent ---

Til Breili i morgen?

- Jeg hadde en strålende Breilitur fra Øverskogen sist helg, forteller Tom Helgesen.

Nissen, en aktiv Liernettbruker

Den gamle nissen sitter ikke lenger ensom på låven julekveld. Han surfer på nettet og har Liernett som startside.

Ny radiosender i Lier

Kanal1 har fått tillatelse til å sette opp en sender på Glasåsen ved Tranby i Lier.

God respons

Det sier salatdyrker Anders Hørthe i Sylling etter den to sider store annonsen i en riksavis tirsdag

Innendørs roing

– ikke bare for roere

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Toppidrett i Lierbygda i dag

Du kan få et glimt av syklistene på fjerde etappe under Ringerike Grand Prix i dag ---

Opprustning i skiltjungelen

Selv om Liertoppen fikk dispensasjon, må kjøpesenteret og andre (her nabo Bauhaus) nøye seg med reduserte bokstavstørrelser inntil videre --

Gir regelmesssig mosjon

"Ukas kulturminnepost" har både et helseaspekt og et lokalhistorisk moment i seg.

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Vi besøker Liers spisesteder: Sylling Kroa

Det er magre kår for serveringssteder nord i bygda, der de aller fleste spiser hjemme og tar med seg niste når de skal ut.

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Været i fokus

Det sier Arne Ask, løypelegger for norgesmesterskap i presisjonsorientering som ble arrangert på Eggevollen i helga.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Paraglider landet i tre

Nødetatene rykket ut til det som kunne se ut som en alvorlig paragliderulykke ved Eggekollen søndag.

Dugnad på Altanåsen

Med rekkverk på dagsorden

Utsikt over Lierdalen

Fra Ukas kulturminnepost kan du se grønne Lier, i det fjerne -

Video: Til topps - snart

Stian Bergstå fra Svarstad IL ledet med 12 sekunder på Per Christian Torgersrud fra E-CO BIL da det gjenstod 350 meter i årets utgave av motbakkeløpet Eggekollen Opp. Ledelsen på 12 sekunder ble holdt helt inn til målstreken.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Fra topp til topp i Fosenalpene

Fosenalpene, også kalt Klumpenes Verden, kan beskues på nordsida av fjorden hvis du befinner deg i Trondheim

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Opp igjen

Dette minnesmerket bør reises og settes i stand til 9. april.

Skogbrann i Øverskogen

Brannvesenet fikk raskt slukket skogbrannen, takket være en oppmerksom drosjesjåfør på Sollihøgda

Kastetalent fra Lier

Ola Isene vant en overlegen seier i kule under Ungdomsmesterskapet i Drammen i helga.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Søskenpar vant igjen

Ådne Karlsen Bekkestad vant 6 km i suveren stil som i fjor. Søster Oda var også best blant kvinnene.

Trim-og opplevelsesturer

Det blir musikk ved åpningen av årets første kulturminnetur. Første post er plassert ved gravrøysene ved Vinkova (se kartet).

Idylliske Kårevann

Bruk sykkelen og finn Ukens kulturminnepost

Et flott utsiktspunkt

Markatraverne har god tid til å finne denne kulturminneposten før den tas ned.

Et flott utsiktspunkt

Ukas kulturminnepost er lagt til Eggekollen som er kjent langt utenfor Liers grenser.

Landemerket midt i bygda

Ukens kulturminnepost på en av de mest kjente kollene i Lier er blitt målet også for idrettsuttøvere de siste årene -

Ridetur ved foten av Hørtekollen

Ekteparet Thorleiv Holst og Nina E. Johnsen nøt det fine været på 1. juledag sammen med hestene Daria og Carlo.

Der sola skinner lengst

Gråvær og regn i dag, men i løpet av de nærmeste 14 dager bør du oppleve en sein junikveld på Glasåsen.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Tsjekker førstemann til Øverskogen

Thomas Hurbby fra Team Sparta Praha vant den innlagte klatrespurten i Øverskogen, foran en nederlender og norske Stian Sommerseth

Snøballmester

Ola Stune Isene (12) fra Lier og Sturla IF ble Norgesmester i Snøballkasting i helga på Bislett

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

The English Pier

På Pieren i Eastbourne har ”spillegale" liunger gjennom en årrekke brukt tusener

Våreventyret på Flya

Den vakre mogopen blomstrer nå op noen bare flekker --

Video fra Eggekollen Opp

300 meter før mål ble alle løperne festet til filmen.

- Liers farligste bussholdeplass

Må gå 30 meter blant tungtransporten for å komme til skolebussen

Slipp elgen frem

En viktig miljøpolitisk oppgave

Europark lot seg påvirke

Bare tre måneder etter at Liernett viste hvor dumt det går an å montere et skilt, har Europark ryddet opp i saken. Nesten.

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Hyggelig på niendeklassenes friidrettsdag.

Hvert år møtes niendeklasser fra hele Lier for å konkurrere i friidrett. Stedet er Liers fineste om ikke eneste anlegg for friidrett – Sylling. I år var det nok Tranby som stjal mye av showet. Det jeg satte mest pris på var det gode været og den fine stemningen. Mange hyggelige unge, i ikke for alvorlig konkurranse.

En uforglemmelig dag --

Lørdag arrangerte Lindstad Gård på Mehren et stort stallstevne for Hanne Karine Dahls små og store rideelever

Full fart på Sylling stadion

- og fornøyde deltakere i alle klasser under årets Kanada Rundt

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Til UM i fire kastøvelser

Femtenåringen Ola Stunes Isene fra Lier viste sist helg at han behersker mer enn diskos --

Seiersikker nederlender best

Gerard Cornelissen (tv på bildet) hadde kommet til Sylling for å slå tidligere trippelvinner Øystein Mørk (th) fra Tranby --

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

«Svømme seg til Island»

Årets landsomfattende svømmekampanje er avsluttet, og Lierhallen har trukket ut to kandidater til den sentrale trekningen om reise for to til Island og weekendopphold på hotell