Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: b6c4ed0d1ba8997348f9d6d308dc66f2

Vi besøker Liers spisesteder: Sylling Kroa

Det er magre kår for serveringssteder nord i bygda, der de aller fleste spiser hjemme og tar med seg niste når de skal ut.

- Er det en minibank her i Sylling, spør en bilende dame. - Beklager, svarer vi, men tilføyer at det til gjengjeld heller ikke er noen steder å bruke penger en søndag formiddag. Bortsett fra i kirken, der kollekten sannsynligvis allerede er tatt opp, og på kroa, som tar kort, fortsetter vi mens damen ruller opp vinduet og styrer mot tettere bebygde strøk.

Folk i Sylling er med rette stolt av bygda si, for lite i Lier er så vakkert som utsikten over Holsfjorden og mot Hørtekollen, som reiser seg steilt bak den fagre, hvite kirken. Skjønnheten avtar imidlertid når man begir seg inn i Syllings eneste spisested.

Mange har forsøkt å drive det eneste gjenværende serveringsstedet mellom Lierbyen og Sundvolden, men få har kunnet leve av det. Optimistiske drivere har kommet og gått. Det lokale markedet er for lite, og tross skilting ved Enger lykkes det ikke å få nevneverdig omsetning fra gjennomgangstrafikken.

I Sylling, som så mange andre steder i landet, er bensinstasjonens butikklokaler og bakrom overtatt av serveringsbedrifter.

Sylling Kroa ligger i lokalene til bensinstasjonen som en gang var langt mer enn et par bensinpumper med kortleser. Det var i de dager da servicestasjonene langs veien ikke solgte mat og drikke, men drev med service. Nå klarer de fleste biler seg med en årlig service, og behovet for enkelt tilgang til tennplugger og sikringer er sterkt redusert. Behovet for lett tilgjengelige næringsmidler er derimot i vekst.

Et høythengende skilt som en gang viste et kjent bensinselskaps logo, har nå den noe pretensiøse teksten Sylling Senter. Der motorolje og viftereimer en gang rådde grunnen, er det nå slitte møbler med dunst av gammel røyk, selv om røykerne lovlydig går utendørs før de lar en eim av tobakk og andre høyt beskattede godsaker stige opp mot den blå høsthimmelen. Det er søndag formiddag på Sylling Kroa, og et par av gjestene burde nok ha sovet noen timer før neste glass.

Hver tirsdag formiddag rykker imidlertid et helt annet klientell inn på Sylling Kroa. Da er det eldrekafé fra kl 10 – 13 med rundstykker og kaffe, allsang, foredrag, hørselshjelp og sosialt samvær.

Cheeseburgeren var både større og saftigere enn ventet.

Sylling Kroa tilbyr tradisjonelle gategrillretter, kebab, pølser og pizza, samt selvfølgelig hamburgere. Prisene er på normalt nivå:
• Toast 25 kroner
• Hamburger fra 60 kroner (130g) opp til 119-kroners cheeseburgertallerken
• Pizza i mange varianter fra 149 til 170 kroner

Og rett skal være rett: Den 130 grams cheeseburgeren var både større og saftigere enn vi hadde regnet med.

Det er stort utvalg i baren til Sylling Kroa.

Sylling Kroa har en forbausende innholdsrik bar og sannsynligvis Liers største utvalg av brennevin. Da Sylling Kroa fikk nye eiere i fjor, ga formannskapet ”alminnelig bevilling til skjenking av øl, sterkt øl, rusbrus, vin og brennevin til (Navnet utelatt av red.) med skjenkested Sylling Kroa Restaurant fra 11.06.2009 til 30.06.2012.”
 
Innehaverne har lange arbeidsdager og gjør det kan for å få hjulene til å gå rundt. At Sylling fortsatt har et serveringssted, er deres fortjeneste. Deres økonomiske fortjeneste er neppe tilsvarende.

Nettsted:
På vinduene er det klistret reklame for www.just-eat.no. Nettstedet har mye informasjon om mange serveringssteder, men vi fant ikke noe om Sylling Kroa.

Annet:
Sylling Kroa Restaurant ble slettet i foretaksregisteret i Brønnøysund 10. februar 2010.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 4. november 2010 18:13: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Torsdag 4. november 2010 18:15: Syllingboer
Ikke rart at det ikke ble funnet noe informasjon om Sylling Kroa på Just-Eat. Navnet er nemlig Sylling Pizza
Fredag 5. november 2010 08:15: Redaksjonen / Matmons
Sylling framkommer ikke på stedsoversikten på hjemmesiden til just-eat.no, men Sylling Pizza kommer opp hvis man skriver Syllings postnummer i søkevinduet.

Kroa i Sylling har i det siste skiftet navn og eier hvert eneste år. Vi har valgt å skrive Sylling Kroa, som er navnet i Lier kommunes gjeldende skjenkebevilling og trolig det navnet serveringsstedet er best kjent som.

Vi er kjent med at Sylling Pizza og Bar for et par måneder siden ble registrert som enmannsforetak med ny eier i foretaksregisteret i Brønnøysund. Endringen har ingen konsekvenser for vår vurdering av stedet. Om det har konsekvenser for skjenkebevillingen, kan andre vurdere.
Fredag 12. november 2010 10:44: Interessert
Mener Liernett at kroa ikke har skjenkerett?
Mandag 15. november 2010 09:48: T. I.
Svar til Mr. Interessert:
Liernett skriver at andre kan vurdere om det har konsekvenser for skjenkebevillingen.
Er ikke det svar på spørsmålet ditt?
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode