Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cae5dcdd5e9efbda747d640ea9cf6d6f

Fra topp til topp i Fosenalpene

Fosenalpene, også kalt Klumpenes Verden, kan beskues på nordsida av fjorden hvis du befinner deg i Trondheim

Årlig tar undertegnede turen til Leksvik kommune beliggende tvers over fjorden for Trondheim på Fosenhalvøya. Her er turmulighetene- og opplevelsene mange og rike – ja noe for enhver smak og fysisk form. Fosenalpene, også kalt Klumpenes Verden, kan beskues på nordsida av fjorden hvis du befinner deg i Trondheim. Rett nok er ikke høyden over havet mer enn en toppen 600 meter, men like fullt – utsikten og turområdet er fantastisk! 

Jeg har i år besteget tre av toppene. Lettest tilgjengelig er Borgåsen / Borgen, et meget godt tilrettelagt turområde også for rullestolbrukere mellom Hindrem og Sæter i Leksvik kommune. Beliggende på 160 m.o.h. har lokalbefolkningen gjennom solid dugnadsånd laget en alle tiders rasteplass på stedet som med sine steinhauger muligens stammer fra romertiden eller folkevandringstiden. I følge gammel folketro bodde det et troll her oppe som angivelig ble så sint av kirkeklokkene på Hindrum kirke at den kastet en stor stein mot kirken. Heldigvis bommet han, og steinen kan i dag beskues i fjæra på Hindrem… Se for øvrig  home.no.net/borgaas1.

Langt mer utfordrende er turen til alpenes høyeste punkt, Kjerringklumpen (601 m.o.h.). Den merkede turen tar snaue to timer i relativt hardt terreng med stigning på ca. 500 meter. Men tro meg – det er verdt slitet! Vel oppe kan du bl.a. nyte utsikten over store deler av Fosenhalvøya, øyene Tautra, Frosta og Munkholmen i Trondheimsfjorden, Trondheim by samt se over grensa mot Sverige. Er du interessert i geologi, vil du også finne Norges største forekomster av vår nasjonalstein i området. Ta turen da vel, og skriv deg inn i boka!

Sist, men slett ikke minst utfordrende og kjent er Munken beliggende på enden av aksen fra Munkegata i Trondheim og over Munkholmen i fjorden. I den såkalte Munkstigen kan du velge tre ulike vanskelighetsgrader for å nå toppen med lånt klatreutstyr hos Den Svenska Sport & Dykambassaden beliggende på Amborneset like ved Hindrem. Ambassaden er nemlig ansvarlig for klatringen i det som er Nord-Europas lengste klatresti. Er du en feiglus som meg, kan du alternativt velge å gå ”vranga” opp for å nyte utsikten. 

Det er også bokstavlig talt mulig å gå fra topp til bunns på Fosen. Den nevnte ambassaden arrangerer nemlig dykking i fjorden etter verdens grunneste dypvannskoraller. Jeg skal ikke skryte av å ha vært med dette, men det anbefales av kjennere! Saga Viking er etablert på samme sted som dykambassaden hvis formål er å bevare og spre kunnskap om de norrøne skikkelsene fra Vikingtida. Interessant, spennende og lærerikt!

Ta turen til Fosen og Leksvik kommune! Jeg ser allerede fram til neste sommer!

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode