Ubrøyta løype gir ro --
Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --
På grunn av nysnøen tett opp mot helga var Djubbommen vendepunkt for kommunens løypemaskin fra Kanada via Fallet. Løypemaskin fra Øvre Skustad i Øverskogen meldte pass ved Svartvann (etter 3-4 km). Derfra og inn til Djubbommen måtte Liernetts medarbeider sammen med 3-4 andre brøyte løype videre – Og så ble undertegnede alene om å rusle alene med sekk og kamera i praktfullt vær over myrene, med en behagelig tilpasset fart i vel en desimeters snødybde i løypa ned bakkene mot Djubbommen.
Dette skiltet er verneverdig --
Skiltet ved krysset ved Djubbommen: Her savner vi distanseangivelse til Kanada ---
Hvilken løype i nærområdet har en slik utsikt? Tyrifjorden og Ringerike i bakgrunnen.
Underveis på vei opp mot dagens turmål blir roligere uten maskinspor. ”Turen blir til mens du går”, heter de. Så riktig, nye skilt som kanskje kan oppgraderes og gamle skilt som er verneverdige. Blant de nye er skiltet som minner oss om også her i området var det slipplass under krigen.
Fra boka om Finnemarka (Lyche & Co, 1982) siterer vi: ”Den 16. april om kvelden lettet en Stirlingmaskin fra en flyplass i Sør-England. Om bord befant seg to Linge-karer, Svein Blindheim og William Houlder. På navigatørens knær så et det et kart hvor det var satt et kryss på skogsområdet nord for Drammen. Det var blitt 17. april over, da flyet tordnet innover Modum-åsene. Over Breiliflaka fikk karene grønt lys: Gå! Operasjon Puffin var i gang. I det samme øyeblikk som den tunge metalldøren åpnet seg, åpnet også mulighetene seg for Drammens-organisasjonen for å få en injeksjon. Det tok 3-4 dager å samle container og gjemme fallskjermer. Deretter tok de seg ned til Sylling og videre til Asker og Oslo”
Kiosken på Breili ( på billdet nederst på siden) stenger klokka tre på søndagene, men med mine medbrakte to brødskiver, saft og frukt gjør at lunsjen på ”snøbenken” ved Breilivatnet ble årets fineste ettermiddag.
Ett av de tøffeste langrenn i distriktet var Breililøpet som ble arrangert i 1936 og 1937. Det gikk fra Vikersund til Breiliflaka og tilbake igjen. Løypa gikk rett opp til Hovlandsfjell umiddelbart etter start. (Kilde: Boka om Finnemarka)
Breili ikke høyeste punkt
Undertegnede kom til å skrive like før helga, at Breilivarden er markas høyeste punkt. Det er ikke riktig.
- Breili er et flott sted, men ikke markas høyeste punkt, skrev Tom Helgesen i en epost til undertegnede på søndag. Helgesen minner Liernett om artikkelen han lagde om saken i fjor med tittelen: - Jeg føler meg snytt!
Helgesen siterer fra sin artikkel: - Breilivarden (702 moh) i Modum kommune er ikke Finnemarkas høyeste punkt! Her har jeg og tusenvis av andre turgåere i minst 100 år trodd at vi har vært høyest i marka, og så ligger det virkelige høydepunktet en drøy kilometer lengre sør, sier en frustrert Øivind Wiik fra Drammen.
- Det er ikke orden på noen ting lenger. Ikke noe er hellig. Selv ikke de høyeste toppene får være i fred, stønner den oppgitte lektoren og skautraveren Øivind Wiik. - Nå fastslår de lærde på Statens kartverk at Lauvkollen er Finnemarkas høyeste punkt med sine 703,5 moh. Ikke nok med det, Lauvkollen har også byttet navn til Brennåsen, forteller han. Wiik har i år vært redaktør for årboken til Drammens og Oplands Turistforening (DOT), og det var her han først offentliggjorde sin oppdagelse. - Det startet med at jeg fikk tak i et kart over Holleia / Krokskogen. I kartets ytterkant så jeg til min forskrekkelse at Breili var degradert. En rask telefon til fagfolkene på Statens kartverk bare bekreftet mine bange anelser. En lokal navnekomité hadde samtidig byttet navn på lauvkollen til Brennåsen. Nå blir den tradisjonelle 1.mai-turen lagt halvannen kilometer lengre sør for å komme halvannen meter høyere, sier Wiik og smiler i skjegget.
For vår del kan vi avslutte med følgende: Med halvannen meter snødybde å tære på enkelte steder vil noen døgn med nattekulde framover gjøre at både Wiik og andre kan se fram til skiturer flere helger framover, kanskje helt inn i mai måned –
Under noen glimt fra den fineste marssøndagen i 2009 --