Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

På grunn av nysnøen tett opp mot helga var Djubbommen vendepunkt for kommunens løypemaskin fra Kanada via Fallet. Løypemaskin fra Øvre Skustad i Øverskogen meldte pass ved Svartvann (etter 3-4 km). Derfra og inn til Djubbommen måtte Liernetts medarbeider sammen med 3-4 andre brøyte løype videre – Og så ble undertegnede alene om å rusle alene med sekk og kamera i praktfullt vær over myrene, med en behagelig tilpasset fart i vel en desimeters snødybde i løypa ned bakkene mot Djubbommen.

Dette skiltet er verneverdig --

Skiltet ved krysset ved Djubbommen: Her savner vi distanseangivelse til Kanada ---

Hvilken løype i nærområdet har en slik utsikt?  Tyrifjorden og Ringerike i bakgrunnen.

Underveis på vei opp mot dagens turmål blir roligere uten maskinspor. ”Turen blir til mens du går”, heter de. Så riktig, nye skilt som kanskje kan oppgraderes og gamle skilt som er verneverdige. Blant de nye er skiltet som minner oss om også her i området var det slipplass under krigen.

Fra boka om Finnemarka (Lyche & Co, 1982) siterer vi: ”Den 16. april om kvelden lettet en Stirlingmaskin fra en flyplass i Sør-England. Om bord befant seg to Linge-karer, Svein Blindheim og William Houlder. På navigatørens knær så et det et kart hvor det var satt et kryss på skogsområdet nord for Drammen. Det var blitt 17. april  over, da flyet tordnet innover Modum-åsene. Over Breiliflaka fikk karene grønt lys: Gå! Operasjon Puffin var i gang. I det samme øyeblikk som den tunge metalldøren åpnet seg, åpnet også mulighetene seg for Drammens-organisasjonen for å få en injeksjon. Det tok 3-4 dager å samle container og gjemme fallskjermer. Deretter tok de seg ned til Sylling og videre til Asker og Oslo”

Kiosken på Breili ( på billdet nederst på siden) stenger klokka tre på søndagene, men med mine medbrakte to brødskiver, saft og frukt gjør at lunsjen på ”snøbenken” ved Breilivatnet ble årets fineste ettermiddag.

Ett av de tøffeste langrenn i distriktet var Breililøpet som ble arrangert i 1936 og 1937. Det gikk fra Vikersund til Breiliflaka og tilbake igjen. Løypa gikk rett opp til Hovlandsfjell umiddelbart etter start. (Kilde: Boka om Finnemarka)

Breili ikke høyeste punkt

Undertegnede kom til å skrive like før helga, at Breilivarden er markas høyeste punkt. Det er ikke riktig.

- Breili er et flott sted, men ikke markas høyeste punkt, skrev Tom Helgesen i en epost til undertegnede på søndag. Helgesen minner Liernett om artikkelen han lagde om saken i fjor med tittelen: - Jeg føler meg snytt!

Helgesen siterer fra sin artikkel: - Breilivarden (702 moh) i Modum kommune er ikke Finnemarkas høyeste punkt! Her har jeg og tusenvis av andre turgåere i minst 100 år trodd at vi har vært høyest i marka, og så ligger det virkelige høydepunktet en drøy kilometer lengre sør, sier en frustrert Øivind Wiik fra Drammen.

- Det er ikke orden på noen ting lenger. Ikke noe er hellig. Selv ikke de høyeste toppene får være i fred, stønner den oppgitte lektoren og skautraveren Øivind Wiik. - Nå fastslår de lærde på Statens kartverk at Lauvkollen er Finnemarkas høyeste punkt med sine 703,5 moh. Ikke nok med det, Lauvkollen har også byttet navn til Brennåsen, forteller han. Wiik har i år vært redaktør for årboken til Drammens og Oplands Turistforening (DOT), og det var her han først offentliggjorde sin oppdagelse. - Det startet med at jeg fikk tak i et kart over Holleia / Krokskogen. I kartets ytterkant så jeg til min forskrekkelse at Breili var degradert. En rask telefon til fagfolkene på Statens kartverk bare bekreftet mine bange anelser. En lokal navnekomité hadde samtidig byttet navn på lauvkollen til Brennåsen. Nå blir den tradisjonelle 1.mai-turen lagt halvannen kilometer lengre sør for å komme halvannen meter høyere, sier Wiik og smiler i skjegget.

For vår del kan vi avslutte med følgende: Med halvannen meter snødybde å tære på enkelte steder vil noen døgn med nattekulde framover gjøre at både Wiik og andre kan se fram til skiturer flere helger framover, kanskje helt inn i mai måned –

Under noen glimt fra den fineste marssøndagen i 2009 --

1/6 (resized_breili_gaustatoppen_i_det_fjerne.jpg)
2/6 (resized_breilihytta.jpg)
3/6 (resized_djubbommen.jpg)
4/6 (resized_ikke_kjort_loype.jpg)
5/6 (resized_svartvann_ett_spor.jpg)
6/6 (resized_svartvann_mars.jpg)
Skiløyper

1 kommentar

Onsdag 1. april 2009 10:46: Yngvild
:-)
Var en tur opp til breilihytta/kiosken i februar sammen med mor og far. Vi kjempet med tiden og gråvær for å rekke frem før 3, og ble møtt av to blide karer ikke lenge før det egentlig skulle stenge. Vi var de siste der den dagen, men det sto ikke på kaffe og vafler av den grunn! Kjempekoslig!
http://npmehren.wordpress.com/2009/02/16/breilihytta/

Flere saker fra arkivet

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Mildere i høyden

Deler av Breililøypa er nå klar og bør friste flere skiløpere til tross for svært lave temperaturer ned i bygda --

Breililøypa klar

Nå kan friluftsfolket ta en tur til Breiliflaka --

Lokal støtte til ny løypemaskin

Løypekjørerne Øyvind Melgaard, Knut Espen Riis og Arve Markussen er blitt belønnet for sin dugnadinnsats

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

God tur!

Løypene ble preparerte på fredag, og med sola skinnende på nysnøen er det ingen grunn til å la skia stå i dag ---

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

Til Breili i morgen?

- Jeg hadde en strålende Breilitur fra Øverskogen sist helg, forteller Tom Helgesen.

Skiglede ved skolene

Løypekjørerne var raskt ute med å sørge for skispor etter at Kong Vinter vendte tilbake til bygda og lavlandet

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Blir du med på skifest på søndag?

Søndag er det klart for årets stormønstring for skifolket. Tradisjonsrike Hauer`n går fra Geithus til Drammen. Mosjonistene i Thorleiv Haug-marsjen går også den 38 kilometer lange løypa fram til Spiralen, men uten tidtaking og klasseinndeling.

Drømmeforhold mot Breili

Løypekjørererne Arve Markussen (tv) og Knut Espen Riis ønsker velkommen til nykjørte løyper fra Øvre Skustad på Øverskogen.

Nesten til Breili

Ønsker skifolket variasjon kan det være et godt alternativt å ta turen til Øverskogen.

Høyeste punkt i Vestmarka

Ukens kulturminnepost er satt opp på Kraftkollen.

Som i gamle dager

15-20 centimeter nysnø, uten nypreparert løype, forhindret ikke at Øyvind Melgaard og Knut Brevik valgte Kanadaløypa søndag.

Bodde i et ungdomsfengsel

Hilde Riis fra Øverskogen tok verken medaljer eller poeng under de olympiske vinterlekene i Lake Placid i USA i 1980. Derfor var innkvarteringen kanskje det mest spesielle OL-minnet for langrennsjenta.

Skifolket strømmet til Kanada

- Vi må jo bruke marka. Den ligger jo rett utenfor hjemmet vårt, sa brødrene Sondre (15) og Ole Thomas (18) Helgesen i skiløypa på vei hjem til middag. Flere titalls biler på parkeringsplassen vitnet om stor utfart på den første skisøndagen i Lier.

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

Bli med på skirenn!

Ungdomsgruppa i Øverskogen inviterer folk i alle aldre til skimoro på lørdag.

Nypreparerte løyper

Det er kaldere og brukbare forhold for skientusiastene, som her ved Hvalsdammen ---

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Fine skiforhold lokalt i påsken

- Anders Haverstad har kjørt på snø i Dritabakkane, og det er fin-fine skiforhold, sier Truls Hafslund på Eiksetra optimistisk til Liernett , og han byr på tradisjonell frokost med egg, bacon og kaffe på Skimten 1. påskedag.

Vakre Lier

Legg gjerne skituren til utsiktspunkter ved noen av de flotte løypene i bygda -

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

Halvmeteren med puddersnø

-Det var kjempeflotte løyper, sa Per Bjarne Carslen fra Øverskogen etter en tur inn til Åsvanna

NAF: Bare kjør!

NAF har sett på forbudet mot gjennomkjøring på Heggtoppen, og konklusjonen er klar: Kjør til butikkene, men ikke tilbake.

Den ultimate Finnemarka-turen

Etter først å ha grublet på det i noen år, skulle jeg denne uka forsøke å krysse Finnemarka fra nord til sør alene

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Fortsatt god grønn jul --

Vandringene de to første juledagene inneholdt møte med Nissen, to unge ryttere, en ung skiløper --- selvfølgelig på rulleski, og rammen var grønne jorder, noe rim og tåkedotter pent pyntet langs Lierdalen.

På Storsteinsfjell i dag?

Det er ingen grunn til å sette bort skia ennå ---

Idylliske Kårevann

Bruk sykkelen og finn Ukens kulturminnepost

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Fjerdeplass og bronse

Silje Bæra Hørthe fra Sylling er mest fornøyd med søndagens stafett under NM i terrengløp i helga.

Idyllisk også sommerstid

I løpet de nærmeste to ukene kan turgåere finne en kulturpost ved Svartvann, kjent for skiløperne i Breiløypa.

Flott steindemning

Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Endelig skilt

Skiltet som peker mot Liers vennskapskommuner i Danmark, Finland og Sverige står nymalt og fint nær flaggstengene i rådhusparken.

" Tour de Lier " i dag --

En liten tetgruppe i juniorklassen var først ved Granum, da syklistene i Ringerike Grand Prix ga liungene en smak av toppidrett i dag

Lier Rundt

Denne helgen arrangeres Liers morsomste sykkelritt

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Breilitur i helga?

- Det er realt klisterføre i marka, melder Anders Haverstad på løypetelefonen, og hvorfor ikke da ta en skitur der du kan beundre utsikten over Tyrifjorden?

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Fornøyde skiløpere

Knut Magnus Henriksen og Lars Hexeberg Henriksen var to av mange som prøvde de nykjørte løypene fra Kanada i dag.

Fra topp til topp i Fosenalpene

Fosenalpene, også kalt Klumpenes Verden, kan beskues på nordsida av fjorden hvis du befinner deg i Trondheim

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Kom deg ut dagen

Drammen og Oplands Turistforening (DOT) og en rekke medarrangører inviterer til aktiviteter rundt Eiksetra i dag

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Sju kilometer på skikortet

Sander (7) og pappa Fridtjof Myhrene fra Sylling var to av svært mange som kunne nyte de flotte løypene i helga

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

Økning på 30-40 prosent

Bestyrer på Eiksetra, Truls Hafslund, ser fram til at utbedringa av Eikeseterveien blir ferdig --

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Silje på landslaget

Silje Bæra Hørthe fra Sylling er uttatt til Nordisk mesterskap i terrengløp

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Europark lot seg påvirke

Bare tre måneder etter at Liernett viste hvor dumt det går an å montere et skilt, har Europark ryddet opp i saken. Nesten.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

Edvald vender tilbake til Sylling

Edvald Boasson Hagen vender tilbake til Sylling, seks år etter at han sikret seg en av sine første store etappeseire på samme sted.

Et klassisk turmål

Utsikten fra Storsteinsfjell på cirka 540 meter over havet bør oppleves --

Topptur siste helga i august?

-- Det er femti år sida forrige tur på Snøhetta, sier en av dem. Vi møter de spreke og godt voksne karene på snøbreen nedenfor Stortoppen i siste uke av juli. – Jeg er med som vitne på at de to andre har vært på toppen, sa Jarl Johansen. De kaller seg helst Thorshovkameratene. Karene har feriert i fjellet hver sommer i 19 år. Opprinnelig var de fire. Men de mistet fjerdemann for noen år siden på grunn av en kreftsykdom. Snøhetta kan være et fint mål for en helgatur, for ikke å si også som en dagstur om nødvendig nå i august for fjelltravere på begge sider av Dovre.

Sommerkonkurransen, del 2

Liers vennskapskommuner er tema i Liernetts sommerkonkurranse i år. Denne uken tar vi turen til Hobro.

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Løpertalentet fra Sylling

Silje Bæra Hørthe har hatt enn en formidabel fremgang i år --

Sol, sand og skyskrapere

En februardag i Dubai kan minne om en varm og god norsk sommerdag, mener Liernetts Knut A. Andersen som er i Dubai blant annet for å holde foredrag i den norske sjømannskirken.

Lanserte kulturhus i nittiårene

Tove Sæteren, (V) fikk en liten modell av et "kulturhus" av ordfører Ulla Nævestad, da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Gutta på tur

Liungene (f.v.) Øyvind Melgaard, Inge Skjeggerud og Espen Fuglerud er tre av av cirka 6 000 som gikk det tradisjonsrike Marcialonga i Italia sist helg.

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

Liers merkeligste parkeringsskilt?

Ved Fosskvartalet i Lierbyen ventes det visst at man skal klatre høyt opp og forsøke å tyde retningslinjene på baksiden av et skilt. Europark benekter derimot at noe er galt.

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Opptur med DOT

Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Et yndet turmål

Det er verdt å ta turen til Skimten, også på sommerstid.

Mot ei flott skihelg

Oddvar Nygaard og Arne Sand var to av skiløperne som fotograf og skribent Tom Helgesen møtte på den første skisøndagen i februar --

Sommerens geografinøtter

Liernetts lesere ble utfordret med 12 geografiske spørsmål i sommer. Her er kommer konkurransens fasitsvar.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Slo i alle fall Jens Arne --

Det sa Arne Christoffer Sand (midten) om gamlekompisen og skiesset (til venstre), men Kristian Horntvedt (til høyre) fra Stokke slo dem begge med sin tredjeplass.

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Nest høyeste

Årets resultat er det nest høyeste beløpet som noen sinne er samlet inn i Lier under TV-aksjonen

Gressbaneåpning på løkka

Snøen har nærmest smeltet i løpet av timer de siste dagene, men to gutter i Sylling klarte ikke å vente, så de startet opp å måke på lørdag -

Noen etteranmeldte?

Det er fortsatt mulig å gå Hauern --

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

En flott demning

Til demningen ved Dammyrdammen er det ca 2,8 km å gå langs skigate eller skogsbilvei fra utfartsparkeringen ved Kanada.