Årets bokgave?
Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"
Foruten sin faste lokale samarbeidspartner, fotografen Tom Schandy, har han også Svein Grønvold fra Ski og Tor Møllebakk fra Oslo med seg på laget denne gangen (Se presentasjon av alle fire nederst på siden).
Kvartetten står for et fantastisk bokverk. Her skildres tømmerfløting, båtruter, kraftutbygging, treforedlingsindustri, fisk, rekreasjon, natur og friluftsliv. Og ikke minst blir man betatt av den 240 siders boka med sine 300 fargebilder og historiske bilder i svart-hvitt, og ti kart som dekker vassdraget.
Drammensvassdraget er landets nest største vassdrag. - Men det er kanskje det mest betydningsfulle, sier Tom Helgesen. Drammensvassdraget berører seks forskjellige fylker. Smeltevann fra Hallingsskarvet ved Hardangerjøkulen, vann fra Filefjell og fra Valdres blir ført nedover elver som Hallingsdalelva, Snarumselva, Begna, Etna, Dokka, Randselva, Storelva, Simoa, Eikerenvassdraget og som ender i Drammenselva ned mot Drammens havn ---
Tyrifjorden
For liungene bør spesielt kapitlene om Tyrifjorden være av spesiell interesse. Her får man tilgang til både kjent, men sikkert for mange også ukjent faktastoff knyttet til, blant annet, næringsvirksomhet og natur.
Her kan du lese om tømmerfløtinga på Tyrifjorden, som faktisk hadde sin gullalder så seint som på 1950-tallet, men som tok slutt i 1968. Avsnittet om slepebåtene ”D/S Kong Ring” og ”D/S Kong Halvdan Svarte” bør være interessant lesning for folk i Øvre Lier. ”D/S Kong Ring” var hjuldamper og sjøsatt så tidlig som 9. juli 1837. Motoren med bare 10 hestekrefter ble for svak for oppgaven, men søsterbåten ”D/S Kong Halvdan Svarte”, og som ble bygd ved Jevnaker, ble flyttet til Tyrifjorden i 1839. Men det skjedde ikke uten dramatikk: ”Med håndmakt ble den dratt på is og stokker over Eggemoen (på Ringerike). Men de mistet kontrollen, og båten raste ut på et jorde. Herfra ble den halt til Randselva og sjøsatt på våren”. Selv om slepebåten ikke var noen god investering gikk de i persontrafikk i vel 10 år. ”Kong Halvdan" ble solgt til lokale eiere og gikk i rutetrafikk mellom Sundvollen og Svangstrand i Sylling i 15 år.
Den gamle dampmaskinen fra "Kong Halvdan Svarte" kom til nytte i den nye båten, ”D/S Sigurd Syr” som ble sjøsatt 2. august 1854. Noe hurtigbåt var det ikke, selv etter den tids standard, der den gikk i fast rute mellom forskjellige brygger mellom Averøya ved utløpet av Storelva på Ringerike og Svangstrand i Sylling. Båten ble kalt Sega-Sjur (trege Sjur). Båten gikk i 20 år før den sank ved Nakkerud.
”D/S Anna Colbjørnsen”, en båt som kunne ta imponerende 280 passasjerer, begynte å gå i rute mellom Glatved brygge i Hønefoss, via Sundvollen og Svangstrand i 1862. Motoren var på hele 130 hestekrefter. Båten anløp de fleste bryggene ved Tyrifjorden.
Svart-hvitt bildene av ”D/S Tyri”, ”D/S Høvding” og ”D/S Ringerike” er unike. De to sistnevnte båtene gikk i rute fra 1904 og 1926 mellom Sundvollen og Svangstrand i Sylling. D/S Ringerike var eid av A/S Lierbanen og korresponderte med togene på Lierbanen. ”Tyrifjorden svane” sluttet å gå i 1926, på grunn av sviktende trafikkgrunnlag. Fotografene er ukjente og bildene finnes i Buskerud Kommunes Fylkesarkiv.
Bitt av nøkken
I den 40 siders lange delen om Drammenselva mellom Hokksund og Drammen Havn finner vi en kort og fin skildring fra Gunnar Mølsteds barndom. Mølsted har tilknytning til Lier. Mange kjenner han fra ”Nykjuadagen” i ved Lille Nykjua, der han overlevde tyskerne bakholdsangrep i mars 1945. Mølsted fra Landfalløya datt i elva som femåring og ble liggende lenge under. – En fløter fikk huka tømmerhaka i meg. Det var nok nære på, for jeg hadde kramper, forteller Mølsted. Da han kom hjem og sa han at han, blant annet, hadde bitt seg i leppe, fikk han som svar at det var nøkken som hadde bitt han. – Du kan tro at jeg kikka godt etter nøkken neste gang jeg var ved elva, forteller Mølsted, som lærte seg å svømme etter hvert. – Så opplevelsen ga meg ikke noe varig men, sier han.
Boka har et budsjett på hele 700 000 kroner og er den dyreste boka som duoen Tom Helgesen og Tom har utgitt. Den kommer i et opplag på 5000 eksemplarer.
Kort om kvartetten bak boka:
Tom Helgesen (født i 1958), bosatt på Øren i Drammen. Lærer, frilansjournalist, forfatter, og fotograf for tidskrifter, tidligere lokalpolitiker.
Første "ordentlige" bok var redaktørjobben for DOT med "Skogene mellom Drammenselva og Eikeren" i 1996.
Om samarbeidet med Tom Schandy, sier Helgesen dette: - Samarbeidet med Tom startet med utgivelsen av "Naturperler i Buskerud" i 2000. Kjemien er svært god, for vi har holdt ut med hverandre i snart ti år nå. Medregnet de tre bøkene som kommer ut i høst, har vi gitt ut 13 bøker på Forlaget Tom & Tom
Om lærerjobben, har han dette å si: - Jeg arbeider 40 % stilling ved Øren skole i Drammen og jobber to dager i uka.
Om politisk arbeid har han denne oppsummeringen:
- Jeg har vært første vararepresentant eller fast representant. i Bystyret i Drammen i 16 år. Fra 1995-2003 satt jeg som fast representant. i Bystyret for Drammen Byliste. Jeg har ingen politiske verv nå.
Om og arbeid og verv i Drammen og Oplands Turistforening (DOT):
- Jeg sitter i DOT s naturvernkomité og årbokkomité
Om fremtidig bokprosjekt:- Jeg er redaktør sammen med Lars Aaserud av Drammens Ballklubbs (DBK) 100-års jubileumsbok i 2009.
Som frilansjournalist har han jobbet over ti år i DT (& BB), men har jobbet frilans i Fremtiden i mange år før dette. Hanskriver også mye for bladene ”Friluftsliv”, ”På Sykkel” og ”Skisport”
Liernett mottar med jevne rapporter hele vinteren fra Tom Helgesen om skiforholdene i Drammensmarka, gjerne med utgangspunkt fra hytta deres på Skimten.
Litt om de andre medarbeiderne:
Tom Schandy (født 1962): Utdannet biolog, jobber på heltid som frilansfotograf, - forfatter og redaktør. Foruten bøkene han har gitt ut sammen med Tom Helgesen har han gitt ut ”Det ville Afrika” som er overstat til både svensk, engelsk og spansk. Han har vunnet flere internasjonale priser for sine bilder. Han har i en årrekke vært leder av Foreningen Norske Naturfotografer.
Svein Grønvold (født i 1953): Utdannet natur- og miljøvernkandidat. I dag på heltid som fotograf, forfatter og grafisk designer. Grønvold har vært hovedredaktør, medforfatter og fotograf for en rekke praktbøker om fjell og fjellvandring, blant andre, ”Jotunheimen. ”Fra hytte til hytte”, ”Skarvheimen”, ”Fra Bygdin og Tyin til Aurlandsdalen og Finse”, ”Rondane og Femundmarka med tilgrensede fjellstrøk” og Nordvestlandet”
Tor Møllebakk (født 1945): Lærer i Grunnskolen i Oslo, cand mag i samfunnsfag, fagbokforfatter og naturfotograf. Hovedredaktør for bokverkene ”Nordvestlandets fjellverden, Rondane og Femundmarka med tilgrensede fjellstrøk”, ”Skarvheimen” og medforfatter for ”Hardangervidda”, ”Jotunheimen. Fra hytte til hytte”.
Tre av forfatterne. Fra v: Tom Schandy, Svein Grønvold og Tom Helgesen.