Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Vinteren på sotteseng?

Den 83. årboka fra Drammen og Oplands Turistforening er klar

Årboka har hovedemne ”Vinter” og er en hyllest til en kjær, men truet årstid. Vil det bli slutt på tradisjonell vinter med snø og stabilt skiføre fire-fem måneder i året i Østlands-området? Skal vi tro FNs klimapanel, tyder mye på det.
Vi prøver imidlertid å holde på vinteren så lenge som mulig og satser friskt med denne årboka. Her er det mange personlige beretninger om vinterens gleder før og nå, og boka er gjennomillustrert med bilder som burde gi selv den mest hardbarkede vinterhater tårer i øynene.

Av innholdet nevner vi at Tor Bomann-Larsen filosoferer over vinteren, det samme gjør Lars Aaserud på sin måte, det er en lengre artikkel om skisesongens lengde og hva vi kanskje kan vente i framtida, og det er beskrivelser av anbefalte skiturer som Eventyrløypa og Troll-løypa. Hardhausen Rune Gjeldnes har vært alene på ski over Sydpolen, det er ikke en tur for pingler. Lars-Erik Berg brukte tre uker våren 1995 på familietur rundt på Hardangervidda. Hans fortelling etterfølges av Roald Amundsens egen beretning om en skitur med broren Leon på Vidda i januar 1896 da de holdt på å sette til. Vi har også trykt opp igjen Claus Helbergs artikkel fra 1966 der han prøver å følge Amundsen-brødrenes tur på kartet.

Noen av mangeårig Drammens Tidende-journalist Per Steffensens beretninger om ”Vinter i gamle dager” har også kommet til heder og verdighet igjen.

Vinter er ikke bare ski, så vi har også en artikkel om skøyter i marka skrevet av ikke ukjente Rolf Utgård.
En liten godbit av interesse for folk i Drammens-området bør være oppdagelsen av at Breiliflaka ikke er Finnemarkas høyeste punkt. Hvilket er det høyeste? Det får man svar på i årboka.

Når vi så tar med at det er artikler om Sandfloegga på Hardangervidda, Strøslifjell i Nes, turer på Corsica og andre steder utenlands, og at både Karin Sveen, Rolf Jacobsen og Ole Paus er representert, vil man skjønne at DOT-årboka 2006-2007 er lesverdig og variert.


Årbokkomitéen. F.v. Bjørn Alsaker-Nøstdahl, Jens Vig, Øyvind Wiik (redaktør) og Lars Erik Berg.

Flere saker fra arkivet

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Rekordoppslutning til Hauern

Rekorden fra i fjor er allerede passert, melder arrangøren

- En kjempefin vinter

Mange barnehagebarn og ansatte fryder seg over den snørike vinteren.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Løp for 24. gang

Ole Bjørn Braathen fra Sjåstad/Vestre Lier IL og Øyvind Melgaard er en av de mest trofaste deltakerne i klassikeren Kanada Rundt --

Grønt her neste vinter?

På gårdagens årsmøte til Sparta/Bragerøen fikk styret fullmakt til å fortsette dialogen med Lier kommune og energileverandør.

Flere vil på tur

Friluftsliv har blitt en trend igjen, og medlemsmassen i Drammens og Oplands Turistforening (DOT) har økt med 5,7 prosent det siste året.

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

Liers mest allsidige?

Langrennsløper Martin Bekken Nilsen er klar for Kanada Rundt på tirsdag, etter at han både har spilt fotballkamper, løpt og syklet siste uke.

Mye rognebær gir lite snø

Eller var det omvendt?

Kom deg ut dagen

Drammen og Oplands Turistforening (DOT) og en rekke medarrangører inviterer til aktiviteter rundt Eiksetra i dag

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Samleside for UKM 2007

Her finner du direkte linker til alt vi har lagt ut i forbindelse med ungdommens kulturmønstring 2007

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Ny plassering i toppen?

Arne Sand, med fem seire i "Hauer`n", gleder seg til vinterens klassiker i marka.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Lars Krempig på DOTs høstmøte

Naturfotografen og forfatteren Lars Krempig er sikkert kjent for mange, og nå får du anledning til å se hans praktfulle fotografier

Hauer'n og skimarsjen i gang

Også i år er Minneløpet og Marsjen slått sammen i et felles arrangement, Thorleif Haug Skifestival. Minneløpet er på 41 kilometer. Th. Haug marsjen er 35 kilometer. Begge traseene starter i Kanada i Sylling og ender opp på Spiralen i Drammen.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

EM i Gøteborg

For 4 år siden var 21 barn og ungdom fra Sylling IF med på Europas største friidrettstevne på Nya Ullevi i Gøteborg. Der er det EM i år.

Den elektroniske historieboka

Vi vil igjen minne om Den elektroniske historieboka som stadig fylles opp av nye og interessante artikler. Gledelig er det å registrere at en del liunger er ivrige bidragsytere til boka. Dette er et fantastisk historieverk som burde være opplagsverk nummer 1 for alle lokalhistorieinteresserte.

Drømmeforhold på Brakerøya

Det vrimlet av små bandyrekrutter på Spa/Bras bandyskole på god is i går kveld

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Lokal støtte til ny løypemaskin

Løypekjørerne Øyvind Melgaard, Knut Espen Riis og Arve Markussen er blitt belønnet for sin dugnadinnsats

Klare for Tippeligaen

Lierdommerne Odd Arne Vangen og Lars Erik Rype må nok for regne med kritiske bemerkninger fra publikum og media i dag og i morgen, mens tidligere Liungenspiller Thomas Sørum er dessverre skadet før dagens kamp på Marienlyst

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Lier bibliotek 100 år

”Lier folkebibliothek” ble nemlig opprettet 9. desember 1909 etter beslutning i Lier herredsstyre.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Bursdagfeiring i skibua

Månedens Blomst for september ble overrakt "Gårdgutta" på onsdag kveld. Blomsten ble sendt videre til eldste "gårdsgutt, Nils Haugen, som hadde spanderte både kaker og drikke etter treninga på Årkvisla

Medlemsrekord for DNT

DNT setter ny medlemsrekord – også på lokalplanet

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Bodde i et ungdomsfengsel

Hilde Riis fra Øverskogen tok verken medaljer eller poeng under de olympiske vinterlekene i Lake Placid i USA i 1980. Derfor var innkvarteringen kanskje det mest spesielle OL-minnet for langrennsjenta.

Nær pallplass

Maren J. Haverstad tok en sterk 4. plass på mellomdistansen i NM i Skiorientering ved Solli Gård i Asker i dag.

Bilder fra Eastbourne 2007

Turleder og fotograf er ingen god kombinasjon

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

ROS-hytta som turmål

De flotte skiforholdene gjør ROS-hytta i Røyken til et flott turmål, også for liunger.

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen

Tur til Grøstadbråten?

Ukas post finner du på plassen der Ole Nilsen og kona Mare Larsdatter bodde med barna på 1800-tallet ---

Glade for lite snø

Etter å ha overskredet budsjettet for brøyting i fjor, sparer Lier kommune store beløp på en snøfattig vinter i år

DT ønsker ikke storskjerm

Storskjermen som NRK og Drammen kommune ønsker i Drammen sentrum skaper debatt. Saken har blitt utsatt, og Drammens Tidende beskyldes for å bidra til utsettelsen.

Hauern utvider til 1.500

- Sist vinter var det 1.200 startnummer i Thorleif Haugs minneløp. De ble raskt revet unna og i år utvider vi til 1.500, forteller Jens Vig til Langrenn.com.

Praktfullt turkart

Dette er egentlig et opplevelseskart

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Liunger spiller revy

- Replikkene begynner å sitte, mener både Lars Kornerud (40) fra Sjåstad og Nina Holtebu (46) fra Lierskogen. Begge er klare for premiere på torsdag

Tanker fra et skispor

Brynhild Heitmann, mest kjent som gruppeleder for Kristelig Folkeparti i kommunestyret, ny som petiskribent på Liernett, har latt seg inspirere til å skrive denne petiten etter mange fine skiturer i vinter -

Teltferie på Hvaler neste år?

Arnfinn Mellbye, ikke fra Lier, men fra Stange på Hedemarken foretrekker teltferie år etter år med kone og fire barn på Storesand på Kirkøya.

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Den gode Askeladden

Trollspillet til tranbymusikeren, Erik Eriksen, vises på Egge gård fredag og lørdag, begge dager kl. 20.00

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

På internasjonalt profflag

Karoline Haverstad (22) gjør seg klar for retur til Lillehammer og mer trening for Team Hitec

Dobbeltseier til Lier

- Jeg syntes det gikk veldig lett siste halvdelen, sa Arne Christoffer Sand etter å ha vært raskest av alle i Hauern, men andremann Anders Brun Hennum var også kjempefornøyd med sin prestasjon.

Utrenskninger før salg

Mye tyder på at Mecom-avisene og dermed også Drammens Tidende og Lierposten, blir solgt til A-pressen

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Kanonkamp av LierG89

Lier imponerte i avslutningen av Sparserien.

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

Ønsker fotball om vinteren

Liungen IF, Lier IL og Spa/Bra ønsker å bygge kunstgressbane med undervarme.

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Nedtelling til Lierdagene

Nå er det mindre enn tre måneder igjen til Lierdagene. Følg nedtellingen, se bilder, les nyhetsmeldinger og andre artikler på www.lierdagene.no

Leve boka

Bokmarked på Frogner menighetshus fredag og lørdag

- Fakta ikke kommet fram

Det sier Kay Evensen, administrerende direktør i Bauhaus, som svar på kritikken av firmaets utbygging på Liertoppen

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Ny skitur

Frivillighetssentralen i Lier vil arrangere skiturer hver uke så lenge det er snø.

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

Det haster med påmelding til UKM

Fristen går ut 5. januar

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

- Å leve vertikalt

Møt Oddgeir Bruaset, mannen bak TV-serien Der ingen kunne tru at nokon kunne bu, på Drammens Og Oplands Turistforenings vårmøte onsdag 12. mars

Høyeste punkt i Vestmarka

Ukens kulturminnepost er satt opp på Kraftkollen.

Hverdagsfilosofene fortsetter sine samtaler

Filosofisk kafé starter torsdag 17.januar kl 11.00 i Frivillighetssentralens lokaler i Fosskvartalet. Møt opp hvis du har tanker du ønsker å dele med andre.

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

500 gikk Hauern

Arrangøren Drafn, Sturla, Drammens Strong og Drammens og Oplands Turistforening kan glede seg at vel 700 deltakende løpere under årets skifestival, men selve arrangementet virket litt tamt --

Å lære folk førstehjelp

Det var formålet for Sylling Røde Kors Hjelpekorps, da det ble stiftet vinteren 1968

Skisesongen er ikke slutt --

- Det var kjempeforhold både i og utenfor løypene i helga, rapporterer Tom Helgesen

I fokus på Åråsen

Lier er strekt representert når Odd Arne Vangen (tv), Lars Erik Rype går på linja som assistentdommere og Kristoffer Helgerud (bakerst) er fjerdedommer når LSK møter Brann i morgen kveld

Lokaloppgjør på Tranby

Nyopprykkede Sylling møter Lier i morgen ettermiddag.

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Klar til avgang for stavgang

Stavgangsgruppa har sin første tur etter vinteren tirsdag 17. april.

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

Kulturregnskap

Hva koster kulturen oss, og hva bruker vi pengene til?

Panta rei

Alt flyter

Broom-broom i kulturkjerka

Søndag blir det full fart i Lierskogen kulturkirke (bildet). Da skal Jan-Erik Larsen underholde med morsomme historier, musikk og sang.