Det blir en snøfattig vinter når rogna bærer masse bær på høsten. Treet klarer nemlig ikke å bære to tunge bører den samme sesongen. Slik lyder et gammelt visdomsord.
Men det finnes tydeligvis flere vise menn, eller kvinner, for det sies også at mye rognebær gir mye snø. Mye rognebær gir nemlig ekstra matforråd slik at småfuglene skal klare seg gjennom en snørik vinter.
Hver høst når jeg har sett ei rogn, så har jeg alltid vært i tvil om hvilken påstand som er den mest riktige. Jeg har også sådd noe tvil rundt definisjonen av mye rognebær. Men den som venter, og gjør seg opp en mening rundt definisjonssaken, vil nå kunne se resultatet til vinteren.
Historien er full av slike spådommer og værtegn. For eksempel vil været på formiddagen 7. eller 11. januar varsle været for mars, mens været på ettermiddagen samme dag vil varsle været for april. Det er også sagt at været 9. mars skulle holde seg de førti påfølgende dagene og at været 8. juni skulle holde seg i fire uker. Og svalene flyr aldri høyt før en regnskur av betydning.
Kjenner du til flere slike tegn som sies å kunne spå været? Del den med andre i kommentarfeltet nedenfor!
3 kommentarer
Onsdag 19. august 2009 15:51: Værguden Tor
I dag du om sola ser en stor ring. I morgen du av sola ser ingenting.
Mandag 31. august 2009 12:45: Roger Wilco
Aften rød, gir morgen blød
er et dansk uttrykk som har vist seg å stemme mange ganger denne sommeren.
Torsdag 3. september 2009 22:03: Marianne på Tranby
Utdrag fra linken:
Himmelen – ”Red Sky at night, sailor’s delight. Red sky in the morning, sailor take warning.”
En dansk variant av ordspråket i denne overskriften lyder: ”Morgen rød, gir aften blød, aften rød gir morgen sød”
Når himmelen er spesielt klar i vest, kan vi ofte se en rød solnedgang. Det skyldes at lyset fra den synkende sola skinner gjennom mye mer av den nedre atmosfæren, som inneholder støv, salt, røyk og forurensning. Når lyset skinner gjennom disse partiklene spres de kortere bølgelengdene (de fiolette og blå) slik at bare de lange bølgelengdene (de oransje og røde) er igjen. Hvis det ligger et høytrykk i området synker lufta. Denne synkende lufta holder partiklene i nærheten av jorda slik at solnedgangen blir enda rødere enn vanlig. Dette er nok det som menes med ”rød himmel om kvelden”.
På midlere breddegrader på den nordlige halvkule, kommer oftest værsystemer fra vest. Fordi høytrykk som oftest bringer med seg pent vær vil denne typen ”rød himmel” tyde på at klart vær er på vei, noe en sjømann vil sette pris på. Hvis himmelen er rød i øst ved soloppgang av de samme grunnene, er det sannsynlig at høytrykket allerede har passert fra vest til øst og et lavtrykk kan følge etter. Lavtrykk bringer vanligvis med seg skyer, regn eller storm, en advarsel for seilere (”aften blød”).