Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

St. Hansfest på Lyngåsåsen i 1871

Blant Lier Historielags mange klenodier er en avskrift av en dagbok som Magnus Jørgensen Øksne skrev i årene 1865-1873. Her fortelles det blant annet om en St. Hansfest i 1871.

Skriften er tydet dels fra gotisk, og skrevet ned av Anders Eriksrud i 1983, en av hans etterkommere. Store deler av boka er sterkt personlig og bare beregnet for etterslekten hans. Men den inneholder også mange skildringer fra dagliglivet; opplysninger fra en tid som er lite kjent. Vi får blant annet vite at det eksisterte et hornorkester i Lier allerede i 1871.

Her er et utdrag fra en fest på Lyngåsåsen i 1871

”St. Hans Dagen var en stor Folkefest arrangert på Lyngaasaasen. Hofgaard stred meget for at faa denne Fest i stand, da han ønskede at den simple Mand skulde faa overvære den og for at de mere Velhavende ikke ere for gode til at holde Selskab med dem, og for at bibringe dem lit mer Agtelse for sig selv og sin Stand. Men dessverre, Målet ble nok halvt Forfeilet, Thi det den Simple Mand saa af hvad han burde efterligne var lidet, hvorimod Udskeielserne vare mange. Man havde nemlig provianteret selv, hver for sig, og da tager man som oftest for meget.

Festen begunstigedes at det Smukkeste Veir. En utallig mengde Mennesker havde samlet sig. Talerstol var opreist, og denne blev brugt først af Hofgaard, dernest af Aa. Tveten, Sørum, Hans Helgerud, Lars Hellum m. fl. Sørum havde også skrevet en sang i anledning Dagen. Liers Hornmusikk var fultallig samlet. Der var endog 3 Foreninger samlet. En ny Kasse var indkiøpt af Bestyrelsen og i denne Kasse samledes omtrent 8 spd, som Formanden, Hr. Hellum sagde skulde anvendes til nye Noder for Foreningen. Vi haver imidlertid brugt Pengerne til Afdrag på vaart Laan for Instrumenterne.

Festen var morsom og havde været ennu mer morsom havde ikke det stygge Brendevin været saa rikelig til stede. At danse, synge og høre humoristiske Taler, en behagelig Sommerdag mit ude i en syndig Birkelund, på en Haug med Udsigt over den skjønne Lierdal og i Samfund med Bygdens smukke Damer – maa vel efter mit Skjøn vær en Festdag i ens liv.”

Kommentar

Vi er kjent med at det har vært hornorkestre i Lier i siste del av 1800-tallet i kretsene Brastad, Sylling og Hennum (Tranby), men orkesteret Magnus forteller om har vært ukjent for oss. Det kan trolig ha vært en sekstett eller oktett av messiginstrumenter.

Magnus nevner ikke hvem som var med i korpset. Men et annet sted i dagboka får vi vite navnet på noen av dem: Magnus Øksne, Per Helgerud, Reinhart Helgerud, Gabriel Helgerud, Elling Egengen og A. Helgerud.

Orkesteret spilte ofte til dans i private selskaper, for eksempel i brylluper.

Kilde: Dagboksnotater skrevet av Magnus Jørgensen Øksne i årene 1871-1872. Lier Historielags arkiv (ikke til utlån).
Denne teksten stod opprinnelig på trykk i Lier Historielags årbok 2010.

Historie Lier Historielag

Flere saker fra arkivet

På Brann stadion i kveld

Dommer Kristoffer Helgerud, Lier IL (th) var i fokus på søndag, men gleder seg til kampen sammen med kompis i Sylling, assistentdommer Odd Arne Vangen.

TV2 skrøt uhemmet av Helgerud

Glimrende dommer i kveldens tv-kamp

I medias søkelys

Lars Erik Rype (th) har fri, men både Odd Arne Vangen (tv) og Christoffer Helgerud (bak) er i aksjon med flagg og fløyte under to av helgas tippeligaoppgjør.

Vårens dommer

Tippeligaen er halvspilt, og Lier ILs Kristoffer Helgerud er kåret til vårens dommer av sportsmagasinet Tips

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Mot seriemesterskap

Supporterne kan snart ta bølgen igjen for Liungens sjuerlag --

- Helt vilt!

En spontan og kjempeglad Kristoffer Helgerud sa dette i kveld, etter at han tidligere i dag fikk beskjed om at han var blitt utpekt som finaledommer til Cupfinalen på Ullevaal 8. november.

Betyr mye for idrettsmiljøet

- Månedens Blomst for april ble gitt til Kristoffer Helgerud før kampen mellom Lier IL og Åmot IF mandag kveld.

Våre lokale toppdommere dømte godt

Kristoffer Helgerud, Lier IL ( på bildet th) var hoveddommer, og trysling og syllingbeboer Odd Arne Vangen var assistentdommer, da Stabæk lekte med Hamkam på Nadderud i ettermiddag.

Fornøyde skiløpere

Knut Magnus Henriksen og Lars Hexeberg Henriksen var to av mange som prøvde de nykjørte løypene fra Kanada i dag.

7 timer i bil til Ålesund

Lier-dommer Kristoffer Helgerud måtte på kort varsel steppe inn som dommer i kampen mellom Aalesund og Stabæk.

- Fin gjennomkjøring

Det er trener Morten Påsches konklusjon etter at fotballseniorene til Lier IL vant siste treningskamp før seriestart

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Nyttårshåp i et nytt land

Raketter til en verdi av millioner av kroner forsvinner opp i den mørke natten i kveld. Trass i vår rikdom er kanskje gleden kunstig og et overfladisk fenomen hos mange nordmenn.

Økt publikumsbesøk

- Vi er svært fornøyde med cirka 7 000 besøkende totalt som er flere enn under fjorårets eplefestival, sa Tor-Erling Gransæther (bildet) til Liernett like før stengetid

Hva med gjestfriheten?

Å komme til Norge og ikke ha en seng som venter ved ankomst i august er ikke så kjekt, selv på denne årstiden.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Send inn de beste bildene dine!

Dagen i dag er historie i morgen, og fotografier dokumenterer historien. Fristen for å delta i Lier Historielags årlige fotokonkurranse er 31. januar.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Scoret årets mål

Mads Hansen (bildet) og Kristoffer Helgerud satte virkelig Lier på fotballkartet under Gullballen i Operahuset fredag kveld.

Godt dømt

Lierdommerne Kristoffer Helgerud og Odd Arne Vangen gjorde en god jobb i oppgjøret Start-Vålerenga i går

Sylling sangkor 30 år

Koret starter jubileet med stor kirkekonsert i Sjåstad kirke onsdag 10. mars. Dit har koret fått med seg Røyken pikekor og Hokksund mannskor, så aldersperdningen er god. Og slik skal det være i kormiljøet. Korene har et variert og spennende program, og konserten vil inneholde mye for alle sangglade.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Lader opp i Spania

- Vi ser fram til flere treningsøkter om dagen, sier Hans Petter Fuglerud ( her tv sammen med trenerkollega Preben Krog-Jacobsen),

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Det utvidete kulturbegrep i fokus

Både kulturprisvinner, Hans Erik Fuglerud og Magnus Skavhaug Nergaard som mottok Haugestadstipendet, fikk sin fortjente hyllest på Haugestad i går kveld.

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

"Fredsmegler" på Ullevaal

Kristoffer Helgerud fikk god attest både fra Fotballpresidenten og andre etter cupfinalejobben som 4. dommer

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Agent 25 på oppdrag i Sylling

På lørdag er det igjen klart for et nytt jordbæreventyr, og denne gangen kommer blant annet Agent 25, kjent fra Kometkameratene på NRK

Sidrumpa blikkboksmusikk

Lier Janitsjar og Lierskoven dramatiske selskab inviterte fredag kveld til jubileumskonsert på Lierbyen skole. I anledning 100-årsjubileet for unionsoppløsningen og Lierdagene hadde de laget et show som presenterte norsk og svensk musikk side om side.

Gamle "stjerner" glitrer litt

Veteranene med Inger Knuten, Marita Ruud Gundersen og Ingunn Sørum i spissen på Liungens sjuerlag har bevist at de fortsatt har målteft

Hvor mye får bøndene?

Her er oversikten over produksjonstilskuddet til bøndene i Lier

Mer fokus på kvinnelige forfattere

Det mener forfatter Ellisiv Lindkvist som var en av gjestene under markeringen av Kvinnedagen i Lier.

Slitsom helg

Det sa Ingunn Sørum som sammen med Marianne Holmqist, Vibeke Lundbekk og Marita Ruud Gundersen avsluttet som kretsmestere for sjuerlag et døgn etter åpningskampen for Lier Cats i innebandy

Spa/Bra gutter lærte om fairplay

Finaledommer Kristoffer Helgerud, som kan få "Kniksen-prisen" på fotballgallaen i kveld, viste at han også behersker formidlerrollen

Tøff og vanskelig kamp

Cupfinaledommer Kristoffer Helgerud (nr 2 fra høyre) var svært konsentrert før dagens cupfinale som både ble intens og dramatisk --

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Tøff avgjørelse av Lier-dommer

En tøff dommeravgjørelse av Kristoffer Helgerud (bildet th) sendte Tromsøs Sigurd Rushfeldt av banen i Skien i kveld.

Spennende unggutter

- Vi er på riktig vei, sier spillende trener Kristian Bye-Andersen (på bildet) etter den svært lovende treningskampen mot Solberg i helga.

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Målkalass på Stoppen

- Mange var gode i dag, sa femmålscorer Ingunn Sørum etter at Liungens sjuerlag vant hele 12-2 over Gruner i kveld.

Priskveld på Haugestad

I dempet belysning og med prisvinnernes familier godt representert i salen delte ordfører Ulla Nævestad torsdag kveld ut Liers to gjeveste priser, Kulturprisen og Haugestadstipendet.

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Ville ha mammaer på scenen

Populære Kåre Magnus Bergh fra Barne-TV fikk klar melding fra Emil fra Bodø etter showet i strandparken --

Så kom nissen

Det var nok høydepunktet, da Lier voksenopplæring hadde juleavslutning på Frogner Menighetshus.

Klare for Tippeligaen

Lierdommerne Odd Arne Vangen og Lars Erik Rype må nok for regne med kritiske bemerkninger fra publikum og media i dag og i morgen, mens tidligere Liungenspiller Thomas Sørum er dessverre skadet før dagens kamp på Marienlyst

Når nettene blir lange

Torsdag snur sola, og nettene blir igjen lange

Liung i friidretts-EM i august?

Einar Inge Aasen har ennå sjansen til å delta i EM i friidrett, både på 400 meter og på stafettlaget i Gøteborg. Mandag løp han en meget god 3. etappe i Belgia.

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Sylling Ysteri 1865-1972

Hvorfor bestod Sylling Ysteri helt frem til 1972, mens de andre ysteriene i omegn mer eller mindre forsvant?

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

Sang og glede og fest

Korps og kulturskolen (her storbandet) med solister slo an tonen i Rådhusparken, da været letnet --

Mer enn en halv seier

Det kan lese av ansiktene til målscorerne Magnus Toft og Prince Monga etter at Lier/Liungens sluttspurt ga 2-2 mot topplaget Konnerud

Lierdommere på Alfheim

- Jeg har mer kontroll på spillerne enn på Lars Erik, sier Kristoffer Helgerud (40) spøkefullt om sin dommerkollega før kampen mellom Tromsø og Sandefjord i dag

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen

Pressemelding - Fargerik familiefest på kvinnedagen

Velkommen til en ”Fargerik familiefest” – på Kvinnedagen 8.mars på Lierbyen ungdomsskole. Her blir det varierende underholdning fra mange land. Det er Flyktning- og Voksenoppplæringssenteret og Kulturkontoret som står bak denne flerkulturelle familiefesten.

På tabelltoppen

Ingeborg Abelsen (bildet) scoret tre mål, da Liungens sjuerlag vant sin andre kamp på to rad i høståpningen

Vennskap som pleies

Glenn Solberg og danske Søren Stryger spilte proffhåndball sammen i Flensburg. På lørdag ble det spilt "dobbeltlandskamper" i fotball der også sønnene Magnus (tv) og Mads Carl spilte

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

I uvant posisjon

16-åringen Martin Ovenstad Rønning fra Lierbyen fikk en fin attest av Mads Hansen, kaptein og liung på Mjøndalen etter cupkampen i kveld.

Historielaget fikk flyhangarmodeller

Blant de mer originale gjenstandene Lier Historielag har mottatt til samlingene på bygdetunet er utvilsomt to modeller av flyhangarer som har vært i bruk i Lier.

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Frykter for mange barnehageplasser i Lier

Lier oppfylte målet om full barnehagedekning i 2007, men nå frykter de private barnehagene en overdekning

Norges cup 1 runde på ATV

I helgen gikk startskuddet for den første runden i Norges cup på ATV på Jevnaker.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del

Solist på dansegalla i mars?

Allsidige Therese Ege fra Tranby er solist på en danseband-cd som slippes i Sverige i dag.

Ny Lierdominans

Både Kim Hennum (her i aksjon på lørdag) og Robin Fjeldberg fortsatte der de slapp i går, men også Magnus Fuglerud, som ikke deltok i går, kjørte sterkt i dagens Enduro, arrangert i Leirdalen av Lier Motocrossklubb

Meningsfull morsdagblomst

Magnus Olsson (th) og Marius Ibsen og 9. klasse på Lierbyen sparer penger til en aktiv feiereise til høsten

På vakre, gule kalksteinsklipper

Liernett har mottatt reisebrev fra familien Ege fra Tranby som ferierer i Portugal

Loffere i fokus

Lofferne var tema på Lier Historielags godt besøkte møte i kveld.

King of Snow

I helgen ble det gjennomført enduroløpet King of Snow 2007 på andre året. Løpet samlet hele 250 løpere fra hele landet, og er med dette landets største enduroarrangement. Løpet ble nok en gang en kjempesuksess for arrangør Meren Auto ATV.

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Landemerket midt i bygda

Ukens kulturminnepost på en av de mest kjente kollene i Lier er blitt målet også for idrettsuttøvere de siste årene -

Vellykket kantinedrift

Deltakere og ansatte ved Voksenopplæringa (se bildet th) kunne smile over nok en vellykket dag, da de avsluttet driften på onsdag.

Klart for ny suksess

Styret for Jordbæreventyret samlet de frivillige for den siste informasjonen i aulaen ved Sylling skole i kveld.

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Misfornøyd med tredjeplassen

Både Jørgen Broch og Jan Rune Fuglerud (på bildet) kom på pallen i motocross-NM, men Jan Rune var ikke blid, da det ble omstart i finaleheatet

En merkedag

- I dag er det 100 år siden Anna Rogstad (på bildet) møtte som den aller første kvinne på Stortinget, skriver Janicke Karin Solheim, nestleder i Norsk Kvinnesaksforbund og leder av Drammen Kvinnesaksforening.

Full kontroll for Lier IL

Første dag av Bendit Cup har så langt vært en fotballfest for både arrangør og deltakere.

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Kjempeutfordring for ung dommer

Usman Aslam (18) fra Liungen skal dømme treningskampen mellom Strømsgodset og Hønefoss i morgen

235 storkoste seg

Det ble ny suksess for de 22. St Hallvardlekene på torsdag.

Sjåbagos på Barnefestival i Sandefjord

- Vi er så stolte

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

Trosset regnværet

Nærmere 200 små og store trosset regnet og fant veien til familiedagen på Skapertjern søndag

Full pott for ATV-kjøreren

Ikke bare vant liungen Tor-Erik Wam Norgescupen 2010, men han kjørte inn til seier på siste runde med 200 poeng av 200 mulige.