Årets gavebok er kommet
Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!
I dag kom boken om Lierbyen. En imponerende detaljrikdom og form vil forårsake at enhver som har et forhold til Lierbyen – enten det er kort eller langvarig - vil få vanskeligheter med å slippe boken når de først har begynt å lese.
Som kjent er det mange meninger om Lierbyen. Boken handler imidlertid ikke om hvordan Lierbyen er i dag, men – som tittelen sier – om de 120 årene noen kanskje vil kalle Lierbyens glanstid. Boken dekker årene fra 1870 til 1990. Det vil si fra rett før jernbanen kom og det langsomt begynte å vokse opp en stasjonsby rett vest for Lierelven, og den slutter rundt 1990, da handelsnæring og kunder hadde begynt å oppdage at toget var gått.
Knut Enger (til venstre) og John Willy Jacobsen har brukt utallige timer på den nye boken. Resultatet imponerer. (Arkivbilde, Knut A. Andersen)
Det er nær sagt selvfølgelig John Willy Jacobsen som står bak den innholdsrike boken, som er breddfull av informasjon og bilder. Knut Enger har bistått med bildebehandling og layout av bokens 300 sider. Det er et vel utført arbeid som må ha tatt uttallige timer, som for både Jacobsen og Enger har vært ubetalt dugnadsinnsats.
De fjorten kapitlene gir et meget detaljert og godt illustrert innblikk i livet i nær sagt alle deler av det lille lokalsamfunnet. Vi blir tatt med på en rundtur til legekontorer og skomaker, til fiskeforretning og bensinstasjoner, rådhus og skoler, for bare å nevne noe av mangfoldet.
Medarbeidere hos baker Sørum ca. 1935. I dag ligger Bakerikvartalet på stedet, men bakeriet er borte. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt fra Lier Historielag)
Bildene
Lier Historielags omfattende bildearkiv har vært en viktig ressurs, men Jacobsens mange informanter har også bidratt med bilder. Resultatet er en nærmest unik bildesamling som er et ubestridelig pluss.
Interiørbilde fra Lier Meieris butikk i Meierigården på Stasjonstorget. Bildet er tatt ca.1932. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt fra Lier Historielag)
Kildene
Jacobsen, som selv stammer fra Holmestrand, har over lang tid opparbeidet grundig kjennskap til både Liers historie og innbyggere. Han har hatt mange informanter som har skaffet opplysninger og bilder, og Jacobsen har vært nøye med å liste opp både skriftlige og muntlige kilder.
Fyldig og nyttig personregister
Et stort pluss er det fyldige personregisteret med rundt 900 navn og henvisning til sidene der de er omtalt. Det må ha kostet mye arbeid, men leserne vil være takknemlige.
Unge menn fra Lier Milorggruppe D-1413-5 utenfor lensmannsgården 9. mai 1945. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt av Christian Muggerud)
Men hvor kom navnet fra?
Vi fant ikke noe i boken om når og hvordan det pretensiøse navnet Lierbyen dukket opp. Hva slags fremtidsforventninger hadde forslagsstillerne? Det og andre spørsmål har sikkert John Willy Jacobsen svar på når han i formiddag presenterer boken på en pressekonferanse og senere i dag på Lier Historielags åpne møte på Haugestad.
Lierbyen rundt 1925. Av husene på bildet er huset til høyre det eneste som fremdeles finnes. I dag er det en del av rådhuskomplekset. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt fra Lier Historielag)
Kommunal forsømmelse
Noen år før annen verdenskrig besluttet Lier kommune å få skrevet ned og utgitt Liers Historie. De to bindene som omfatter bygdehistorien og etter diverse forsinkelser ble utgitt på 1960-tallet, dekker bare tiden frem til 1914. Det er ikke planer og trolig heller ikke penger til å få skrevet historien om de snart hundre etterfølgende årene.
Det er betryggende å vite at lokale forfattere har sørget for å fange opp en detaljrikdom som vil komme godt med hvis faghistorikere en gang skal beskrive de store linjene i Liers utvikling på 1900-tallet. Om de da rekker det før fremtidige kommunesammenslutninger gjør det mindre aktuelt.
Vel verdt prisen
At boken koster 400 kroner bør verken overraske eller skremme. Den er verdt hver krone. Boken om Lierbyen er en flott gave til enhver som har eller har hatt et kort eller langvarig forhold til stedet. Og egentlig er den er en gave til hele Lier.
John Willy Jacobsen på talerstolen på Haugestad. (Arkivbilde, Knut A. Andersen)
Forfatteren
Lierbyen 1870 – 1990 er John Willy Jacobsens tiende bok med lokalhistorie fra Lier. I tillegg har han vært medforfatter av to bøker med samme emne. Jacobsen har over tid inntatt den vel fortjente posisjonen som Liers fremste historieforfatter, og bøkene hans har funnet veien til et betydelig antall lesere.
Penger vil han jo ikke ha for forfatterskapet sitt, og Lier kommune ga ham kulturprisen allerede i 1993. Da er nok den eneste muligheten å gi ham en skikkelig applaus.
- Dette blir min siste bok, har Jacobsen sagt. Det samme har han sagt ved tidligere utgivelser, og før eller senere får han nok rett. Dessverre.