Et godt stykke lierhistorie
I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.
Bildet over: Jan Dybvik, Halvard Reiersgård og Thorbjørn Andersen har sørget for at Lier Arbeiderpartis lange historie nå foreligger i bokform.
Lier Arbeiderparti har i de fleste av sine 105 år hatt en svært sentral plass i det politiske livet i Lier, og i noen tiår var det nærmest selvsagt at partiet hadde flertall i kommunestyret og dermed også ordfører.
Lokalpartiets hundreårsjubileum ble passert allerede i 2007, så det var en litt forsinket jubileumsbok som ble fremlagt i dag. Det har vært et omfattende arbeid å få tak i mange av de gamle protokollene og annen dokumentasjon fra partiets første år, men med iherdig innsats har det vært mulig å få tak i det meste.
Halvard Reiersgård, Jan Dybvik og Torbjørn Andersen står bak boka. De to sistnevnte legger ikke skjul på at det er Reiersgård som har hatt den største jobben, og Reiersgård benekter ikke at det det har vært et langvarig og tidkrevende arbeid. Men så er da også resultatet blitt bra.
Kjempet for skoler og mot urettferdighet
"100 års innsats for rettferd og utvikling" er neppe årets korteste boktittel. Desto mer er den dekkende for et parti som for hundre år siden tok tak i et samfunn med mye urett og store sosiale forskjeller.
- Det var Lier Arbeiderparti som innførte arbeidsløshetstrygd i Lier, sier Reiersgård, som fremhever at da partiet kom til makten i Lier i 1920, var bedre og flere skoler noe av det første som ble besluttet. I partiets første flertallsperiode på 1920-tallet kom det nye skoler i samtlige fire sogn i kommunen.
På veggene i Folkets Hus på Lierstranda, der den nye boka ble present i dag, er det mange plakater med velkjente slagord.
Det fremheves at kvinnene i Lier kom tidlig med i partiarbeidet. Allerede i 1912 fikk partiet en kvinneforening i Lier.
- Bygde seg ut av makten
Partiet har også æren av å ha fremlagt den første generalplan (nå kommuneplan) for noen norsk kommune, og slik planlegging var en forutsetning for utbyggingen på Reistad og noe senere storutbyggingen på Tranby. Uheldigvis for partiet viste det seg at mange som kom flyttende til de nye boligområdene, ikke var typiske arbeiderpartifolk, noe som over tid medvirket til at makten glapp for Lier Arbeiderparti i 1975. - Man kan si at Arbeiderpartiet bygde seg ut av makten, skriver Thorbjørn Jagland i en artikkel i boken.
Etter at Høyre har ovetok ordførerstolen for mer enn 35 år siden, har Arbeiderpartiet hatt rollen som Liers ledende opposisjonsparti, og har hele tiden vært aktivt og konstruktivt.
En historiebok om partiet og om Lier
Så langt er det bare Lier Arbeiderparti som har samlet og utgitt partihistorien i bokform. Samtidig som boken er et stykke partihistorie, gir den et solid tilskudd til Liers historie og den bør også derfor være av interesse for mange flere enn partiets egne medlemmer og tilhengere.
Det er innpå hundre illustrasjoner i boken, som er greit og oversiktlig redigert. Blant annet er de mange mellomtitlene med på å gjøre boken leservennlig.
Boken vil bli solgt på stands i førjulstiden, og første mulighet blir på Egge 23. november.