Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Lier Historielag fikk 150.000 fra DnB NOR

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

Historielagets prosjekter utvalgt blant over tusen søkander.

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

”Styret i Sparebankstiftelsen DnB NOR har behandlet søknaden fra Lier Historielag om bidrag til å flytte og sette opp et verneverdig stabbur på Lier Bygdetun, produsere en videofilm, etablere eget nettsted og oppgradere audiovisuelle hjelpemidler. Sparebankstiftelsen har denne våren fått ca. 1000 søknader, mange av dem meget interessante, og kan kun gi bidrag til et fåtall av disse. Med dette som bakteppe har vi den store gleden å meddele at Sparebankstiftelsen har besluttet å gi et bidrag på kr 150.000 til å gjennomføre prosjektet”, står det i brevet til Lier Historielag.

- Vi er svært takknemlige og stolte over tildelingen, sier Andersen, som ser det solide bidraget som en inspirasjon til ny innsats og en mulighet til å gjennomføre og fremskynde viktige prosjekter.

Historielaget søkte om støtte til fire prosjekter og Sparebankstiftelsen valgte å støtte alle fire:
• Flytting av stabburet fra Foss gård til bygdetunet
• Produksjon av en videofilm som viser hvordan Liers vennskapskommuner tar vare på og formidler lokalhistorien
• Etablering og utvikling av et nettsted for historielaget
• Oppgradering av audiovisuelt utstyr til bruk på møter og besøk på bygdetunet.

- Disse midlene gjør det mulig for oss å fremskynde flyttingen av stabburet, men like viktig er støtten til en gjennomgripende modernisering i vårt arbeid med informasjon og kunnskapsformidling, sier Andersen. – Ikke minst i vår stadig mer omfattende kontakt med skoleelever og annen ungdom er det nyttig med mer moderne audiovisuelle hjelpemidler.

Lier Historielag har brukt samme bank i alle sine 35 år. I løpet av den tiden har banken skiftet navn fra Lier Sparebank til DnB NOR. - Vi har alltid satt pris på en god bankforbindelse. Spesielt verdsetter vi at bankens personale, tross mange omstillinger, alltid har gitt oss førsteklasses service.

- Lier Historielag prøver på mange måter å gi Lierbygda noe av verdi. Vi ønsker både å vise bygdas historie på Lier Bygdetun og å bringe den ut til folk gjennom bøker, møter og ikke minst ved hjelp av internett. Støtten fra Stiftelsen DnB NOR gjør det mulig for oss å yte enda mer, sier Andersen.

Kontaktperson: Knut A. Andersen, 90 59 59 99, evt. kand@dnv.com

Flere saker fra arkivet

Trekker seg

Tre nøkkelpersoner i Lier Historielag ønsker avløsning ved årsmøtet. Fra venstre: Berit Furøy, Truls Hallingstad og Sylvia Foss.

Ny leder i Lier Historielag

Lier Historielag er med sine rundt 600 medlemmer blant Liers største og mest aktive lag og foreninger. På lagets årsmøte i går ble Thor Sørli fra Sylling valgt til ny leder etter Berit Furøy, som ønsket avløsning etter fire år i vervet.

Solide tilskudd til frivillig arbeid

Lier Historielag fikk kr 30 000 fra Lierstøtten til digitalisering av lagets bildearkiv, som er bygdas fotografiske hukommelse.

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Månedens blomst

Blant flere gode kandidater har vi valgt å gi månedens blomst til Knut A. Andersen

Stemningsfull tur langs Lierbanen

Statsministeren var der ikke denne gangen. Lier Sangkor var heller ikke der. Men Erik Holm i Historielaget ”spilte” Statsminister Hagerup fortreffelig da han fremførte et utdrag fra talen regjeringssjefen holdt for 100 år siden.

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

Minken Fosheim på høstmøtet

Lier Historielag og Knut A. Andersen ( på bildet ) inviterer på en rundtur i Norden og har en rikholdig meny å tilby mandag kveld.

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Kulturminnedagen 2007 i Lier

Masse kulturtilbud for hele familien på Lier Bygdetun – søndag 9.september

422 forsøkte seg, men bare en var best

Lier Historielags gjettekonkurranse er alltid et populært innslag på Lierdagene. I år benyttet 422 anledningen til å velge blant tre alternativer bruksområder for hver av ti utstilte gjenstander.

Lier Bygdetun fikk ny styreformann

Etter over 20 års iherdig innsats ønsket Truls Hallingstad avløsning. Nå har Åsmund Johannessen (bildet) overtatt styringen av bygdetunet.

Pengedryss til Lier-skolene

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) gir 1,8 millioner kroner til åtte skoler i Lier og Kongsberg

I morgen er det slektforskningens dag

Flere foredrag på biblioteket i Drammen

Krystall og plakett til Bygdetunet

- Vi visste ikke noe på forhånd, sa en svært så opplagt Truls Hallingstad etter at stiftelsen Lier Bygdetun fikk Bevaringsprisen for 2008 torsdag kveld.

Sikret lokale planter

Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --

Ny leder i Lier Høyre

Lier Høyre hadde besøk av Erna Solberg da Ryno Andersen ble valgt til ny leder på årsmøtet forrige uke.

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Beste og fineste bod

Lier Historielag og Lier Bygdetun

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Tusen takk på tusenårsstedet

MÅNEDENS BLOMST: Da dugnadskreftene på Lier Bygdetun samlet seg til juleavslutning torsdag, vanket det mange godord til Britt Fjeld, som siden 2007 har ledet frivillighetskontoret på bygdetunet og ivaretatt en rekke administrative oppgaver.

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Ikke avsatt kommunale ressurser

Dette er kommentaren fra Ingeborg Rivelsrud, leder av kulturkontoret, om et eventuelt nytt bind av Liers historie.

Historielaget fikk flyhangarmodeller

Blant de mer originale gjenstandene Lier Historielag har mottatt til samlingene på bygdetunet er utvilsomt to modeller av flyhangarer som har vært i bruk i Lier.

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Jordbæreventyret deler ut 300.000

Arrangørene av det populære tiltaket Jordbæreventyret skal dele ut mer penger, og alle gode formål i Sylling blir vurdert.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

En bok alle liunger må ha

Årets julegave var reaksjonen da boken 'Lier sett fra oven' ble offisielt presentert på Lier Bygdetun i dag.

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Drammen + Lier = Sant?

Forholdet mellom Lier og den jubilerende nabobyen Drammen er i fokus på årets sommerutstilling på Lier Bygdetun. Formann Hallingstad og ordfører Nævestad er, som så mange ganger tidligere, nøkkelpersonene når utstillingen åpnes på søndag.

Lierdagene livner til

Karusellen går rundt og rundt på plassen bak Godslageret mens et avslappet publikum, hektiske utstillere og ivrige musikere etter hvert fyller Lierbyen med liv og lyd, sistnevnte allerede i tilstrekkelig mengde.

River låve for bygdetunet

Det lover godt at en låve nå er under riving og en gang i fremtiden skal bli gjenreist på det hittil låveløse bygdetunet.

Snart utstillingsåpning

Hektisk aktivitet på Lier Bygdetun før årets sommerutstilling åpnes på søndag

Stor stimulanse for Sylling

- Silje Bæra Hørthe er en av de lokale forbildene som fikk stipend etter Jordbæreventyret" i sommer. Ingeborg Lien, leder av elevrådet ved Sylling skole overrakte sjekken.

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Kulturminnedagen i Lier, 11. september

Kultur for hele familien på Lier Bygdetun

Stjal skinker fra bygdetunet

Søndag var det selvplukk av epler og poteter på bygdetunet, men forskrekkelsen ble stor da noen i tillegg hadde plukket med seg skinkene som hang på stabburet.

Lier Arbeiderparti takker

Lier Høyre kondolerer AUF og arbeiderbevegelsen, og Lier Arbeiderparti takker for støtten partiet har mottatt fra mange hold etter de politiske terrorhandlingene i Oslo og på Utøya (bildet) sist fredag.

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

Nye Lier-lenker

Linker på Lier-nett har vært et forsømt område. Vi vil derfor ta oss selv i nakken og oppdatere disse jevnlig fremover. Her kommer et knippe du bør sjekke ut...

Minneord

Erik C. Holm døde den 9. januar

Bli med på registrering av viktige kulturminner!

Lier kommune vil i år gjennomføre nyregistrering og vurdering av kulturminner i Lier, og innbyggerne inviteres av kulturkontoret ved Ingeborg Rivelsrud til å bidra

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Kultur til Landhandel

Sesongens andre kulturminnetur, i regi av Lier kommune og Lierbygda O-lag går til Nedre Skustad Landhandel på Friluftsmusèet ovenfor Spiralen.

Lierhistorie er alltid en populær julegave

Liers to årvisse historiepublikasjoner, historielagets årbok og Lierkalenderen, er kommet. Begge har interessant og godt illustrert lesestoff for liunger og andre både i og utenfor bygda.

Støtter kulturen i Sylling

- Vi har fått en god spredning av søkere, sier Anders Hørthe, leder av fordelingsutvalget for overskuddet etter første år av "Jordbæreventyret".

Høstfest med ball

- Målet er at de yngste fotballspillerne i vårt område skal bli bedre kjent med klubben og A-lagspillerne, sier trener Marcus Walfridsson.

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Regninga kan bli for stor

Det frykter en svært skuffet Knut Røssum etter vedtaket i kulturhussaken.

Alle får spille med alle på Tigrene

- Målet er å skape et trygt og godt idrettsmiljø hvor alle kan føle tilhørighet, sier Steinar Fuglerud Andersen som er leder for 10-åringene på Lier Tigrene.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

”Da klokka klang”

Sommerutstillingen er et samarbeid mellom Lier Bygdetun, Lier Historielag og Lier kommune, kulturkontoret. Den skal gi et bilde av Lierskolens utvikling og historie gjennom 200 år

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Spennende unggutter

- Vi er på riktig vei, sier spillende trener Kristian Bye-Andersen (på bildet) etter den svært lovende treningskampen mot Solberg i helga.

Månedens blomst til Signe Eira

Tidligere leder av Lierdagskomiteen, Signe Eira, betyr svært mye for en gruppe kvinner i Lier --

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

- Høyre er garantisten mot eiendomskatt i Lier

Kommunal eiendomsskatt vil ikke bli innført, hvis velgerne fornyer Høyres mandat til å styre kommunen de neste fire årene, skriver Ryno Andersen, Lier Høyres leder.

Finnemarka trakk fullt hus

Når temaene har tilknytning til Lier, strømmer folk til historielagets møter.

Mye for pengene

Frivilligsentalen engasjerer 70 frivillige som gjør det mulig å gi brukerne et svært mangfoldig tilbud.

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Seks gjettet riktig

Denne mannen er fortsatt den eneste fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball etter at Thomas Sørum ble snytt for debuten mot Wales forrige lørdag. Her kan du se hvem som svarte riktig på vårt spørsmål som ble stilt for vel en uke siden -

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Prisvinnner med stort samfunnsengasjement

Torsdag mottok Andreas Hørthe kulturprisen på Haugestad

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Oppgradering av Hegg skole?

Pressemelding: - Regjeringen overfører mer enn 19 millioner kroner til Lier

540 frivillige gjorde Lier triveligere i 2010

Frivilligsentralens årsrapport gir et godt bilde av sentralens omfattende virksomhet. De 540 frivillige ved sentralen har jobbet i 7500 timer i året som gikk.

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

253 barn og 33 instruktører på Stoppen

Mange positive tilbakemeldinger med konstruktive forslag på forbedringer til neste år er den foreløpige oppsummeringen etter fotballskolen til samarbeidsklubbene Liungen og Spabra.

Historieforum

Det har i det siste vært en interessant lokalhistorisk meningsutveksling på kommentarfeltet på hovedsida. Deltakere har vært Kame Ramann, Knut A. Andersen, Trul (...)

Egen bod på julemarkedet?

Lier Bygdetun vil gjerne ha enda flere boder og selgere på julemarkedet.

Siste loppemarked på Øverskogen?

I helgen ofret Roar Skjeggerud og femti andre innsatsvillige øverskauinger til sammen mange hundre timer for å skaffe samfunnshuset sårt tiltrengte inntekter.

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Matches forsiktig

Liungens veteran Stian Pettersen (bak) presenterer her, f.v., Espen Høgseth, Martin Gundersen og Jesper Johansen.

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Permanent scene på Lier Bygdetun

Presentasjon av forprosjekt for permanent scene på Lier Bygdetun

Sterk trio i viktige roller.

Spabras trener Marcus Walfridsson (i midten) lot Thomas Røed (th) spille. Kristian Bye Andersen (tv) var tilbake som midtstopper.

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Støtter miljøtiltak

To idrettsledere fra distriktet kunne motta priser fra idrettselevene ved St Hallvard videregående skole i dag

Fritidskontakt savnes

Svaksynte Øystein Tveten fra Egge mister den offentlige støtten til kjøp av tandemsykkel, hvis han ikke får fritidskontakt --

Kulturprisen 2007

Vel fortjent kulturpris til hedersmannen, Andreas Hørthe

- Stopp støtten!

Leserinnlegg fra Thomas Klingen

Tverrpolitisk støtte

De avgåtte medlemmene i dyrevernsnemnda i Drammensregionen får nå massiv støtte av de politiske partiene i Lier

Send inn de beste bildene dine!

Dagen i dag er historie i morgen, og fotografier dokumenterer historien. Fristen for å delta i Lier Historielags årlige fotokonkurranse er 31. januar.

Imponerende frivillig innsats

De 75 liungene som er tilknyttet frivilligsentralen, gjør en kjempeinnsats på mange forskjellige områder, men kan få gjort enda mer hvis flere tar et tak. Bildet: Stavgangsgruppa klar til tur med Lier Bygdetun som utgangspunkt.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

- Frivillighet bidrar til demokrati og gode lokalsamfunn

Innlegg: Høyres formål er å skape et samfunn der mennesker kan utvikle seg og utfolde seg.

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag