Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: c47edf7a685158fc2c68c0a7fab7b902

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Ja, ferdigheter i kartorientering kan være i mange tilfelle være like viktig som svømmeopplæring, er ekteparet i Sognaveien på Egge enige om. De har, siden de ble nygift, brukt tid og engasjement for å spre glede over å beherske bruken av  kart og kompass. – Men jeg lærte o-sporten gjennom Arne, forteller tromsøværingen Eldrid. Sammen har de vært blant drivkreftene i Lierbygda O-lag i mange, mange år.

Arne Ask var med å starte turorientering, Lier-Treffen allerede i 1973. Arne var O-lagets første leder. Et så stort løft som norgesmesterskap ble arrangert allerede i 1978. – Det var et samarbeid mellom Vestre Lier IL, Lier IL og Lierbygda O-lag. NM-løypene ble lagt til området i skogsområdene i Øverskogen. Hans kompanjong i friluftsavisa ”Lierbygda”, forløperen for Lierposten, Ragnar Bjerknes var løypelegger. Arne var løpsleder. – Det var store bannere som viste vei for både tilskuere, ledere og deltakere. Hele 150 funksjonærer og 550 deltakere gjorde dette til et stort arrangement, langt større enn nattorienteringen som O-laget arrangerte i 2007. Busser ble benyttet for å frakte folk fra Sylling skole og opp til Hornstjern. – det var både regnbyger og tåke, men så kom sola, minnes Arne.

Årets kulturprisvinner har sterke røtter på Egge, selv om han er født og oppvokst i Oslo. Ferier og helger ble tilbrakt hos besteforeldrene i Lier. Det inspirerte han og nærkontakten med naturen gjorde at han ble tent av o-sporten. Han var løpsleder allerede 17 år gammel og var ung da han var sekretær i Nedre Buskerud O-krets. I det hele tatt var det et godt o-miljø på Egge der Erik Engebråten var den fremste. – Merkelig vant han ikke NM, sier Arne som forteller at Engebråten ofte var best i Østlandsmesterskapet. Ungdommene på Egge løp for Hellas.

Med utdannelse om landmåler ble det litt flytting på familien. Han slo seg ned på Egge med familie i 1970.

Han har vært aktiv både lokalt og på kretsplan. Han var den siste leder for Nedre Buskerud O-krets og ble den første leder av Buskerud O-krets etter sammenslåingen i 1985.

Som aktiv orienterer har han gjort det best i den nye o-grenen, pre-o (presisjonsorientering). – Jeg var for tung og var nok bedre til å bruke kartet enn å løpe, sier Arne. Det ble ikke lettere da et gammelt ankelbrudd hemmet han. – Det gjør det fortsatt, innrømmer han. Han har også skiftet ofte, men det har tydeligvis hatt liten innvirkning på resultatene i Pre-O. Arne ble den første norgesmester, Og for noen år siden ble det hele fire EM-medaljer. – Men nå blir det stadig vanskeligere å hevde seg etter hvert som flere nasjoner kommer med, innrømmer han. Innen pre-o viser han også sin allsidighet. Han er med som arrangør ved siden av å være medlem av pre-o-utvalget i Norges Orienteringsforbund.

For ordens skyld og som mange kanskje ikke vet, så var han også håndballkeeper på Reistad i unge år. Det ble til og med KM. - Med Gullik Steen som drivende kraft ble det spilt god og innsatsfylt utendørshåndball på Myrabanen, røper årets kultursprisvinner.

Og ikke minst har Arne Ask og Eldrid Ask også engasjert seg i Foreningen Norden. Eldrid sitter i styret for årets 60-årsjubilant (som fikk Månedens Blomst av Liernett). Arne har også vært med lokalt i Naturvernforbundet, Historielaget og i Senterpartiet.

De siste årene har han vært ansvarlig for kulturminnepostene i Lier. Sist helg var det avslutning med samling på Tranby Menighetshus. Arne har telt opp. Det har vært hele 4649 besøk fra de ble satt ut i mai til de ble samlet inn i november. Det må være inspirerende for en som har brukt 120 timer på dette kulturarbeidet.

Eldrid og de fire barna med sine familier har all grunn til å feire kulturprisvinneren torsdag kveld. Kanskje blir det ekstra stas å feire julen sammen i år. Storfamilien pleier å samles på tradisjonelt vis i Sognaveien hvert år.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Torsdag 18. november 2010 21:22: liss harjo pedersen
Flott at noen står fram og tilkjennegir hva de står for. Jeg og min familie var bosatt i Eikenga i Lierbyen på 70-tallet. Drammen og omegn er som mitt annet hjem og jeg savner kollegaer og de mange utfartssteder vi nyttet i fritiden-.Bor i Pasvikdalen nå og har en handtverksbedrift, m/ bl.a. elgskinnprodukter.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode