Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Ja, ferdigheter i kartorientering kan være i mange tilfelle være like viktig som svømmeopplæring, er ekteparet i Sognaveien på Egge enige om. De har, siden de ble nygift, brukt tid og engasjement for å spre glede over å beherske bruken av  kart og kompass. – Men jeg lærte o-sporten gjennom Arne, forteller tromsøværingen Eldrid. Sammen har de vært blant drivkreftene i Lierbygda O-lag i mange, mange år.

Arne Ask var med å starte turorientering, Lier-Treffen allerede i 1973. Arne var O-lagets første leder. Et så stort løft som norgesmesterskap ble arrangert allerede i 1978. – Det var et samarbeid mellom Vestre Lier IL, Lier IL og Lierbygda O-lag. NM-løypene ble lagt til området i skogsområdene i Øverskogen. Hans kompanjong i friluftsavisa ”Lierbygda”, forløperen for Lierposten, Ragnar Bjerknes var løypelegger. Arne var løpsleder. – Det var store bannere som viste vei for både tilskuere, ledere og deltakere. Hele 150 funksjonærer og 550 deltakere gjorde dette til et stort arrangement, langt større enn nattorienteringen som O-laget arrangerte i 2007. Busser ble benyttet for å frakte folk fra Sylling skole og opp til Hornstjern. – det var både regnbyger og tåke, men så kom sola, minnes Arne.

Årets kulturprisvinner har sterke røtter på Egge, selv om han er født og oppvokst i Oslo. Ferier og helger ble tilbrakt hos besteforeldrene i Lier. Det inspirerte han og nærkontakten med naturen gjorde at han ble tent av o-sporten. Han var løpsleder allerede 17 år gammel og var ung da han var sekretær i Nedre Buskerud O-krets. I det hele tatt var det et godt o-miljø på Egge der Erik Engebråten var den fremste. – Merkelig vant han ikke NM, sier Arne som forteller at Engebråten ofte var best i Østlandsmesterskapet. Ungdommene på Egge løp for Hellas.

Med utdannelse om landmåler ble det litt flytting på familien. Han slo seg ned på Egge med familie i 1970.

Han har vært aktiv både lokalt og på kretsplan. Han var den siste leder for Nedre Buskerud O-krets og ble den første leder av Buskerud O-krets etter sammenslåingen i 1985.

Som aktiv orienterer har han gjort det best i den nye o-grenen, pre-o (presisjonsorientering). – Jeg var for tung og var nok bedre til å bruke kartet enn å løpe, sier Arne. Det ble ikke lettere da et gammelt ankelbrudd hemmet han. – Det gjør det fortsatt, innrømmer han. Han har også skiftet ofte, men det har tydeligvis hatt liten innvirkning på resultatene i Pre-O. Arne ble den første norgesmester, Og for noen år siden ble det hele fire EM-medaljer. – Men nå blir det stadig vanskeligere å hevde seg etter hvert som flere nasjoner kommer med, innrømmer han. Innen pre-o viser han også sin allsidighet. Han er med som arrangør ved siden av å være medlem av pre-o-utvalget i Norges Orienteringsforbund.

For ordens skyld og som mange kanskje ikke vet, så var han også håndballkeeper på Reistad i unge år. Det ble til og med KM. - Med Gullik Steen som drivende kraft ble det spilt god og innsatsfylt utendørshåndball på Myrabanen, røper årets kultursprisvinner.

Og ikke minst har Arne Ask og Eldrid Ask også engasjert seg i Foreningen Norden. Eldrid sitter i styret for årets 60-årsjubilant (som fikk Månedens Blomst av Liernett). Arne har også vært med lokalt i Naturvernforbundet, Historielaget og i Senterpartiet.

De siste årene har han vært ansvarlig for kulturminnepostene i Lier. Sist helg var det avslutning med samling på Tranby Menighetshus. Arne har telt opp. Det har vært hele 4649 besøk fra de ble satt ut i mai til de ble samlet inn i november. Det må være inspirerende for en som har brukt 120 timer på dette kulturarbeidet.

Eldrid og de fire barna med sine familier har all grunn til å feire kulturprisvinneren torsdag kveld. Kanskje blir det ekstra stas å feire julen sammen i år. Storfamilien pleier å samles på tradisjonelt vis i Sognaveien hvert år.

Orientering

1 kommentar

Torsdag 18. november 2010 21:22: liss harjo pedersen
Flott at noen står fram og tilkjennegir hva de står for. Jeg og min familie var bosatt i Eikenga i Lierbyen på 70-tallet. Drammen og omegn er som mitt annet hjem og jeg savner kollegaer og de mange utfartssteder vi nyttet i fritiden-.Bor i Pasvikdalen nå og har en handtverksbedrift, m/ bl.a. elgskinnprodukter.

Flere saker fra arkivet

1000 barn med kart og kompass på Damtjern

Alle barneskolene var med på Gildesprinten på Damtjern i dag.

Været i fokus

Det sier Arne Ask, løypelegger for norgesmesterskap i presisjonsorientering som ble arrangert på Eggevollen i helga.

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask

Hadde knapt klart oss uten dem

Det sier veteran Arne Ask i Lierbygda O-lag om familien Jansson Haverstad som fikk Månedens Blomst for januar.

Priskveld på Haugestad

I dempet belysning og med prisvinnernes familier godt representert i salen delte ordfører Ulla Nævestad torsdag kveld ut Liers to gjeveste priser, Kulturprisen og Haugestadstipendet.

Optimale orienteringsforhold

217 NM-deltakere orienterte seg tilbake til målpassering ved Hennummarka i kveld

24 på bankett på Egge

- Det blir bankett hjemme hos oss på dem som fullfører trim- eller konkurranseklassen, lovte Jon Arne Fossen i Eggebakkene til venner og familie, like før han returnerte til Egge skole for å delta selv.

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Romerike og Grenland best

Ingen løpere fra distriktet nådde opp, da tidenes tredje NM i presisjonsorientering ble arrangert ved Eiksetra, og manglende topplasseringer av lokale uttøvere skyldes nok at landslagsløper, Arne Ask fra arrangøren Lierbygda O-lag ikke kunne delta, men måtte fungere som løypelegger---

- Har brukt de samme skoa hvert år

- Jeg har brukt de samme skoa hvert år under Eggekollen Opp. Det er 35 sekunder differanse mellom det beste og det dårligste løpet, sa Geir Egge fra Drammen før start.

Ett poeng fra gull

Arne Ask fra Lierbygda O-lag tok to sølv under EM i presisjonsorientering i Latvia denne uka

- Et godt lag

Det sier Espen Lahnstein (her th) om de som er foreslått nominerte for Lier Senterparti til kommunevalget.

Kjempebra for Sylling IF

- Vi har stor tro på at jobben hans vil bli en stor lettelse for oss tillitsvalgte, sier leder Hanne M. Gravdal etter at Odd Arne Vangen ble ansatt som daglig leder i foreningen.

Rekorddeltakelse på lørdag?

Dag Bern med sønnen Jonas Bern og Magnus Stokke testet løypa "Eggekollen opp" på lørdag og Henrik Hellersmo (bak) og Nils Haugen (th) fra arrangøren Gårdsgutta håper på ny suksess --

Trim-og opplevelsesturer

Det blir musikk ved åpningen av årets første kulturminnetur. Første post er plassert ved gravrøysene ved Vinkova (se kartet).

Tror på ny topplassering

Arne Ask (på bildet), vår o-ekspert, har stor på Sindre Jansson Haverstad under dagens langløype i VM i skiorientering i Bulgaria i dag

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Er dere klare, turorienterere?

Arne Ask, "trimgeneral" i Lierbygda O-lag melder at snøen er nesten helt borte og en hel rekke poster er klare for besøk ---

Kulturprisen går til Arne Ask

Arne Ask får årets kulturpris for sin mangeårige innsats for kulturlivet i Lier.

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Finn ukas post!

Omkring i Liers skogsmarker vil det gjennom 26 uker i sommer bli hengt opp en postkasse med ei bok oppi ---

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Hjelper fire topputøvere

Odd Arne Vangen, elitedommer i fotball, til daglig kjøpmann i Sylling delte i kveld ut nye stipendier

Trimmer og jurist blir pensjonist

Kjell Arne Reistad, kommuneadvokaten i Rådhusets 4. etasje, har trivdes med både jobb og trim i vel 17 år

Priser til liunger?

Liungene Sindre Jansson Haverstad (på bildet) og Arne Ask er blant de nominerte i kampen om å bli årets orienteringsuttøvere ---

Fikk fornyet kreftene

Ut fra bildene å dømme var det god drikke å få på Jon Sands drikkestasjon på Lelangen --

Kommunen rydder opp

Etter at Liernett tidligere i uka skrev om bil- og båtvrak på Svangstrand i Sylling, har Lier kommune kommet på banen.

Suksess i premièren

Både publikum, arrangører og ikke minst løperne (her representert med junioren Martin Bekken NIlsen fra Sylling) var strålende fornøyd med det første "Eggekollen opp" ---

235 storkoste seg

Det ble ny suksess for de 22. St Hallvardlekene på torsdag.

Nye tester i helga

Kristoffer Helgerud fra Sørsdal og tryslingen Odd Arne Vangen som har bodd i Sylling i mange år, bestod den realativt krevende testen for Fotballforbundets elitedommere i denne uka, men deres prestasjoner vil på nytt bli nøye vurdert av tusener på baner og titusener ved Tv-skjermer og ikke minst av ekspertene når eliteserien starter opp.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Årsmøte barneidretten Sjåstad Vestre Lier

Det var årsmøte i barneidretten til Sjåstad Vestre Lier fredag 9 mars

O-generalen fornøyd

Arne Ask i Lierbygda O-lag kan smile etter åpningen av Lier-trimmen

Slo i alle fall Jens Arne --

Det sa Arne Christoffer Sand (midten) om gamlekompisen og skiesset (til venstre), men Kristian Horntvedt (til høyre) fra Stokke slo dem begge med sin tredjeplass.

I fokus på Åråsen

Lier er strekt representert når Odd Arne Vangen (tv), Lars Erik Rype går på linja som assistentdommere og Kristoffer Helgerud (bakerst) er fjerdedommer når LSK møter Brann i morgen kveld

Lover godt for fremtiden

Sjuåringene Vetle Ree-Trandum, Lier IL og Hans Sylling, Sylling IF kan stå som et eksempel for den økende interessen for Liermesterskapet.

På Brann stadion i kveld

Dommer Kristoffer Helgerud, Lier IL (th) var i fokus på søndag, men gleder seg til kampen sammen med kompis i Sylling, assistentdommer Odd Arne Vangen.

Sjekket løypa og testet formen

Liernett møtte fem av gårdsgutta, knappe tre døgn før Lierbygdas nye løpsfest, "Eggekollen opp" arrangeres.

Ung Hauernekspert til topps

Eirik Kurland Olsen var ensom i tet allerede her ved toppen ved Sneisene

Trim i marka i 35 år

Trimutvalget i Lierbygda O-lag inviterer liungene til en ny sesong med turorientering.

Blir det musikal?

- Det blir i alle fall noe for alle, enten du vil synge, danse eller spille, sier Marianne Linnerud (bak) og Roy Andrè Johansen til Barneteatergruppa i Sylling på sesongens første øvingskveld.

Vakker veteran

- lengter hjem

Må se kampen fra sidelinja

Skaden i hånda hindrer Mads Andrè Hansen fra Tranby fra å spille dagens kamp mot Skeid.

Nordisk vennskap lever

Søren Fredriksen fra Hobro (tv) og sentralstyremedlem i Foreningen Norden, Knut Bjørkmann fra Aurskog, hadde mye å snakke om da Lokalforeningen i Lier feiret sine 60 år på Øverskogen samfunnshus på lørdag.

Fra Hyde Park til Kanada

Hjemme i Sylling på juleferie, fikk endelig Arne Martin Moen (tv), som jobber i London, prøve seg på godt vinterføre sammen med faren Truls Moen.

Motorsport er kultur

Årets kulturprisvinner, Hans Erik Fuglerud, her på speedwaysykkelen til "legenden" Barry Briggs, mener at vi må bruke mye tid på fritidssysler og hobbyer i et så vellykket samfunn som vi har.

Spilte en god andreomgang

Unge Martin Rønning Ovenstad nikket fornøyd da han gikk av banen etter tapet for fjorårets cupmester. Fornøyd var også to andre aktører med tilknytning til Lier -

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Starten på Hauer'n

Starter og speaker Per L. Andersen sørget for å få alle vel avsted

Idealisme og faglig dyktighet

Dette har Øyvind Narjord, langrennstrener i Lierbyga i flere tiår, kombinert på en utmerket måte

Det utvidete kulturbegrep i fokus

Både kulturprisvinner, Hans Erik Fuglerud og Magnus Skavhaug Nergaard som mottok Haugestadstipendet, fikk sin fortjente hyllest på Haugestad i går kveld.

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Hauer'n i gang

Liernett er på plass

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Lite søvn gir lite trening

- Men idrettsparet Henriette og Arne Sand kan glede seg sammen med yngstejenta etter flere arbeidsuker under lamminga.

20. sesong i eliteserien

Odd Arne Vangen debuterte som fotballdommer på øverste nivå på Nedre Eiker stadion. Før dagens kamp har han dømt 310 kamper.

Årets skiorienterer

Sindre Jansson Haverstad fra Lierbygda O-lag gikk helt til topps i sin klasse under Orienteringsgallaen i går kveld i Bergen

Suverene vinnere

Både Øystein Mørk eller Silje Bæra Hørthe kunne lett innkassere nye premier i Kanada Rundt i Sylling.

- Får mer enn du gir

Det er drivkraften for Randi Kristine Stustad Grøneng som har ledet tirsdagskafèen for eldre hele 924 ganger over 21 år i Sylling

1000 barn med kart og kompass

Det blir folksomt rundt Damtjern på Tranby i morgen ---

På linja i Brussel

Odd Arne Vangen er assistentdommer under oppgjøret mellom fjorårets EM-vinner Hellas og Belgia i Brussel på onsdag. Vangen har vært bosatt i Sylling i mange år, men tryslingen foretrekker fortsatt å representere 2. divisjonsklubben Nybergsund i hjembygda. Tryslingen begynner etter hvert å få solid erfaring på internasjonalt plan. – Norske dommere har blitt vist stor tillit i år. Norske dommere er i aksjon under tre A-landskamper og to U-landskamper på samme kveld, understreker Vangen.

Fornøyde kunder

Butikksjef Ole-Morten Dyve og leder for Vangen Mat, Odd Arne Vangen kan gi kundene et langt bedre tilbud i utvidete og moderniserte lokaler.

Høstkonsert på Hennummarka skole

Mandag inviterte Hennummusikken til konsert i gymsalen på Hennummarka skole.

Våre lokale toppdommere dømte godt

Kristoffer Helgerud, Lier IL ( på bildet th) var hoveddommer, og trysling og syllingbeboer Odd Arne Vangen var assistentdommer, da Stabæk lekte med Hamkam på Nadderud i ettermiddag.

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

- Helt vilt!

En spontan og kjempeglad Kristoffer Helgerud sa dette i kveld, etter at han tidligere i dag fikk beskjed om at han var blitt utpekt som finaledommer til Cupfinalen på Ullevaal 8. november.

Et flott utsiktspunkt

Ukas kulturminnepost er lagt til Eggekollen som er kjent langt utenfor Liers grenser.

Flere kvinner med

I tillegg får gruppeleder Søren Falch Zapffe (på bildet) og ordførerkandidat Helene Justad sannsynligvis selskap av flere "nykommere" i kommunstyresalen etter høstens valg.

Storslått markering

Hovedmarkeringen av Kulturminneåret 2009 i Lier vil være et opplegg hvor folk inviteres til å oppsøke kjente steder med kulturminner i kulturlandskapet, marka og skogen.

Landemerket midt i bygda

Ukens kulturminnepost på en av de mest kjente kollene i Lier er blitt målet også for idrettsuttøvere de siste årene -

Familiefest på Eiksetra

Et NM i orientering virker som en slags herlig familisammenkomst med kjente og kjære familiemedlemmer, og i dag ble familien Lierbygda O-lag både honorert med flotte konkurranseforhold og flott innsats av stafettlaget som kom på premieplass i herreklassen

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Postene er lagt ut

Mamma Mette Justad, pappa Håkon Kylland og barna Tuva og Erle var på åpningsdagen for Liertrimmen.

- Maren Haverstad er favoritt

Til helga arrangerer Lierbygda O-lag kretsmesterskap i orientering på Eiksetra.

Klare for Tippeligaen

Lierdommerne Odd Arne Vangen og Lars Erik Rype må nok for regne med kritiske bemerkninger fra publikum og media i dag og i morgen, mens tidligere Liungenspiller Thomas Sørum er dessverre skadet før dagens kamp på Marienlyst

Liergutter hyldet

Både Vegard Dokken (tv) fra Lierskogen og Tranbyguttene Rudi Holliman ( i midten) og Mads Hansen var med på opprykksfesten i Mjøndalen stadion i ettermiddag.

Lier IL har trukket flere lag

A-lagets trener,Thomas Røed (th), har valgt å bli hjelpetrener i Spabra, til glede for Kristian Bye Andersen og Marcus Walfridson som har stor tro på sitt lag, mens Lier IL har sitter igjen med et junior funlag i eldre årsklasser.

Lege i Amerika med røtter i Lier

Dr. Jesse Hennum på Abbott sykehus i Minneapolis er tredje generasjons innvandrer og har røtter på Søndre Hennum.

Kveldens supportere

Blant de 550 på Marienlyst traff vi Arne Sydsæther (t.v) og Ketil Lian. Arne er med i Representantskapet i Liungen IF. Han har hatt flere styreverv i klubben tidligere. Ketil Lian har vært Ingunns Sørum lærer på ungdomsskolen.

Kommer og går i Rådhuset

Kommuneadvokat Kjell Arne Reistad går av med pensjon, mens Johanna Lervik blir den nye kommunalsjefen med skolefaglig kompetanse

I norgestoppen

Søskenparet Berit og Ola Stunes Isene fra Egge har vist oppsvekkende stor fremgang i friidrett det siste året -

Ny strategi gir optimisme

Sylling IF s hovedstyre (på bildet) lanserer sitt slagord "Min klubb øverst i Lier" før årsmøtet tirsdag kveld.

Arne Christoffers seier varmet i kulda

Kulda skremte nok mange fra å gå Thorleiv Haugmarsjen. Det var minus 20 grader tidlig på morgenen. Men på Saga var det som vanlig fin og avslappet stemning rundt bålet og den store kjelen. Og Arne Christoffer Sands gode prestasjon i Hauer`n varmet arrangørene.

Tillit, trivsel og trygghet

Det har preget miljøet til Lier IL s andrelag i juniorklassen. Buskerud Fotballkrets har merket seg spillernes god holdninger.

Kjenner du disse gutta?

Lier IL feirer 75 år og ønsker i den forbindelse å gi ut et festskrift der man kan se tilbake på hva som har skjedd i klubben i alle disse årene.

Små ressurser, men gode resultater

Tranby Turns gutter er kvalifiserte til Nordisk mesterskap etter sine prestasjoner under Oslo Open den 17. mars. Her svever Steffen Olsen høyt under trening på onsdag.

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Kjempeløp av Arne Christoffer

Arne Christoffer Sand var best av alle midtveis i Birken.

Daglig leder i Sylling IF?

Et arbeidsutvalg vil vurdere ansettelse av daglig leder i 50 prosent stilling.

Opplevelse, helse og historie

- "Ukas Post" har mange sider ved seg, skriver Arne Ask i sin omtale av ukas post ved Aschenbergsetra

Hobby og fritid går i ett

-- Å våkne til fuglesangen en morgen på Asdøltjern er det fineste om sommeren, sier den daglige lederen av Lierbussen. Arne Christoffer var den landets yngste leder av et busselskap, da han overtok i 1973, etter sin far, Kristoffer. Hans verdifulle samling av dokumenter, gjenstander og historier fra Lierbanen er overlatt Lier Historielag. Det er dermed slutt på hans eget museum i Sylling. -- Hobby og jobb er blitt en livsstil, sier han, som både er guide og sjåfør når Veteranbussen er på farten Lier rundt. Han er som et levende leksikon på lokalhistorie.

Ulla fikk gjennomgå

Ulla var en av mange som måtte finne seg i å bli parodiert under urpremieren til den nyoppstartede revygruppa i Sylling

Sylling sangkor 1974-2004

I Aulaen på St. Hallvard hadde over 300 mennesker i går kveld løst billett til jubileumskonserten til Sylling sangkor. De fremmøtte ble servert et variert repertoar, mye god sang og musikk og mang en god latter.

Søk stillheten

Hva med å kombinere trim og lokalkunnskap? ---