Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Motorsport er kultur

Årets kulturprisvinner, Hans Erik Fuglerud, her på speedwaysykkelen til "legenden" Barry Briggs, mener at vi må bruke mye tid på fritidssysler og hobbyer i et så vellykket samfunn som vi har.

 - Det har vi råd til. Men han vil ikke si så mye om bruken av kulturmidler. - Det får politikerne avgjøre, sier han.

Artikkelforfatteren så den eminente speedwaykjøreren fra New Zealand sammen med landsmannen Ronny Moore, svensken Ove Fundin,  Aage Hansen fra Norge og resten av verdensiletiten på Trondheim stadion i 1956. Derfor får man på en måte forståelse for hva gartneren og motorsportsentusiasten har klart å samle i museet på Snarum gård på Egge. Er det noe merkelig at det kommer motorsportsinteresserte fra inn- og utland – Jungeltelegrafen har hjulpet meg til å skaffe gjenstander til museet, sier han beskjedent. Men mange internasjonalt kjente kjørere har levert og leverer fortsatt gjenstander til museet.

- Vi har ikke så stor samling i Sverige, innrømmer svenskene som har vært innom her, forteller Hans Erik. Han har all grunn til å være stolt av museet. Det ble åpnet 3. juli i 2007. Ideen kom i 2002. Siden har museet vokst og vokst. - Men vi kan ikke ta i mot flere premier. I 2010 var cirka 40 grupper innom her. Det kan dreie seg om 500 personer totalt på ett år. Museet er også et samlingsted for motorfolket som gjerne legger møter hit.

Hans Erik er tredjegenerasjon på Snarum. Bestefaren kjøpte gården i 1929. Både bestefaren og faren drev allsidig gårdsbruk. Hans Erik har derfor bygd opp gartneriet selv. Nå har han 15 ansatte, de fleste polakker. Sønnen Morten er med, mens yngstesønnen Magnus har begynt i ny jobb i Oslo. Margnus har vært aktiv siden han var liten, men har tatt en liten pause nå.. Banen på jordene ved Snarum har vært i bruk siden 1970-tallet. Det var en viktig treningsbane før Leirdalen ble tatt i bruk for få år siden. - Planene med Leirdalen startet på 1980-tallet. Nå trenger jeg ikke være med så mye der. NMK, Lier har så dyktige folk, skryter Hans Erik.

Hans Erik har selv vært aktiv inne motorsporten fra 16-årsalderen i 1969, til han ga seg i en alder av tretti.. Speedwaykjøreren fra Lier var til og med landsalagskjører på langbane. Han var ikke langt unna Leif Basse Hveems banerekord på Dælenenga. i Oslo. I likhet med en av sine idoler har han bygd syklene selv . Hans Erik har aldri sluttet helt å kjøre. Han har nå vært aktiv i 40 år.

Han slenger med i veteranklassen ennå. Han skal kjøre Gotland Grand National som er et Enduro-løp for 2300 deltakere. Han holder seg i form ved å gå og jobbe mye. Han legger ferien til fjellområder i Finnmark. - Jeg tar meg fri ei uke på sommeren og vandrer i området Tana/Lakseelv. Der er det ikke mobildekning, sier han og smiler. -- Og der får jeg fred og ro.

Man må ta seg god tid når man møter årets kulturprisvinner, spesielt når besøket handler om to av hans livsoppgaver, museet og gartneriet. Selv om han står opptatt med en sveisejobb, tar han seg god tid til å snakke om både motorsporten og gartneriet. Halvannen time går fort med historiefortelleren – Det knytter seg historier til de fleste gjenstander og motorsykler i museet. Han er særlig opptatt av liunger som tidlig kom med i motorsporten i Drammen.

Han er også veldig opptatt av energiøkonomisering og forurensning. - Det er bagatellmesig lite hva motorsykkelungdommen spyr ut i i forhold til luftfarten. - Kona var i Thailand. Tenk hvor mye hvert flysete betyr for CO2-utslippet, sier han med overbevisning. På gården er han veldig påpasselig med forbruket av strøm. Det er fotoceller som regulerer lyset i flere av lagerbygningene. Han har også satt inn solpanel som han prøver ut, med tanke på lagring og forsyning av strøm i den mørkere årstid.

NB.Kulturprisvinneren oppgir at han bortreist på den datoen som er tiltenkt overrekkelsen. Så kulturkontoret bør nok finne en ny dato.

-  Energiøkonomisering er viktig slik at plantene kan vokse fort.

 

Gamle pokaler forteller sin historie. Opsahl, Espedal og Justad var tre liernavn som var knyttet til motorsykkelmiljøet for 90 år siden. Norsk Motorcykleklub, avd Drammen ble stiftet 9. oktober 1920

Denne pokalen, en oppmuntringspremie til det norske edurolaget.. Pokalen har vandret i et uttallige land siden den ble delt ut for første gang tidlig på 1960-tallet

Det er blitt noen premier på Hans Erik og sønnen Magnus -

 Her er Madsen (35) fra Nedre Eiker, medlem av NMK Lier klar for en treningstur. Han har bare lovord  å si om Hans Petter Fuglerud. - Tenk å legge  slik til rette for trening på jordene, sier endurokjøreren.

Les mer om NKM-museet her:
http://www.nmk.no/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=109

Kulturprisen Motorsport

2 kommentarer

Torsdag 6. oktober 2011 11:44: Skogtraver
Motorsport er IKKE kultur. Motorsport er miljøfindtlig og forurensing. La gå at det er en slags sport men kultur?? NEI!
Mandag 10. oktober 2011 13:56: Liung
Hva er kultur da?

Flere saker fra arkivet

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Det utvidete kulturbegrep i fokus

Både kulturprisvinner, Hans Erik Fuglerud og Magnus Skavhaug Nergaard som mottok Haugestadstipendet, fikk sin fortjente hyllest på Haugestad i går kveld.

Kanefart

Erik Holmin og hans stab har hatt oppdrag også i juleferien. Kanefart er fortsatt populært og en fin attraksjon øverst i Lier-bygda.

Vakker veteran

- lengter hjem

Gullmedalje

Tor-Erik Wam, NMK Lier (16) er beste ATV-fører i Norge som er medlem av en NMK-klubb.

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Liunger på landslaget

ATV-kjørerne Tor Erik Wam og Jørn Huseby var på samling i Lierdalen på lørdag sammen med sammen med trener Tommy Nordstø (tv) fra Tranby.

Kulturprisen til Hans Erik Fuglerud

Tjenesteutvalget vedtok på sitt møte onsdag 28. september å tildele Hans Erik Fuglerud kulturprisen for 2011.

235 storkoste seg

Det ble ny suksess for de 22. St Hallvardlekene på torsdag.

Lovende 16-åring

Ungutten Ole Vidar Eriksrud fra Sjåstad/Vestre Lier var tre tiendedeler bak nest beste tid under Liermesterskapet i langrenn ved Eiksetra

Andreplass totalt

Men ATV-kjøreren Tor-Erik Wam (på bildet) fra Lier var ikke fornøyd med kjøringen på lørdag --

VM bronse på Nøste

Petter Hveding (16) la grunnlaget for landslagsspill med sjuerbandy for Spa/Bra på Brakerøya.

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Heatseier og sølv

Tor-Erik Wam forsvarte sin andreplass fra Nordisk mesterskap fra 2010.

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Stor respekt for Liungen

Klepps trener Knut Eriksen ( på bildet) husker Liungens sterke andre omgang, da laget hans vant 4-2 på Liungbanen i juli, men mener at laget hans fortsatt er sterkere enn Liungen.

Jubileumstreff i Lier

- Drammen Tempo klubb markerte sine 15 år med norskproduserte totaktsmopeder og motorsykler i helgen, forteller leder Terje Syversen (på bildet) til Liernett.

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

Brakseier i Norgescupen

Til tross for problemer med bremser, var ATV-kjøreren Tor-Erik suveren på Bjørkelangen i helga.

Først til Spiralen

Jens Arne Svartedal vant Hauer'n 2011, med en tid på litt over 2 timer og var suverent best.

Full pott for ATV-kjøreren

Ikke bare vant liungen Tor-Erik Wam Norgescupen 2010, men han kjørte inn til seier på siste runde med 200 poeng av 200 mulige.

Inspirerer hverandre

I tillegg til sin landslagsaktuelle sønn Tor-Erik, kan Torbjørn Wam glede seg over at datter Lise Christine også viser sitt store talent som ATV-kjører.

- Har brukt de samme skoa hvert år

- Jeg har brukt de samme skoa hvert år under Eggekollen Opp. Det er 35 sekunder differanse mellom det beste og det dårligste løpet, sa Geir Egge fra Drammen før start.

- Går for klasseseier

Det sier Oddvar Nygaard som har tre seire totalt og har vunnet klassen, med unntak av et par ganger, i Hauern. Liernett bringer her deltakerlisten med flere kjente navn -

Lader opp i Spania

- Vi ser fram til flere treningsøkter om dagen, sier Hans Petter Fuglerud ( her tv sammen med trenerkollega Preben Krog-Jacobsen),

Strålende debut

Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier vant suverent det andre heatet under sitt første norgesmesterskap.

Lierseier i kvinneklassen

Mens mannen Arne Christoffer måtte melde forfall på grunn av sykdom, utklasset like godt Henriette Sand de andre jentene

Minneord

Erik C. Holm døde den 9. januar

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

Klar seier

Tor-Erik Wam fra Lier kjørte siste løp i Norgescupen i ATV på Jevnaker i helgen. Førstkomnende helg går turen til EM i Danmark.

- Juniorfotballen til nye høyder?

- Spillerne har strømmet til, og det er stor interesse for det nye samarbeidet, sier Hans Petter Fuglerud (bakerst på bildet), en av trenerne for det nyetablerte juniorlaget i Lier

Klare for EM

Lier er godt representert under helgens store lagkonkurranse for ATV i Nederland.

Sikret lokale planter

Lier Historielag fylte 40 år i forrige måned. Hva er ikke mer fortjent en at en av "ankermennene", Harald Saue, som fylte åtti like etter får Månedens blomst --

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Kjempeløp av Arne Christoffer

Arne Christoffer Sand var best av alle midtveis i Birken.

Brødskiva smakte i oktobersola

Mange liunger nøt oktobersola i marka. – Vi prøvde båten på vannet, sa Marius Johansen fra Oddevall og viste fram en selvlaget ”modellbåt” med skorstein. Sammen med pappa Erik, brødrene Marius og Kristoffer, og kamerat Eivind Hans Hajem hadde de en fin søndag ved Dammyrdammen.

Liunger dominerte

Preben Sagbråten (tv) ble nr 3 i juniorklassen, Tor-Erik Wam ble nr 2 i eliteklassen og Jørn Huseby gikk helt til topps i Norgescupen i helgen.

Gripende øyeblikk

Kjell Treffen og kona Margaret var med og overrakte Månedens blomst til redningsmennene på "Brannvakta" i Sylling

Brakk kragebeinet

NM-runden i ATV på Elgane utenfor Stavanger ble dramatisk for Tor-Erik Wam, men på lørdagen triumferte liungen --

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

Smilte om kapp med sola

Grunneier Hans Erik Sylling og fru Elin smilte om kapp med sola og med unge og gamle skielskere på Svarteberg på lørdag. Allerede på lørdag var det mange som hadde fått med seg nyhetene om den ”nye traseen fra Svarteberg. Svarteberg ligger like bak Hørtekollen. Den evigunge skientusiasten og skautrimmeren, Øyvind Melgaard, har allerede sørget for mange kilometer innover marka i retning av markas høyeste punkt, Breilitoppen.

Ikke fornøyd med prestasjonen

16-årige Tor-Erik Wam var uheldig under lørdagens regionsmesterskap.

Meren Auto ATV gjorde rent bord i Supermotard på ATV

I helgen var ATV med som gjesteklasse hos supermotard-kjørere på tohjulinger på Gardemoen.

Fortsetter å imponere

16-årige Tor-Erik Wam fra Lier kjørte EM i Slagelse i Danmark i helga

Liunger gjør seg bemerket

Thomas Røed fra Tranby, cupmester for Odd Grenland i 2000, og Morten Hagen fra Sjåstad bidro sterkt til Åssidens gode serieåpning på lørdag

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Etablerer sin egen bedrift

Bjørn-Tore Kristoffersen Wik (tv) og Anders Eikaa Bergill er to tredeler av trioen som ønsker yte sykkelentusiastene god service ---

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Statssekretæren på Nordal

- Vi måtte ha familieråd før vi tok en avgjørelse for at jeg skulle ta jobben, sier eplebonde Harald O. Buttedahl

Viser klimaengasjement

Liers rallykjører Gjermund Frostad (th) har kjøpt CO2 kvoter for nesten sju tonn ---

Takk Øyvind!

På avslutningen for Sjåstad/Vestre Lier IL s skigruppe takket Håvard Nygaard (tv) og Even Hornstuen Mathiesen sin trener for en strålende jobb gjennom mange år

Ikke fornøyd

Det bls "bare" en fjerdeplass på liungen Tor-Erik Wam i det danske mesterskapet i ATV.

Hobby og fritid går i ett

-- Å våkne til fuglesangen en morgen på Asdøltjern er det fineste om sommeren, sier den daglige lederen av Lierbussen. Arne Christoffer var den landets yngste leder av et busselskap, da han overtok i 1973, etter sin far, Kristoffer. Hans verdifulle samling av dokumenter, gjenstander og historier fra Lierbanen er overlatt Lier Historielag. Det er dermed slutt på hans eget museum i Sylling. -- Hobby og jobb er blitt en livsstil, sier han, som både er guide og sjåfør når Veteranbussen er på farten Lier rundt. Han er som et levende leksikon på lokalhistorie.

Godt idrettsår for liungene

Flotte arrangement på stadig bedre arenaer, nivåheving på flere plan, flere gode rekrutterer, voksende vilje til klubbsamarbeid og flere liunger i flere idrettsgrener preget 2011. Idrettsinteresserte kan glede seg til 2012 -

Pilegrimskveld i Frogner menighetshus onsdag

I morgen kveld kommer Trond Muri til Frogner Menighetshus. På bildet krysser han elven Po før han vandrer videre mot Venezia, som var målet for årets etappe på hans langvarige vandring mot Betlehem.

Sjekket løypa og testet formen

Liernett møtte fem av gårdsgutta, knappe tre døgn før Lierbygdas nye løpsfest, "Eggekollen opp" arrangeres.

Tess tross alderen

- Kremmeren som flytta oljå til Østlandet, kaller nettavisen offshore.no Erik Jølberg, som nylig fylte 70 år.

Yngste rytter vant

10-årige Thea Pettersen fra Sylling Rideklubb med 18-åringen Little Imp var overrraskende best i sin klasse under Drammen Spring Tour på Linnesvollen på søndag.

Merk deg navnet: Brokkolini

Etter regntunge dager brøt solen frem og skinte varmt over Gilhus Gartneri, der gartner Kirsten Ravnsborg Justad og Hans Bernhard Justad presenterte den nye grønnsaken, brokkolini.

Supermosjonistene på Birken

Erik Trøen, Marcus Braathen og Geir Trøen hadde løypa helt alene i går ettermiddag --

Damtjern i fare

Både Runar Gravdal i SV og Naturvernforbundets Erik Jacobsen stilte noen kritiske spørsmål i Miljøutvalgets januarmøte. Svarene blir presentert i en melding på tirsdag

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Ungdommens kulturmønstring på fredag

UKM er årets kulturelle høydepunkt for Lierungdom. I år er det hele 74 påmeldte liunger, fordelt på 44 forskjellige innslag.

Hadde knapt klart oss uten dem

Det sier veteran Arne Ask i Lierbygda O-lag om familien Jansson Haverstad som fikk Månedens Blomst for januar.

- En opplevelse for livet

Det sier Thomas Sørum som er hjemme i Lier på juleferie. Han har oppnådd det mange bare har drømt om som fotballspiller; å spille for 50 000 entusiastiske tilskuere.

Smiler, tross uflaks

Det første finaleheatet endte med krasj for ATV-kjøreren Tor Erik Wam, og i heat nummer to falt lyddemperen på eksospotta ut -

Foretrekker en aktiv ferie

Familiefaren og fotballtreneren Øivind Nilsen, sykler gjerne i ferien. Han sykler gjerne mange dager uka, dersom han ikke er opptatt med Syllings G-14 eller j-16-lag. Sammen med sønnene sykler Øivind gjerne tur-retur til foreldrene i Andebu i Vestfold flere ganger i året. --- Men Anita, kona, kjører ”servicebilen”, smiler den populære vestfoldingen.

På pallen igjen

ATV-kjører Tor-Erik Wam (tv på bildet) fra Lier deltok i tredje runde i det danske mesterskapet i helga --

Dobbeltseier til Lier

- Jeg syntes det gikk veldig lett siste halvdelen, sa Arne Christoffer Sand etter å ha vært raskest av alle i Hauern, men andremann Anders Brun Hennum var også kjempefornøyd med sin prestasjon.

Julekonsert i Tranby kirke

Repertoaret for Hennummusikkens julekonsert søndag 18. desember omfatter ikke bare julemusikk, men også rock og barokk, klassisk musikk og populærmusikk.

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

Aktiv ferie for skolebarna

Pressemelding: Barn i Lier tar vinterferien på håndballbanen

Sølv til Anders

- Helt utrolig! sa pappa Erik til Liernett etter at Anders Brun Hennum var nær stafettgull tidligere i VM i skiskyting for juniorer i Ruhpolding i Tyskland

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

KM-tittel og pokaler

Marcus Næslun Haugland og Emil Mehren Mathiesen kan smile etter en flott sesong for bandygutta i Sparta Bragerøen.

Ei uke med Solskjær

Martin Ovenstad Rønning (14) fra Liungen har vært Buskeruds eneste representant på fotballakademiet til den tidligere United-spissen

Klasseforskjell

- Lier skuffet stort, sa Spa/Bra s trener John-Erik Loe Olsen etter at laget hans nedsablet Lier i går kveld

Spilte en god andreomgang

Unge Martin Rønning Ovenstad nikket fornøyd da han gikk av banen etter tapet for fjorårets cupmester. Fornøyd var også to andre aktører med tilknytning til Lier -

Tranby School Band's sunshine tour

Mens et fortsatt opplagt og velspillende Tranby skolekorps og deres medreisende fullfører sin solskinnsreise i Midtvesten, tar vi med enda noen inntrykk fra den begivenhetsrike jubileumsturen. OPPDATERT: 6. juli 09.48.

Sånn passe fornøyd

To fjerdeplasser ble resultatet for Tor-Erik Wam i fjerde runde i det danske mesterskapet på Vesterbæk-banen i helgen.

Scoret 26 mål

Spa/Bras unge lag vant DBK-cupen i suveren stil.

Tur til Grøstadbråten?

Ukas post finner du på plassen der Ole Nilsen og kona Mare Larsdatter bodde med barna på 1800-tallet ---

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

1 plass på ATV i Quad i Sverige til Tor-Erik Wam

I helgen var det enduroløp i Grums i Sverige. Løpet het ”høst rusket”.

Fikk fornyet kreftene

Ut fra bildene å dømme var det god drikke å få på Jon Sands drikkestasjon på Lelangen --

Stipend til lokal trommeslager

Årets vinner av Haugestadstipendet er 22 år og fra Sylling

Lier svarte ikke til forventningene

Dette sier Ellen Benestad til Østlandets Blads nettutgave. Ellen Benestad begynte 30. juni i år som Kommunalsjef, med ansvar for kultur, undervisning og barnehager i Lier Kommune

Sterke lierplasseringer

Arne Christoffer Sand (36) var bare 58 sekunder bak en så sterk løper som Jørgen Aukland i sin klasse, mens Oddvar Nygaard (60) tapte mye på et stavbrekk på slutten, i kampen om en klasseseier i årets Birkebeinerrenn.

Med vantro og sorg

- Det var med vantro og sorg jeg mottok beskjeden om Terje Sagvoldens bortgang fra ordføreren, skriver rådmann Hans-Petter Christensen i et minneord.

Barna viktigst

- Jeg er ikke så resultatorientert, sier Erik Bjørnstad, allsidig trener i over 30 år som fikk Månedens Blomst av Liernett mandag kveld.

- Motorcross-sykler i opptoget i år også

Vi lager ikke et miljøarrangement ved å stenge noen grupper ute fra arrangementet, forteller Ellen Ovenstad fra kulturkontoret om Lierdagenes miljøprofil