Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: cd4d0bfb96ac4dc2a86faabaa36976af

Merk deg navnet: Brokkolini

Etter regntunge dager brøt solen frem og skinte varmt over Gilhus Gartneri, der gartner Kirsten Ravnsborg Justad og Hans Bernhard Justad presenterte den nye grønnsaken, brokkolini.

I hagen på Gilhus gård står det et fristende bord med grønnsaker – selvfølgelig inkludert brokkolini - og forskjellig tilbehør.

På gården dyrkes det i hovedsak kinakål, stilkselleri, blomkål og brokkoli. Kinakål har, blant annet på grunn av anvendelighet, pris og holdbarhet sikret seg en posisjon i Norge siden den ble introdusert på 1970-tallet.

De hundre målene som tilhører gården er for lite for grønnsakproduksjonen, og nærliggende arealer måtte leies for å få nok areal. Her er Kirsten Ravnsborg Justad og Hans Bernhard Justad med egne produkter på innleid tilleggsjord. 

Nykommeren brokkolini
- Det er lite rasjonaliseringspotensial i grønnsaksdyrkingen, forklarer Hans Bernhard Justad. – Det må mye manuell innsats til, og kniven er vårt viktigste arbeidsredskap. Det gjelder ikke minst nykommeren brokkolini, som har en delikat stilk som slett ikke bør bli igjen.

Den lange og velsmakende stilken kan ha vært årsaken til at brokkolini noen ganger er blitt kalt aspargesbrokkoli.

- Vi kjører et prøveår, sier Kirsten Ravnsborg Justad, og legger ikke skjul på at den nye grønnsaken allerede er blitt godt mottatt. Men veien frem til forbrukernes grønnsakfat er lang, og plassen i butikkenes grønnsakdisker er begrenset. De gode tilbakemeldingene fører nok til at stadig flere blir oppmerksom på brokkolini, og forhåpningen er at den blir å finne i enda flere butikker neste år. 

Sesongen begynner straks frosten er over, og det sås og høstes ukentlig, helt fra mai til frosten tar tak igjen utpå høsten.

Brokkolini, gjerne med en tynn skinkeskive rundt, en spiss på ethvert måltid, ikke som tilbehør til grillmat.

Enkel å tilberede, nydelig smak
Informasjonssjef Britt Kåsin fra Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker er tilstede på gården og supplerer informasjonen: - Brokkolini er et gourmetprodukt med en fantastisk smak som er søtere enn vanlig brokkoli, rikt på antioksidanter, enkelt å tilberede og gir intet svinn.

- Brokkolini er aller best etter to minutters koking, men den kan også med fordel spises rå.

Vi får dessuten vite at den er et funn i enhver wok og at den er utmerket til suppe.
- Og så er den barnevennlig. - Barna elsker den, legges det til.

- Brokkolini er et produkt for fremtiden, oppsummerer Kirsten Ravnsborg Justad.

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode