Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Eplegården - Søndre Storsand

Et møte med eplebonden, Tor Erling Gransæther

- Kanskje er det universitetsfagene mine i språk som har hatt størst betydning for meg i den jobben jeg har. Jeg er epledyrker og bonde på en gård der jeg dyrker flere enn 50 sorter epler på ikke så mange flere mål jord. Gården ligger imponerende til ved Drøbaksundet med Drøbak midt i mot på den andre siden.

- Jeg er egentlig ikke så god når det gjelder jobben jeg gjør ute på jordet. 750 kilo epler på målet er ikke så imponerende. Det er mange som er langt dyktigere enn meg, og som jeg må støtte meg til når jeg står fast. Men når eplene er høstet, gir jeg dem ikke fra meg til en grossist som sørger for at de får en plass blant all annen frukt i supermarkedenes fruktavdelinger.

Ikke et vondt ord om grossistene, vi er så absolutt avhengig av dem for å få spredd produktene til folk flest. Men jeg vil noe annet. Jeg kan langt på vei vise kundene treet der eplet de står med i hånden har hengt. Jeg må gjøre produktet interessant og attraktivt, og på den måten sørge for at kundene kommer igjen for å kjøpe de varene jeg har å tilby.

Jeg må skape et miljø, en identitet her på stedet som gjør at folk kommer igjen. Kall det gjerne et konsept, en totalopplevelse av produktet eple. Jeg kan vise hvordan eplet foredles til syltetøy, eddik og eplemost. Jeg trenger bare åpne ei dør i gårdsutsalget her i fjøset, og folk får se hvordan edle dråper eplemost fylles på klare flasker og påføres etiketter, tydelig hjemmegjort og med en kunstnerisk svung .

Studiene i språkfag lærte meg at formen på historien var viktig om jeg skulle få et budskap over. Og historien er at vi nordmenn har gått fra et samfunn der føda for de fleste av oss først og fremst var vomfyll, til et samfunn der vi setter krav til både smak og kvalitet på det vi putter i oss. Det lå sjelden noe eksklusivt i våre matvaner. Det har forandret seg. Eplene vi spiste var gjerne av dårlig kvalitet, dekket av skurv og et og annet markhull, og de måtte bearbeides av en foldkniv før de kunne fortæres. Nå er historien en del av aromaen og folk kjenner forskjell på skreddersøm versus konfeksjon blant eplene.

Det var tippoldefaren min som fra et liv på bøljan blå, nærmest seilte inn på gården i 1902. Kona var opptatt av bær og frukt og startet salgsproduksjon. Og ettersom dette var før vinmonopolets tid, var eplevin en bestanddel av assortimentet. Men bær og frukt var bare en del av gårdsdrifta, som for øvrig var tufta på både skog, korn og melkeproduksjon.

Produksjonen av bær og frukt har gått opp og ned fram til Tor Erling overtok, og ettersom det vel kan sies at han arbeider innenfor en nisje, er produktene konjunkturavhengige. - Arbeidet med å få fram merkevaren ”Eplegården” er noe jeg ikke kan greie alene, og både kona, Sissel Katrine, og de to guttene våre er med i det daglige arbeidet. Familien er en viktig del av merkevarebygginga, og den skaper dessuten en atmosfære av samhold og fellesskap. Det jeg gjør her må være basert på tillit, ikke noe juks i noen ledd. Kall det et gjerne et element av magi. Jeg tror måten vi driver på appellerer til noe dypt i oss. Noe opprinnelig fra før Eva forsynte seg av epletreet og gjorde oss for alltid rastløse og utilpasse.

Og framtida? - Jeg kunne hatt det bedre økonomisk om jeg fant meg en jobb borte fra eplene, og to elendige sesonger kan sparke beina under alt. I fjor var det krise. Og selvfølgelig er jeg avhengig av jevnt gode tider. Må folk spenne inn livreima, blir pris viktigere enn kvalitet. Likevel tror jeg kompetansen vi har bygd opp når det gjelder gårdsutsalg og småskalasalg av jordbruksprodukter vil tåle en trøkk.

Vi vil erfare at det er en driftsform som vil bety mye når vi i framtida får hard konkurranse av utenlandske bønder som hittil ikke har sluppet inn på det norske markedet med sine landbruksprodukter. Jeg tror det norske landbruket vil overleve. Først og fremst på grunn av kunnskapsnivået blant norske bønder, men også eksklusivitet og høy kvalitet på produktene vil bidra til å gjøre det levelig for den norske bonden også i tida som kommer. I tillegg til høy kompetanse i næringa har vi et klima som ikke driver fram produktene i hurtigtogsfart. En lang vekstsesong kjennes på smaken. Det har nordmenn fått øynene opp for.

I flere år har Thor Erling Gransæther vært en slags daglig leder av Eplefestivalen i Lier. Arrangementet på Lier videregående skole har slått rot og har hatt en forbausende lang blomstringssesong, og frukten ser ut til å henge moden og fin fra år til år uten at den ser ut til å være klar for høsting.

- At vi har valgt å kjøre det samme opplegget år etter år, er helt bevisst fra vår side. Folk kommer gjerne igjen hvis produktet som tilbys er godt. I tillegg til mange nye besøkende hvert år har vi en hard kjerne som kommer om og om igjen. Festivalen er også en møteplass for oss produsenter. Vi konkurrerer i grunnen ikke, men er mer opptatt av å bygge nettverk der vi kan styrke hverandres egenart og særpreg og hjelpe hverandre i å fremme interessen for norske epler blant folk.

Han deltar ikke med egne produkter på Eplefestivalen, men stiller med kompetanse og erfaring. Han gleder seg til den store epledugnaden som er et klart signal om at kommunevåpenet i Lier bærer sin blomst med rette.

1/18 (DSC_0003.jpg)
2/18 (DSC_0004.jpg)
3/18 (DSC_0008.jpg)
4/18 (DSC_0009.jpg)
5/18 (DSC_0014.jpg)
6/18 (DSC_0018.jpg)
7/18 (DSC_0025.jpg)
8/18 (DSC_0026.jpg)
9/18 (DSC_0027.jpg)
10/18 (DSC_0031.jpg)
11/18 (DSC_0036.jpg)
12/18 (DSC_0038.jpg)
13/18 (DSC_0041.jpg)
14/18 (DSC_0046.jpg)
15/18 (DSC_0056.jpg)
16/18 (DSC_0057.jpg)
17/18 (DSC_0058.jpg)
18/18 (DSC_0063.jpg)

Flere saker fra arkivet

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

Godt besøk ga tomme trær

- Mulighet til selvplukk så langt det rekker, sa arrangørene. De fikk rett, for med den store tilstrømningen til Eplefestivalen ble trærne ribbet for epler allerede lørdag.

Tester ut ti nye eplesorter

Harald Buttedahl planter 400 trær med ti helt nye sorter epler.

Eplefestivalen på lørdag

Etter halvgått løp ser årets eplefestival ut til å bli en suksess

Økt etterspørsel

- Vi har som mål å dyrke 80 mål salat i 2009 hvis markedet vil ha det, sier Anders Hørthe i Sylling

Moro med tall, eller?

Hva kan du gjøre med 2000 000 000 000 kroner ?

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Leder

Om å ha litt av bonden i seg

Kortreist mat i ”Grønne Lier”!

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer ma (...)

Epler og litt til.

Den årlige eplefestivalen ble i helga avholdt på Lier videregående skole. Svært mange fremmøtte fikk oppleve mye epler, men også mye mer.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Raser mot SP s alkonei

Drammens Ventres Ståle Sørensen mener at Senterpartiet svikter distriktene når de ikke vil åpne for at siderbønder i Drammensregionen skal få selge varene sine fra gården.

Røde, saftige og smakfulle

Belgiske bær blekner av beskjemmelse når de får selskap av de lekre Lier-bærene i butikkhyllene

Fortsatt pådriver og ledende

Med sin egen avdeling for frukt og grønt er Mega best på økologisk mat

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Dyrker ny supergrønnsak

Gartnerne Kaare Wiig fra Jæren og Kirsten Ravnsborg Justad fra Lier satser på brokkolini (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

På førsteplass igjen

Den nye bibeloversettelsen inntar enda en gang førsteplassen på bestselgerlista. Siden lanseringen i oktober har Bibelen figurert på lista hver eneste uke.

Nidar Bergene tar til motmele mot lederen om juletradisjoner

Etter å ha øst ut frustrasjon om selskaper som begynner å selge juleprodukter i oktober, tok vi kontakt med Nidar. De tar sterkt til motmele mot beskrivelsen Lier-nett gir av selskapet. Her kan du lese svaret i sin helhet, uredigert.

Gift oppdaget i Lierepler

Det giftige midlet Dimetoat oppdaget i epler fra Lier.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Egge slått på målstreken

Eplemosten fra Egge Gård var nær ved å bli kåret til Norges beste, men mosten fra Gvarv ble vinneren.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Bondens marked i Drammen i dag

Ragnar Swift fra Lier er blant veteranene på Bondens marked i Drammen, der gårdsprodukter frembys midt på Bragernes torg.

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Salget av epledrikker øker

- For vår del har utfordringen vært å få tak på nok råvarer de siste sesongene, sier Marius Egge i et intervju i Nationen i dag.

Statssekretæren på Nordal

- Vi måtte ha familieråd før vi tok en avgjørelse for at jeg skulle ta jobben, sier eplebonde Harald O. Buttedahl

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

Berit Dahl Soltvedt, et åndelig og kulturelt kraftfelt i Lier

Antakelig er det ingen liung som har så stor kjennskap til St. Hallvard som Berit Dahl Solrtvedt

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Veteransjarmører på hjul

Lastebiler og busser på Bygdetunet

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Nye funksjoner på Lier-nett

Nå kan du søke både i Kvasir og Lier-nett internt direkte på sida. Om du søker på Kvasir via vår side tjener vi noen øre. Det betyr at om du ønsker å støtte Lier-nett, er den beste måten akkurat nå å gjøre dine søk fra vår side.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

All grunn til å smile

Lofotværingen Trond Hellum fikk bekreftet dugnadsjelen i Sylling under Jordbæreventyret --

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Hvor kommer bærene fra?

Liernett stoppet ved noen svært hyggelige og høflige jordbæreselgere i går, men som dessverre ikke kunne gjøre rede for hvilken produsent de solgte for --

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Grønn forbrukermakt – bruk den!

En kronikk om grønn forbrukermakt

Miljøvei i Lier

På en slik vei bør myke trafikanter kunne selge miljøkvoter til staten.

Kulturhus nå

Lier trenger et kulturhus. Rådmannen har satt et slikt hus på agendaen. Men arbeidet med et kulturhus har alt vært i gang i to år. Kan vi stoppe nå?

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Skal finne den beste plassen i verden

Statens pris for attraktivt sted er på hele 250.000 kroner og skal deles ut for første gang i 2012.

Impuls, ny gratisavis i Lier

Men også i Røyken, Drammen og Asker. Avisen har et opplag på 50 000.

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Liungen har kabalen klar – nesten.

Bare noen dager etter Drammens tidendes oppslag om usikkerhet i Liungens spillergruppe, kom ei pressemelding som skisserer arbeidsgruppa som skal jobbe med å utvikle klubben videre.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Vekkelse og julehandel

- Jeg så og sugde til meg det som rullet på TV-skjermen og lærte, blant annet, at en Epson-skriver er programmert til å slå av seg etter x-antall utskrifter, skriver Elin Fauske i ukens petit.

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Ikke tydelig nok

Vi var ikke tydelig nok, mener Anita Drevdal, førstekandidat og ordførerkanditat for Lier SV etter braknederlaget

Økt publikumsbesøk

- Vi er svært fornøyde med cirka 7 000 besøkende totalt som er flere enn under fjorårets eplefestival, sa Tor-Erling Gransæther (bildet) til Liernett like før stengetid

Miljøbløff eller virkelighet?

Lier Everk garanterer at all strøm de leverer kommer fra ”de reneste fornybare energikilder”. Men stemmer det?

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Steng biblioteket og bli med på kjøpefesten

Rådmannen har foreslått å legge ned Tranby bibliotek. Dermed mister kommunens tettest befolkede område bibliotekstilbudet i nærmiljøet. Dette vil i stor grad gå utover unge og eldre, og våre nye landsmenn som er flittige bibliotekskunder. Skolene på Tranby vil miste muligheten til å videreutvikle et kombinasjonsbibliotek på eget område. Forslaget har møtt massiv motstand blant folk på Høgda.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Ubudne gjester i Sylling

For andre år på rad inviterte Hennummusikken seg selv til fellesøvelse med Sylling sangkor i aulaen på Sylling skole

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Lierposten til salgs

Det ryktes at Mecomeide Edda Media er til salgs. Det skal alt ha kommet inn bud på konsernet. Vi gjør oppmerksom på at Liernett ikke har vist interesse – ikke ennå

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Reservert for gående

KOMMENTAR: For bilister er ikke Kjellstadkrysset og nærmeste omgivelser spesielt vellykket. For gående er forholdene en katastrofe.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)