Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 2061466031a704780157ed44f5bcc416

Kortreist mat i ”Grønne Lier”!

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer ma (...)

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer mat i bygda – bidrar til at maten er ferskere og friskere – forbrukerne vil ha det. World Watch Institute har målt at et gjennomsnittlig ”reisevei” for et måltid i England er 250 mil!

Miljøgevinsten ved kortreist mat er derfor enormt stor. Transport står for 25 % av alle klimagassutslipp. Langtransport er billig fordi klimakostnadene i liten grad betales direkte. Derfor foredles norsk fisk i Kina før den kommer i norske butikker. En tredel av bakevarene importeres. Å kjøpe det som er laget i nabolaget, er en enkel måte for hver av oss å bidra til mindre utslipp av klimagasser.

Etterspørselen etter lokalproduserte varer er stor, og for kjøperen er det betydningsfullt å kunne møte produsenten. Over 80 % av kundene på Bondens marked sier at de vil handle på Bondens Marked til tross for at produktet finnes tilgjengelig i butikk.
Senterpartiet er opptatt av bærekraftig utvikling og miljø. Vi frykter klimaendringene, særlig de menneskeskapte. Det er de vi kan gjøre noe med. Samtidig vil vi holde liv i lokal matproduksjon og verdiskaping.

Utviklinga over flere år viser at kjedemakta i Norge er mye sterkere enn i andre land. Innkjøpspolitikken til de store butikkjedene er den store hindringa for lokale småprodusenter. Her kan forbrukere og butikker gjøre felles sak og satse på kortreist mat med produsentstempel, dyrket og lagd i nærmiljøet!

Bønder i Lier er innovative og utvikler seg stadig i forhold til markedet. Sp vil derfor berømme enkelte butikker i Lier som tar inn produkter i sine butikkhyller, både ferske grønnsaker men også foredlede produkter! Vi vil oppmuntre andre butikker og andre virksomheter i Lier til dette, og benytte seg av kvalitetsprodukter fra ”Grønne Lier”!

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode