Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fjernstyrt lokalpolitikk

For en tid siden fikk vi et anonymt brev fra en som ønsket at vi skulle ta opp raseringen av områdene ved Gjellebekk og også sette fokus på forurensingen av Damtjern

Det er alltid vanskelig å forholde seg til anonyme henvendelser, men tanken har slått meg at det ikke er helt i tida å flagge et aktivt miljøengasjement. Miljøaktivistene skal anonymiseres og skjule seg nesten som gutta på skauen under krigen.

For mange representerer de en trussel mot en livsstil som holdes oppe på livsløgnen om at det gode liv er avhengig av et stadig større forbruk.

Jeg regner med at vedkommende som har tatt kontakt ser på den gigantiske Bauhaus-utbygginga på Gjellebekk som utgangspunkt for miljøbekymringen. Omtrent samtidig med at jeg leser den anonyme henvendelsen, registrerer jeg at Lier har fått en sølvmedalje i NM i næringsliv. Bare slått av Sola kommune, nabokommunen til oljemetropolen Stavanger. Vi har et blomstrende og variert næringsliv, heter det.

Sagt på en annen måte: Det er antakelig greit og forholdsvis ukomplisert å starte næringsvirksomhet i Lier. Jo, det er næringslivet vi lever av. Det er næringslivet som står for verdiskapinga. Men det er det samme næringslivet som har lagt grunnlag for en vekst som har startet fatale prosesser i naturen som vi med all vår tekniske innsikt antakelig ikke kan gjøre noe med hvis vi ikke snur om nå.

Vi skal premiere folk som viser initiativ. Entreprenørene i blant oss som skaper overskudd, som kan investeres i nye verdiskapende foretak. Gulrotdyrkeren som ser at han ka få mer ut av gulrøttene ved å starte saftproduksjon enn å selge dem i bunter. Hans virksomhet er forenlig med visjonen om Det grønne Lier. En visjon skapt av folkevalgte politikere som mener at den gjenspeiler noe sentralt i liungenes sjel. Med et slikt utgangspunkt er ikke all vekst av det gode.

Veksten må alltid knyttes opp mot spørsmål som: Hva er det vi ønsker? Og hvem styrer utviklingen? For knapt et år siden var vi med skrekkblandet undring vitne til hvordan store skogområder ved Gjellebekk i løpet timer ble meid ned. I løpet av like mange dager ble skogbunnen flådd av den røde drammensgranitten, hver kolle, knaus og berghylle i området ble sprengt i filler og steinen knust av et titalls mobile pukkverk, for så å bli kjørt bort av en endeløs rekke dumpere. Så fascinerende, nesten bedre enn på film.

Men hvordan kunne det skje? Det er Bauhaus som kommer, en kjede med flere enn 190 butikker i 11 land. Hvert varehus med varesortiment på flere enn 100 000 varer. Lokale byggvarefirmaer skal få konkurranse. Nå skal lokale trelasthandlere få svi. Her skal det selges billig plank og spiker. Det fins ingen mening i at en hammer skal koste borti 400 kroner. Nei, på Bauhaus blir det billig.

Hit skal vi reise med firehjulstrekkeren, rygge rett inn på lageret og laste opp. Også hjem med nyinnkjøpt spikerpistol, lasermetermål og sager til et hvert formål. Nå skal vi en gang for alle dekke over alt som kan minne om at vi på 70 tallet bygde så nøkternt som mulig for å få statssubsidierte lån i Husbanken.

Vi har erfaring med at gode konsekvensanalyser ofte mangler når politikere sier ja til prosjekter som kan gi raske kroner i kommunekassa. Miljøet har ofte blitt salderingsposten når det er utsikt til å få ny virksomhet til bygda. Store multinasjonale konsern brøyter seg fram, avstanden fra beslutningstakerne og dem beslutningen gjelder blir større.

Og hvem skal si i fra? I dag eies distriktets papiraviser av et investeringsselskap som vel ikke har annet mål enn å gi aksjonærene størst mulig profitt. Hvem vil der spare orkideene på Gjellebekk hvis det skulle få negative utslag på aksjekursene i selskapet.

Nåde den som sier i fra!

4 kommentarer

Onsdag 10. januar 2007 12:33: Kirsti Marie Lager Lyngås/Lier Sp
Lier Senterparti var det eneste partiet som stemte imot denne etableringen, av hensyn til allerede eksisterende byggvarehus i kommunen, mangel på næringsarealer ( hele området på èn aktør!? )og ellers av ulike miljøhensyn:
- Varehuset ligger for tett på vilttrekket og vil kunne ødelegge for en viltovergang som det har vært jobbet for å få i 20 år, og som Sp
fortsatt jobber for å få etablert.
- Økt biltrafikk til området fra hele østlandet, i en tid hvor co2-utslipp må begrenses.
Var etableringen av Bauhaus bærekraftig?
Onsdag 10. januar 2007 18:50: Kame Ramann
Senterpartiet hadde flere relevante innvendinger mot Bauhaus-etableringen. Likevel burde kanskje ikke "Hensynet til allerede eksisterende byggvarehus i kommunen" ha vært blant argumentene, for det er ingen tvil om at Bauhaus vil medføre en priskonkurranse som forbrukerne er tjent med.

Nå er jo ikke Senterpartiet kjent for sin støtte til fri konkurranse, men for forbrukere flest er friere konkurranse veien til lavere priser.
Onsdag 10. januar 2007 22:15: Glenn R Udi
Ligger jo rett ved motorveien. La dem bygge. Men pass på at det ikke slippes ut dritt i nærliggende vann, grunnvan etc. Entreprenørene er grådige svin. Politikerne er kun opptatt av populære saker og meler sin egen kaka. De vil alle hjem kl 16:00. Sjekk heller vannkvaliteten på Sylling. Alle drikker jo vannet rett fra fjorden og kommunen virker ikke som om de har kontroll på vannverket. Varslingsrutinene ved forurensning er ikke tilstedeværende er det flere som har bemerket. Sist gang hørte mange om mulig forurensning på NRK radioen ! Kanskje det hadde vært på tide med en skikkelig analyse av vannet for 1) Sprøytevern midler, kloakk, bensin, olje, gjødsel osv som bøndene slipper direkte ut i fjorden. For ikke å snakke om en rekke ulovlige kloakkanlegg fra alle hyttene oppover langs fjorden på Øverskog siden. Ta en kikk på det i stedet for å gnåle om Bauhaus. De går sikkert konk snart blir det for mange av dem. Mvh G.
Mandag 3. september 2007 12:07: Bård Strand, Lier AP
Lier SP gikk natuligvis i mot Bauhaus-utbyggingen, slik de refleksmessig går i mot enhvert tiltak somskaper utvikling og arbeidsplasser i Lier, nei til Bauhus, skeptisk til sykehus på Gullaug, nei til Gjelsten-stranda osv. Listen er nær sagt uendelig og uten noen form for veiing av behov, muligheter, konsekvenser etc.
Lier AP derimot, gikk inn for utbyggingen som var i tråd med kommuneplanen. Vi forhandlet med utbyggerens representanter for å få avsatt midler til gjennomføringen av det vilttrekket jeg ser SP later som om de er opptatt av. Det er rimelig usannsynlig at vilttrekkbroen over E-18 blir bygd for statlige midler alene, og så langt har elgen vært uvillig til å bidra med brukerfinansiering. Men støttet SP initiativene for å få kommunen til å kreve et anleggsbidrag av utbyggeren? Nei, det gjorde de ikke. Dermed ble det bare Bauhaus, og ingen villtrekkbro. SP burde ha støttet prosjektet og forutsatt bidrag til broen. Det ville vært et praktisk handslag til naturen og miljøet. I stedet sitter SP igjen med favnen full av verdiløse prinsipper. Og naturen tapte. Igjen. Ikke grunnet Bauhaus, men grunnet manglende vilttrekkbro.

Flere saker fra arkivet

Grønne Lier

- der orkideer dør

Stygt, stort og dominerende

Bauhaus har brutt skiltreglene og har gjort store og stygge naturinngrep

Slipp elgen frem

En viktig miljøpolitisk oppgave

Stygt, stort og dominerende

Bauhaus har gjort store og stygge naturinngrep og neglisjert skiltreglene i Lier kommune.

JA til Pol på Liertoppen. Leve Lierbyen.

Jeg ønsker også et pol i Lierbyen. Problemet er at ingen vil etablere et pol der nå. ”Pol-saken” i Lier er i ferd med å skalere ut av sin proporsjon. Det po (...)

Opp alle jordens konsumenter

Første mai - liten grunn til å flagge?

Kulturminnepost ved Gjellebekk

Ukas Kulturminnepost 29. mai - 14. juni blir å finne ved Gjellebekk skanse, og søndag 30. mai blir det minnemarkering samme sted.

Kurs i ledelse

Kjell Sørliens innlegg om skolen ga meg mangeslags tanker. Her en en

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Næringslivet kunne møtt politikerne

Næringslivet var svakt representert da nøkkelpersoner fra de politiske partiene stilte opp på møtet som Lier Næringsråd arrangerte på Haugestad mandag kveld.

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Populær sommerutstilling

Mange skoleklasser ønsker å komme til Bygdetunet for å se sommerutstillingen ”Da klokka klang"

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Angriper Høyre

- Hva vil Lier Høyre egentlig med Lierhallen, spør Per Larsen, instruktør i Drammen og Omgen Bekhterevforening.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Kortreist mat i ”Grønne Lier”!

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer ma (...)

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Det er vettet vi skal leve av

Liernett mottok for en tid siden et leserbrev som fattet redaksjonens interesse på en måte som gjorde at vi ønsket å gjøre leserne og oss selv bedre kjent med skriveren, liungen Knut Moen.

Kampen om leserne

Kampen vil stå mellom utenlandskeide Lierposten og det rotekte lierproduktet, Liernett

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

Lokalhistoria skal bli obligatorisk pensum

Nå må rektorene i Lierskolen sette lokalhistoria på dagsorden. Bygdetunet blir helt sentralt i arbeidet med å lære barn og unge om Lierbygda.

Nytt historisk spill i Lier

Skal bygge på slaget ved Gjellebekk skanse i 1716

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Damtjern i fare

Både Runar Gravdal i SV og Naturvernforbundets Erik Jacobsen stilte noen kritiske spørsmål i Miljøutvalgets januarmøte. Svarene blir presentert i en melding på tirsdag

Mer fysisk lek og moro i SFO

Men det nye SFO-tilbudet vil også innebære et nært samarbeid med Idrettskretsen og de lokale idrettslagene, sier prosjektansvarlig Roar Bogerud (her tv)

Kong Carl kommer til Lierbyen

Antakelig er det lang erfaring som har gjort at Carl I. Hagen bedre enn alle andre politikere er i stand til å treffe vanlige folk hjemme

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

Magre dager på Liertoppen

De selger kalorier, men blir ikke feite av det.

Bauhaus trakk oppsigelser

I sommer sa byggvarehuset Bauhaus på Lierskogen opp ni av sine ansatte. Handel og kontor protesterte.

Bygges kulturhus i 2009?

- Et bredt utredningsarbeid er i gang med sikte på politisk avklaring om prosjektet kan realiseres i løpet av våren, sier kultursjef Ingeborg Rivelsrud til Liernett

Kommunen har god økonomi

- Regnskapet for 2009 viser et overskudd eller et driftsresultat på 3.3 prosent, sier Søren Falch Zapffe, gruppeleder i Høyre.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Ventemottaket – hva nå?

Det er klart at det blir ventemottak på Lierskogen. I månedesskiftet flytter opptil 100 mennesker med endelig avslått asylsøknad inn.

Arven fra Sylling

Det er nok nå

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Oppgitt over politikerne

- Lokalpolitikerne bør ta seg et kurs i sentrumsplanlegging, sier en frustert Lars Kjærulff, eier av Lk Sykkel, som om kort tid låser butikken og gir opp

Lite penger til bøker neste skoleår?

Lite penger til bøker neste skoleår, fordi skolene må spare 1,2 millioner kroner.

Lier trenger en ny visjon.

Den grønne fargen signaliser så mangt. Jeg har fulgt og deltatt i nok debatter der visjonen blir trukket opp som trumfkort for det aller meste. Spørsmålet er om visjonen virker som en visjon bør virke.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Grenaderen som budbringer

Den svenske hæren under ledelse av Kong Karl 12, hadde i marsdagene 1716 tatt Kristiania, men ikke Akershus festning -

Slo til ved Bauhaus

Uenighet om parkering fikk femtiåring til å koke over i ettermiddag.

Hvorfor står vi opp hver morgen?

- Fordi vi er opplært til det? - Fordi vi fremdeles tror på våre foreldres prosjekt? - Fordi vi har tro på vår arbeidsgivers prosjekt? - Fordi vi tror på vårt eget livsprosjekt?

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Meierigården i 2013?

I en pressemelding uttrykker Lier kulturråd sin bekymring for konsekvensene av en utsettelse.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

All grunn til å smile

Lofotværingen Trond Hellum fikk bekreftet dugnadsjelen i Sylling under Jordbæreventyret --

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Støtter Bellen

Mathias Dannevig (A), medlem av Planutvalget, presiserer at det ikke er gitt midlertidig skilting med større bokstaver enn det nåværende reglement forutsetter.

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

260 år med marmor fra Gjellebekk

31. oktober 1749 la kong Frederik V grunnsteinen for Marmorkirken i København

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

- Jeg vil heller ha en geit!

Familiediskusjonene har i den siste tiden dreid seg om det nå er tidspunktet for å få seg en hund i huset, skriver ukens gjesteskribent Brynhild Heitmann

Leder

Den kulturelle skolesekken

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Økning på 30-40 prosent

Bestyrer på Eiksetra, Truls Hafslund, ser fram til at utbedringa av Eikeseterveien blir ferdig --

Lierdagene i støpeskjeen

Kommunen må spare, og kultursjefen vil gjøre de populære Lierdagene mindre ressurskrevende. Samtidig er det er flere påtrengende utfordringer.

Lier fotoklubb oppdaget Tronstad.

Under kyndig ledelse av turguide Thorvald Lerberg fikk Lier fotoklubb i dag omvisning på Tronstad. Endelig var det noen som tok seg bryet å dokumentere hvordan Tronstad egentlig ser ut,

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Kjøpes på Liertoppen neste jul?

- Det er langt fram for et pol i Lierbyen, tror Bård Strand (Ap)

I grønn ledelse

Kristiane Brudevoll fra Lier ble i helgen valgt til nestleder i Miljøpartiet De Grønnes ungdomsparti Grønn Ungdom.

Kulturhus og politikere i Lier

Innlegg fra Svein Rognlien

Tre arkitektfirmaer former morgendagens Lierstranda

Eidos har valgt tre arkitektfirmaer til å delta i arbeidet med utvikling av Lierstranda. Bildet viser et tidligere forslag med fotballstadion på kommunegrensen.

Liertoppen feirer fødselsdag

I løpet av 25 år har det vært mange glade kjøp og mange bitre nederlag.

Jostein Hoset: Valgets kval

- Etter fire år i kommunestyret har jeg lært mye og fått mulighet til å se politikkens sanne ansikt fra innsiden. Et hav av dilemmaer. Konklusjonen er at lokalpolitikk er og blir realpolitikk avhengig av mennesker som har tid, vil og kan.

Vil fylle ut Gilhusbukta

Den største grunneieren på Lierstranda, Eidos Eiendomsutvikling, inngår samarbeid med Gjelsten Holding om utfylling og utvikling av den ca. 200 dekar store Gilhusbukta i Drammensfjorden.

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Stiftelsen Frogner Menighetshus arrangerer bokmarked for sjuende gang

Inntekten fra markedet er med på å nedbetale gjelda til et av bygdas viktigste hus

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Hvor stor er en smule?

Det synes å ha vært en smule uenighet om akkurat det på Liernetts sider den siste uka.

Grønn forbrukermakt – bruk den!

En kronikk om grønn forbrukermakt

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Utsettelse bedre enn skrinlegging

I et åpent brev til de politiske gruppelederne ber Kulturrådet om at man fortsetter å legge planer for et kulturhus, selv om det uttrykkes stor forståelse for at politikerne må foreta vanskelige valg i den nåværende økonomiske situasjon.

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Endelig på nett

20 år etter at Lierposten kom ut for første gang, finner jeg den nå endelig på nett.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Kulturhus NÅ!

Møtet om Kulturhuset har alt ført til debatt på kommentarfeltet i avisa.

Hvem fortjener Miljøprisen 2012?

Lier kommune skal dele ut miljøpris og ønsker forslag til kandidater.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Irriterte renholdere sier nei til konkurranseutsetting

- Noen som har en svak fornemmelse av at det er penger å spare, setter renholdernes arbeidsplasser på spill. Slik kommenteres formannskapets innstilling til kommunestyret om konkurranseutsetting av renhold.

Kulturhus - et kulturelt løft!

Lier Kulturråd ønsker å belyse debatten rundt er fremtidig kulturhus i Lier med noen kulturelle betraktninger.