Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 2fbd236098ddc7b071bb0a1ccf03a08d

Irriterte renholdere sier nei til konkurranseutsetting

- Noen som har en svak fornemmelse av at det er penger å spare, setter renholdernes arbeidsplasser på spill. Slik kommenteres formannskapets innstilling til kommunestyret om konkurranseutsetting av renhold.

Kommunen er ingen lønnsleder, og renholderne er blant de lavest betalte i kommunen. Når enkelte av de folkevalgte mener det er penger å spare ved å konkurranseutsette renholdet, reageres det. – Man sparer ikke noe, men får dårligere kvalitet, mener renholderne, og får støtte av Fagforbundets Astrid Isene og Knut Røssum (bildet over).

Lier kommunes renholdere lyttet til Astrid Isenes og Knut Røssums råd og synspunkter.

Nesten alle de 35 fast ansatte renholderne i Lier Drift var samlet i kantinen på Bilbo i lunsjpausen i dag. De føler at de må kjempe for arbeidsplassene sine og for anerkjennelse for vel utført arbeid. Den kampen skal de ikke tape, om vi skal tro Fagforbundets Astrid Isene og Knut Røssum, som brukte dagen før kommunestyremøtet til å gjennomgå de viktigste argumentene mot konkurranseutsetting.

Å nevne ytterligere konkurranseutsetting av renhold  er som å vifte med en rød klut foran kommuneansatte, som er trygge på at de kan gjøre jobben bedre enn og like billig som private bedrifter. Formannskapets innstilling til kommunestyret om at  "Renholdet av arealer i Lier kommune konkurranseutsettes innen utgangen av 2011" er derfor blitt svært dårlig mottatt. Renholderne vil gjøre det som er mulig for å få frem synspunktene sine før de folkevalgte tar stilling til saken i morgen.

Erfaringsmessig dårligere kvalitet

- De folkevalgte er våre arbeidsgivere, og forslaget avslører litt om deres holdning til egne ansatte.
- Årsaken til at noen ønsker konkurranseutsetting, er at de har en vag fornemmelse av at det er penger å spare, sier Røssum. Men erfaringen viser at det ikke er noe å spare på konkurranseutsetting, legger han til, og flere i salen nikker bekreftende.
- Konkurranseutsetting har vært forsøkt før, og ISS ble skjøvet ut på grunn av for dårlig kvalitet på arbeidet.

Samlingen i kantinen går mot slutten, og Astrid Isene og Knut Røssum har flere godord om renholdernes innsats:
- Mange av dere har tatt fagbrev, og dere har redusert sykefraværet mer enn noen annen gruppe i Lier kommune. Dere er den eneste gruppen med fraværskurve som går nedover.

Så er alt klart til morgendagens meningsytringer.
- Vi forventer et begrunnet svar fra de folkevalgte, sies det fra salen. 
- Det kan jeg love deg at du aldri kommer til å få, svarer Røssum.

Brukernes interesser
Kvalitet og økonomi er hovedbegrunnelser for kommunal konkurranseutsetting av tjenester, men resultatet har ofte vært at man har nedprioritert hensynet til brukerne av tjenesten. Saken berører langt flere enn de ansatte.

Når kommunale tjenester blir satt bort til private, har det ofte vist seg at det offentlige ikke lenger påtar seg ansvaret overfor brukerne for ytelsene. Dette gir seg for eksempel utslag som at den ansvarlige enheten i kommunen ikke vil motta klager, men henviser til tjenesteyteren.

(Oppdatert 2010-11-29, 18:50)

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 29. november 2010 18:04: Aud Langsyn
Hva med å konkuranseutsette kommunestyret og samtidig få inn noen vel kvalifiserte og dyktige lokalpolitikere? Der ville det virkelig være penger å spare!
Mandag 29. november 2010 18:20: Redaksjonen
Kommunestyrene er allerede konkurranseutsatt. Konkurransen, som kalles kommunevalg, finner sted hvert fjerde år. Neste gang i september 2011.
Mandag 29. november 2010 22:24: Aud Langsyn
Takker redaksjonen for faktaopplysningen - som jeg allerede var klar over! Ironien har trange kår i bygda får en si...
Tirsdag 30. november 2010 13:16: Mikal Lorentzen
Jeg ser virkelig ikke problemet med å konkurranseutsette. Hvis det går an å effektivisere og spare litt penger som heller kan gå til bedre formål, så er jo det så alldeles ikke galt.

Regjeringens slappe kommuneøkonomi med økte oppgaver fører til økonomiske omstillinger. Skal vi prioritere en god oppvekst og et nytt sykehjem, så kan vi ikke ta hensyn til offentlig ansattes spesielle ønsker.

Det er veldig mye å spare på å konkurranseutsette diverse kommunale tjenester, som vil gi brukerne mer for pengene og kommunen mer penger til overs for å gi enda flere og gode tjenester!
Tirsdag 30. november 2010 13:16: Mikal Lorentzen
Dessuten var det en fin kommentar fra "Redaksjonen".
Tirsdag 30. november 2010 18:53: RUnar
Mikael Lorentzen: Skulle gjerne se hvilke fakta du bygger påstandene dine på. De erfaringene som er gjort i andre kommuner som har konkuransautsatt renhold viser nemlig på det stikk motsatte. Det første året blir det noe billigere (for å skaffe seg innpass). Deretter blir det MYE dyrere og et VESENTLIG dårligere renhold i årene som følger. Sjekk kildene dine og fakta før du slenger ut innlegg som du ikke har dekning for.
Tirsdag 30. november 2010 19:15: Christian
Det er bare en grunn til at Høyrepolitikere ønsker konkurransutsetting. De vil at venner, familie og de selv skal ha sugerør rett inn i lommebøkene til skattebetalerne. Dette gjøres ved å konkurransutsette offentlige tjenester slik at venner, familie eller selskap man selv har interesser i tjener store penger på å utføre de kommunal tjenestene.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode