Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Det er den samme gamle historien. Jeg tenker på Burma. Et juntastyre i et land der en overklasse eier jorda og  der internasjonale interesser er strekt inne for å kontrollere industri og råvareproduksjon - ofte olje og gass, men det kan like gjerne være kobber, bananer eller kaffe. Og det hele holdes oppe av et terrorregime som ikke ser ut til å ha problemer med å skaffe seg våpen det kan rette mot egen befolkning.

Kapitalkreftene i verden har alltid hatt noen tvilsomme lakeier til å gjøre skittjobbene for seg. I Burma har regimet vært ekstra seiglivet.. Helt siden begynnelsen av 60- tallet har generaler og oberster herjet og slått ned ethvert tilløp til demokratisering. Fredsprisvinneren, Aung San Suu Kyi, har sittet i husarrest i årevis. Når det tilspisser seg, som nå, kastes hun i fengsel. Det er langt fra Kniplings beskrivelser i diktet ”Mandalay”til den terroren vi opplever på skjermen fra Rangoon i disse dager.

Liernett besøkte Voksenopplæringa i Lierbyen og fikk snakke med to burmesere som begge flyktet fra hjemlandet for noen år siden og som nå bor i Lier. Det mangler fortsatt en del på norsken, og engelsken er langt fra perfekt. Men vi forstår at begge har en bakgrunn om noe forskjellig, sterkt preget av det å leve under et nådeløst terrorregime.

Lærerne på Voksenopplæringa ønsket fredag å vise solidaritet med opprørerne i Rangoon og hadde klær med mer enn et islett av rødt.

Soe Min deltok aktivt i demonstrasjoner mot regimet mens han var student. Han ble arrestert Rangoons gater og fikk en dom på sju år for å ha opponert mot militærstyret. Han havnet i det beryktede Insein- fengselet i Rangoon som huset tusenvis av opposisjonelle. Der opplevde han et helvete.

Sammen med en medfange ble han plassert på en celle på to ganger tre meter. . Å prate vanlig var forbudt, all kommunikasjon foregikk gjennom hvisking. Det fantes ikke møbler i cella, ikke en gang en brisk. Å gå på toalettet var ikke tillatt, alt ble gjort på cellegulvet som naturlig nok ble en stinkende pøl. Ironisk nok var mat - og vannrasjonene så små at problemet ikke var så stort som det ville blitt under normale forhold. Soe har fortsatt arr på leggene etter lenken han måtte gå med. Kanskje det verste var å høre skrikene til medfanger som ble banket opp i nabocellene til alle døgnets tider. Senere ble han plassert sammen med spedalske og homoseksuelle. Som politisk fange var han i bunnsjiktet i fengselshierarkiet.

Kun ett besøk i året var tillatt. Det ble med tre. Etter tre år ble Soe benådet. Han slapp ut mot å love at han aldri mer skulle motarbeide regimet. Han var nå en merket mann. I et land der næringslivet lå nede og arbeidsløsheten høy, var det ingen framtid for en med hans fortid. Han rømte over grensen til Thailand og  havnet i Mae Sot, en mottaksleir blant mange for flyktninger fra Burma. Der var tusenvis av burmesere stuet sammen under elendige forhold. Et gammelt motsetningsforhold mellom thailendere og burmesere gjorde ikke akkurat forholdene lettere. Noen hadde bodd der i ti år. De fleste var statsløse og kom derfor ingen vei. Andre søkte om FN-pass og kunne dermed få sjansen til en ny start i et annet land. Et slikt pass tok Soe til Norge.
Cho Cho Mon har en litt annen bakgrunn. Hun flyktet mest av økonomiske årsaker. Hun bodde også en tid i mottaksleiren der Soe hadde vært. Der jobbet hun som informasjonsarbeider og hjalp flyktninger med å kunne finne seg til rette i en vanskelig hverdag.

Hun fikk også FN - passs og fikk bostedsadresse i Lier straks hun kom til Norge. Både Soe og Cho Cho er buddhister. Kanskje det er religionen som gjør at de på en måte tilpasser seg skjebnens lunefullhet. Å ty til vold virker fremmed for dem, en holdning som gjenspeiler seg i munkenes fredelige demonstrasjoner i Rangoons gater.

- Demonstrasjonene og myndighetenes håndtering av dem, gjør at verdens øyne rettes mot Burma, sier Soe. Derfor kan de bli lettere å gjennomføre sanksjoner mot landet og presse regimet i kne. Men Soe har liten tro på at det skal lykkes denne gangen heller. Men kanskje litt etter litt vil demokratiseringsprosessen vinne fram i Burma? Han har liten kontakt med hjemladet og lurer på hvordan det har gått med kameraten han skulle hente i Burma og føre over grensen, men som ble arrestert før Soe fikk startet på tilbaketuren.

Kanskje blir han i Norge for godt , fullfører utdannelsen og blir norsk. Cho Cho har fast arbeid. Hun synes det er vanskelig å snakke om familien og hjemlandet. Hun  kan verken ringe eller sende brev på vanlig måte.  Brevene går  til leiren i Thailand og derfra med kurer til familien i Burma.
Begge skulle inn til Oslo å delta på markeringen som kanskje er begynnelsen på slutten for et militærregime som knapt har sin like i verden i dag. Og vi? Vi får holde fokus og kanskje finne fram palestinaskjerfet hvis det skulle vise seg at rødfargen i tøyet hadde en virkning denne gangen.

Soe Min,  Signe Eira (lærer), Cho Cho Mon og Svein Normann (lærer)


Flere saker fra arkivet

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Ber om støtte i morgen

Nan Aye Swe, flyktning fra Burma og bosatt i Lier, håper på god støtte fra nordmenn når hun sammen med flere andre skal holde en kort appell utenfor Stortinget fredag ettermiddag

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Feiret nyttår

Karenfolket fra Myenar, som nok er bedre kjent som Burma, er en liten gruppe flyktninger i Lier som sprer glede.

Grep mulighetene

Irakeren Muataz Abd Ali flyktet fra hjemlandet sammen med sønnen Ali på en dramatisk måte i 2008. Men året etter fikk han den beste bursdagspresangen han noensinne har fått -

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Flerkulturelt på Menighetshuset

Nok et tradisjonelt førjulsarrangement er vel i havn for Voksenopplæringa, og Frogner Menighetshus gir en perfekt ramme om julavslutningen.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Voksenopplæringa så rødt

I likhet med mange av skolene i distriktet avholdt også Voksenopplæringa i Lier valg for elever over 16 år

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Grønne Lier

- der orkideer dør

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Sommer 2

To av sju

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

"Da klokka klang" - Lierskolen 200 år

Ordfører Ulla Nævestad og Stortingspresident Thorbjørn Jagland åpnet Skoleutstillngen på Bygdetunet

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Sommerpraten: Torild Lien (54)

-- Da jeg var 7 år tilbrakte jeg en uke hos ei tante som var seterbudeie. Det er fine sommerminner, sier Torild Lien, virksomhetsleder ved Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter. Torild er født og oppvokst i Selbu i Sør- Trøndelag. Hun er bosatt i Asker og pendler daglig mellom Asker og Lierbyen.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Teltleir et uakseptabelt botilbud

Det skriver Geir Stave (på bildet), leder i Buskerud Venstre, i denne pressemeldingen

EU på dagsorden

Leserinnlegg om EU fra Anders B. Werp, stortingskandidat for Buskerud Høyre

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Æresmedlemmer i Sylling I.F.

Æresmedlemskapet til Frances Lütken og Arild Pedersen er nærmest som en Ekebergs ærespris i organisasjonsarbeid på lokalplanet å regne. Fra de kom til Sylling på midten av 70 tallet har de vært aktive innenfor nesten alle deler av Idrettslaget. Men kajakken har kanskje stått deres hjerter nærmest.

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Ledige p-plasser funnet i Lierbyen

Noen ganger er det smekkfullt på alle parkeringsplassene i Lierbyen. Da kan et nyoppdaget alternativ være kjekt å vite om. Men pass på!

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

62 år er nok

- Det er et stort paradoks at palestinernes liv som flyktninger teller nøyaktig like mange år som Mennskerettighetene selv, understreket stortingsreprentant Lise Christoffersen i sin tale på 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Kjønnslemlesting, no big deal?!!

Rådmannen i Lier har i en sak til helse, miljø og samfunnsutvalget berørt det alvorlige problemet med kvinnelig kjønnslemlestelse etter mediefokus på forholdet (...)

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Lierposten til salgs

Det ryktes at Mecomeide Edda Media er til salgs. Det skal alt ha kommet inn bud på konsernet. Vi gjør oppmerksom på at Liernett ikke har vist interesse – ikke ennå

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Dyrebeskyttelsen lite begeistret for Cirkus

Ber Liernett få opp øynene for hva som egentlig foregår bak kulissene.

Fotoutstilling på biblioteket

Styve og Jacobsen med ny utstilling.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Cowboyfest og håndball

Det syntes Amalie (tv) og Tenna fra Hobro var toppen, men de fleste av deltakerne i Foreningen Nordens ungdomsutveksling vil kanskje huske turen opp Asdøljuvet med noe ustødig kanopadling på Asdøltjern --

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Har du ski du ikke bruker?

Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter har obligatoriske trimaktiviteter fire dager i uka. Men de har små muligheter til å gi deltakerne grunnleggende skiferdigheter, på grunn av manglende skiutstyr.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Abba i Drammen teater

Lier Ten Sing og Tranby skolekorps tok med seg Abba i teateret og tok publikum med storm.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Bygdetunet i tenkeboksen

Det hender en debatt går i sirkel, kommer i bane så å si, graver seg ned i en rille og blir der som det berømmelige hakket i plata.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Pressemelding - Fargerik familiefest på kvinnedagen

Velkommen til en ”Fargerik familiefest” – på Kvinnedagen 8.mars på Lierbyen ungdomsskole. Her blir det varierende underholdning fra mange land. Det er Flyktning- og Voksenoppplæringssenteret og Kulturkontoret som står bak denne flerkulturelle familiefesten.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Få med deg Morten Juvet

Kunstneren har nå utstilling i Galleri Perrongen i Lierbyen - og du har et par uker å gjøre det på

Lesevake på Oddevall skole

Vi skal lese og ha det gøy hele natten

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg