Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Hver måned vil vi prøve å presentere en ny liung med bakgrunn fra et annet land med røtter i en annen kultur.

Nan er klar for sosionomstudier ved Høgskolen i Oslo. Men det har vært en lang vei og en svært vanskelig tid både i Norge og som flyktning i nabolandet Thailand før hun kom til Norge.

Selv om Nans historie nok ligner på tusenvis andre burmesere på flukt til nabolandene og til Europa og Norge, er hennes historie viktig å lytte til - for å forstå de store utfordringer hun og andre "nye liungene står overfor.

Sammen med familien, som tilhører Karenfolket, levde hun i flyktningleir i Thailand, bare tre kilometer fra grensen mot Burma. Det var en lukket leir, og leiren er fortsatt lukket. Thailandske soldater voktet leiren, hvilket de fortsatt gjør.. I leirene f barna undervisning av lærere fra sin egen folkegruppe. De ble delt inn i aldersgruppene, 8-12 og 13-16 år. Det var 35 elever i klassene. Elevene fikk stadig tester i lesing og skriving.

Hun var bare to år i 1983, da familien flyktet over elva som skiller Burma fra Thailand. – Min far drev med handel, før mange fra hans folk ble fordrevet fra sine områder på åttitallet. Fra jeg var 17 år jobbet jeg med karenske ungdomsgrupper. Det var ni forskjellige leire med 7000 til 8000 mennesker i hver leir. I Thailand er det mellom 100 000 og 200 000 papirløse flyktninger fra Burma, forteller Nan.

Som overføringsflyktning husker Nan sitt første møte med Norge 15. april 2005. Hun ankom Gardermoen og Lier med mann og to små gutter Litt kjennskap til Norge hadde hun gjennom Nobel fredspris som ble tildelt Aung San Suu Kyi i kampen for menneskerettigheter i Burma.

Det karenske folket ved grensen mot Thailand har vært utsatt for forfølgelser fra sentralregjeringens diktaturstyre i mange år.
Et år senere ankom Nans familie som består av mor og far og tre yngre søsken. Mor og far snakker forskjellige dialekter, mor snakker Poe Karen og far Sgaw Karen. Far var engasjert i frihetskampen og kjempet i grenseområdet. Han var enkemann før han traff Nans mor. To av hans barnebarn er også fått opphold i Norge.

Familien er buddister. Det er svært vanskelig å snakke om det er som er vondt mentalt. - Vi må holde det for oss selv, sier hun.
Språk- og ressurssterke Nan har hatt store plikter siden hun kom til Lier. I hennes kultur er det en udiskutabel oppgave å ta omsorgen for mor og far og søsken. I tillegg til ansvaret for egne barn og omsorg for en ektemann som har slitt veldig har det vært på grensen hva en kan tåle. Ekteskapet holdt ikke. Hun er oppriktig lei seg og når hun forteller at eksmannen ikke følger opp samværet med deres to sønner.

Som eldste datter har det nesten umulig å trappe ned på disse omsorgsoppgavene. – I min kultur er det tabu å snakke om sitt ekteskap og de mentale belastningene i forbindelse med dette og ansvarsoppgave ellers, sier hun.
Hun er stolt av sine tre yngre søsken som har funnet seg godt til rette i Lier. Den eldste broren er aktiv danser og instruerer litt ved siden av skolegang. Den nest eldste er aktiv fotballspiller på fritiden. •
Nan har flerkulturell studiekompetanse fra Høgskolen i Buskerud. Hun har jobbet både som assistent i barnehage, som tolk, som servitør, på lager i forbindelse med import av klær. Hun har fått noe kontakt med norsk ungdom gjennom studier, men mangler en del sosial kontakt, selv om dette savnet ikke er så stort direkte, mener hun. Men en flyktningkontakt kunne ha vært god å ha i hennes livssituasjon mener hun.

- Men jeg er først og fremst burmeser, sier hun og blir stille. Nå står hun foran tre års sosionomutdannelse på Høgskolen i Oslo. Den eldste gutten går i 3. klasse. Med god bussforbindelse til hovedstaden og leilighet sentralt i Lierbyen, ser hun optimistisk fram til det.

Underveis har det vært svært vanskelig ikke bare i omsorgsituasjonen, men også økonomisk. Det har vært flere ”nedturer” i løpet av de årene hun har bodd i Lier. Men nå ser hun mer optimistisk på fremtiden både for seg selv og familien. Selv om Aung San Suu Kyi er satt fri i hjemlandet tør hun ikke håpe på demokrati og frihet på kort sikt –
Men hun er glad for at Norge har vært en pådriver i kampen mot diktaturet. Den 23. April 2009 fikk hun hilse på tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, en av de mest aktive norske politikerne som har støttet frihetskampen til Aung San Suu Kyi. Møtet ble holdt i Stortingsbygningen. - Crime Against Humanity in Eastern Burma arrangerte møtet for burmesere som bor i Norge og for andre som er interesserte i Burma, forteller Nan.

Sammen mine sønner, brødre og foreldre skal vi besøke Thailand i juni. Planen er å dra fra Norge den 18. juni. Hun skal være der i fem uker. Det blir en måned i Thailand. Selvsagt skal vi besøke slektningene som fortsatt er i flyktningleir. Hovedmålet for turen er å treffe gamle venner og vise sønnene mine hvordan vi bodde og levde før vi flyttet til Norge. Vi skal også reise litt rundt i de store byene der. Vi gleder oss veldig, sier Nan.

- Jeg har forsatt nesten daglig kontakt med burmesere og karenere som bor i Norge, enten per telefon eller via e-post. Vi holder tett kontakt, fordi situasjonen i på grensen mellom Thailand og Burma er veldig spent akkurat nå. Dessuten må vi være klare, uansett hvilken situasjon som oppstår, for å støtte i det minste i form av penger i form til nye flyktninger som måtte forlate sine landsbyer på grunn av borgerkrig.

Frem mot studiestart på Høyskolen i Oslo jobber Nan som tospråklige lærer i Bærum kommune, både for karenske og burmesiske barn. Hun jobber også en del som tolk og oversetter.

2 kommentarer

Onsdag 23. februar 2011 16:50: Käthe Christiansen
Fint og samtidig tragisk å lese denne artikkelen om Burma. Dessverre får vi i Norge sjeldent info om dette buddhistiske land med sine naturlig høf-
lige mennesker som min mann og jeg lärte å kjenne og respektere i 1959.
Vi bodde den gangen i India og hadde truffet Aung San Suu Kyi\\\'s mor, burm. ambassadør i New Delhi, samt hennes hyggelige diplomatkolleger.
Mine beste ønsker går til Aung San Suu Kyi og hennes vakre land!
Käthe Christiansen, Oslo.
Mandag 28. februar 2011 21:15: ----------
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.

Flere saker fra arkivet

Ber om støtte i morgen

Nan Aye Swe, flyktning fra Burma og bosatt i Lier, håper på god støtte fra nordmenn når hun sammen med flere andre skal holde en kort appell utenfor Stortinget fredag ettermiddag

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Feiret nyttår

Karenfolket fra Myenar, som nok er bedre kjent som Burma, er en liten gruppe flyktninger i Lier som sprer glede.

Grep mulighetene

Irakeren Muataz Abd Ali flyktet fra hjemlandet sammen med sønnen Ali på en dramatisk måte i 2008. Men året etter fikk han den beste bursdagspresangen han noensinne har fått -

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Flerkulturelt på Menighetshuset

Nok et tradisjonelt førjulsarrangement er vel i havn for Voksenopplæringa, og Frogner Menighetshus gir en perfekt ramme om julavslutningen.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Gjenforent med sin mor

Andre juledag ble en stor dag for en familie fra Burundi. Etter snart tre års atskillelse ble åtteåringen Jibril gjenforent med mamma Saidati.

Hva med gjestfriheten?

Å komme til Norge og ikke ha en seng som venter ved ankomst i august er ikke så kjekt, selv på denne årstiden.

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Adskilt i seks år

- Jeg har startet et nytt liv, sier Solomon Girmay som endelig fikk familiegjenforening med kona og de to barna i sommer.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Møllerfamilien fra Asdøl tilbake i Sylling

Høsten 1956 utvandret Esther og Per Asdøl med sine 5 sønner til Canada.

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Skriver for Liernett

Australskfødte Bill Sydney Sandstrøm (14), fotballspiller for Åssiden IF, har bodd i flere land før han flyttet til Norge for fire og et halvt år siden --

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Sommerpraten: Torild Lien (54)

-- Da jeg var 7 år tilbrakte jeg en uke hos ei tante som var seterbudeie. Det er fine sommerminner, sier Torild Lien, virksomhetsleder ved Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter. Torild er født og oppvokst i Selbu i Sør- Trøndelag. Hun er bosatt i Asker og pendler daglig mellom Asker og Lierbyen.

Musikkglede er en viktig del av ferien.

> -- Somrene på telttur i Danmark er veldig gode barndomsminner, sier Kirstin Hillestad (45), som jobber med integrering og informasjon ved Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier kommune. På fritida er hun klarinettist i Lier Janitsjar. Hun kommer fra en meget musikalsk familie på Notodden, der alle seks i familien spiller. Etter vel 20 års botid i Lier må hun bruke litt av ferien sin hvert år på den landskjente Bluesfestivalen i barndomsbyen.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

To liunger på elitelag i 2011?

Liungen Thomas Sørum kan smile etter en stor sesong i FKH og gleder seg over fremgangen til sambygding og kamerat Mads Hansen som kan bli lagkamerat.

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Motorsport er kultur

Årets kulturprisvinner, Hans Erik Fuglerud, her på speedwaysykkelen til "legenden" Barry Briggs, mener at vi må bruke mye tid på fritidssysler og hobbyer i et så vellykket samfunn som vi har.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Barnehage med sjel

Pedagogisk leder Iren Vilhelmshaugen Bern, Maren Mathiesen Hagen og styrer Jørn Inge Axelson, er tre av 120-130 som lørdag feiret Bakkeli barnehages 40 - årsjubileum.

Inspirerer hverandre

I tillegg til sin landslagsaktuelle sønn Tor-Erik, kan Torbjørn Wam glede seg over at datter Lise Christine også viser sitt store talent som ATV-kjører.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Grieg i 100

Femteklassingene ved Hegg skole, (her representert med fire i Griegrollen og "frøken") storspilte, mens tekstforfatter Emil Skartveit og lærer Grete Benonisen kunne smile fornøyde --

Ekstra utfordringer

- Noen av innvandrerungdommene som lett faller utenfor, kan ha psykiske utfordringer som krever en ekstra oppfølging, mener Lars Ove Moldskred, Venstres medlem i Tjenesteutvalget.

Bli vertsfamilie!

Norge er rekordpopulært som reisemål for utvekslingselever fra hele verden

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

EU på dagsorden

Leserinnlegg om EU fra Anders B. Werp, stortingskandidat for Buskerud Høyre

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Hadde knapt klart oss uten dem

Det sier veteran Arne Ask i Lierbygda O-lag om familien Jansson Haverstad som fikk Månedens Blomst for januar.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

14 måneder til Birken

- Vi har god tid til å finne formen, sa Sigmund Rotbæk og sønnen Snorre gliste --

Stolthet, identitet og samhold

Abdullahi og hans to sønner Muhammed og Jacob var blant dem som var med å gjenskape det gamle Heggrennet på lørdag.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Endret kommunestruktur

LIERNETTS APRILSPØK: - Lier blir selvsagt også berørt når antallet kommuner reduseres drastisk, sier statsminister Jens Stoltenberg etter presentasjonen av ”Kommune-Norge 2014”

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

- Stopp støtten!

Leserinnlegg fra Thomas Klingen

Ulik forståelse for sultestreiken

Høyres gruppeleder, Søren Falch. Zapffe (th) slår fast at streik ikke er noe virkemiddel for opphold i Norge, mens gruppelederne i KrF, SV og Venstre har mer forståelse for aksjonen på Ventemottaket på Lierskogen

Savner kontakt med spillerne

Lena Tyriberget, Liungens tidligere trener (her t.v. med Ingunn Sørum), jobber snart med fotball på heltid.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Premievinnerne og best i Norge

Dette er trioen fra St Hallvard videregående skole som kan reise på prosjektreise til Uganda i februar

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Forebygger “drop out” og atferdsvansker i skolen

Det hevder Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Brynhild Heitmann, i dette innlegget.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Lege i Amerika med røtter i Lier

Dr. Jesse Hennum på Abbott sykehus i Minneapolis er tredje generasjons innvandrer og har røtter på Søndre Hennum.

På volleyball-landslaget

Mari Bergum Berget (20) fra Oddevall i Lier er innkalt til nye treningssamlinger.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Idrett som flerkulturell arena

Hvordan bidra til enda bedre integrering gjennom idretten? spør Venstres 4. kanditat i denne artikkelen

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

Har en flott innstilling

Det mener trener Brede Nybråten om trettenårige Heidi Ellingsen som er en av de 24 utvalgte spillerne på Fotballforbundets talentleir i juni.

Innvandrerkommunen Lier

Mennesker fra hele 92 land er bosatt i Lier. Da gjelder å lytte og lære av hverandre --

I fokus etter debuten

Som kaptein i sin debut for Norges G-15 landslag måtte Martin Ovenstad Rønning fra Liungen IF gjennom flere intervjuer etter kampen

- En opplevelse for livet

Det sier Thomas Sørum som er hjemme i Lier på juleferie. Han har oppnådd det mange bare har drømt om som fotballspiller; å spille for 50 000 entusiastiske tilskuere.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Bryter menneskerettighetene

Geir Stave (bildet), leder i Buskerud Venstre, skriver dette i en pressemelding om Regjeringens forslag til endringer i reglene for å få asyl i Norge

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Må bedre bosituasjon

Venstre stiller krav til Lier statlige ventemottak. Les uttalelse fra Venstres sentralstyre

Språkopplæring i nye lokaler

Kuteh Jonbula, Bobby, Fakeba og Nast fra Gambia sørget for god stemning da Lier voksenopplæring holdt innflyttingsfest på Stoppen.

Verdensmester på Egge

Igor Tracz fra Polen vant jaktstarten under VM i hundekjøring i Holmenkollen i går og har ladet hos sin gode venn, VM-deltaker Terje Fugleberg

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Norges lykkeligste hundeeier?

Nå har også Mina, åtte år gammel, på Egge fått tilbake hunden sin som har vært savnet i 14 dager.

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Sykkeltur for vennskap i Iran

Bike for Peace Norge vil arrangere en vennskapstur på sykkel for første gang til Iran 18 september-2 oktober 2005.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Om drømmedebuten

- Veldig moro. Han har høy kapasitet, sier liung og FK Haugesunds angrepsspiller Thomas Sørum om kameraten, matchvinner Mads Hansen (på bildet) som selv gir sin kommentar til kampen mot Aalesund FK i går kveld.

Til håndball-VM som hovedleder

Det blir min første tur til St. Petersburg, sier den entusiastiske, men svært nøkterne håndballederen Roar Bogerud (51) før avreise med nasjonens yndlinger. - Russerne er veldig greie å samarbeide med.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Trimmer og jurist blir pensjonist

Kjell Arne Reistad, kommuneadvokaten i Rådhusets 4. etasje, har trivdes med både jobb og trim i vel 17 år

Griller for kreftsaken

Marché Restaurant har ingen standard prisliste på sin stand under Lierdagene. De tar derimot donasjoner til Kreftforeningen, noe som ga hele 14 000 kroner til kreftsaken lørdag.

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin