Innvandrerkommunen Lier
Mennesker fra hele 92 land er bosatt i Lier. Da gjelder å lytte og lære av hverandre --
En glimrende opplagt programleder, Gunn Kjeraas, fra Kultur og Fritid slo an tonen på Liers markering av Kvinnedagen som ble kalt Internasjonal bokkafe. Lier Hovedbibliotek var fullsatt. Nærmere 70 mennesker hadde funnet veien dit. Også noen menn. Og innvandrerne var godt representerte.
Fire kvinner fra Thailand og en fra Kambodsja, alle deltakere på språkkurs ved Lier voksenopplæring, ga programmet et mer internasjonalt preg med sin elegante thaidans.
Internasjonal solidaritet gikk igjen i ordfører Ulla Nævestads tale og mye av det som kveldens hovedgjest, forfatter Toril Brekke tok opp.
Ordføreren ga en kort gjennomgang av historikk og utviklingen i kvinnenes kamp for rettferdighet gjennom de siste 100 år, fra 1910 og til i dag. Ordføreren appell om å stå sammen med kvinner som risikerer livet i sin kamp ble fremsatt med knyttet neve. – De må ikke stå alene, sa hun. Det er viktig med et menneskesyn som inneholder sosial respekt.
Toril Brekke krydret sitt foredrag med opplevelser fra litteraturen og fra sitt eget liv. Hun advarte mot å opptre skeptisk til andre menneskers kultur. Det fører neppe fram ”å kreve at de skal være som oss”, fremholdt hun. I stedet understreket hun det som forener mennesker på tvers av kultur og språkbarrierer. Hun berørte også de vanskelige temaene omskjæring og kjønnslemlestelse.
Virksomhetsleder i Kultur og Fritid, Ingeborg Rivelsrud, var svært fornøyd med oppslutningen og arrangementet. Lier Bibliotek var medarrangør.