Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Men ingen av dem har utfoldet seg så radikalt og så utfordrende som en viss prest i Oslo Øst. Det høres litt merkelig og sutrende ut når vedkommende klager over at oppmerksomheten har tatt av helt og er blitt en belastning --. Ikke bare for hans selv, men for familien. De ytringene kommer nå – flere år etter at han startet sin kjendis- og popularitetsjakt. Det eneste som manglet var vel at han la inn bønner for klubben i ”hans hjerte” hver søndag –
For en som ikke ”trør ned dørstokkene i kirka”, er det underlig at slike typer må benytte seg av slike  virkemidler for å oppnå kjendistatus. Kan det være at vedkommende har et brorskompleks – med en profilert bror i landets eldste riksdekkende Tv-kanal og kan livet i skyggen ha fortonet seg kjedelig.

I denne bygda hadde vi for noen år siden et par prester som brøt en del med den traurige og tradisjonelle stilen, både ved sin væremåte både i og utenfor kirka, men også ved å ta med seg litt lettfordøyelig og hverdagslig humor inn i lokalmiljøet. Jeg betviler ikke at kjendispresten i Oslo har gjort det samme, å møte folk på arenaer der de føler seg hjemme. Det er det mange som har satt pris på i hans menighet.
Men lierprestene, som vi ble så glade i, viste varsomhet og respekt for den institusjon som de representerte. Og på fritida hadde de neppe interesse av å bruke nærmiljøene til å opphøye seg til en slags ”frelser” for den institusjon som de representerte. En av dem ble en fargeklatt på det lokale veteranlaget i fotball. Han var en sann humorist og miljøskaper i bygda, med selvironi. – Da jeg var håndballkeeper, ble jeg kalt silen, var en bekjennelse han kom med, da hans defensive ferdigheter som spiller sviktet.
På en fotballbane kan det komme noen uttrykk som ikke akkurat er sitat fra den hellige bok. – Gå hjem og vask munnen din og møt i kjerka på søndagen, var hans kommentar. Den hadde neppe mer enn en kortvarig virkning. Og gutta hadde respekt for presten. Det mente vel også kapteinen på laget at motspillerne burde ha også.
En gang var vår kantspillende prest altfor seint inn i en takling mot en Godsets spillere i en kamp på Gulskogen. Den som ble taklet ureglementert spratt opp, tente på alle plugger og gikk mot vår lagkamerat – Da gikk vår lagkaptein mellom; - Ta det med ro. Det e sognepresten i ……….!
Mange menet at det ikke var julekveld for mange i bygda før denne presten hadde tatt fram gitaren og via noen enkle grep på gitaren ledet an i allsangen; ”Nå har vi vaska golvet og børi ved” –

I en annen menighet i Lierbygda var det også høyt under taket med en annen jovial og mangfoldig prest som midtpunkt. Ikke bare ble førjulsgudstjenestene inkluderende for skolelever og lærere, men etter sigende ”velsignet” han i høyeste grad det musikalske miljøet rundt Ten-sing. Og engasjerte gjorde han i sorgkurs, i samarbeid med helsesøster. I likhet med den forannevnte presten kunne han også svinge seg i dansen.

Men ingen av Lierprestene var nok ikke så utagerende som presten på østkanten i Oslo. Ingen av dem ville tenkt tanken å ønske, for eksempel Liungens fotballag, nedenom og hjem ved å lyse fred over klubbens minne – Og det kan både de faste og oss periodiske kirkegjengerne være glad for.
Men de var prester som møtte som mennesker på ulike arenaer, arenaer som de fleste liunger søkte.
Men Oslopresten må selvsagt savne større takhøyde i kirken. I Lier vil i hvert fall ikke si at den har manglet. Den har plass til de folkelige teologene. Folkelighet kan være så mangt, men mye tyder på at Oslopresten har strukket begrepet vel langt.

3 kommentarer

Søndag 5. desember 2010 09:47: utflytter
Må si meg fullstendig uenig, synes det er helt tragisk at Gelius måtte fratre sin stilling. Han er en populær prest og en sånn fyr som kunne fått meg til og gå i kirken. Men prestene som er i dag, er en gjeng med firkantete, kjedelig og moralryttere uten like. Den norske kirke trenger slke som Gelius
Søndag 5. desember 2010 10:40: Glad i Lier
Kommentaren fra Utflytter røper at han ikke går i kirken. Da blir det kanskje litt overdrevent av ham å uttale seg generelt om dagens prester.
Onsdag 8. desember 2010 17:33: Liervenn
Gelius ble populær bl.a fordi han holdt viglser der brudepar selv ønsket at det skulle skje. For ham betydde ingenting om dette stedet var godkjent som vigselssted eller ikke, han ville jo bare være grei mot folk...
I hvilke bedrifter er det å "være grei" argument godt nok til å gå imot regler og forskrifter?

Flere saker fra arkivet

Borgerplikt

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, pensjonist, Nordal

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Hva jeg husker fra høsten

- her jeg sitter på Toverudstranda?

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Terningkast på kirkebakken.

Det hender jeg angrer på det jeg skriver. Som da jeg for en tid siden i en leder i Menighetsbladet påstod ikke å huske en eneste av alle de prekener jeg har hørt. Det var flåsete og må ha virket sårende på prestene her til lands som forbereder ca. 1000 søndagsgudstjenester året rundt.

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Historisk fotballkamp

For første gang i historien er det blitt spilt seriekamp med et lag sammensatt av spillere fra Sylling og Sjåstad.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Proffe gardsgutter

Hans Erik Sand, som en ledig, sakkyndig og godt informerende speaker frontet et flott arrangement av Gardsgutta --

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Oppskrift på god bygdekultur

Nye generasjoner gleder seg over livet på Øverskauen. Øverskogendagen ble en fin opplevelse på pinseaften --

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Magnolia i solid harmoni

Den årvisse jazzkonserten i Sylling kirke ble igjen en suksess. Magnolia Jazzband og vokaltrioen Solid Harmony blåste liv i ihuga jazzhjerter mandag kveld.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Fikk fornyet kreftene

Ut fra bildene å dømme var det god drikke å få på Jon Sands drikkestasjon på Lelangen --

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Med hjertet fylt av velkommen

Det var sånn vi følte det, vi som var til stede, da Ole Johan Stokstad ble innsatt som ny sogneprest i Sjåstad og Sylling i dag.

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Karate- gym på Kjøsterud

Drammen: 8. trinn på Kjøsterud ungdomsskole fikk en litt spesiell overraskelse i gymmen mandag 16. januar. I gymsalen stod en mann kledd i hvitt, og rundt livet hadde han et brunt belte. Det tok nok ikke lang tid før det gikk opp for de fleste at det var en kar fra områdets kampsportmiljø

Solistene imponerte

Det var inspirerende og fint samspill med Hennummusikken, da Tranby skolekorps innbød til en kort konsert onsdag kveld.

Lader opp i Spania

- Vi ser fram til flere treningsøkter om dagen, sier Hans Petter Fuglerud ( her tv sammen med trenerkollega Preben Krog-Jacobsen),

"You'll never walk alone"

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Takk Øyvind!

På avslutningen for Sjåstad/Vestre Lier IL s skigruppe takket Håvard Nygaard (tv) og Even Hornstuen Mathiesen sin trener for en strålende jobb gjennom mange år

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Livsviktige ferdigheter

Med utsikt utover Lierbygda og ned mot slektsgården kan kulturprisvinner Arne Ask og kona Eldrid glede seg over at arbeidet med å lære flere til å bruke kart og kompass er blitt verdsatt.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

KM-tittel og pokaler

Marcus Næslun Haugland og Emil Mehren Mathiesen kan smile etter en flott sesong for bandygutta i Sparta Bragerøen.

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Knut Vollebæk og Vice Versa

På søndag kommer tidligere utenriksminister Knut Vollebæk til Lierskogen kulturkirke. Det gjør Vice Versa også.

Svensk/norsk korpsmusikk fra Frogner til Hegg

Lier Janitsjar hadde gjester fra Sverige på besøk i helga, noe som kom godt med under dagens innsats i flere tog.

Kunnskapsrik og optimistisk

Det er bare to av de mange honnørord om forskeren og lokalpolitikeren Terje Sagvolden. Hans bortgang har vakt stor sorg hos alle som kjente han i Lier.

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Tåke og kruttrøyk

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Populær i sildabyen

Thomas Sørum har all grunn til å smile etter to fine fotballuker --

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Innvandrerkommunen Lier

Mennesker fra hele 92 land er bosatt i Lier. Da gjelder å lytte og lære av hverandre --

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Pilegrimskveld i Frogner menighetshus onsdag

I morgen kveld kommer Trond Muri til Frogner Menighetshus. På bildet krysser han elven Po før han vandrer videre mot Venezia, som var målet for årets etappe på hans langvarige vandring mot Betlehem.

Guttekonferansen- Forsvarets presentasjon på Guttekonferansen

Torsdag 26.10 var det guttekonferanse på Sylling skole og vi, Alan og Erik Haugen, møtte opp ved forsvarets presentasjon klokken 11:00.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Frode Kyvåg som motivator

For andre året på rad arrangerer Demensteamet i Lier kommune et Kick-Off for demenskontaktene i Lier kommune

Fullførte med stil

Øivin Narjord (th) ble hyllet for sitt 50. merke og naboen på Øverskogen i Lier, Einar Riis (tv), gikk meget sterkt i Birkebeinerennet.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Vi synger og spiller julen inn i Sylling kirke

For snart tredve år siden startet arrangementet som er med på å rulle jula i gang Sylling.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Julaften på to kvadrat

- I disse dager frekventerer vi loft og kjeller - på leit etter pappesker - velfylte av glitter og stas.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Sang og glede og fest

Korps og kulturskolen (her storbandet) med solister slo an tonen i Rådhusparken, da været letnet --

Gir regelmesssig mosjon

"Ukas kulturminnepost" har både et helseaspekt og et lokalhistorisk moment i seg.