Kong Glad gledet mange
Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.
- Jeg var i Norsk Folkehjelp og skulle hjelpe til om noen ble skadet, forteller han til Liernett. – Det var en stor opplevelse å vandre på isen mellom berømtheter som Hjallis og amerikaneren Ken Henry som vant 500 meter. Det oppstod ikke noe skader der, men på ishockeybanen på Jordal Amfi var det nok å gjøre. Holmestrandmannen som er bosatt i Spania grep sjansen til å møte Hjallis, fordi han var på norgesbesøk i forbindelse med at en av kameratene, Rolf Jørgensens, nylig feiret sin 80-årsdag.
Kristiansen var ikke den eneste som hadde behov for en ekstra prat med skøytemesteren etterpå. Som det fremgår av et av bildene nedenfor ønsket flere av de godt voksne en skriftlig hilsen av Hjallis på sangarket før de forlot salen.
Det var god mat og allsang. Et par av sangene gledet nok den 87-årige gjestekåsøren. Tranbypresten, Berit Basmo Kvidaland som selv har trønderske blod i årene, påpekte at ”Nidelven, stille og vakker du er” skulle passe godt å synge når trondhjemmeren Hjallis var på besøk. Og når man vet at Hjallis hadde mange, mange års fartstid som velferdssekretær i den norske handelsflåten var heller ikke ”En sjømann elsker havet våg” heller ikke så ufornuftig valg.
Hjallis er en god forteller. For noen av oss er historiene gode repriser. Men selv for en trønder, som første gang hørte han kåsere for mer enn 50 år siden, får Hjallis likevel formidlet nye historier fra ”den gode gamle istida” (som en av hans bøker heter). Skal man dømme etter latteren som runget i salen, er hans formidlingsevne og humoristiske fortellerstil ennå intakt. Og stort sett var det uten manus. Riktignok hadde han en huskelapp for hånden, men det var vel for å krysse av for stikkordene til historiene.
Han skildret mesterskap og mindre viktige konkurranser både innenlands og utenlands. Konkurrenter og personligheter ble omtalt med varme og humor. Man bør la seg imponere av hans kondisjon. Stående ved mikrofonen i halvannen time er en krevende øvelse, eller distanse for å holde oss til skøytespråket. Og hvor mange 87-åringer makter å delta på 17 forskjellige arrangementer på 14 dager? - Da æ sa ja te å delta i den "kulturelle spaserstokken" i Trøndelag, sa dem itj no om at æ skoill reis i begge trøndelagsfylkan, humret han. Men det forplikter visst også å være æresborger av Trondheim -- og han stiller opp nesten hver gang han er nord for Dovre, i likhet med to andre æresborgere i Trondheim; Liv Ullmann og Arve Tellefsen.
Et par tilhørerne hadde minner å formidle fra de skøytegale femtiåra.. Asbjørg Larsen fra Tranby Menighet mintes sitt besøk i barndommen i Hjallis Sport i Trondheim der målet var å få tak i skøytemesteren. Men det var ikke lett, så sjenert som hun var da. Nå fikk hun anledning til det, idet hun overrakte Hjallis blomster. John Thorolv Swang fra Sylling (bilde nedenfor)glemmer aldri et skøyteløp i Drammen. – Da var det så veldig kaldt. Likevel var det tusener til stede. I dag hadde neppe mer en titalls mennesker møtt opp under slike forhold, mente han.
Tranby Menighet har åpen kafè hver fredag fra klokka 11 til 1230 forteller Kåre Lohne. – da kan de få kjøpe vafler og kaffe for 25 kroner, forteller Kåre Lohne.
Tranby Menighet trekker mye folk til samlingene hver måned. I år har, blant andre, de tidligere biskopene Sigurd Osberg og Gunnar Stålsett vært på besøk. I oktober er gateprest i Kirkens Bymisjon, Helge Ruud gjest.
Hjallis bidro til god stemning helt til slutt. Her med kjøkkenpersonale; Kåre Lohne, Unni Høy, Asbjørg Larsen, Audhild Borgli og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.