Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

- Jeg var i Norsk Folkehjelp og skulle hjelpe til om noen ble skadet, forteller han til Liernett. – Det var en stor opplevelse å vandre på isen mellom berømtheter som Hjallis og amerikaneren Ken Henry som vant 500 meter. Det oppstod ikke noe skader der, men på ishockeybanen på Jordal Amfi var det nok å gjøre. Holmestrandmannen som er bosatt i Spania grep sjansen til å møte Hjallis, fordi han var på norgesbesøk i forbindelse med at en av kameratene, Rolf Jørgensens, nylig feiret sin 80-årsdag.
Kristiansen var ikke den eneste som hadde behov for en ekstra prat med skøytemesteren etterpå. Som det fremgår av et av bildene nedenfor ønsket flere av de godt voksne en skriftlig hilsen av Hjallis på sangarket før de forlot salen.
Det var god mat og allsang. Et par av sangene gledet nok den 87-årige gjestekåsøren. Tranbypresten, Berit Basmo Kvidaland som selv har trønderske blod i årene, påpekte at ”Nidelven, stille og vakker du er” skulle passe godt å synge når trondhjemmeren Hjallis var på besøk. Og når man vet at Hjallis hadde mange, mange års fartstid som velferdssekretær i den norske handelsflåten var heller ikke ”En sjømann elsker havet våg” heller ikke så ufornuftig valg.

Hjallis er en god forteller. For noen av oss er historiene gode repriser. Men selv for en trønder, som første gang hørte han kåsere for mer enn 50 år siden, får Hjallis likevel formidlet nye historier fra ”den gode gamle istida” (som en av hans bøker heter). Skal man dømme etter latteren som runget i salen, er hans formidlingsevne og humoristiske fortellerstil ennå intakt. Og stort sett var det uten manus. Riktignok hadde han en huskelapp for hånden, men det var vel for å krysse av for stikkordene til historiene.

Han skildret mesterskap og mindre viktige konkurranser både innenlands og utenlands. Konkurrenter og personligheter ble omtalt med varme og humor. Man bør la seg imponere av hans kondisjon. Stående ved mikrofonen i halvannen time er en krevende øvelse, eller distanse for å holde oss til skøytespråket. Og hvor mange 87-åringer makter å delta på 17 forskjellige arrangementer på 14 dager? - Da æ sa ja te å delta i den "kulturelle spaserstokken" i Trøndelag, sa dem itj no om at æ skoill reis i begge trøndelagsfylkan, humret han. Men det forplikter visst også å være æresborger av Trondheim -- og han stiller opp nesten hver gang han er nord for Dovre, i likhet med to andre æresborgere i Trondheim; Liv Ullmann og Arve Tellefsen.

Et par tilhørerne hadde minner å formidle fra de skøytegale femtiåra.. Asbjørg Larsen fra Tranby Menighet mintes sitt besøk i barndommen i Hjallis Sport i Trondheim der målet var å få tak i skøytemesteren. Men det var ikke lett, så sjenert som hun var da. Nå fikk hun anledning til det, idet hun overrakte Hjallis blomster. John Thorolv Swang fra Sylling (bilde nedenfor)glemmer aldri et skøyteløp i Drammen. – Da var det så veldig kaldt. Likevel var det tusener til stede. I dag hadde neppe mer en titalls mennesker møtt opp under slike forhold, mente han.

Tranby Menighet har åpen kafè hver fredag fra klokka 11 til 1230 forteller Kåre Lohne. – da kan de få kjøpe vafler og kaffe for 25 kroner, forteller Kåre Lohne.

Tranby Menighet trekker mye folk til samlingene hver måned. I år har, blant andre, de tidligere biskopene Sigurd Osberg og Gunnar Stålsett vært på besøk. I oktober er gateprest i Kirkens Bymisjon, Helge Ruud gjest.

Hjallis bidro til god stemning helt til slutt. Her med kjøkkenpersonale; Kåre Lohne, Unni Høy, Asbjørg Larsen, Audhild Borgli og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.

1/6 (DSC_6970_re.JPG)
2/6 (DSC_6973_re.JPG)
3/6 (DSC_6975_re.JPG)
4/6 (DSC_6980_re.JPG)
5/6 (DSC_6987_re.JPG)
6/6 (john_t_svang_re.JPG)
Historie Tranby

Flere saker fra arkivet

Hvem er den plagsomme fotografen?

Debatten har rast på Liernett - hvem er egentlig den plagsomme fotografen?

Med bibler til Liertoppen

Kirken i Lier stilte lørdag på Liertoppen for å presentere den flunkende nye oversettelsen av verdens mest solgte bok. Fra venstre sogneprest Solveig Aass Kristiansen og sogneprest Berit Basmo Kvidaland.

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Alle veier fører til Tranby kirke

Skolene Hallingstad, Hennummarka og Nordal går i samme tog 17. mai, fra Hennummarka skole til Tranby kirke.

Ørn, bydelsklubben som viste vei for kvinnefotballen

To lag i motgang møtes på Liungbanen på lørdag. Liungen spiller skikkelig i motvind for tiden. Men motstanderen, en av de store i norsk kvinnefotball, Trondheims-Ørn, har også en hatt en famlende start. Fattige fem mål på fire kamper er svakt. Når vi føyer til at Kattem er helt på bunnen i Toppserien, så skjønner vi at det ikke er bare Rosenborg som sliter i trøndersk toppfotball.

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Stor oppslutning om Kulturminnedagen

Uværsskyene trakk seg til side og søndagen ble en varm solskinnsdag. Det var bare en av årsakene til at årets kulturminnedag på Lier bygdetun ble svært godt besøkt.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Bestselgere blant bøker i Lier

Boken om Lierbyen "må alle ha". Tirsdag og onsdag selger John Willy Jacobsen og Per Foss boken i Fosskvartalet i Lierbyen.

Resultatene fra Kirkevalget 2009

Over 2000 liunger stemte i årets menighetsrådsvalg. Nesten 1600 stemte også i valg av medlemmer til bispedømmerådet.

- Skulle gjerne fått med meg Lierdagene

Vera Henriksen fra Lier sprer glede i Spania med vakker sang.

Hobbykunstnerne fyller Frogner menighetshus

Denne helgen setter lokale hobbykunstnere sitt preg på tre etasjer i menighetshuset i Lierbyen.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

"You'll never walk alone"

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Her kommer vi

Det ble en hektisk og fartsfylt dag for kusk Erik Hennum på Lier bygdetun i går.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Takk Øyvind!

På avslutningen for Sjåstad/Vestre Lier IL s skigruppe takket Håvard Nygaard (tv) og Even Hornstuen Mathiesen sin trener for en strålende jobb gjennom mange år

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Martin på arbeidsuke på Brakka

Det ble et svært så kort og hyggelig gjensyn mellom Martin Bekken Nilsen (15) fra Sylling og Vidar Riseth (se bildet) etter kampen på Nadderud torsdag kveld.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Gedigen julekonsert i Tranby kirke.

”De gamle er eldst”, heter det, og den som var på en av konsertene Hennummusikken arrangerte siste søndag i advent, fikk bekreftet denne myten, som ellers kan være høyst tvilsom.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Tranby skolekorps på ærefult oppdrag

Tranby skolekorps spilte før premieren på filmen ORPS - the movie på Drammen kino fredag ettermiddag.

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Broom-broom i kulturkjerka

Søndag blir det full fart i Lierskogen kulturkirke (bildet). Da skal Jan-Erik Larsen underholde med morsomme historier, musikk og sang.

Seks Lierkunstnere med i ”kunst rett vest”

Liernett besøkte en av dem.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Klar for torsdagstur

Turleder Martin Solberg (tv), for mange godt voksne liunger, velkjent for sitt gode humør, ønsker vel møtt - Solvang og Eiksetra er målet.

Biskopen kommer til Lier

Prost Ellen Martha Blaasvær ser fram til bispevisitasen med glede og forventning.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Fargerikt og hektisk på Galleri Perrongen

Det ble en hektisk helg i Liers eneste kunstgalleri, Galleri Perrongen på Gamle Lier stasjon.

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

Pilgrimsutstilling i biblioteket

Pilgrimsveien mellom Tønsberg og Trondheim går gjennom Lier.

Vellykket åpning av Lierbyen Seniorsenter

Fullt hus og stormende jubel er et uttrykk man sjelden forbinder med Lierbyen, men i dag kom unntaket.

Avslappende støtteapparatet

Marianne Henriksen og Halvard Bergby koste seg i det flott augustværet med panoramautsikt over Lier, men ventet spent på sønnen --

Opera for nye brukere

Forestillingen ”Vennskap på prøve” fikk mange av elevene på Tranby til å bli operavenner

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Feiret i Frogner

Tradisjonen tro var mange samlet til feiringen av Olsok i Frogner kirke i går kveld.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

En hyllest til sang og musikk

Nina Sveaas (på bildet), leder for Sjåbagos og Per Egil Hovland, tidligere organist i Frogner kirke får Kulturprisen

Stille time på Lierdagene

Lørdag den 9. juni kl. 23.00 i Frogner kirke

Kontaktskapende fest

Latteren satt løst, da ordfører Ulla Nævestad overrakte Berit Furøy (tv) to mobiltelefoner som var kommunens gave på festen til 40-årsjubilanten Lier Historielag.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Med kabler, pizza og Cola

- Det er nettopp dette som er noe av sjarmen med å være på et LAN, forteller arex der han sitter ved maskinparken sin på LierLAN

Lokal filmhistorie holdes ved like

34 år siden villdyret våknet i Sylling.

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Jubileumstreff i Lier

- Drammen Tempo klubb markerte sine 15 år med norskproduserte totaktsmopeder og motorsykler i helgen, forteller leder Terje Syversen (på bildet) til Liernett.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Konsert i Sjåstad kirke

Frøydis Grorud med musikervennene Ingebjørg Bratland og Torjus Vierli begeistret en nesten fullsatt kirke torsdag

Lanserte kulturhus i nittiårene

Tove Sæteren, (V) fikk en liten modell av et "kulturhus" av ordfører Ulla Nævestad, da hun sluttet i kommunestyret i 1999

Medaljevinnerne på Tranby

Liernett fikk et møte med VM-bronsevinner Maren Jansson Haverstad (15) hjemme i Svendsemarka onsdag kveld, mens broren Sindre måtte reise direkte tilbake til Trondheim og studiene --

Kusk for de kongelige

Sølvmøy og Snerta med kusk Runar Bye fra Holmin Fjordhester i Sylling kjørte Dronning Sonja og Kong Harald med følge innover Krokskogen på søndag

Imponerte Brazz Brothers

- Brazz Brothers var takknemlige for å få være med på et slikt opplegg og en slik gjennomføring, sier dirigent Henrik Trømborg som satte pris på å få møte gamle musikervenner på søndag --

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Fikk fornyet kreftene

Ut fra bildene å dømme var det god drikke å få på Jon Sands drikkestasjon på Lelangen --

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Høstet gode erfaringer

Sindre Jansson Haverstad kunne ikke selv delta på grunn av en forkjølelse, men er godt fornøyd med gjennomføringa av Lierbygda o-lags første norgescup i skiorientering.

Byttedag i Sylling

- Kan overskuddet fra denne dagen hjelpe oss til å bygge ei ny hinderløype? spør

Jens Bjørnå

35 år på Svangshagan/Sylling skole.

Påsken i ord og toner

Tranby kirke, søndag 30.april 2006

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

I uvant posisjon

16-åringen Martin Ovenstad Rønning fra Lierbyen fikk en fin attest av Mads Hansen, kaptein og liung på Mjøndalen etter cupkampen i kveld.

Beatles Forever

Noen rekker å bli klassikere mens de ennå er i live, slik The Beatles har blitt.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Nye poeng til lierklubbene

Syllings Morten Ullberg fikk gult kort i sluttminuttet, men det hadde ingen betydning etter den gode laginnsatsen. Det krisepregede A-laget til Lier IL klarte også poeng.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.