Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: f66b5bc1e32616ec9987467c2ffe9c7c

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Kulturminnedagen er en av de årlige kraftanstrengelsene på Liers tusenårssted, der sesongen og fremmøtet utvikler seg gjennom året og kulminerer med julemarkedet 2. søndag i advent.

Men foreløpig er vi bare kommet til kulturminnedagen, som arrangeres over hele landet annen søndag i september. Her på Liernett reflekterte Thorvald Lerberg over arrangementet i 2008: "Det er lenge siden den første kulturminnedagen. Dagen er en årviss tradisjon, og har etter hvert blitt verneverdig og derfor et kulturminne i seg selv. Men det betyr ikke at den skal være fredet, og at innholdet i den er urokkelig og uforanderlig."

På kulturminnedagene samler gudstjenestene alltid mange - selv i frisk vind og med regnvåte benker.

Gudstjeneste
Noe av innholdet har likevel styrke nok til å bestå. Det gjelder ikke minst den utendørs gudstjenesten, som selv med tunge uværsskyer og regnvåte benker trekker folk. Regnet ga seg heldigvis før gudstjeneste begynte, men de levende lysene blafret og teltet skalv i vinden. Sogneprest Solveig Aass Kristiansen forrettet, og Hennummusikken var som så ofte ”bygdetunets orgel”, for anledningen trygt emballert i regnfrakker og annen beskyttelse. Det er kanskje ikke så mange andre gudstjenester som begynner med Blueberry Hill, men så er det neimen heller ikke mange som finner sted med janitsjarkorps og med en assortert frukthage som nærmeste nabo.

"Kampsport fra vikingtid" var et annet populært innslag.

Vikingkamp
Etter sogneprestens formanende ord om å gå i fred, var det vikingkamp med spyd og sverd. Oppslutningen om gudstjenesten var større, men det var likevel en stor flokk unge og voksne som med begeistring så et antall rimelig tidsriktig utstyrte vikinger gjøre sitt beste for å holde folketallet nede.

Susan Cohen Bolstad var en av representantene for håndverk og husflid.

Helgerudhuset
For første gang ble Helgerudhuset, som er stadig nærmere fullføring, åpnet for omvisning for andre enn spesielt inviterte.

Kjente folk fra bygdetun og historielag fulgte nøye med. F.v. Åsmund Johannessen, Thor Sørli (delvis skjult), Astrid Karlsen, Sigurd Andresen og John Willy Jacobsen. 

Potetopptaking og epleplukking
Det ble ingen potetopptaking på kulturminnedagen. Det var rett og slett for bløtt. Epler og annen frukt lot seg derimot høste, og prisen var ti kroner per kilo.

Vaffel og kaffe er bestselgere på bygdetunet, men pølser og rømmegrøt står også på menyen.

Stor innsats fra frivillige
Modne epler, rømmegrøt, vafler, vikingkamp, varme pølser, gudstjeneste, promenadekonsert og mye annet trekker folk til kulturminnedagen. Men det hadde ikke blitt kulturminnedag om ikke dusinvis frivillige hadde stått på uten å ense vær og vind. Noen jobbet bare for den ene anledningen, mens andre har stått på i uker og dager før åpningen. Innsatsen er imponerende.

Og så var sommeren over.

Ikke glem historien
I Vivelstadskolen var årets sommerutstilling åpen for siste gang, og det til og med helt gratis. Utstillingens tema er det langvarige forholdet mellom Lier og Drammen, og mange interessante vinklinger har fått folk til å bli stående lenge for å studere bildene og for å lese de omfattende tekstene.

I en av tekstene siteres en ungdom som mener Drammen og Lier vil bli slått sammen en gang i fremtiden, og slik kan det selvsagt gå. Og her om dagen fortalte en drammensguide om hvor begeistret han er når han forteller oslofolk at Sankt Hallvard var drammenser. Det er det nok flere som tror.

Liers historie er en viktig del av bygdas identitet – hvis folk får nok kjennskap til den. Arrangørene på bygdetunet har fortsatt utfordringer.

Tidligere kulturminnedager
Les mer om tidligere års kulturminnedager og se bildene fra dem:
2010: http://www.liernett.no/4944-stor-oppslutning-om-kulturminnedagen
2009: http://www.liernett.no/4341-kulturminnedagen-2009-paa-bygdetunet
2008: http://www.liernett.no/3385-kulturminnedag-sist-sondag
2007: http://www.liernett.no/1916-kulturminnedagen-07
2006: http://www.liernett.no/800-kulturminnedagen-2006

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode