Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 64ac2330868ecf4aa8207f9baddc83ee

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Det var Ulla som i sin åpningstale tok opp temaet for dagen og minnet om forsamlingshusenes betydning opp gjennom tidene.

Ettersom menneskene er sosiale vesener, var det naturlig at de fant seg samlingssteder der de fikk utfolde seg på ulike måter, fest og moro, sorg og død. Men ikke minst var de rammer rundt foreningsvirksomheten i bygda. Ulla nevnte også at forsamlingshusene ofte var bastioner for politisk aktivitet der din politiske farge bestemte til hvilket hus du skulle gå. Vi minner om at Arbeider’n i Sylling ble jevnet med jorda i forrige måned.

Ulla knyttet det hele sammen med å minne de frammøtte om at det største og beste forsamlingshuset på en vakker høstdag, var i friluft under åpen himmel. Hun nevnte også at John Willy Jacobsen i sin bok ”Sånn var det den gang” levende har beskrevet innvielsesfesten til åpningen av forsamlingslokalet Folkvang på Egge 28. januar 1906. Dessuten har Jacobsen lagt siste hånd på ei bok om Haugestad som vil være i salg i november. Den handler om så mye mer enn Haugestad, og viser at forsamlingshuset gjerne var sentrum i et nettverk som var innom store deler av bygda.

Nytilsatt prost Ellen Martha Blaasvær holdt gudstjeneste, og temaet var takknemlighet. Hun minnet om at i likhet med kjærlighet generer glede mer glede. Det var en preken som både i form og innhold gikk hjem til folk i benkene på tunet.

Gunn Kjærås fra kulturkontoret var naturtro gardskone som ringte i klokka og fikk oss til å vende blikket mot stabburet fra Foss gård som nå er nyrestaurert og klart til bruk.

Kanskje kokte temaet litt bort i alle de andre aktivitetene på Bygdetunet, frukthøsting, Hennummusikken, potetpelling, skoleutstilling m.m. I det hele tatt yrende aktivitet. I ettertid bør vi lage en fotomontasje av forsamlingshusene i kommunen. Bilder fins vel både her og der.

Vi synes at temaet for kulturdagen må tas mer alvorlig og dermed få innholdet til å samsvare mer med temaet som blir satt opp. Men bevares, en nydelig dag der Bygdetunet igjen befestet sin stilling som bygdas kultursentrum.

Vi beklager at bildene ikke følger tidsskjemaet på Bygdetunet

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Onsdag 12. september 2007 09:38: Knut A. Andersen
I en utmerket og rikt illustrert reportasje fra årets kulturminnedag på Lier Bygdetun setter Liernetts utsendte pekefingeren på at dagens tema, "Til glede og besvær. Forsamlingshus, ungdomshus og bedehus", ble for lite synlig.

Rett nok fokuserte ordføreren på temaet i åpningstalen, men det lar seg ikke benekte at temaet senere på dagen ble mindre tydelig blant alle de andre populære aktivitetene.

Liernetts utsendte overser imidlertid at kulturminnedagens tema ble tatt opp i et par interessante kåserier. To av bygdas fremste historieskrivere, Truls Hallingstad og John W. Jacobsen, hadde hver sin vinkling av temaet, og begge hadde fortjent betydelig flere tilhørere.

Forhåndsinformasjonen om kåseriene var rimelig god, så vi får vel tro at det var publikum selv som prioriterte epleplukking, musikkunderholdning, vafler, skoleutstilling, stabburåpning og mye annet.

Det får være en trøst at kulturminnedagens nasjonale sekretariat la opp til at "Stikkord for arrangementene blir samhold, dugnad og identitet i alvor, bønn, fest og glede."

Takket være langvarig dugnad er Lier Bygdetun blitt et samlende symbol på Liers identitet. På den solfylte kulturminnedagen fikk vi oppleve alvor, bønn, fest og glede på bygdas fremste samlingsplass.
Onsdag 12. september 2007 15:37: Thorvald Lerberg
Jeg legger meg flat, helt flat. Jeg var sløv og fikk ikke med meg de nevnte minilkåseriene. Jeg må lese programmet bedre neste gang - og i hvert fall ikke være opptatt av at jeg skal rekke et maratonløp..
Beklager igjen
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode