Sommerutstillingen åpnet
Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.
Det var i 1990 at Lier Historielag og Lier kommune gikk sammen om å starte stiftelsen Lier Bygdetun, som dermed i år kan feire sine første 20 år. Den offisielle åpningen fant sted da det var blitt hus på tunet, nærmere bestemt i 2000. Dermed ble det i går dessuten feiret 10 års jubileum for åpningen.
Improvisasjon har ofte vært et nøkkelord for å forstå åpningstilstelninger på bygdetunet, og årets åpning var intet unntak.
Sola strålte i god tid, ordføreren ankom som vanlig presis, vafler og kaffe var klar til servering, men hvor ble det av musikken. Musikken var visstnok en forutsetning for den offisielle utstillingsåpningen, som mange ventet at ville finne sted før dørene til utstillingen ble åpnet.
Noe program fantes ikke, men det var visstnok en kjøreplan, som angivelig ikke var koordinert med alle involverte. Dermed lot åpningen vente på seg mens halvtimene gikk. Noen valgte å spise rømmegrøt eller vafler, andre så på utstillingen, og atter andre koste seg utendørs i det solrike, men vindfylte været.
Egentlig hadde ingen sagt eller skrevet at åpningen skulle skje klokken tolv eller rundt den tiden. Derfor kan heller ingen klandres for at den fant sted først halvannen time senere. Ordføreren, som hadde ventet tålmodig, fikk ordet og fremførte en vel forberedt og poengtert åpningstale. Som en svært nyttig og kjærkommen gave fra kommunen fikk bygdetunet sin første mixmaster. Men kommunen fikk også en gave.
Etter å ha erklært utstillingen for åpnet, fortalte ordføreren de fremmøtte at kommunen skulle få overlevert Liers aller første mannsbunad. Den gaven var det 72 år gamle Ragnvald Johansen som sto for. Den tidligere liungen bor nå i Sveits og fant å kunne unnvære bunaden han hadde fått som ung mann.
Ordføreren takket for gaven og sa det beste stedet å oppbevare den, var på bygdetunet. Dermed gikk gaven videre til bygdetunformann Hallingstad, som lovet å vise den frem ved alle passende anledninger. Enda flere ville fått med seg talene hvis det ble satt opp mikrofon og høyttaler. Det ville også ha overdøvet lyden av stemmer fra andre deler av tunet.
Leikarringen Noreg, Huldertråkket Linedance og Øverskogen Toradergruppe overtok oppmerksomheten med musikk og dans, og etter hvert fikk også de fremmøtte ta del i dansen ved maistangen som var pyntet med friskt løv og blomster.
Utstillingen er åpen hver søndag fra 12 – 16 helt frem til kulturminnedagen 12. september. Vafler og kaffe kan kjøpes alle åpningsdagene. Det kan visstnok rømmegrøt også.
På bildene under sees (fv):
Ragnvald Johansen orienterte de fremmøtte om bunadens historie og bakgrunnen for gaven
Ordføreren mottok den museumsverdige bunaden fra eieren, Ragnvald Johansen
Ordfører Ulla Nævestad og bygdetunformann Truls Hallingstad så seg grundig om på utstillingen, som i år har gammeldags vask og stell av tøy som tema.