Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

- Du er en time for seint ute. Vi er akkurat ferdige. Jeg står slukøret i døra til møtesalen og kjenner svarteperlatteren samtidig som jeg merker nesa vokser. -Jammen, jeg fant ikke noe tidspunkt på referatet fra forrige møte. ”Mailen da, den har du fått, eller var det en SMS vi sendte? Beskjed er i alle fall kommet til skolen. Nei, jeg måtte medgi for meg selv at mailboxen ikke var åpnet i dag. Men jeg hadde altså fått det for meg at møtet var etter skoletid ut fra en forelda tankegang om at det gjaldt å spare penger og unngå å sette inn vikar for at jeg skulle på møte. Men nei, slik var det ikke., dessuten hadde de alltid hatt møtene på samme tid.
-Men jeg er altså ny på gruppa. Ingen mente det hadde noe å si.

Jeg bladde raskt gjennom det fyldige standardreferatet og håpet at jeg kanskje hadde oversett tidspunktet der. Samtidig husket jeg erfaringen jeg har gjort om at lange referater ofte er uttrykk for dårlige møter. Og dessuten hvor nøye vi var med datoer og klokkeslett dengang møtereferatskriving var en viktig del av norskpensumet i 8.klasse. Noen møtedeltakere var alt på vei ut døra, men stoppet for å høre hva jeg hadde å si tantestemmen som nå med en viss oppgitthet ønsket en innrømmelse.

- Nei, sa jeg  trassig . Jeg har ikke lest mailer i dag. Telefonen vet jeg ikke hvor er, men er den innen hørevidde, vil den svare hvis jeg ringer fra fasttelefonen på veggen. . Fra klokka kvart på åtte til to på dagen hender det at jeg prioriterer på en måte som gjør at jeg ikke får tid til å koble opp maskinen. De andre var forsvunnet antakelig på vei til et sted der de kunne få sjekket mailen. En stod alt med åpen bildør og snakket i mobilen.

Jeg tilhører ikke dem som med innoverblikk og yttertøy strener til arbeidspulten før arbeidstid for å sjekke mailen. Jeg er heller ikke av dem som på møter bråreiser meg og kaver av sted, velter stoler og tråkker på tær på vei mot døra med et jaget uttrykk i ansiktet etter å ha kjent kraftige vibrasjoner fra mobilen i bukselomma.

Til og med på kirkegården i begravelser har jeg sett dem, mobiljunkiene, snikende omkring på leit etter ei støtte høy nok til at de med bøyd nakke og ti tommeltotter kan taste seg bort fra øyeblikkkets tristhet. Sist jeg var på konsert merket jeg at dama foran satt med propper i øra og ledninger ned til en boks hun hadde i fanget. Det var slik å forstå at hun tok opp alt fra scenen. Sikkert fordi hun om noen senere skulle spørre henne om konserten , skulle kunne si: - Den ligger i ei lydfil på mailen din. Vi sjekker vel mailen?

I 60-åra gjorde en filosof seg populær på å hevde at maskinen er en forlengelse av mennesket. Noe jeg fikk bekreftet hver gang jeg var seint ute til skolen og måtte kaste meg på sykkelen for ikke ved skolestart å komme i hæla på læreren inn i klasserommet. I samme situasjon i dag ville jeg kanskje sendt ei melding. Ville mobilen på samme måte som sykkelen da vært en forlengelse av meg?

Mail og SMS har tatt bort den terskelen av ubehag som kan ligge i det å ta personlig kontakt. Det holder bare med ”syk i dag”, ”kommer ikke på møte”, ”forsinket”. Noen nærmere forklaring som kan gi rom for nyanser og dermed rokke ved budskapets troverdighet er ikke forventet.
Før var det så mye snakk om at mediet er budskapet. Virkeligheten var på TV, sa vi. Nå er det kommunikasjonskanalen - eller snakker vi om to sider av samme sak? I hvert fall er det ikke alvor før det er på mail eller SMS.





Flere saker fra arkivet

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Mer penger til aktiviteter

- Kulturdepartementet har kommet med en fersk ordning for momskompensasjon for idrettslagene, sier Roar Bogerud, liung og leder av Buskerud Idrettskrets.

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Svar til Dag Frode Gulsrud

Det ser ut til at Gulsrud nesten er mer opptatt av at tilhørerne ikke kom til orde i et åpent orienteringsmøte for formannskapet den 11. mai enn av selve saken om skolestrukturen. Selv om Gulsrud ikke var tilstede i det nevnte møtet, gjør han likevel et stort nummer ut av dette både i innlegg og epost til meg og andre.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.

Best i test

Grei nok plan for Lierskolen, eller.....................?

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Guttekonferansen- Folk på Guttekonferansen

26.10.06 var det klart for den ettertraktede Guttekonferansen. Gutter fra 9. og 10. klasse i Lier skulle være en hel dag sammen med mye bråk og moro.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Bort i svarte natta

Fredag 13. mars er siste sjansen ti å se ”Blott til lyst" sin forestilling på dramascenen på Stoppen Vi var på premieren onsdag kveld

Tomra i Lier sier opp 40, uten forvarsel..

Etter det en av de oppsagte forteller, er det stor harme på Tomra i Lier, da mange ansatte igår fikk utlevert en gul postit-lapp, hvor det sto at de dagen etter måtte i møte hos ledelsen. Når vedkommende spurte hva det gjaldt, kunne ikke budbringeren si noe om det..

Liernetts redaktør drapstruet

Drapstrusler tikket inn på epost i morges.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Vice Versa

Et kor for oss, et kor for deg. Vice Versa synger seg opp mot jubileumskonsert. Den blir lørdag 8. november på Haugestad.

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

Så er det Kammerkoret sin tur

Lørdag 20.12 kl. 19 synger Lier Kammerkor julen inn i Frogner kirke.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal