Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

En mye omtalt hendelse her om dagen brakte frem et minne fra 1950-tallet.  Jeg var knapt ti år, og min storrøykende far trengte flere sigaretter. Derfor ble jeg forsynt med penger og sendt av gårde til en butikk han ofte handlet i.
- 20 Blue Master, sa jeg.
- Det selger vi bare til voksne, svarte den myndige damen bak disken.

Overrasket over høyst urettmessig å bli tatt på ”fersk gjerning” og med en følelse av at det ville være pinlig å komme hjem uten sigarettene, tenkte jeg at saken ville bli oppklart hvis damen snakket med min far neste gang han var innom butikken.

- Du vet vel hvem jeg er, begynte jeg, men kom aldri videre, for nå var damen i kamphumør.
- Ikke om du var sønnen til Kongen hadde du fått kjøpe sigaretter av meg, sa hun, og jeg forsto at slaget var tapt og at det bare gjensto å vende tomhendt hjem. Samtidig innså jeg at alt man sier kan bli misforstått.

- Hadde vært hyggelig
De siste dagene har media fråtset i beskrivelser av hvordan en kjent politiker og bestefar skal ha opptrådt i samtaler med noen av Lier kommunes ansatte. Ettersom jeg ikke kan ikke komme med noe nytt og spennende om hvem som har sagt hva, og heller ikke vet noe om hvilke fysiske og psykiske virkemidler som har vært brukt, henter jeg i stedet frem en liten episode fra september i år. Da kom det nemlig en flott bok som heter ”Lier fra oven”.

Jeg omtalte boken her på Liernett og berømmet dens mange skarpe bilder. Samtidig skrev jeg litt om bokens mindre klare tekster.  Blant de sistnevnte var forordet, der ordfører og rådmann beskriver boken slik at det ser ut som om kommunen er utgiver. At de to er avbildet med relativt store portretter, forsterker inntrykket.

Den bokomtalen likte rådmannen dårlig, og så sendte han meg en e-post: ”Hørte at du hadde omtalt ’Lier fra oven’. Hadde vært hyggelig om du for en gangs skyld hadde foretatt en smule research mht opphav og vår rolle når det gjelder boken. Jeg ser at dette neppe har vært tilfelle her (heller).”

Jeg svarte like diplomatisk: Hadde vært hyggelig om du for en gangs skyld hadde lest det jeg har skrevet og ikke bare basert kommentarene dine på det du har ”hørt”.

- Forferdelig og umenneskelig
Da ble det taust fra Rådhuset, og jeg trodde lenge at saken var avsluttet og henlagt. Først nå forstår jeg at svaret mitt kan ha blitt oppfattet som ”forferdelig og umenneskelig”, slik Liers ordfører nylig omtalte en helt annen meningsytring. Dermed kan det ikke utelukkes at saken om et par års tid dukker opp på noen helsider i lokalpressen.

Til slutt: ”En smule research”, slik rådmannen anbefalte, har vist at kommunens medvirkning var mer omfattende enn først antatt. Kommunen har bekostet deler av redaksjonsarbeidet med boka og dessuten forhåndskjøpt innpå en tredjedel av opplaget. Men det er ikke nødvendigvis noe galt i det, og uansett ble det pene portretter i boka. Forstått?

11 kommentarer

Mandag 10. desember 2012 10:05: J-H. S.
Fulltreffer! Ikke til å misforstå :-))
Mandag 10. desember 2012 10:56: Knut
Hvis skriveriene her har som formål å bagatellisere Martin Kolbergs framtreden og ironisere over adminstrasjonens opplevelse av den, er dette ikke en fulltreffer, snarere en ganske grov skivebom. Det er forskjell på å referere til "hvem man er", om man heter Martin Kolberg eller Knut Andersen, uansett opplevelse av eget selvbilde. De reelle maktforskjellene er enorme.
Mandag 10. desember 2012 12:42: Liungen
Pointet er greit nok det. Rådmannen blir irritert når Kolberg snakker til ham, men selv kan han flåse som han vil.
Mandag 10. desember 2012 17:47: Runar Jensen
Du er en meget dyktig skribent, Knut A. Andersen. Bare så synd at du store deler av tiden kaster bort talentet på å surmule. Med litt mer humor og mindre surmaget oppgulp i tekstene så hadde det vært fornøyelig lesing.
Mandag 10. desember 2012 18:10: Petter H.
God ironi vil alltid skuffe noen. Trist for "Runar", men det er hans problem.
Mandag 10. desember 2012 19:05: Miss B
Er dette hva Lier nettavis har tenkt til å skrive om denne saken?? Vi snakker her om en mann som har brukt sin posisjon og makt på en helt uakseptabel måte. Jeg synes i utgangspunktet det er veldig synd at Liernett legger ned. Men hvis dette er hva dere har å komme med, ja så er det ikke rart leserskaren ikke er større. Veldig partisk skrevet, mistet litt respekten her.
Mandag 10. desember 2012 19:53: Runar Jensen
Jeg er vanligvis god på å forstå ironi men kan ikke se et snev av ironi her. Kanskje du kan forklare meg hvor ironien er Petter?
Mandag 10. desember 2012 20:57: Egil Berg
Jeg syns det er beklagelig at Liernett legger ned, men etter å ha lest ovenstående artikkel om en, etter min mening, viktig sak, forstår jeg at lesertallet synker. Men det er dessverre for sent å gjøre noe med.
Egil Berg, Sørumlia.
Tirsdag 11. desember 2012 00:36: Tom I.
Andersen skriver at media de siste dagene har fråtset i beskrivelser av hvordan en kjent politiker og bestefar skal ha opptrådt i samtaler med noen av Lier kommunes ansatte.
Videre skriver Andersen at han ikke kjenner saken og derfor heller ikke vil kunne komme med noe nytt om hvem som skal ha sagt hva til hvilke personer og hvilke virkemidler som har vært brukt.
Liernetts praksis er kanskje noe andre media også burde holdt seg til i denne saken? Én ting er at ordfører og rådmann kommer løpende til pressen med slike påstander halvannet år senere, en annen ting er hvordan media fråtser i denne saken.
Forkastelig! Jeg er glad Liernett ikke har lagt seg på samme linje og gitt seg i kast med tabloide overskrifter som roper ut hvem som angivelig skal ha sagt hva og hvem som angivelig har fått tårer i øynene.

For øvrig meget trist at Liernett legger ned, men ikke overraskende etter hva jeg har fått med meg av hvordan Liernett blir behandlet.
Onsdag 12. desember 2012 09:13: Fri velger
Hvis A-media en gang skal skrive historien sin tror jeg Drammens Tidendes og Lierpostens håndtering av "Kolberg-saken" blir nevnt blant de største arbeidsulykkene.
Onsdag 12. desember 2012 15:37: Miss B
Jeg må bare si at jeg er helt uenig med deg. Vi får se hvordan denne saken ender, jeg tror ikke det blir pent!!

Flere saker fra arkivet

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Ukens petit: Ny vår!

Det er heldigvis noe som bare blir bedre og bedre med årene! Det er evnen til å være ydmyk overfor årstidene, som like trofast kommer oss i møte år etter år

En bok alle liunger må ha

Årets julegave var reaksjonen da boken 'Lier sett fra oven' ble offisielt presentert på Lier Bygdetun i dag.

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

Berit – den utrettelige

Berit Dahl Soltvedt stiller opp når hun kan, og det er ofte. Denne helgen sitter hun i Frogner menighetshus med ny bok på bordet og ”tegneserie” på veggen.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Et turmål også for liunger --

Ukas kulturminnepost ligger i Drammen kommune, men ved flere anledninger har Liers menigheter hatt gudstjeneste i sportskapellet på Tverken.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Turmål også for liunger

Ukas Post ligger i Drammen kommune, men ved flere anledninger har Liers menigheter hatt gudstjeneste i sportskapellet på Tverken.

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Rørende enighet om samhandlings-reformen

Kommunestyresalen på Haugestad var i går fylt av ansatte innen helsesektoren i kommunen og politikere fra alle partiene. Lier KrF hadde tatt initiativ til møtet om samhandlingsreformen.

Dårlig samhandling

- Er det slik at elevene ved Sylling og Hallingstad og Tranby skoler har dårligere forhold for kroppsøving enn elever ved bygdas skoler? spurte Bård Strand i en epost til Liernett denne uka

Utdødd jordbærsort kommer tilbake

Bærsorten som gjorde Lier til jordbærbygda, har lenge vært utdødd i Norge.

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Petit

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Sex og jenter

Har likestillingskvinnene fra 60- og 70-tallet fostret en misforstått frigjort jentegenerasjon? spør Tonje Evju i ukens petit.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Bort i svarte natta

Fredag 13. mars er siste sjansen ti å se ”Blott til lyst" sin forestilling på dramascenen på Stoppen Vi var på premieren onsdag kveld

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Unødig uklarhet om anbud

Tildelingen av markedsføringsoppdrag for Lierdagene svekker folks tiltro til Lier kommunes anskaffelsesrutiner.

Ny Rv 23 Dagslet - Linnes: Enda lengre å vente

Det var større fremmøte enn optimisme da Lier Næringsråd i dag behandlet det tilsynelatende evige problembarnet: ny riksvei 23 mellom Røyken og Lier.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Nyhetsbildet i førjulstiden

Statsministeren befinner seg for anledningen på svært tykk is, julehandlende landsmenn sklir omkring på glatte gater i desembermørket, og kommunestyret (bildet) har hatt møte.

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Uklar skilting på Heggtoppen

Det rimer ikke at det er tillatt å kjøre fra Kirkeveien til Rimi, men ikke motsatt vei. De ansvarlige vet hva de vil, men klarer ikke å vise det.

Vraket OPS-løsningen

Flertallsvedtaket i formannskapet i går betyr sannsynligvis at det ikke vil bli bygd noe kulturhus i Lier i 2012, og saken kan bli utsatt på ubestemt tid --

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Frp vil ha svar fra justisministeren

Ulf Erik Knudsen forlanger oppklaring av hvilken rolle Martin Kolberg (på bildet sammen med Lier Aps gruppeleder Tonje Evju) har i diskusjonen om asylmottaket på Lierskogen.

Diskusjonen om Lierstranda fylte Haugestad

Sjelden har så mange hørt at noen er uenig om så lite.

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

- Den som intet sår, intet høster ...

Innlegg fra Mathias B. Dannevig (AP).

Musikal på Lierbyen ungdomsskole

Hvert år arrangeres det en musikal fremført av elever på niendetrinn, på Lierbyen ungdomsskole, og hvert år er det et nytt og stort tema for musikalen. I år er temaet ’’Den store kjærligheten’’…

Elvis på Sjåstad

”If I can Dream” med The Brothers in Law" og Sylling sangkor slo an i Sjåstad kirke søndag kveld.

Orgler i Lier

Menighetsrådet i Sylling ønsker seg helt nytt orgel i kirken og vil dermed følge rådene i Orgelplanen fra 1998.

Guttekonferansen- Forsvarets presentasjon på Guttekonferansen

Torsdag 26.10 var det guttekonferanse på Sylling skole og vi, Alan og Erik Haugen, møtte opp ved forsvarets presentasjon klokken 11:00.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Verdig markering

Dårlig værmelding og mørke skyer la ingen demper på fremmøtet til pilgrimsvandringen på Hallvardsdagen på lørdag.

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen

Eieren av plassen ved RIMI-butikken sa at parkering er greit, men skiltet med trusler om ”kontrollavgift” og borttauing står fortsatt der.

Ulla koste seg på liungbanen

Dagens tilskuer: Liers førstedame var på plass, da Liungen møtte Røa i går. Det var ikke tilfeldig at hun dukket opp på sittetribunen

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

Velgerne venter på svar

Ordfører og rådmann har seg selv å takke for rykter og uklarheter etter salget av sykehustomta.

Frogner Kirkekor synger jula helt inn

Antakelig den beste ”Glade jul” jeg har hørt hittil i år

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --