Krig er ei det beste, men …..
Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.
Til våren er det 150 år siden borgerkrigen i USA begynte. Den var en av historiens mest meningsløse kriger og ble en av de blodigste. I den nye boken ”Den amerikanske borgerkrigen” skriver professor Ole O. Moen utdypende om bakgrunnen, om krigens gang, de store slagene, om generalene og soldatene som kjempet mot hverandre og om de følger borgerkrigen fikk.
Ikke siden Walter Mondale var visepresident har en amerikaner hatt så sterk tilknytning til et norsk sted som oberstens tippoldebarn James Heg har til Lier. Her ved Heg-statuen på Haugestad sammen med DTs Ragnhild Ask Connell.
Aldri tidligere hadde så mange falt i en krig, og denne krigen var til og med en borgerkrig, eller ”en krig mellom brødre”, som er bokens undertittel. Flere enn 600.000 militære mistet livet, noe som er enda flere enn de samlede amerikanske tapene i første og andre verdenskrig.
Til tross for et stort antall kriger opp gjennom årene, er det trolig bare annen verdenskrig som påkaller større interesse i Norge enn den amerikanske borgerkrigen. Det skyldes blant annet den omfattende norske deltagelsen i borgerkrigen, som derfor har vært et nærmest uunngåelig tema i mange bøker om den norske utvandringen til Amerika. Den nye boken er imidlertid den første norske som er viet borgerkrigen i sin helhet.
Borgerkrigshelten Hans Chr. Heg er hedret med en statue foran Capitolbygningen i Madison, Wisconsin.
Liers berømte borgerkrigshelt får spesiell oppmerksomhet. Hans Christian Hegs innsats er grundig beskrevet, blant annet i en detaljert skildring av det store Chickamauga-slaget, der Heg og mange med ham falt i september 1863.
Moen skildrer nordmenns innsats på begge sider av frontlinjen. Han setter Hegs og de øvrige norske krigsdeltagernes innsats inn i en videre sammenheng og fremhever hvordan krigsdeltagelsen fikk betydning for de norske innvandrernes aksept i det nye hjemlandet.
Også i Hegs amerikanske hjemby (Muskego, senere Wind Lake, Wisconsin) er det en Heg-statue.
I tillegg til bokens hovedtema får leserne dermed et bidrag til forståelsen av hvordan de norske innvandrerne, som lenge var en isolert gruppe, falt på plass i det amerikanske storsamfunnet. At bokomslaget viser Heg under slaget ved Chickamauga, er neppe noe minus når liunger skal kjøpe julegaver om noen uker.
Den innpå 400 sider tykke boken har utvidet brukervennlighet på grunn av et omfattende register, en faktaoversikt over krigens gang og en nyttig oversikt over litteratur for videre lesning. Dessuten er relevante nettsteder listet opp.
Ole O. Moen: Den amerikanske borgerkrigen, Forlaget Historie & Kultur.
Pris: Ca. 330 kroner, avhengig av bokhandler.