Kald vind, men godt besøk
Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.
Folk kom strømmende til julemarkedet tross kulde og snø. Tross søndagsåpne handlesentre. Tross skiføre i marka. Tross juleforberedelser hjemme. Tross at bilene må settes igjen ved Lierbyen skole og at man må begi seg derfra med buss eller til fots.
Mange kjøpte eplesaft, et av bygdetunets egne produkter.
Skoletime i gammel stil i bygdetunets skolestue.
Julegrøt med smør, sukker og kanel lokket mange opp i annen etasje i gjestgiveriet. De ble godt mottatt.
Julemarkedet på Lier Bygdetun er blitt en svært så populær tradisjon. Ettersom det foregår i nokså tilårskomne omgivelser, tror kanskje noen at det har en lengre historie enn de fem årene det har vart. En annen viktig forklaring på suksessen er nok det store engasjementet fra de frivillige helt fra tidlig planlegging og forberedelser til de hektiske timene markedet er åpent.
Det var en mager trøst i kulda på søndag at både lørdag og mandag var enda kaldere.
I år var det flere boder enn noen gang før, men det ble nok en kald fornøyelse for dem som sto bak utendørsdiskene de fire timene markedet var åpent. Dessuten måtte de jo bruke tid både før og etter.
Uten innsatsen fra de mange frivillige ville det ikke blitt noe julemarked på bygdetunet.
Kulde og vind gjorde også at flere enn vanlig holdt seg innenfor dørene og smakte på alt fra flatbrød til julegrøt og smultringer. Kjele etter kjele med varm julegrøt ble båret opp i annen etasje i gjestgiveriet, men det var også mulig å få noe å spise og drikke utendørs. Varm gløgg gjorde seg godt for den som forsøkte å holde ut lenge.
Varme skjerf og votter hadde opplagt noe for seg.
Blant de mange gjestene som spiste i gjestgiveriet, var det en med helt spesiell tilknytning. James T. Heg er oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn, og det betyr at det var hans tipp-tippoldefar Even Hansen Heg som drev gjestgiveriet helt til familien utvandret til Amerika i 1840. Selv er James T. Heg "Deputy Chief of Mission" (nestkommanderende etter ambassasdøren) ved den amerikanske ambassaden i Oslo.
James og Janet Heg har et spesielt forhold til gjestgiveriet på bygdetunet.
I en tale før lysene på juletreet ble tent, understreket ordfører Ulla Nævestad verdien av julefeiringen og bakgrunnen for den. Hun hadde også noen godord til dugnadskreftene fra historielaget og til de andre som hadde muliggjort det fine julearrangementet på Lier Bygdetun.
Her er noen flere bilder fra julemarkedet:
Og husk til slutt: Neste julemarked blir 2. søndag i advent 2011, nærmere bestemt søndag 4. desember. Sett av dagen allerede nå!