Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 468c5c004429490a5645ae0b1e612ed5

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Bildene kom for dagen da Roald Henriksen i Lierbyen tok kontakt med Lier Historielag og spurte om det kunne være interesse for noen gamle bilder av bygningen og mennesker som bodde der. Bildene hadde han tatt i 1956, altså for 56 år siden. Årsaken til fotograferingen var at han og hans kone Marion på den tiden bodde ca. ett år i en liten leilighet i den ene enden av sidebygningen.

Det er sikkert mange som har tatt bilder av bostedene sine opp gjennom årene, men ikke alle har tatt så godt vare på dem som Roald Henriksen, og bare de færreste hus har hatt en så spennende historie som det over to hundre år gamle gjestgiveriet, som etter flytting og restaurering er blitt et midtpunkt på Lier Bygdetun.

Det er i alt åtte bilder Henriksen har overlatt til Lier Historielag, som vil sørge for at de blir trygt oppbevart i lagets omfattende bildesamling.

Liernett presenterer i dag bildene med opplysningene Roald Henriksen har gitt om dem. Han tar et lite forbehold om noen av navnene. Hvis noen av Liernetts lesere har ytterligere informasjon, hører vi gjerne om det.

Frk. Ragnhild Meyer (pensjonær) og Marion Henriksen spiller badminton foran hovedbygningen. På balkongen gårdsgutten Bent.

Kaffetid på verandaen. Fra venstre Hans Enger (livør), Marion Henriksen, frk. Sigrun Lien (fra Selbu og ekspert på selbuvotter) og Bent (en dansk gårdsgutt som hjalp til med innhøstingen).

Fra venstre frk. Ragnhild Meyer, Hans Enger, fru Bjerknes og frk. Borghild Alme (livør)

Oppvask på kjøkkenet. Fra venstre fru Bjerknes (pensjonær), frk. Borghhild Alme, frk. Sigrun Lien (hushjelp)

Familien Enger klar for tur med ”campingbilen”. Fra venstre Thorolf Enger (sønn på gården), Svein Hansen (sønn av Margareth Walle fra første ekteskap med Hansen, som døde), Gyda Enger (husmor), Rolf Enger (gårdbruker på Hegg), Margareth Walle (eldre søster av Gyda Enger).

Samlet foran sidebygningen. Fra venstre Marion Henriksen (avløser for Gyda Enger), fru Bjørkvold (pensjonær), Thorolf Enger, Thorleif Enger (far til Rolf Enger og bestefar til Thorolf), frk. Ragnhild Meyer, Hans Enger, Svein Hansen, Gyda Enger, Rolf Enger, Bent, Margareth Walle, frk. Sigrun Lien og frk. Borghild Alme.

Før og nå

Da Roald Henriksen fotograferte bygningen i 1956, var den allerede over 150 år gammel.

Til slutt tar vi med et bilde som viser hvordan Heg Gjestgiveri tar seg ut på Lier Bygdetun, nærmere bestemt under den godt besøkte kulturminnedagen i september 2011.

Forrige artikkel:Toget er gåttNeste artikkel:
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode