”No Man is an Island”
Tjue minutter alvor med tiendeklassinger som har vært i Auschwitz
Du trenger ikke gråte i Auschwitz. Et av målene for turene norske skoleelever gjør til konsentrasjonsleire i Tyskland og Polen er å trekke lærdom av fortida. Det må ikke skje igjen. Men det er langt fra sikkert at det de ser på turen gir en effekt som gjør at de er vaksinert mot å være med på enhver krenkelse av menneskeverdet seinere. Først og fremst fordi det som er igjen av leirene aldri vil kunne gjenskape den redsel og frykt som engang rådet grunnen innenfor høye strømførende piggrådgjerder.
Redselen ligger både bortenfor vår fatteevne og ords rekkevidde. Men all energi og aktivitet elever har brukt i forberedelsen av turen, kan gi rom for tanker og følelser som gjør at de får en bredere forståelse av begrepet menneske.
Silje sier: - Det er ufattelig at mennesker kunne overleve under slike forhold. Sophia er opprørt over menneskenes grusomhet. Guro mener vi ikke vil kunne forstå fangenes situasjon.
Mange advarer mot fare for å bli hjernevasket, og ingen er sikre på at det ikke vil skje igjen. Derimot er alle enige om at det har vært en kjempetur. - Vi er blitt så mye mer sammensveiset.
Det har gjort noe med klassemiljøet. Vi har kommet nærmere hverandre. Mange prøver å forklare det de føler, men finner ikke helt ordene. Kan målet for turen ha hatt noen betydning for det som har skjedd? Ord strekker ikke til. Så er de tjue minuttene til ende. ”Arbeit macht Frei” er en er en grotesk situasjonsbetinget sannhet pønsket ut av Rudolf Höss, kommandanten i Auschwitz, og brukt som velkomsthilsen til fangene som gikk inn leirporten.
” No Man is an Island”, er en sannhet av allmenngyldig karakter. Har elevene fått en større forståelse for akkurat det, ble målet for reisen nådd.
På bildet:
Bakerst: Haakon E. Koi, Mathias Dellner, Guro S. Wamstad, Bjørn Ole V. Eriksen, Ingvild O. Mjøen, Kine Justad, Siri M. Gravdal og Ole Anders Enger.
I midten: Thora Karen Knutsdottir, Caroline Haukedal, Silje D. Hansen, Aagot M. Gurandsrud, Anne Kristin Elsrud, Sophia M. Gunnwald og Helene R. Stenstad,
Foran: Amanda H. Mehren, Sheena Brenden, Ingrid Selma Dahlgren, Simen Solberg og Rebecca Eilevstøl