Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7e3e2d8ca45769324c807c1201627ca3

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.


Øyvind Kjeksrud og Bjørn Warud alias fortograf Werring og Edvard Munch Foto: Thv.l

Her om dagen kom to middelaldrende herrrer til Tranby skole. De to var Øyvind Kjeksrud og Bjørn Warud alias Edvard Munch og fotograf Werring, et omreisende tomannsteater utsendt fra Askeladden friteater som i et års tid har hatt forestillingen Edvard Munch, et dikt om livet på repertoaret.


Foto: Thv.l

I et hjørne av Tranbyhallen hadde de plassert en sofa, hengt opp et bakteppe, gjort klar en diasframviser og spredd sentrale verk av Munch langs veggene. Det hele virket litt loslitt og malplassert. Her skulle nå pubertetssprengte niende –og tiendeklassinger få erfare at tanker om kjærligheten, angsten og døden følger oss i større og mindre grad gjennom hele livet. Og hvordan vi får det er i stor grad avhengig av hvordan slike tanker påvirker oss. Fortograf Werring er hjemme hos Munch i atelieret på Ekely. I stedet for å feste øyblikket på en fotogrfiske plate blir både kunstneren og fotografen opptatt av fortida.


Foto:Thv.l

Gjennom en rekke verbale flashbaks får vi et et langt sannerer portertt av Munch enn noe fortografi kunne gitt. Fotograf Werring forteller om de ytre hendelser og Munch tar seg av tokningen, blar tilbake i dagboka og forklarer hvordan skjellsettende opplevelser i eget liv har fått store maleriske konsekvenser. Det hele blir illustrert med bilder fra det Munch kalte livsfrisen - sentrale verk som er klare veivisere til forståelen av kunstnerens tanker og motiver – Madonna, Melankoli, Sjalusi, Skrik, Døden i sykeværelset Livets dans m.fl.


Foto: Thv.l

Musikken var ramma rundt forestillingen, Dvorák 9., toner fra fransk impresjonisme og Leonard Cohen satte Munchs tekster, unnskyld bilder inn i en større sammenheng. Det hadde vært intense 45 minutter. Elevene var oppmerksomme, framføringen hadde tydelig rørt ved en streng hos de fleste. Kanskje burde det vært tid til en ørliten oppsummering der all fiksjon ble lagt til side og elevene kunne komme med sitt ut fra egen erfaring? Likevel vil nok noen før eller siden finne trøst i at Edvard Munch ikke hadde det så greit han heller.


Foto:Thv.l


Lar seg ikke deppe av Munch. Tiendeklassinger på Tranby skole. Foto: Thv.l

Forrige artikkel:FotoutstillingNeste artikkel:Lier-nett kommer til å forsvinne snart!
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode