Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: eaf84dc71021929ae92b51fd4fb55c07

Den kulturelle skolesekken er åpen

Usedvanlig dyktige utøvere fra Rikskonsertene lagde tirsdag to flotte forestillinger med Ella Fitzgerald som tema i Tranbyhallen.


Majken Christiansen vokal, HÃ¥vard Fossum saksofon og Olga Konkova piano Foto:Thv.l

På tirsdag ble det pakket ut en musikalsk godbit på Tranby. Rikskonsertene var innom og presenterte ”The first lady of song” – Ella Fitzgerald. Direkte fra New York til Tranby er vi fristet til å si etter å ha opplevd Majken Christiansen vokal, Håvard Fossum saksofon og Olga Konkova piano formidle den store sangerinnes liv gjennom musikken hun elsket.


Foto: Thv.l

De tre utøverne er hvert på sitt felt usedvanlig kompetente, og når de samles om et felles prosjekt, blir det stor kunst. Tranbyelever med lærere fikk først oppleve en Theater`s Amateur Night i New York på midten av 30 tallet. Dit kom den den 16 årig Ella. Hun skulle danse, men beina skalv mer enn stemmen, og det ble sang. Med sin ”A tasket a basket” fikk hun salen til å stilne, og slik ble det også da Majken Christensen i Tranbyhallen kopierte Ellas debut for snart 70 år siden.


Thv.l

I 1938 ble ”A tasket a basket” en hit,og en stjerne var født. Majken Christiansen var strålend som Ella. Repertoaret til de samspilte muiskerne fulgte livsløpet til den store sangerinnen - fra det glade og lystige, gjennom smektende romantikk til den blåeste blues. Alle sjangre innenfor jazz - og populærmusikken måtte til for å tonesette ei fargerik dame. Det var et liv gjenfortalt i musikk, et liv preget av store svingninger og turbulens.


Thv.l

Men heldigvis for oss ble det langvarig, og på slutten av sin karriere gjorde Ellla både Stones -og Beatles låter til sine. Hadde fortsatt vært i live, ville hun adobtert dagens musikkstil, for ikke å snakke om hvis hun hadde levd i rennessansen. Hun gjorde tidens musikk til sin.


Thv.l

Men Ella brukte ikke bare stemmen. Hun er berømt for scat-sangen der hun etterlikner de forskjellige instrumentene i orkesteret, noe også Majken gjorde på en fortreffelig måte. Manglet det ei trombone, kunne Ella trå til med luftrombona si. Men hun nøyde seg ikke med instrumentene. Det hendte hun også tok for seg av mannen bak. Og det som begynte med sweet jazz utviklet seg ofte til en klagende blues.


Thv.l

Elevene fikk tre uforglemmelige kvarter med Ella Fitzgerald. Vi håper besøket motiverte noen til å trenge dypere inn i Ellas sangverden. I løpet av sitt liv spilte hun inn flere enn 2000 låter, så det skulle være nok å ta av.


thv.l

Den kulturelle skolesekken hadde ikke letnet noe særlig. Kunstnere av mange slag står i kø og er klare for Lierskolen. Vi får håper det blir tid igjen til vanlig undervisning.


Thv.l

Forrige artikkel:Førsteplass i østlandscup – Taekwon-doNeste artikkel:Vetrhus Bluesband
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode