Karius, Baktus og Tannfeen
Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.
- Vi har det siste året jobbet meg temaet meg selv. Da vi kom til jul lurte vi på hvilken vei vi ønsket at tema skulle fortsette. Etter mye fram og tilbake kom Mariann med et godt forslag: Karius og Baktus. Her kunne vi fortsette på det vi hadde begynt. Vi hadde snakket mye om hva som er bra for kroppen vår, sunn mat, god hygiene, trening, og ikke minst god tannhygiene. Samtidig oppdaget vi at Karius og Baktus hadde 50-års jubileum i år. I samråd med alle i barnehagen ble vi enige om å gå for dette. Vi ønsket å involvere barna mest mulig. Vi hadde samtaler med barna og lagde tankekart. Dette ble gjort i aldershomogene grupper. Barna hadde veldig mange gode forslag. Noe av det som barna ønsket var; fargelegge Karius og Baktus, lage dukkene, ha en forestilling, synge sangene, lage båten til Karius og Baktus, smake på loff med sirup, lære mer om tenner, pluss mye mye mer.
Vi voksne brukte personalmøter og avdelingsmøter til å forberede og planlegge veien videre. Barna ønsket å ha en forestilling. Hvordan skulle vi gjøre dette, og hvordan klare og involvere alle barna og de voksne i barnehagen? Noen voksne satte seg ned og skrev et utkast til en forestilling, vi ønsket å få med noe mer enn bare en kopi av originalen.
Derfor kom Tannfeen inn i historien. Tannfeen i Veslefrikk FUS barnehage as er veldig opptatt av kosthold og at vi skal spise mer grønnsaker og ikke så mye søtsaker. For at alle skulle kunne være med måtte vi dele inn i grupper, også her valgte vi aldershomogene grupper. Ettåringene ble tanntroll, toåringene ble tannkoster, tre åringene ville synge vers nummer èn, Fireåringene vers nummer to, femåringene vers nummer tre, samtidig ville de største lage en dans. "Waka waka" ble sangen, og Yocaira (en av de ansatte, som også spilte ett av tanntrollene, se bidet nederst på sida, red anm) lagde en dans til. Dansen ble så godt mottatt at vi ble enige om at den måtte alle i barnehagen lære seg. Så med et aldersspenn fra ett år og opp til 60 år ble det mye øving og mye latter. Barna elsket å danse. Tror nok mange foreldre også ble involvert i denne prosessen på hjemmearenaen.
Hele prosjektet endte altså med en stor forestilling, ”Karius, Baktus og Tannfeen”, hvor alle barna i barnehagen var på scenen. Barna var selv med å lage og velge kostymer. Vi lagde og en utstilling av noe av det barna har laget gjennom det siste halve året.
Forestillingen ble vist for alle foreldrene, og en del besteforeldre, i barnehagen, samt Helgerud barnegård. Forestillingen handler om Karius og Baktus og deres gode venn Tannfeen. Karius må dessverre reise til Lotta i Sverige da hun har altfor lite hull i tennene sine. Underveis kommer Tannfeen på besøk. Det kommer tanntroll på scenen, tannkoster, barn som synger sanger fra fortellingen, og barn som danser. Tannfèen kommer tilbake med grønnsaker hun har handlet på Rimi, samtidig møtte hun Karius som blir med tilbake i tennene til Jens. Det hele ender med en stor grønnsaksfest hvor alle i hele barnehagen danser til "Waka Waka".
Det har vært et lærerrikt prosjekt. Vi har lært å sy, lage forestilling, at det ligger mye trening bak en dans, hvor viktig det er å ta være på tennene, vi har hatt besøk av tannpleier, funnet naturmaterialer som vi lagde flåter av, danse, koordinere alle bevegelsene til musikken, synge i kor, og mye mye mer.
Vi gleder oss allerede til neste prosjekt her i Veslefrikk FUS barnehage as.

