Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Erlend A. Koppergård vant tur til Afrika

Han har sendt oss en reportasje fra hva han opplevde.

En annerledes jul

Andre juledag mens alle i Norge koser seg med julematen, sitter åtte forventningsfulle speidere på fly med kurs for fjell landet Lesotho og en noe annerledes jul.

For litt over ett halvt år ble alle speiderne i nedre Buskerud krets invitert til å lage en presentasjon med tittelen ” Lesotho sett med norske speiderøyne”. De åtte som hadde best presentasjon fikk støtte til å dra og besøke Lesotho Girl Guides organizations, som Norges speider forbund har støtta med penger gjennom mange år.

Under her har jeg skrevet litt om hva vi gjorde og opplevde

Etter mange timer på fly og flyplasser ankommer vi Maseru airport i et lite små fly. På flyplassen står fem afrikanske speidere klare til å ønske oss velkommen til Afrika og Lesotho Girl Guides. Etter en noe hompete tur til speider sentret venter en varm velkomst med 60 jublende speidere og åpning dans.

Etter en god nats søvn var vi klare for speiderleier. Speiderleier i Afrika fant vi fort ut at var ganske annerledes enn de vi var vant til hjemme. I stedet for å leke og lære knuter så dro vi til Beautiful gate et hjem for aids smittede småbarn. På barnehjemmet tok vi og de afrikanske speiderne, rydda uteområdet og passa på de aidssyke barna. Resten av dagen gikk med til å spille fotball med noen gatebarn som fikk lov til å bo på speidersenteret til de hadde funnet seg et nytt hjem.

Dagen etter var det opp klokka 6, og tur ut i byen. Vi ble delt opp i seks forsjellige patruljer som vi skulle gå sammen med på orienteringa i byen. Det ble en varm og slitsom formiddag. Vi besøkte fler poster som for eksempel slottet til kongen og statsminister boligen. På hver post skulle vi ta et bilde av speidere med huset eller stedet i bakgrunnen,

Dette bød på problemer flere steder der vi ikke fikk lov til å ta bilder, men det ordna seg til slutt. På ettermiddagen samme dag var det klart for Workshop hvor vi norske speidere lærte de afrikanske speiderjentene norske speideraktiviteter. Jeg, Øystein, Ingrid og jeg lærte 60 speidere å knyte tyrkerknop (en avansert pynteknute), mens Guro, Charlotte og Heidi lærte afrikanerne norske leker og sanger.

Vi hadde også med oss utstyr til å lage papir frosker med. Helge og Lars prøvde etter beste evne å lære jentespeiderne å lage frosker. Sent på ettermiddagen gikk vi og besøkte guttespeidersenetret. På senteret var det bare tre ledere, for resten av speiderne var på tur i fjellene rundt hovedstaden. De tre guttespeiderlederne fortalte om speiderarbeidet de drev. De viste oss masse bilder fra møter og turer, de til å med danset og sang for oss.

På dag tre dro vi og besøkte Lesotho save the children (redd barna). På barnehjemmet luka vi grønnsaksåkeren og vaske husa de bodde i. Da vi var ferdig med å jobbe, lekte vi med de foreldreløse barna. Resten av ettermiddagen gikk med til å spille ball med speiderne og slappe av i skyggen.

På kvelden var det klart for bursdagsfest, en av speiderlederne fylte 65 år og dette ble feiret med kake, dans og afrikansk hip hop til langt på natt.
På nyttårsaften var det pakking for de afrikanske speiderne og gudstjeneste. Så delte vi ut merker vi hadde hatt med oss fra Norge, leieren ble avsluttet og å alle speiderne dro hjem.
Vi norske speidere tilbrakte en stille og rolig nyttårsaften på speidersenteret med seks pizzas og kortspilling.

Etter speiderleieren var vi enige om at dette hadde vært var en minnerik og morsom opplevelse som vi kommer til å huske for resten av livet.

Men turen var ikke ferdig med det. For tidlig neste morgen kom Collin og henta oss på speidersentret. Nå satet vi kursen for Sør-Afrika og safari med ville dyr.

Etter en to dagers biltur i nordøst Sør-Afrika kom vi fram til Moholoholo der vi skulle bo tre netter. Moholoholo ligger like ved Krüger parken som er en freda park med mange ville dyr i.
De to neste dagene var vi på safari og så løver, sebraer, giraffer og elefanter og mange andre dyr.

Etter noe fine dager i Sør-Afrika var det tid for å dra hjem til Norge og vinteren.

Jeg tror alle syntes at dette var den morsomste og mest lærerike speiderturen de hadde vært på.
Jeg for min del ville gjerne tatt meg en tur tilbake om noen år.



1/24 (IMG_3251.jpg)
2/24 (IMG_3278.jpg)
3/24 (IMG_3434.jpg)
4/24 (IMG_3486.jpg)
5/24 (IMG_3568.jpg)
6/24 (IMG_3583.jpg)
7/24 (IMG_3985.jpg)
8/24 (IMG_4003.jpg)
9/24 (IMG_4553.jpg)
10/24 (IMG_4649.jpg)
11/24 (IMG_4788.jpg)
12/24 (IMG_4890.jpg)
13/24 (IMG_5016.jpg)
14/24 (IMG_5095.jpg)
15/24 (IMG_5258.jpg)
16/24 (IMG_5383.jpg)
17/24 (IMG_5431.jpg)
18/24 (IMG_5453.jpg)
19/24 (IMG_5557.jpg)
20/24 (IMG_5592.jpg)
21/24 (IMG_5754.jpg)
22/24 (IMG_5779.jpg)
23/24 (IMG_5956.jpg)
24/24 (ingress.jpg)

3 kommentarer

Søndag 14. januar 2007 11:42: Rune Elven
Fantastisk flotte bilder! Jeg er imponert.
Søndag 14. januar 2007 19:34: Eks-speider
Dette må jeg si hørtes utrolig kult ut å oppleve! Synd vi kun opplevde indre øverskauen den gang jeg var speider, men det var jo like spennende på sin måte det også!
Onsdag 17. januar 2007 16:27: ole
ser ut som det var moro erlend

Flere saker fra arkivet

Speidere fra Tranby på 6. plass i NM

Patruljen Sofagris konkurrerte om å bli Norges beste speidere i Granåsen i helgen

Hvem er Norges beste speidere?

Kommende helg arrangeres NM i speiding ved Solli Gård (på bildet) i Asker

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Speiderne hilste flagget

Syllingspeiderne har stått ansvarlig for flaggheisinga i Sylling 17. mai siden 1995.

Hva skal vi med livline?

Her om dagen, så jeg speidere som trente med livline. For de uinnvidde er ei livline et rep, med noe tungt i enden. Tanken er at man skal kaste den ut i vannet (...)

Afrikanske rytmer over Tranby

Topp forestilling - med topp instruktør

Støtter barn og unge på Øst-Timor

Oliver Borgevad Lunde (10), Celine Strøm Thorrud (8) og resten av Sylling-speiderne gjorde i går en stor innsats i årets speideraksjon

Karius, Baktus og Tannfeen

Et prosjekt endte i en forestilling med små skuspillere som sang og danset, da Veslefrikk Barnehage feiret at Torbjørn Egners tanntroll er 50 år.

Sjåbagos på Barnefestival i Sandefjord

- Vi er så stolte

Musikk fra Senegal i Den kulturelle skolesekken

Musikerne Olav Torget og Solo Cissokho reiser denne uka rundt på ungdomskolene med senegalsk musikk til elevene i åttende og tiende klasse.

Fjerde julebrev fra Malaga

Nyhetsmeldingene om glatte veier i vinterlandet virker stadig mindre interessante. Det er rart, for hjemreisen kommer stadig nærmere.

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Halloween i Norge

Så er Halloween over og hvilken skuffelse som ventet oss hjemme. Vi var bare en liten tur ute og i mellomtiden hadde noen både sprayet ned hoveddøren med sølvspray og stygge ord og ødelagt ringeklokken.

17.mai - 07 i gang

Speiderne i Sylling Lier 2. heiser flagg og vekker folk til en vakker dag med sol og brus i grønne bjerker.

Desemberblomsten til Oddevall skole

Oddevall Skole fikk Månedens blomst for desember

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Julekonsert med afrikansk vri

Tranby skolekorps lager en utradisjonell julekonsert med afrikanske kostymer sammen med den kjente jazzgruppa Brazz Brothers.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Afrikanske rytmer i Sylling

Tourmani group fra Tanzania er på norgesturne. Etter å ha spilt i, blant annet, Trøndelag Teater, Olavshallen og Hedmark Teater kommer de til aulaen i Sylling

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Julegrana i Kraftkollen for tredje gang

Julegrana i Kraftkollen er en videreføring av en vellykket vardetenningen ved millenniumskiftet. Den gangen var det hundrevis av mennesker i fakkeltog opp den bratte lia til Kraftkollen. En vellykket markering som folk i lokalmiljøet pratet om i uker. Hennummarka Vel ønsker å følge opp denne historiske markeringen ved å tenne en julegran i Kraftkollen hvert år. 2001 var første gangen. Den siste lørdagen i november. Et enkelt arrangement med fakkeltog og flere hundre mennesker ved grana oppe i kollen. Snø og lett tåke skapte en spesiell trolsk stemning i skogen. Folk satte pris på noen stille timer i skogen. Og så lenge grana var tent, var den på prat i flere prestegjeld der den lyste godt synlig mot toppen av Kraftkollen. Selv flygere som bor på Hennummarka, fikk spørsmål fra kolleger om hva som nå lyste i Kraftkollen.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Savnete gutter ble funnet

Leteaksjon etter to tenåringsgutter, ble satt i gang i kveld, og etter kort tid ble de funnet i god behold nær Eiksetra

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Flaggheising og vekking

Speiderne, med sin leder Marianne Fossen, stod ansvarlig for flaggheisingen ved Sylling skole. Etterpå gikk de gjennom sentrum -

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Nå er det advent

Julegrana lyser oppe i Kraftkollen

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Lier Volleyballklubb herrer elite

Kvartfinale NM mot Randaberg søndag 27.11 kl. 16.00

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

3/4 klasse ved Oddevall skole vant

Kulturvertene Maria Johannsen og Hilde Marie Nes tok i mot ordfører, banksjefen i DnB NOR og skoleplanlegger som skulle dele ut premier til 3/4 klasse ved skolen.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Sydover nordpå

Rikskonsertene med verdenskjente musikere i Tranbyhallen

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Rytme for livet!

Det var ikke fritt for at elevengasjementet økte fra stakato til fortissimo når Sserunjogi George Kitogo fra Uganda inntok Tranby skole med et bombardement av rytmer, sang og inspirerende kulturelle spillopper fra hjemlandet.

Pressemelding - Fargerik familiefest på kvinnedagen

Velkommen til en ”Fargerik familiefest” – på Kvinnedagen 8.mars på Lierbyen ungdomsskole. Her blir det varierende underholdning fra mange land. Det er Flyktning- og Voksenoppplæringssenteret og Kulturkontoret som står bak denne flerkulturelle familiefesten.

Flinke natteravner på Svangstrand

Natteravnene hadde god kontroll på Svangstrand.

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

En hyggelig uke i Falkøping

Ungdomsutvekslingen med Liers vennskapskommuner holdes ved like.

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Sterk 7. plass

Maren Jansson Haverstad var best av de norske deltakerne i sin klasse i European Cup i St Morits i helgen.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Litt knall og fall

SFO-ansatte hadde det morsomt og fikk i tillegg styrket kompetansen, da vinteraktivitetskurset ble arrangert på Oddevall.

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Høstet stor applaus

Tobias Brandal Busæt har en trikserekord på over 6000 og viste deltakerne på Sylling IF s fotballskole i helgen hva han kan og hvordan de unge kunne trene.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Adskilt i seks år

- Jeg har startet et nytt liv, sier Solomon Girmay som endelig fikk familiegjenforening med kona og de to barna i sommer.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Cowboyfest og håndball

Det syntes Amalie (tv) og Tenna fra Hobro var toppen, men de fleste av deltakerne i Foreningen Nordens ungdomsutveksling vil kanskje huske turen opp Asdøljuvet med noe ustødig kanopadling på Asdøltjern --

Femte julebrev fra Malaga

Et småbruk med oliventrær, svømmebasseng og med utsikten på bildet, som ble tatt tredje juledag, er til leie og har vært blant utfluktsmålene i romjulen. Det har også den britiske kronkolonien Gibraltar, også kjent som "Gib" og "the Rock".

300 gikk marsjen

- Men Turistforeningen vurderer om turgåerne igjen skal få sitt eget arrangement og flyttes til mars, sier daglig leder i DOT, Henning Wikborg.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Hederlig omtale

UKM er ferdig for i år, i alle fall for de fleste. Noen skal videre til Drammen – andre må dra hjem med minnet om en stor kveld i aulaen på St. Hallvard.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

VM-bronse til Swix og Venke

Venke de Lange fra Reistad i Lier tok 3. plassen på sparkesykkel med en av hundene i Canada.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Sommer 3

Tre av i alt sju

Gjermund Frostad med flott utgangspunkt i Dakar-rally

Gjermund Frostad kjørte sin Yamaha inn til en flott 19. plass på lørdagens fartsprøve i Rally Dakar

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

En for sorg, og to for glede

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Med Hennummusikken på høsttur til Spania

Kvelden i forvegen hadde Juel Fuglerud begynt å pakke tunge instrumenter inn i bussens bagasjeplass og allerede rett etter kl. 7.00 satte han kursen for Fagerliåsen der han tok med seg de første passasjerene; Anne Britt Grimsrud med familie.Bussen holdt ruta overmåte godt

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".