Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Den siste uka har jeg nesten ikke skrevet på Liernett. I stedet har jeg skrevet tall på skjemaer. Jeg er norsklærer, og siden 22. Mai har jeg også vært sensor.

Det er min jobb å fortelle 75 ungdommer fra Buskerud, Vestfold og Telemark, hvor flinke de er til å skrive. Det er ikke enkelt skal jeg si deg, for jeg blir mange ganger usikker på hvordan ting egentlig skrives selv. I begynnelsen av dette avsnittet, lurte jeg fælt på om det skulle være komma foran ordet ”hvor”. Om du som leser dette kan si noe om kommasetting og andre feil i bunn av dette kåseriet, setter jeg pris på det. Det er også fritt fram for å antyde karakter.

Jeg sitter som sagt inne i leiligheta og retter norskstiler. Det tar omtrent 20 minutter å rette en stil, og jeg skal til sammen gjennom 150 – 2 pr. elev. Ute er det supersøndag, og i løpet av ettermiddagen kommer naboer på alle kanter til å starte opp sine 2 favorittsysler – grillen og gressklipperen. Etter en befaring i kjøleskapet, konkluderer jeg med at det blir Full pakke eller en boks lapskaus. Det er i seg selv ikke så ille, men noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne gå ut og leke med de andre.

Da jeg var liten var jeg syk. Jeg var nok ikke sykere enn barn flest, men når jeg først hadde influensa eller noe slikt måtte jeg være inne. Jeg gruet meg til at jeg skulle bli syk neste gang, fordi jeg visste hvor kjedelig det var å sitte inne på denne årstida, og hvor morsomt det var å være ute med de andre indianerne.

Også mine elever har eksamen på denne tida. Ett eller annet sted i de nevnte fylkene, sitter nå en lærer og dømmer dem på grunnlag av en 3-4 pent oppsatte sider med engelsk tekst. Jeg vet at jeg har hatt en usedvanlig flink klasse, og at alle gjorde så godt de kunne på eksamen, men det er litt skummelt allikevel. De har gått på skolen i 10 år, og nå skal alt de kan i et fag bunne ut i et heltall fra en til seks. Dette tallet tar de med seg til videregående som så avgjør om de skal bli frisør eller ingeniør. De flinkeste kvalifiserer for å klippe hår, de som ikke har så gode karakterer må ta til takke med broer og tuneller.

Det er egentlig ikke synd på oss som sitter inne og retter eksamensoppgaver. Vi får ganske godt betalt for denne jobben, i alle fall i teorien. Dessverre er det en mystisk sammenheng mellom reparasjon på bil og ekstra penger i juni. Pengene jeg får for dette sneier som regel innom kontoen for så å ende opp som grønne tall hos ett eller annet verksted. I år kom bilsmellen en måned for tidlig, men jeg har kredittkort og resultatet blir det samme.

I morgen er det deadline for første halvdel av stilene. De skal sendes til min samarbeidspartner Roger på Tranby. Så får jeg med tilbake den bunken han er ferdig med og jeg kan igjen utsette ting til i siste liten. Jeg har nok tøyet grensen litt ekstra langt denne gangen, mye på grunn av en annen deadline – forrige helg gjorde vi ferdig den første utgaven av Liernett på papir. Den finner du i postkassa en av de nærmeste dagene forresten. Det er utrolig hva man rekker på, når man har kniven på strupen. Dessverre har jeg allerede lagt ut noen eksemplarer på lærerværelset der jeg jobbet, og dessverre fant de feil – skrivefeil. Karakteren blir dermed ikke så god som den kunne blitt om jeg hadde brukt ordlista flittig.

Nå får jeg komme meg tilbake til støvsugeren. Det er utrolig hvor rent det blir rundt en, når man vet man må sitte inne, men ikke har lyst til å begynne å rette.


Skribenten treffer sjangeren brukbart, men kunne hatt en tydeligere rød tråd. Han/hun behersker delvis formverket, men sliter med tungt språk og manglende/feil kommasetting. Teksten kunne med hell vært kortet ned. Besvarelsens største svakhet er at eleven/Elven bommer på oppgaven. I stedet for å sitte og produsere halvengasjert vrøvl, burde han konsentrere seg om det han egentlig skulle gjøre nå. En tekst på det jevne – middels god.

Karakter: 3

10 kommentarer

Søndag 3. juni 2007 14:09: Fisken
En klar 6er!
Søndag 3. juni 2007 21:50: Tom I.
Godt skrevet, men det heter tunneler, og ikke tunneler.
Søndag 3. juni 2007 21:50: Tom I.
Sorry, mente at det ikke het tuneller.
Mandag 4. juni 2007 21:27: Elev
Det er vanligvis du som gir meg karakterer, men når jeg først har muligheten, bør jeg jammen meg gripe den!

Jeg ser du har mye som vil ut, men får det ikke helt frem. Du sliter noe med å få leseren interessert, men over all forventning god innlevelse.

Før avslutningen blir det en del tomprat for å fylle ut plassen - kutt ut dette! Jeg finner det meget gøy når jeg snubler over morsomheter som eleven/Elven. Fortsett å krydre teksten med morsomme ord/utrykk, sammenlikninger, metaforer, symbolikk og ikke minst synonymer. Til syvende og sist, må jeg si meg meget imponert over utviklingen din, og ender til slutt på en 5+.

Stå på, Rune!

Mvh
Elev og RBK-fan
Mandag 4. juni 2007 22:17: kåre
Får vel si som min norsklærer: Mye diffust vås, svarer du på oppgaven?
Torsdag 7. juni 2007 00:23: Arnstein Kongshaug
Må no ha i i veien å fiske litt og! Fytte rakkern det e fint om kveldan no :-))
Mandag 11. juni 2007 10:46: Korrekturleser
Dessverre Elven, jeg er glad ikke du er mitt barns norsklærer. Ikke korrekt bokmål ,mye talemål i artikkelen ( leiligheta, allikevel ? ) Av en norsklærer bør man også kunne forvente norske ord isteden for engelske. Godt norsk ord for deadline er tidsfrist. Hvis min kjære norsklærer på gymnaset, hadde lest dette, hadde det bare stått FY under. Han var kanskje i overkant sær, og forlangte at man skrev barntung isteden for gravid, men likevel ( og ikke allikevel ). Lite fokus i teksten. Bedre lykke neste gang.
Mandag 11. juni 2007 16:38: Roger Toidi
Enig, denne Elven eier ikke dannelse. Han både skriver og snakker som en udannet slamp. Redaktøren burde ta han for seg, og stille klare krav til såvel rettskriving som fremtreden.
Mandag 11. juni 2007 23:08: Tom I.
Det er visst Elven selv som er redaktør for denne blekka.
Og han, sammen med resten av redaksjonen, gjør en kjempejobb!
Mandag 11. juni 2007 23:16: kåre
Det er vel kanskje ikke så rart at en utflytter fra Røros bosatt i Sylling med noen år i Øverskogen sliter med skillet mellom muntlig og skriftspråk.

Flere saker fra arkivet

Janteskolen – kampen mot tyggegummien.

Ukens petit ved Rune Elven

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Nå roer du deg ned.

Da jeg våknet i åttetida, var bilen dekket av snø. Ingen ting er som å starte en lørdag med kald og våt snømåking. Litt for sent ute til en avtale stresset jeg ut, fikk varme i motoren og snøen av bilen. Da jeg igjen åpnet døra på førersida for å sette meg inn fikk jeg nakken full av snø. Lettere ilter satte jeg i å forbanne hele vinteren. Til slutt så jeg vel hvor dum jeg var og fikk roet meg ned med en kopp kaffe.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Historieforum

Takk, gode venn, for opplysninger om både konge og keiser. Nå vet jeg hvor. Neste spm. må bli hvorfor. Greier du det også? Jeg snakket i dag med en som lurte (...)

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Det er vår -

Syrinen i hagen dufter på sitt beste, og de som plages av vårallergier er like trofaste i sine ritualer som de pleier.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Store forandringer på Liernett

Det jobbes kontinuerlig med utvikling av nettstedet. Vi kan love spennende nyvinninger de neste ukene. Først ut er en stor oppdatering av videosidene.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Petiten er hverdagens utvidede aforisme

En millimeter av bevisstheten på papir, eller som her, på skjerm. Det er ikke rart jeg mislykkes ettersom jeg bruker tommestokkens fulle lengde hver gang jeg setter meg ved tastaturet

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Liernett mest lest i Lier

Liernett har jevn stigning i antall besøkende.

Liungen til Asker med lua i hånda.

Liungen stilte i dag med nesten like sterkt lag som de gjorde da de spilte jevnt med Asker i fjor. Asker har byttet ut stjernene med ungjenter fra rekruttlaget. Liungen kom fra overbevisende seier i serien, Asker kom fra et sørgelig tap. Du verden for juling vi fikk.

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Takt og tone

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Slik jobber en kunstner.

Da Ole Lislerud fikk tilslag på sitt forslag til utsmykking av Sylling skole, var en del av avtalen at han skulle formidle bakgrunnen for utsmykkingen til elever ved skolen. For en stund siden fortalte han om arbeidsprosessen og hvorfor ting ble som de ble – i går var det elevenes tur til å prøve seg som kunstnere.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Bygdedyret

Ukens petit av Rune Elven

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Reidar Kjeldsen nekter å bli voksen.

Reidar Kjeldsen nekter faktisk å bli noe annen enn han selv har tenkt å bli. Synd og skam. Denne Kjeldsen er tydelig en som ikke tar viktige ting så alvorlig. Men en ting skal han ha, forfatterbesøket på Sylling skole ble en suksess – mye på grunn av en del hyling og roping.

Angriper Høyre

- Hva vil Lier Høyre egentlig med Lierhallen, spør Per Larsen, instruktør i Drammen og Omgen Bekhterevforening.

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.