Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7dd70ce127f5fa93712101238d2943b1

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Den siste uka har jeg nesten ikke skrevet på Liernett. I stedet har jeg skrevet tall på skjemaer. Jeg er norsklærer, og siden 22. Mai har jeg også vært sensor.

Det er min jobb å fortelle 75 ungdommer fra Buskerud, Vestfold og Telemark, hvor flinke de er til å skrive. Det er ikke enkelt skal jeg si deg, for jeg blir mange ganger usikker på hvordan ting egentlig skrives selv. I begynnelsen av dette avsnittet, lurte jeg fælt på om det skulle være komma foran ordet ”hvor”. Om du som leser dette kan si noe om kommasetting og andre feil i bunn av dette kåseriet, setter jeg pris på det. Det er også fritt fram for å antyde karakter.

Jeg sitter som sagt inne i leiligheta og retter norskstiler. Det tar omtrent 20 minutter å rette en stil, og jeg skal til sammen gjennom 150 – 2 pr. elev. Ute er det supersøndag, og i løpet av ettermiddagen kommer naboer på alle kanter til å starte opp sine 2 favorittsysler – grillen og gressklipperen. Etter en befaring i kjøleskapet, konkluderer jeg med at det blir Full pakke eller en boks lapskaus. Det er i seg selv ikke så ille, men noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne gå ut og leke med de andre.

Da jeg var liten var jeg syk. Jeg var nok ikke sykere enn barn flest, men når jeg først hadde influensa eller noe slikt måtte jeg være inne. Jeg gruet meg til at jeg skulle bli syk neste gang, fordi jeg visste hvor kjedelig det var å sitte inne på denne årstida, og hvor morsomt det var å være ute med de andre indianerne.

Også mine elever har eksamen på denne tida. Ett eller annet sted i de nevnte fylkene, sitter nå en lærer og dømmer dem på grunnlag av en 3-4 pent oppsatte sider med engelsk tekst. Jeg vet at jeg har hatt en usedvanlig flink klasse, og at alle gjorde så godt de kunne på eksamen, men det er litt skummelt allikevel. De har gått på skolen i 10 år, og nå skal alt de kan i et fag bunne ut i et heltall fra en til seks. Dette tallet tar de med seg til videregående som så avgjør om de skal bli frisør eller ingeniør. De flinkeste kvalifiserer for å klippe hår, de som ikke har så gode karakterer må ta til takke med broer og tuneller.

Det er egentlig ikke synd på oss som sitter inne og retter eksamensoppgaver. Vi får ganske godt betalt for denne jobben, i alle fall i teorien. Dessverre er det en mystisk sammenheng mellom reparasjon på bil og ekstra penger i juni. Pengene jeg får for dette sneier som regel innom kontoen for så å ende opp som grønne tall hos ett eller annet verksted. I år kom bilsmellen en måned for tidlig, men jeg har kredittkort og resultatet blir det samme.

I morgen er det deadline for første halvdel av stilene. De skal sendes til min samarbeidspartner Roger på Tranby. Så får jeg med tilbake den bunken han er ferdig med og jeg kan igjen utsette ting til i siste liten. Jeg har nok tøyet grensen litt ekstra langt denne gangen, mye på grunn av en annen deadline – forrige helg gjorde vi ferdig den første utgaven av Liernett på papir. Den finner du i postkassa en av de nærmeste dagene forresten. Det er utrolig hva man rekker på, når man har kniven på strupen. Dessverre har jeg allerede lagt ut noen eksemplarer på lærerværelset der jeg jobbet, og dessverre fant de feil – skrivefeil. Karakteren blir dermed ikke så god som den kunne blitt om jeg hadde brukt ordlista flittig.

Nå får jeg komme meg tilbake til støvsugeren. Det er utrolig hvor rent det blir rundt en, når man vet man må sitte inne, men ikke har lyst til å begynne å rette.


Skribenten treffer sjangeren brukbart, men kunne hatt en tydeligere rød tråd. Han/hun behersker delvis formverket, men sliter med tungt språk og manglende/feil kommasetting. Teksten kunne med hell vært kortet ned. Besvarelsens største svakhet er at eleven/Elven bommer på oppgaven. I stedet for å sitte og produsere halvengasjert vrøvl, burde han konsentrere seg om det han egentlig skulle gjøre nå. En tekst på det jevne – middels god.

Karakter: 3

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 3. juni 2007 14:09: Fisken
En klar 6er!
Søndag 3. juni 2007 21:50: Tom I.
Godt skrevet, men det heter tunneler, og ikke tunneler.
Søndag 3. juni 2007 21:50: Tom I.
Sorry, mente at det ikke het tuneller.
Mandag 4. juni 2007 21:27: Elev
Det er vanligvis du som gir meg karakterer, men når jeg først har muligheten, bør jeg jammen meg gripe den!

Jeg ser du har mye som vil ut, men får det ikke helt frem. Du sliter noe med å få leseren interessert, men over all forventning god innlevelse.

Før avslutningen blir det en del tomprat for å fylle ut plassen - kutt ut dette! Jeg finner det meget gøy når jeg snubler over morsomheter som eleven/Elven. Fortsett å krydre teksten med morsomme ord/utrykk, sammenlikninger, metaforer, symbolikk og ikke minst synonymer. Til syvende og sist, må jeg si meg meget imponert over utviklingen din, og ender til slutt på en 5+.

Stå på, Rune!

Mvh
Elev og RBK-fan
Mandag 4. juni 2007 22:17: kåre
Får vel si som min norsklærer: Mye diffust vås, svarer du på oppgaven?
Torsdag 7. juni 2007 00:23: Arnstein Kongshaug
Må no ha i i veien å fiske litt og! Fytte rakkern det e fint om kveldan no :-))
Mandag 11. juni 2007 10:46: Korrekturleser
Dessverre Elven, jeg er glad ikke du er mitt barns norsklærer. Ikke korrekt bokmål ,mye talemål i artikkelen ( leiligheta, allikevel ? ) Av en norsklærer bør man også kunne forvente norske ord isteden for engelske. Godt norsk ord for deadline er tidsfrist. Hvis min kjære norsklærer på gymnaset, hadde lest dette, hadde det bare stått FY under. Han var kanskje i overkant sær, og forlangte at man skrev barntung isteden for gravid, men likevel ( og ikke allikevel ). Lite fokus i teksten. Bedre lykke neste gang.
Mandag 11. juni 2007 16:38: Roger Toidi
Enig, denne Elven eier ikke dannelse. Han både skriver og snakker som en udannet slamp. Redaktøren burde ta han for seg, og stille klare krav til såvel rettskriving som fremtreden.
Mandag 11. juni 2007 23:08: Tom I.
Det er visst Elven selv som er redaktør for denne blekka.
Og han, sammen med resten av redaksjonen, gjør en kjempejobb!
Mandag 11. juni 2007 23:16: kåre
Det er vel kanskje ikke så rart at en utflytter fra Røros bosatt i Sylling med noen år i Øverskogen sliter med skillet mellom muntlig og skriftspråk.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode