Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

 Antakelig den samme spiriten som siden 1971 har drevet stoppenlærer Arne Kjartan de Lange Ruud til å ta med ungdom fra Lier og noen utabygdsfra på språkreise til England. 38 turer har det blitt. De to første til Brighton. Siden har Eastbourne vært stedet.

Nå er elevene godt inne i den siste av de tre ukene oppholdet varer. I løpet av den tida har de fått føle The English way of Life på kroppen. Mjuk toast med plenty of smør, alle varianter av cerealen corn flakes med lunka melk – og utvanna juice. Lunsjpakker i mange størrelser- ved siden av bollene, ei sjokoladeplate og en bag of chrisp – salt & vinegar. Undervisning i garderobene til rugbyklubben der noe av gressmatta gjerne ligger igjen på flisene som et minne etter kampen kvelden før. Og med engelsklærer som gjør ”her best” for å tydeliggjøre forskjellen mellom norsk og engelsk skole.

Mye shopping – mer shopping. Fortvilelse over kredittkort som ikke får opp annet enn: "Sorry not accepted" på displayet i minibanken. Frustrasjon over stupide buss – og taxidrivers som ikke har fått med seg at krigen er over og at høyreiste blonde nordmenn ikke er fortroppen i en invasjonshær av bloody Germans som nå 67 år etter er i ferd med å try again.

Og flokkmodsen som  tar tak i femtenåringene og gjør dem uimottakelige for signaler utenfra når de ikke ulikt et fiskestim myldrer ut og inn av busser, opp og ned i undergrunnen og langs travle Streets of London.

Antakelig opplever de mye mer enn det som skribles ned på vurderingsskjemaet hver og en må fylle ut siste dagen. De fleste sitter igjen med ett og annet som vel ikke helt passer inn i det skjemaet, men som senere kan komme godt med ”on a rainy day”, som de sier her.
Excuse me, sorry og please. Jo, alle har forstått at flittig bruk av ordene er et minimumskrav for å kunne komme et skritt fram i egen forståelse av hvorfor they behave like Englishmen. Vi får håpe at noen går videre og senere i livet vil kunne glede seg over alt det underlige som menneskelig aktivitet har skapt på øya sånn litt bortenfor alt annet.

Flere bilder og artikler senere.1/13 (DSCN3018.jpg)
2/13 (andreas th.jpg)
3/13 (bibliotek.jpg)
4/13 (fortau.jpg)
5/13 (fyret.jpg)
6/13 (hyde park.jpg)
7/13 (karusell.jpg)
8/13 (kjartanm.jpg)
9/13 (koffert.jpg)
10/13 (nistepakke.jpg)
11/13 (pavillion.jpg)
12/13 (stasjonen.jpg)
13/13 (undrevisning.jpg)

2 kommentarer

Tirsdag 17. juli 2007 11:29: Tinje Yggeseth
Flott artikkel, Torvald. Den var morsom =) Takk for turen!
Tirsdag 17. juli 2007 23:30: Ryan
hello my name is Ryan im from England i live in eastbourne,
i just like to say a big thank you to the norweigian students because they were so nice to us english. i have only just got used to knowing there names. Me and my friends have made friends with the students niklas, mathias ,kim , andy, are adam , anine ,elin and lots more people they made us feel welcome when we met them on the first day and we all helped each other.
and now as they have left Englnd i am personally going to miss them lots it is a sad moment in time saying good bye to the students and i hope they come back to England again soon
take care everyone. miss u all.
a big thank you to everyone for making us english feel so welcome
in your group.
you will all be sadly missed by me and my friends
good luck with everythink in the future and i hope to see u soon stay in contact

from Ryan in England

my address is
78 tideswell road
Eastbourne
east sussex
BN21 3RH
England

stay in touch good bye and god bless you all

Flere saker fra arkivet

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Ruuds språkskole, nesten to tusen liunger har vært med

Stoppenlæreren, Kjartan Ruud, har reist 34 ganger med ungdomsskoleelever på språkskole til den engelske kanalkysten. De aller fleste gangene til Eastbourne. Årets tur skulle være den siste. Den ble imidlertid så vellykket at han regner med at det blir på’n igjen til sommeren og dermed feiring av 35 års jubileum.

SPRÅKREISE EASTBOURNE 2004

Mange 9 klassinger fra stoppen skole reiser på språkreise til England førstkommende tirsdag...De reiser fra Torp i sandefjord, og skal bli boende hos vertsfamilier i Easbourne i 3 uker 4 timer skole pr.dag. og resten fritid med bading, sport, shopping og masse kult... Ungdommene skal på tur til Brigthon, til London for å se forskj.severdigheter som f.eks.Mdm.Tussauds vokskabinett...

Språkreise til Eastbourne

Stoppenlærer og språkreise arrangør Kjartan Ruud har i sommer gjennomført sin 36. språkreise til England. Elevene til turen rekrutteres hovedsaklig fra Lier. Undertegnede har i tre sommere vært med som lærer og assistent.

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

Takk for turen

Lærere og reiseledere på årets språkreise til Eastbourne takker for turen

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Stool Ball

A Sussex Game eller alle ballspills mor. Det er ikke godet å si hva som er rett. Det spilles i hvert fall i Suseex og er svært gammelt. I Eastbourne har elever fra Lier i snart 40 år fått prøve seg

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Bilder fra Eastbourne 2007

Turleder og fotograf er ingen god kombinasjon

Kjartan Ruud slutter

Torsdag sluttet Kjartan Ruud som lærer ved Stoppen skole. Da hadde han vært ved skolen siden den ble ungdomsskole i 1969

Kjartan Ruud hedret

An "Englishman" blant liunger.

Ønsker å bli journalist

Ane Borghild Herber (14), elev i 9. klasse ved Lierbyen skole, har praksisuke på Liernett.

Dyrere mopedopplæring

Er tiendeklassingene Rebecca Eilevstøl (tv), Simen Solberg og Tuva Hornstuen Bekken, her med veteraninstruktør Odd Oulie, de siste som får en svært rimelig opplæring?

Liernett på Ocklynge Junior

What did I learn at School that day........

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Lierungdom undervises av åtteåring

Lierungdom på språkkurs i Eastbourne fikk undervisning av 8 år gamle Rachael O’Connor

Litt trist å si goodbye

Det ble felt noen tårer da fire lierjenter, Mari Smith, Marie Busvold, Henrikke M. Nebell-Green og Kristin Engedal tok farvel med vertsfamilien utenfor lokalet til Eastbourne Rugbyklubb i går

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

The English Pier

På Pieren i Eastbourne har ”spillegale" liunger gjennom en årrekke brukt tusener

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Lier Volleyballklubb herrer elite – Videre i NM

Mandag kveld(10.10) spilte Lier VBK 1.runde NM og vant 3-0(25-18, 25-25, 25-14). Kampen ble spilt på Lørenskog mot Spirit/Lørenskog. Spirit/Lørenskog spiller i 1.divsjon og har vært der i de siste 7-8 sesongene.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Sommer 7

Sju av i alt åtte

"You'll never walk alone"

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Beatles Forever

Noen rekker å bli klassikere mens de ennå er i live, slik The Beatles har blitt.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

”No Man is an Island”

Tjue minutter alvor med tiendeklassinger som har vært i Auschwitz

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Lier før og nå

På Lierstranda har alt og intet skjedd det siste hundreåret.

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Siste Huskonsert med Kari

Det ligger i navnet. Kari Øvensen er klaverpedagog og har i mange år arbeidet som lærer ved Kulturskolen i Lier. Nå takker hun for seg

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Eventyrstund og juletrehogst

Barna fulgte godt med, da Runar Bye på Jutilen Gård i Sylling pakket det nyhogde juletreet.

Historisk medlemsrush

- Folk melder seg inn i Venstre som aldri før, sier sekretær Ståle Sørensen i Drammen Venstre (på bildet), og reaksjonene har vært ulike lokalt ----

Jul i London

Cecilie Olsen (på bildet), fra Sørsdal i Lier, og som har studert film og media ved Stirling Universitet, nå jobbaktiv med TV-salg hos Fox Sports har sendt oss en førjulsrapport fra den engelske hovedstaden

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

Liung på TV i kveld

Med seier mot Sogndal i kveld vil Thomas Sørum og FK Haugesund klatre opp kvalifiseringsplass for eliteserien

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Program for guttekonferansen

Hva skjer'a?

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Flott steindemning

Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -

Julekonsert med Lier Kammerkor

Nydelig sang i småformatsjangeren

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

To informasjons-guider

I 1987 fikk innbyggerne i Lier en ”Lierguide” i gave fra Sparebanken Buskerud/Lier. Tjue år etter har Lier kommune i samarbeid med Per Arne Ellefsen i firmaet Norsk Kommuneinfo med adresse i Lier laget en ny

Lierdagene: To uker igjen!

Den populære nedtellingskalenderen på LIERDAGENE.NO viser at det nå bare er to uker igjen til Lierdagene 2011. De siste brikkene faller på plass.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Gla'dag på Bygdetunet

Før vi kommer til grinda hører vi gladsang og trekkspillmusikk fra Gjestgiveriet på Bygdetunet.

Flere vil på tur

Friluftsliv har blitt en trend igjen, og medlemsmassen i Drammens og Oplands Turistforening (DOT) har økt med 5,7 prosent det siste året.

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Aggressive aggregat-agenter

Politiet advarer mot omreisende irske selgere av verktøy og aggregater.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Se Lierdalen fra Hørtekollen

Ukas kulturminnepost finner du hvis du tar en tur opp til toppen på en av Liers eller mest kjente landemerker ---

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Snart utstillingsåpning

Hektisk aktivitet på Lier Bygdetun før årets sommerutstilling åpnes på søndag

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Bestekompiser på to forskjellige lag

Lars (tv) fra Frisk, Asker og Simen fra Asker SK har holdt sammen siden de begynte i barnehagen --

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Stemningsfull kulturnatt

Liunger som ønsket å få med seg det meste rakk neppe alt ,og det gjorde heller ikke Liernett. Men vi bringer her en rekke bilder fra en rundtur fra klokka 19 til klokka 22.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Vakker veteran

- lengter hjem

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.